Genealogie Zwanepol » Gerrit (Gert) van Middendorp (1941-2021)

Persönliche Daten Gerrit (Gert) van Middendorp 


Familie von Gerrit (Gert) van Middendorp

(1) Er ist verheiratet mit Katharina Witte.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. (Nicht öffentlich)


(2) Er ist verheiratet mit (Nicht öffentlich).

Sie haben geheiratet


Notizen bei Gerrit (Gert) van Middendorp

Kunstenaar. Maakte met artiestennaam "Atelier Tole" kunstwerken en schilderijen van houtsnijwerk. Veelal Bijbelse taferelen.

Hout & Paradijs
Houtsnijder Gert van Middendorp is een bijzondere Nunspeter. In zijn Atelier Tole maakt hij schitterende kunstwerkjes, in grote varieteiten.
Bijbelse taferelen, naamborden, houtgesneden schilderijen, groot of juist klein, Gert van Middendorp maakt het. Een groot kunstenaar!

Bovendien is zijn winkel/atelier in winkelcentrum De Binnenhof te Nunspeet een paradijs om in te snuffelen. U vindt er de mooiste kunstvoorwerpen, zoals prachtige schilderijen van oude Nunspeetse kunstschilders.

Op de foto ziet u Gert van Middendorp aan het werk in zijn atelier.

c foto: Bram van de Biezen

---------------------

Vijftig jaar houtsnijden op de Veluwe
Reformatorisch Dagblad / Neline Floor
15 februari 2012 10:34

Foto: GARDEREN – Het schuurtje achter zijn huis gebruikt Gert van Middendorp als werkplaats. De Veluwse houtsnijder van Atelier Tole zit deze week vijftig jaar in het vak. In verband met het jubileum wordt er zaterdag een boek gepresenteerd over leven en werk v
BINNENLAND
GARDEREN – Het oordeel van Salomo, de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan of een roedel edelherten in de bronsttijd. Houtsnijder Gert van Middendorp vervaardigde in de loop der jaren talloze Bijbelse taferelen en andere afbeeldingen in hout. Deze week viert hij zijn vijftigjarig jubileum.

Zijn eerste atelier is het washok in de oude boerderij in Garderen waar hij opgroeit. „Op maandag kon ik dus niet werken”, lacht Van Middendorp. Vier jaar later, in 1966, vestigt hij zich met zijn leermeester Boke Dijkstra in Elspeet en gaat hij houtsnijwerken op bestelling leveren, na een aantal jaar standaard onder de naam Firma Tole.

Tole is Bataks voor ”voortgaan”. De houtsnijder heeft het woord ontleend aan een zendeling die in Sumatra onder de Bataks werkte. „Hij gebruikte het als wachtwoord. Ik vind dat een mooie gedachte. Het zendingswerk moet doorgaan in afhankelijkheid van God. Zo is dat ook bij houtsnijden. Doorzetten is in dit vak heel belangrijk.”

Firma Tole verwerft al snel grote bekendheid, mede dankzij het Reformatorisch Dagblad, dat in die tijd wordt opgericht. Via advertenties in de krant weten Van Middendorp en Dijkstra een groot publiek te bereiken. In die tijd schieten reformatorische instellingen als paddenstoelen uit de grond. Firma Tole levert heel wat houtsnijwerken voor kerken, scholen en bedrijven.

In 1979 gaan Dijkstra en Van Middendorp zelfstandig verder. Na jaren waarin de opdrachten binnenstromen, besluit Van Middendorp in 2008 minder te gaan werken en verhuist hij naar zijn geboortedorp Garderen. In de praktijk is hij echter nog vaak in zijn atelier te vinden. „Het loopt toch snel weer uit de hand”, zegt hij lachend.

Gave

In een paneel gaan vaak tientallen uren werk zitten, zeker omdat Van Middendorp veel belang hecht aan een zorgvuldige afwerking. „Je moet kwaliteit leveren. Als de Heere je een gave gegeven heeft, is het je plicht om die zo goed mogelijk te gebruiken.”

Het besef dat je een gave gekregen hebt, bewaart ook voor hoogmoed, stelt hij. „Ik hoef mijn pols maar te breken en ik kan niets meer. Alles moet ik doen in afhankelijkheid van de grote Schepper. Als God je Vader is, mag je Hem ook om hulp vragen in praktische dingen.”

Het is een ideaal van Van Middendorp om als vakgenoten ook elkaar te ondersteunen. „Graag had ik een vereniging voor houtsnijders opgezet, maar het is er niet van gekomen. Ik vind dat je niet bang moet zijn voor je concurrent, maar juist moet samenwerken. Dan kun je opdrachten naar elkaar doorspelen en kan iedereen doen wat hem het beste ligt.”

