Geslachtslijst familie Lels en Lelsz » Murk Lels (1749-1843)

Persönliche Daten Murk Lels 


Familie von Murk Lels

Er ist verheiratet mit Barber Baukes.

Sie haben geheiratet am 19. April 1778 in Koudum, Netherlands.


Kind(er):

  1. Lel Murks Hoffman  1779-1856 
  2. Bauke Murks Hoffman  1789-1850 
  3. Hessel Lels  1793-1841 
  4. Sipke Murks Hoffman  1794-???? 
  5. Jel Murks Hoffman  1798-1867 


Notizen bei Murk Lels

In Koudum wordt hij in gedachten gehouden door de benaming van een Murk Lelszpad. Aan dit pad ligt een Kapiteinshuis (ook wel Commandeurshuis genoemd). Eens deel van het familiegoed van zijn schoonmoeder, waar bovendien zowel broer Gerrit als Murk waarschijnlijk hun vroegste levensjaren doorbrachten. De fundamenten stammen uit ongeveer 1640. Na de storm in 1979 stond het op instorten. Met behulp van fondsen van de huidige generaties Lels en Lelsz is dit huis geheel opnieuw herbouwd in de oude stijl. Als onderdeel van een 2-daagse Lelsz Lels reünie is een gedenksteen in de gevel op 29 juni 1989 onthuld door de burgemeester van Nijefurd (waaronder Koudum valt): Mr. Jan van der Meer.

In 1803 voer Murk Lels op het schip, genaamd "De Snelle Lastdrager" voor de rederij Adrs. Rogge te Zaandam. De koopvaardijschepen waren destijds gebouwd van vuren- of grenehout; een enkele, zoals "De Snelle Lastdrager" van eikenhout; echter geen van hen was voorzien van een koperen huid. Zij die op Oost-Indië voeren, deden, zowel op de uit- als op de thuisreis de Kaap de Goede Hoop aan (toen in het bezit van de Bataafsche Republiek). Dit voor het inslaan van vers water en proviand.
Zijn scheepsbrieven zijn bewaard gebleven, en op 6 januari 1804 schrijft hij aan zijn reder, net van Batavia (het huidige Jakarta, Java-Indonesië) vertrokken, het volgende:

"Kwamen wij den 5en December 1803 te Cabo de Goede Hoop, en verstond, dat wij weer met de Barbaren van Europa ) in oorlog waren en wij om die reden niet mochten vertrekken."

Zijn schip werd met nog zes andere Nederlandsche Oost-Indiëvaarders, die alle gouvernementslading vervoerden van Java naar Holland, door de regering van de Kaap aangehouden. De lading werd aldaar door het Gouvernement verkocht, en hij werd, ondanks zijn vele protesten, op 12 februari 1804 gedwongen zijn lading te lossen.
Op zijn herhaald verzoek om in ballast naar Holland te mogen verzeilen, daar, zoals hij schrijft in zijn brief van 12 februari 1804 aan zijn reder:

"De worm vreet het schip van onderen op, en wij van bofen" volgde geen verlof.
Daar men het over een charter van Algoa- en Plettenbergsbaai niet eens kon worden, werd het schip op 2 september 1804 door de regering van de Kaap in beslag genomen, en werd Murk Lels, op 22 september 1804 op straat gearresteerd en in het Kasteel gevangen gezet, ter voorkoming, dat hij zijn volk tegen de regering zou opzetten. De regering plaatste een gezagvoerder der marine op de "Snelle Lastdrager".Zijn vele protesten en verzoeken om uit zijn gevangenschap te worden ontslagen, vinden geen gehoor. Hij schrijft dan ook aan zijn reder:

"Uyt mijn gefangenis in 't Casteel de Goede Hoop, den 21 October 1804:
Het is mijn lang niet evenveel, waar ik woon, als ik in het varen ben, hetwelk ik al één en veertig jaren gedaan heb, dan heb ik in zee zijnde, altoos scheepsarrest, en nu hier in een Colony, onderhorig aan die Republiek, waar ik lastdragend burger van ben op zoo een wijs in 't Casteel te moeten blijfen. De fijand gelukkig ontkomen, en hier als een misdadiger gefangen te zijn, dat komt mij vreemd voor."

Eerst na afloop van de reis naar Algoa en Plettenbergsbaai werd hij op 11 januari 1805, na 110 dagen arrest, uit zijn gevangenschap ontslagen, en op 13 februari daaropvolgend, door de regering gedwongen zijn schip weer te aanvaarden.
Op de kustreis waren een anker en twee kabeltouwen verloren gegaan. De regering vergoedde deze niet, en de aankoop ervan aan de Kaap vereiste een uitgave van 5000 rijksdaalders. Bovendien was de buitenhuid van zijn schip door de worm vrijwel geheel doorgevreten. Hierdoor werd "De Snelle Lastdrager" op 3 mei 1805 voor 7875 rijksdaalders verkocht.
Op 5 juni 1805 vertrok Murk met zijn opperstuurman, zijn zoon Lel Murks, met het Deense schip "Copenhagen" naar huis.
Hij voer daarna nog op een schip van Pillau, en leed schipbreuk te Ahus (bij Kristianstad, Zuid Zweden) op 6 december 1909.
Aangetrokken door het rusteloze zeemansleven, ofwel gedwongen door zijn slechte financiële omstandigheden, reist hij op 65-jarige leeftijd, in 1814, weer naar Kopenhagen, om voor rekening van de Commercie-sociëteit te Amsterdam het schip "De Onderneming" over te nemen.

