Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel » George Anne Christiaan Willem de Thouars (1807-1850)

Persönliche Daten George Anne Christiaan Willem de Thouars 


Familie von George Anne Christiaan Willem de Thouars

Er ist verheiratet mit Sophie Dorothee Wilhelmine Friederike Schaaff.

Sie haben geheiratet im Jahr 1827 in Lingen, er war 19 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Carel de Thouars  ± 1833-1837


Notizen bei George Anne Christiaan Willem de Thouars

Op 25 december 1823 werd George Anne Christiaan Willem benoemd tot page aan het hof van Koning Willem I. Mogelijk hebben de verdiensten van zijn grootvader, de financiële moeilijkheden thuis en bemoeiing van invloedrijke familieleden de vorst bewogen zich het lot van de jongen aan te trekken. De benoeming hield in dat hij als kadet de artillerie- en genieschool te Delft moest volgen. De studie werd een teleurstelling: luitenant-generaal Voet schrijft dat hij als student weinig vorderingen maakt. In 1826 verzoekt hij van de plicht ontheven te worden met behoud van de titel page. Het kan niet toegestaan worden, hij schijnt ook moeite gehad te hebben zijn houding aan het hof te bepalen. Op herhaald verzoek wordt hem bij Kon. Besl. van 4 december 1826 'eervol' ontslag verleend met ingang van 1 november van dat jaar.

Veelbewogen zijn de drie jaren aan het hof geweest. Willem I en Wilhelmina van Pruisen hadden drie kinderen: kroonprins Willem (1792-1849), prins Frederik (1797-1881) en prinses Marianne (1810-1883). Een prinses Pauline was jong overleden. Prinses Marianne, een knap levenslustig meisje, maar veranderlijk van humeur, schijnt de ontboezemingen van de markies het oor geleend te hebben. Verschillende schrijvers noemen haar een verwend kind. Haar levensloop wijst erop dat haar dwepend-romantische aard zich moeilijk schikte naar de hofetiquette en haar maatschappelijke verplichtingen als koningskind. Haar verloving met een Zweedse prins sprong af op diplomatieke verwikkelingen, als we haar biograaf Voorhoeve moeten geloven. Haar huwelijk met prins Albert van Pruisen ontspoorde. Misschien niet alleen door ontrouw van de echtgenoot. Zij had reeds op jeugdige leeftijd de neiging zich in te laten met personen 'die men ten Hove niet kende', en Voorhoeve spreekt van 'een vlinderachtige en flirtende jongedame' die het 'bijvoorbeeld' zeer goed kon vinden met de hofpage van de koning, de markies De Thouars. Zij werd geïmponeerd door de attenties van hem die ze dagelijks zag, die een hoger titel durfde voeren dan wie ook aan het hof en zichzelf opdrong als een ver familielid van het koningshuis, een dichter bovendien die haar in emotionele verzen zijn gevoelens vertolkte.

De Thouars liet zich in tegenwoordigheid van de koning ontvallen dat de eik der Thouars de Oranjeboom in ouderdom te boven ging; hij zal bedoeld hebben dat naar zijn mening 'stammoeder' Charlotte Brabantine, een dochter van Willem de Zwijger en Charlotte de Bourbon, die met een De Thouars trouwde, oudere rechten gaf dan Albertine Agnes, een dochter van Frederik Hendrik op wie ons Oranjehuis teruggaat. Twijfel aan die afkomst kwam niet bij hem op. Genealogisch blijkt echter dat de Nederlandse De Thouars niets uitstaande hebben met Claude de la Tremouille, Hertog van Thouars, die in 1598 de echtgenoot van Charlotte Brabantine werd. Langzaam maar zeker zakte hij op de maatschappelijke ladder. Hij vertelde maar wat graag, 'dat het maar weinig had gescheeld of hij was met de enige dochter van de Koning getrouwd'. Hij raakte aan de drank. De oprechtheid van de gevoelens voor de prinses blijkt uit zijn gedicht 'Weemoedstonen' (dat hij haar op haar verjaardag, 9 mei 1838, toezond), waarvan het motto luidt: "....... hoe zouden we ons van het zoet der tranen spenen, waar het hart zoo diep, zoo teeder heeft bemind". Het is een treurlied dat de prinses aan de dood van haar moeder (koningin Wilhelmina, gestorven in 1837) herinnert en de gelukkige tijd die ze met haar op Het Loo hebben doorgebracht. We zijn en blijven tochtgenoten, herinnert hij haar, (met het moraliteitsbesef dat zich telkens in zijn geloof laat gelden) "tochtgenoten op het pad naar de grafkuil"..... Hij hoopt dat zij gelukkig is als echtgenote (van Albert van Pruisen). Zijn tweede dochter noemt hij naar haar: Marianne.