Van Middendorp houdt zelf het meest van het vrije werk. „Ik vind het leuk als mensen summiere aanwijzingen geven en mij een ontwerp laten maken. Ooit heb ik voor iemand een paneel gemaakt van de kinderen die tot Jezus werden gebracht. Ik vind het mooi om veel symboliek te gebruiken. Zo heb ik er een put afgebeeld als verwijzing naar de bron van leven en heb ik ook een kreupele jongen uitgesneden. Eerst stond er ook een ezel in het ontwerp, maar die paste toch niet mooi in het geheel. Daar heb ik toen een farizeeer van gemaakt die de Heere Jezus de rug toekeert.”

Het paneel is een van de werken die volgende week te zien zijn in een gratis tentoonstelling in Terschuur. Naar aanleiding van zijn jubileum wordt zaterdag ook een boek gepresenteerd over leven en werk van Van Middendorp.

Klus

Het opzetten van de expositie was een hele klus, vertelt Van Middendorp. „Mijn werk hangt overal in het land en het gaat soms om grote stukken. Het paneel van het Van Lodenstein College in Hoevelaken is bijvoorbeeld 7,5 bij 2 meter.”

In verband met de voorbereidingen voor het jubileum heeft Van Middendorp momenteel niet zo veel houtsnijwerk onder handen. Het atelier achter zijn huis is opgeruimd: geen houtsnippers, nergens stof en geen half afgemaakte kunstwerken. Toch is het duidelijk de werkplek van een houtsnijder. Het ruikt naar hout en aan de muur hangen allerlei werkstukken.

Op een ervan zijn tegen een donker gebeitste achtergrond de contouren van een kerk uitgesneden. Daar binnen heeft Van Middendorp gedetailleerd zeven bestaande kerkgebouwen afgebeeld. „Kijk, dit is de hersteld hervormde kerk van Garderen”, wijst de houtsnijder. „En hier links zie je de gereformeerde gemeente van ’s-Gravenzande.”

Met het paneel wil Van Middendorp het belang van kerkelijke eenheid laten zien. „In al die jaren heb ik te maken gehad met christenen van allerlei verschillende kerken. Maar het fundament is als het goed is overal hetzelfde: Christus.”

De tentoonstelling is van 20 tot 25 februari tussen 10.00 en 16.00 uur te zien in ’t Losse Hoes bij Huize Terschuer in Terschuur.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Gerrit (Gert) van Middendorp?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Gerrit (Gert) van Middendorp

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Gerrit (Gert) van Middendorp

Gerrit (Gert) van Middendorp
1941-2021

(1) 
(2) 
(Nicht öffentlich)

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 29. September 1941 lag zwischen 12,2 °C und 23,1 °C und war durchschnittlich 16,2 °C. Es gab 4,5 Stunden Sonnenschein (38%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. September 1940 bis 27. Juli 1941 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy I mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Von 27. Juli 1941 bis 23. Februar 1945 regierte in den Niederlanden das Kabinett Gerbrandy II mit Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1941: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,9 Millionen Einwohner.
    • 5. Februar » In Wuppertal findet die Uraufführung der Oper Fürstin Tarakanowa von Boris Blacher statt.
    • 15. April » Die deutsche Luftwaffe führt im Zweiten Weltkrieg einen Luftangriff auf Belfast durch. Beim Belfast Blitz kommen über 1.000 Menschen ums Leben.
    • 30. Oktober » Im Russlandfeldzug scheitert ein erster Versuch der 11. Armee, den sowjetischen Seehafen Sewastopol auf der Halbinsel Krim zu erobern. Dieser Vorstoß bildet den Auftakt zur Schlacht um Sewastopol.
    • 8. Dezember » Einen Tag nach dem Angriff auf Pearl Harbor erklären die USA Japan den Krieg. Japan eröffnet seinerseits im Pazifikkrieg eine großangelegte Offensive in Südostasien: Mit dem Kampf um Prachuap Khiri Khan beginnt die Invasion Thailands und auch die britische Kronkolonie Hongkong wird angegriffen. Als weitere Folge der japanischen Expansionspolitik beginnt die Schlacht um die Philippinen, die bis zum 9. Juni 1942 dauern wird.
    • 11. Dezember » Deutschland und Italien erklären den USA den Krieg.
    • 25. Dezember » Nach achtzehntägigen Kämpfen übergibt Gouverneur Mark Aitchison Young die britische Kronkolonie Hongkong an die Kaiserlich Japanische Armee. Die japanische Besetzung Hongkongs im Pazifikkrieg beginnt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Middendorp


Die Genealogie Zwanepol-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
B. Zwanepol, "Genealogie Zwanepol", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I94222.php : abgerufen 28. April 2024), "Gerrit (Gert) van Middendorp (1941-2021)".