Met dit schip deed hij nog enige reizen naar Oost-Indië, totdat hij voor of in 1823 het varen opgaf. Hij was, vermoedlijk na zijn vaartijd , naast kerkvoogd ook assessor in de grietenij Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. Tot ongeveer 1830 verving hij veelvuldig de grietman en vanaf 1830 tot in ieder geval 1833 was hij fungerend grietman. In de 19e eeuw bestond de provincie Vriesland uit 11 steden en 30 grietenijen. Voordat er in de provincie een besluit genomen kon worden moesten de vertegenwoordigers van deze instanties geraadpleegd worden, wat erg lang duurde (vandaar de uitdrukking op z'n elf en dertigst). De vertegenwoordiger van een stad was de burgemeester. Een aardig voorval in zijn tijd: in 1832 was er in het dorp Koudum een nieuwe vroedvrouw nodig. Murk was fungerend grietman en heeft toen zijn schoondochter Pietje Reins Quarré als vroedvrouw aangesteld. Pietje heeft vervolgens 30 jaar dit beroep uitgeoefend.
Een landelijke gemeente werd een grietenij genoemd. De grietman was dus burgemeester van een landelijke gemeente. Murk was dus een tijdje (assessor) lid van het bestuur en vervolgens fungerend (grietman) burgemeester.
Hij overleed op 93 jarige leeftijd te Koudum op "Litj Weste". Dit huis ging na zijn dood over op dochter Jel Murks. Na haar dood in 1867 werd het door haar erfgenamen verkocht aan van Swinderen (Jhr.). In het extract van zijn nalatenschap gedateerd 10 mei 1843 werd vermeld dat hij f 20.815,58 aan zijn erfgenamen aan roerende en onroerende zaken naliet. Hiervan werd f 2272,70 getaxeerd voor onroerend goed ("vastigheden"), nl. "Litj Weste") (alles totaal op 2 are 46 ca grondoppervlakte), aan tuinen 3 percelen in totaal 33 are 30 ca, aan weilanden 3 kavels in totaal 21 are 90 ca aan bouwland 3 percelen in totaal 28 are 50 ca, en tot slot een boomgaard van 28 are. In totaal aan grondoppervlak zo'n 1,14 ha.

Aan het begin van de 19e eeuw werden de Registers van de Burgerlijke Stand ingevoerd. In het Register der Declaratiën van de hoofden der familiën, ter voldoening aan het Keizerlijk Decreet van 18 augustus 1811 voor de Gemeente Koudum, leest men:

Voor ons fungeerend Maire der Gemeente van Koudum, Canton Hindelopen, Arrondissement Sneek, Departement Vriesland, gecompareerd zijnde MURK LELSZ, wonende te Koudum, heeft dezelfde verklaard, dat hij aanneemt den naam van HOFMAN, voor familienaam, dat dezelve heeft het volgende getal zonen, dochters en kleindochter, te weten:

LEL, oud 32 jaren, BAUKE, oud 22 jaren, HESSEL, oud 19 jaren, SIPKE, oud 16 jaren, FOLKERD, oud 12 jaren, JEL, oud 13 jaren, en JANKE, dochter van LEL MURKS, oud 3 jaren, allen woonachtig te Koudum en heeft deze met ons geteekend den 30en December 1811.

(getekend)Murk Lelsz Hofman
Felke Wouters

Voor ons fungeerend Maire der Gemeente van Koudum, Canton Hindelopen, Arrondissement Sneek, Departement Vriesland, gecompareerd zijnde BARBER BAUKES, wonende te Koudum, heeft dezelfde verklaard, dat hij aanneemt den naam van HOFMAN voor familienaam en heeft deze met ons geteekend den 30en December 1811.

(getekend)Barber Baukes Hofman
Felke Wouters

Murk Lels(z) nam dus de naam HOFMAN aan; hij tekende echter later met MURK LELSZ HOFFMAN. De naam HOFFMAN vindt men bij huwelijken of overlijden van zijn kinderen in de Registers van de Burgerlijke Stand, op een enkele uitzondering na, steeds met twee f's geschreven.