In 1846 werd De Thouars gedagvaard door de rechtbank te Zierikzee wegens belediging van de heren Bruins uit Hardenberg. Hij zou deze op ongelooflijke wijze hebben beschimpt en met de grofste smaadredenen hebben overladen. Hoe Thouars er toe komen kon, zulke lasterlijke aantijgingen te schrijven in de 'Zierikzeesche Nieuwsbode' en 'de Burger', wordt met vele andere dingen verklaarbaar, als men weet, dat hij een ernstig zenuwleider was. Om niet naar het verafgelegen Zierikzee te moeten reizen, liet Thouars zijn ziekte door de burgemeester van Hardenberg en zijn huisdokter bij attest constateren en verzocht hij, door de naastbijwonenden rechter ondervraagd te mogen worden. De rechtbank wees dit verzoek echter van de hand en besliste, dat hij gearresteerd moest worden en onder gewapend geleide naar Zierikzee overgebracht. Zoo werd hij vier weken lang, van midden december 1846 tot midden januari 1847 bij bar winterweer, terwijl de sneeuw drie voet hoog lag, deels te voet, deels per kar als een misdadiger door vier maréchaussées van plaats tot plaats gesleept. Bij oponthoud onderweg werd hij met dieven en bedelaars in hetzelfde gevangenishok opgesloten, tot eindelijk Zierikzee bereikt was. Deze ruwe behandeling van een beklaagde verwekte algemene verontwaardiging over het optreden der jusititie en de blijkbaar geesteszieke "markies", zoals het volk Thouars kortweg noemde, werd zowel te Zierikzee als bij zijn thuiskomst te Heemse als een martelaar voor de vrijheid met geestdriftig gejuicht ontvangen, hoewel hij tijdens zijn verblijf te Zierikzee als een liederlijk dronkaard leefde. De rechtbanken te Zierikzee en Den Haag veroordeelden hem resp. op 19 maart en 27 mei wegens laster tegen de beide heeren Bruins in 't geheel tot 2 jaar en 3 maanden gevangenisstraf, fl. 250,- boete, betaling der proceskosten en verlies van burgerschapsrechten voor 5 jaar, terwijl zijn hoger beroep tegen deze vonnissen 21 augustus en 26 october 1847 werd verworpen. Aan de arrestatie en het uitzitten der gevangenisstraf onttrok hij zich, door naar de Nedergraafschap Bentheim te vluchten, waar hij nog enige tijd bij zijn moeder schijnt te hebben gewoond, tot hem door den door dezer zwaarbeproefde oude vrouw ook de laatste steun ontviel. Toen zonk hij dieper: als haveloos landloper en bedelaar zwierf hij langs de wegen en stierf in de Nedergraafschap dicht bij de Nederlandse grens in de buurt van Coevorden in de diepste ellende ten huize van een oude armen boerenweduwe, die de bijna verhongerde man uit medelijden in haar hut had opgenomen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit George Anne Christiaan Willem de Thouars?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken George Anne Christiaan Willem de Thouars

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von George Anne Christiaan Willem de Thouars


