Genealogie Beindorff, Been et al » Anthonie Lodewijk Beindorff (1793-1814)

Persönliche Daten Anthonie Lodewijk Beindorff 

  • Er wurde geboren am 10. September 1793 in Amsterdam.Quelle 1
    Gedoopt (als Anthonie Lodewijk Beijendorp) in de Zuiderkerk te Amsterdam door ds. Anthonius Kuijper; geen getuigen.
  • Er wurde getauft am 29. September 1793 in Amsterdam.Quelle 2
  • Beruf: (tot aan zijn inlijving in de Keizerlijke Garde) schrijver.Quelle 1
  • Glaube: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Er ist verstorben am 17. April 1814 in Orléans (Frankrijk), er war 20 Jahre alt.Quelle 3
    Uit een aan het weeshuis of de gemeente Amsterdam geleverd uittreksel uit het overlijdensregister van het gemeentelijk ziekenhuis van Orléans blijkt dat Anthonie Lodewijk, als "Antoine Louis Beindorff, soldat au 4e Regiment des voltigeurs de la Garde" op 17 april 1814 in dit ziekenhuis is overleden aan koorts, ruim 20 jaar oud. (Er overleden in vroeger eeuwen meer soldaten aan ziekten en ontberingen dan er sneuvelden.) Een bijschrift dd 22 juli 1820 in de marge vermeldt; "aux Régistre Beijendorff.", kennelijk verwijzend naar de spelling bij inschrijving in het register van het weeshuis (bron: kopie van het uittreksel in de kroniek van Kees Beindorff, zie afbeelding 2). Ook het laatste regimentsboek waarin hij genoemd wordt vermeldt deze overlijdensgegevens.
  • Ein Kind von Johann Friedrich Beindorff und Sophia Gunter
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 16. Dezember 2018.

Familie von Anthonie Lodewijk Beindorff


Notizen bei Anthonie Lodewijk Beindorff

Zijn stiefvader, Johan Casper Carl Kempf, laat hem na het overlijden van zijn moeder op 28 juni 1800 opnemen in het Burger Weeshuis te Amsterdam (bron: Kroniek Kees Beindorff).

Uit het Grootboek van het betreffende weeshuis (geschreven in het Frans) blijkt dat Anthonie Lodewijk op 20 november 1811, dus kort na zijn 18e verjaardag, werd ingelijfd in de "Garde Imperiale Pupillaire" (bron: Kroniek Kees Beindorff). Zijn loopbaan in het Franse leger valt te reconstrueren uit de regimentsboeken (ook wel stamboeken genoemd), die bewaard worden bij de Service Historique de la Défense te Vincennes (een voorstad van Parijs) (voetnoot 1): 20.11.1811 ingelijfd in het leger; 14.11.1811 onder stamboeknummer 5399 ingedeeld in de Keizerlijke Garde als pupil in het Régiment des pupilles, composé d'hommes du dépôt de la garde de Courbevoie; 01.12.1812 bevorderd tot korporaal in hetzelfde regiment; 06.02.1813 onder stamboeknummer 2743 ingedeeld als voltigeur (= schutter?) in het 3e Régiment de voltigeurs; 01.03.1813 onder stamboeknummer 4672 idem in het 4e Régiment de voltigeurs, later onder stamboeknummer 795 overgebracht naar een ander boek van hetzelfde regiment; 17.04.1814 wegens overlijden uitgeschreven uit dit boek.

Uit de lichaamsgegevens van de Nederlandse rekruten, die in het boek van het Régiment des pupilles genoteerd zijn, valt op te maken, dat Anthonie Lodewijk met zijn 1,62 m lengte tot de langste rekruten behoorde. Enig bladeren in dit boek leert, dat het grootste deel van de jongens van 18 jaar en ouder tussen de 1,40 en 1,60 m lang was en slechts een enkeling tussen de 1,60 en 1,70 m. (Onder de rekruten zijn ook heel veel jongens in de leeftijd van 15-17 jaar, bijna allemaal tussen de 1,35 en 1,55 m, maar die waren allicht nog in de groei.)

Ongehuwd gebleven.

(1) De vier stamboeken waarin Anthonie Lodewijk voorkomt zijn alle in facsimile te raadplegen via http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr, menu 'Parcours individuel'/'Registres matricules de la garde impériale et de l'infanterie de ligne'/‘faire une recherche’/'consulter l'état des fonds'. Het betreft onder de kop “GR 20 YC 1 à 217. Registres matricules des sous-officiers et hommes de troupe de la garde (1799-1815)”, via de link “Consulter l'instrument de recherche” achtereenvolgens de boeken “Régiment des pupilles, composé d'hommes du dépôt de la garde de Courbevoie”, periode 22.11.1811-06.01.1812, p. 367, stamboeknummer 5399 (zie afbeelding 1), “3e Régiment de voltigeurs”, periode 1813, p. 458, stamboeknummer 2743, “4e Régiment de voltigeurs”, periode 1811-1813, p. 365, stamboeknummer 4672, en “4e Régiment de voltigeurs”, periode 1813, p. 133, stamboeknummer 795. In deze boeken wordt zijn achternaam gespeld als Beyendorf(f) terwijl zijn complete voornamen, gespeld als Antony Lodewyk, abusievelijk worden opgegeven als zijnde die van zijn vader. De laatste twee boeken noemen wel zijn eerste voornaam als Antoine, in alle boeken wordt hij in het veld "prénoms" verder aangeduid met een bijnaam, "dit le Fichet" ("bijgenaamd le Fichet"), waarvan de betekenis voor mij niet te achterhalen viel. "Fichet" komt wel voor als gewone achternaam (bijv. 4 personen en twee bedrijven in de Franse Wikipedia) maar niet als zelfstandig naamwoord in de diverse geraadpleegde woordenboeken. In het laatste boek wordt melding gemaakt van zijn overlijden in het ziekenhuis van Orléans.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Anthonie Lodewijk Beindorff?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Anthonie Lodewijk Beindorff

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Anthonie Lodewijk Beindorff

Vorfahren (und Nachkommen) von Anthonie Lodewijk Beindorff

Sophia Gunter
± 1759-????

Anthonie Lodewijk Beindorff
1793-1814


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Anthonie Lodewijk Beindorff



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. de regimentsboeken van het Franse leger
    2. DTB Amsterdam Doop Gereformeerd, boek 103, p. 275 (fol. 137v), nr. 9
    3. uittreksel uit het overlijdensregister van het gemeentelijk ziekenhuis van Orléans

    Über den Familiennamen Beindorff

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Beindorff.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Beindorff.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Beindorff (unter)sucht.

    Die Genealogie Beindorff, Been et al-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    W.H. Beindorff, "Genealogie Beindorff, Been et al", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie_beindorff_been_et_al/I610.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Anthonie Lodewijk Beindorff (1793-1814)".