Nu is het eigenaardige, dat de kinderen van Murk, met uitzondering van Hessel, de naam HOFFMAN hebben doorgevoerd met de naam van de vader er vóór, dus Lels Hoffman, Baukes Hoffman en Sipkes Hoffman, terwijl Hessel Murks Hoffman, die naar Amsterdam verhuisde, aldaar in de Registers van de Bevolking staat ingeschreven als Hessel Lels.
Op welke gronden Murk Lels in 1811 de naam Hofman aannam, kon niet worden achterhaald.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Murk Lels?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Murk Lels

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Murk Lels

Gerrit Jans
1696-????
Ester Lels
1695-????
Lel Gerrits
1720-1752

Murk Lels
1749-1843

1778

Barber Baukes
1755-1832

Hessel Lels
1793-1841

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 28. Dezember 1749 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem IV (Huis van Oranje) war von 1747 bis 1751 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1749: Quelle: Wikipedia
      • 3. Januar » In Kopenhagen erscheint die Kjøbenhavnske Danske Post-Tidender, der Vorläufer der heutigen dänischen Zeitung Berlingske.
      • 4. Februar » Am Teatro Argentina in Rom wird die Oper Artaserse von Niccolò Jommelli uraufgeführt.
      • 13. April » Vor der Küste Südostindiens sinken die beiden britischen Linienschiffe HMS Pembroke und HMS Namur in einem Zyklon. 850 Besatzungsmitglieder sterben, nur 14 können sich retten.
      • 21. April » In den Vauxhall Gardens in London findet eine öffentlich zugängliche Generalprobe der Feuerwerksmusik von Georg Friedrich Händel statt. Mehrere Tausend Personen lauschen diesem Ereignis. Die Uraufführung erfolgt am 27. April.
      • 27. April » Zur Feier der Beendigung des Österreichischen Erbfolgekriegs durch den Aachener Frieden lässt der britische König GeorgeII. im Londoner Green Park ein Feuerwerk veranstalten. Die anlässlich des Ereignisses uraufgeführte Feuerwerksmusik von Georg Friedrich Händel wird mit Begeisterung aufgenommen.
      • 23. Juni » Ein Bergsturz führt in den Waadtländer Alpen zum Entstehen der südlichen Felswand des Berges Les Diablerets. Etwa 50 Millionen Kubikmeter Gestein rutschen ab. Der Lac de Derborence wird weiter aufgestaut.
    • Die Temperatur am 19. April 1778 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1778: Quelle: Wikipedia
      • 18. Januar » James Cook entdeckt auf seiner dritten Südseereise als erster Europäer Hawaii und tauft die Inseln Sandwich-Inseln.
      • 6. Februar » Frankreich erkennt während des Amerikanischen Unabhängigkeitskrieges die Unabhängigkeit der USA an.
      • 3. August » Das Opernhaus Teatro alla Scala in Mailand wird mit der Uraufführung der Oper L’Europa riconosciuta von Antonio Salieri eröffnet.
      • 25. August » Der Triglav, höchster Berg der Julischen Alpen und des heutigen Sloweniens, wird durch Lovrenc Willomitzer erstmals bestiegen.
      • 24. September » Beim zweiten Höchster Stadtbrand wird die Altstadt der Stadt Höchst am Main neuerlich schwer beschädigt. Der Sachschaden beläuft sich auf 26.712 Gulden nach damaliger Währung.
      • 26. November » James Cook navigiert auf seiner dritten Reise mit seinem Schiff vor der zuvor keinem Europäer bekannten Hawaiiinsel Maui, findet aber keinen geeigneten Landeplatz.
    • Die Temperatur am 14. Januar 1843 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken regen hagel sneeuw . Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1843: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
      • 8. Februar » Bei einem Erdbeben in den Kleinen Antillen kommt es zur Zerstörung der Stadt Pointe-à-Pitre.
      • 11. Februar » In Mailand am Teatro alla Scala feiert Giuseppe Verdis Oper I Lombardi alla prima crociata mit dem Libretto von Temistocle Solera seine Uraufführung und wird ein großer Publikumserfolg.
      • 17. Juni » Das Bunker Hill Monument wird feierlich eingeweiht. Es erinnert an die Schlacht im Jahr 1775 im Amerikanischen Unabhängigkeitskrieg. Das Heranschaffen des Baustoffs für den Obelisken geschah mit der eigens dafür errichteten Granite Railway.
      • 16. Oktober » Dem Mathematiker William Rowan Hamilton fällt unterwegs in einem Geistesblitz die Formel für Quaternionen (hyperkomplexe Zahlen) ein. Er ritzt sie in einen Stein der Broom Bridge in Dublin.
      • 19. Oktober » In der Pariser Tageszeitung Le Journal des Débats erscheint die letzte Folge des Fortsetzungsromanes Mystères de Paris („Die Geheimnisse von Paris“), mit der der französische Schriftsteller Eugène Sue die Gattung des Feuilletonromans begründete.
      • 8. November » Die spanischen Cortes erklären die 13-jährige Königin Isabella II. für mündig.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Lels

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Lels.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Lels.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Lels (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Berend Lels, "Geslachtslijst familie Lels en Lelsz", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/geslachtslijst-familie-lels-en-lelsz/I6964.php : abgerufen 21. Juni 2024), "Murk Lels (1749-1843)".