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 13. Mai 1807 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: betrokken noorderlicht. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1807: Quelle: Wikipedia
    • 28. Januar » Entlang der Pall Mall in der City of Westminster, London, wird die erste Straßenbeleuchtung mit Gas aufgestellt.
    • 3. Februar » Britische Truppen erobern Montevideo und nehmen den spanischen Gouverneur Pascual Ruiz Huidobro gefangen. Den britischen Invasionen am Río de la Plata ist jedoch auf Dauer kein Erfolg beschieden.
    • 7. Februar » Im Vierten Koalitionskrieg beginnt die zweitägige Schlacht bei Preußisch Eylau zwischen der französischen Armee auf der einen und preußisch-russischen Einheiten auf der anderen Seite. Sie endet tags darauf ohne Sieger.
    • 2. Mai » Da der bisherige Standort des Münchner Stadtmarktes am Schrannenplatz, dem heutigen Marienplatz, als Handelsort für Getreide und andere Agrarerzeugnisse zu klein geworden ist, verfügte König MaxI. Joseph, einen Teil des Marktes in das Gebiet zwischen Heilig-Geist-Kirche und Frauenstraße zu verlegen. Der Viktualienmarkt entwickelt sich zu einem der berühmtesten Märkte der Welt.
    • 25. Juni » In Tilsit beginnen Verhandlungen zwischen Napoleon Bonaparte und Zar AlexanderI., die wenig später im Frieden von Tilsit münden.
    • 18. August » Der französische Kaiser Napoleon Bonaparte konstruiert per Dekret das von Kassel aus regierte Königreich Westphalen. Seinen Bruder Jérôme setzt er als König ein.
  • Die Temperatur am 15. Mai 1807 war um die 12,0 °C. Es gab 88 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1807: Quelle: Wikipedia
    • 4. Mai » Napoleon Bonaparte unterzeichnet in Ostpreußen mit dem von Fath Ali Schah entsandten Vertreter den Vertrag von Finckenstein, der Persien die Unterstützung Frankreichs im Krieg gegen Russland zusichert und die Franko-Persische Allianz besiegelt.
    • 14. Juni » In der Schlacht bei Friedland gelingt Napoleon Bonaparte ein entscheidender Sieg über das vereinigte russisch-preußische Heer unter Levin August von Bennigsen.
    • 26. August » Das Königreich Bayern führt als weltweit erstes Land die Pflichtimpfung gegen Pocken ein.
    • 19. November » Humphry Davy berichtet vor der Royal Society über die ihm gelungene Gewinnung von Kalium und Natrium mittels Elektrolyse.
    • 15. Dezember » Die Oper La vestale von Gaspare Spontini wird an der Pariser Oper uraufgeführt.
    • 22. Dezember » Die USA verbieten im Embargo Act den Handel mit allen fremden Ländern und schließen die Häfen. Hintergrund ist die Kontinentalsperre in Europa, die mit der Gefahr der Beschlagnahme von Schiffsladungen durch Großbritannien oder Frankreich verbunden ist.
  • Die Temperatur am 8. August 1850 war um die 17,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süden. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1850: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 19. April » Im Clayton-Bulwer-Vertrag vereinbaren Großbritannien und die USA, dass keines der beiden Länder einen alleinigen Einfluss auf einen künftigen, den Atlantik mit dem Pazifik verbindenden Kanal haben soll, sie vielmehr seine Neutralität schützen wollen.
    • 25. Juli » In der Schlacht bei Idstedt besiegt Dänemark die schleswig-holsteinische Armee vernichtend und bringt das Herzogtum Schleswig wieder komplett unter dänische Kontrolle.
    • 9. September » Oberkalifornien tritt unter dem Namen Kalifornien als 31. Staat den USA bei. Gleichzeitig organisieren die Vereinigten Staaten die 1848 im Vertrag von Guadalupe Hidalgo nach dem Mexikanisch-Amerikanischen Krieg von Mexiko erworbenen Gebiete als Territorien. Der nordöstliche Teil wird zum Utah-Territorium zusammengefasst, der südöstliche Teil zum New-Mexico-Territorium. Texas, das große Gebiete an die neuen Territorien abtreten muss, wird im Kompromiss von 1850 mit 10 Millionen Dollar entschädigt.
    • 13. September » Der 4049m hohe Piz Bernina wird von der aus Johann Coaz sowie Jon und Lorenz Ragut Tscharner bestehenden Bergsteigergruppe erstmals bestiegen.
    • 21. Oktober » Die Staaten des Deutschen Bundes vereinbaren in der Dresdner Konvention die Einführung der Passkarte und damit die Abschaffung der Visumpflicht im innerdeutschen Reiseverkehr.
    • 29. November » Preußen schließt mit dem Kaisertum Österreich und Russland die Olmützer Punktation. Darin muss es seine Unionspolitik aufgeben und verzichtet auf den Führungsanspruch in Deutschland und auf die Kleindeutsche Lösung.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen De Thouars

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Thouars.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Thouars.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Thouars (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, "Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I20256.php : abgerufen 18. Mai 2024), "George Anne Christiaan Willem de Thouars (1807-1850)".