Genealogie Van Weerdenburg/Van Waardenburg » Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl (1882-1928)

Persönliche Daten Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl 


Familie von Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl

Er ist verheiratet mit Grada Theodora van Ingen.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 27. April 1911 in Rotterdam erhalten.Quelle 3

Sie haben geheiratet am 18. Mai 1911 in Rotterdam, er war 28 Jahre alt.Quelle 4


Notizen bei Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl

Er waren al drie kinderen van Willem de Bijl en Trui Smits overleden, toen zich in oktober 1882 de geboorte van een vierde kind aankondigde. Willem voer met het schip juist op de Belgische Maas en zo werd Toon als Antoine Jean Joseph in het geboortenregister van Seilles (tussen Namur en Huy) ingeschreven. Toon was sterker dan zijn voorgangers en overleefde de eerste kritieke jaren.
De zoon van een schipper werd meestal... schipper. Zo ook Toon, die aan het begin van deze eeuw in Antwerpen zijn domicilie had. In 1906 verwierf hij het Schifferpatent van Mannheim tot de zee. (1) Hij begon op de Ideaal II, een nieuw sleepschip van ongeveer 1700 ton, dat hij zelf nieuw van de werf in Hogezand haalde. Op dit schip voer hij in loondienst bij ene Girmscheid. (2) De ‘Rijnvaartberichten’ in Het Nieuws van den Dag en in het Algemeen Handelsblad van augustus 1907 tot april 1908 laten zien dat hij in deze periode ook tussen Rotterdam en Duitsland voer. (3)
In dienst van de Vereinigte Spediteuren te Duisburg-Ruhrort voer Toon de volgende drie jaren op de Rosalie, een schip dat de kop van een klipper had en waarmee hij onder meer speelgoed en serviesgoed vervoerde. (4)
Vervolgens heeft hij in 1912/1913 gevaren als zetschipper op de 1276 ton grote Carpe Diem van Hermann Kleinpoppen te Duisburg-Ruhrort. (5)
Toon zou ook gevaren hebben op de Neline van Vianda te Den Haag, (6) maar dat is vermoedelijk onjuist.
In Rotterdam kwam hij wel in het café van Jan van Ingen aan de Prins Hendrikkade 57b op het Noordereiland te Rotterdam. Daar heeft hij Grada, de knappe dochter van de caféhouder, ontmoet. In 1911 trouwden zij met elkaar. (7) Voor het huwelijk had Toon zijn schip in Frankfurt laten liggen en was hij persoonlijk naar de Maasstad gereisd.
Eén van de getuigen van het huwelijk tussen Toon en Grada was Jan Terschlüsen. Toon’s zoon Jo vertelde ooit dat Jan Terschlüsen een scheepsbevrachter was die ‘kantoor’ hield in het café van de Van Ingens. Toon nam niet alleen vrachten van hem aan; ondanks het leeftijdsverschil van twintig jaar waren zij ook met elkaar bevriend en kwamen zij bij elkaar over de vloer. Inderdaad was er een schipper Johann Heinrich Terschlüsen, geboren te Vijnen in Duitsland in 1863. (8) In 1911 richtte hij te Rotterdam een naamloze vennootschap op, Maatschappij “Rijnschip Robert”. (9) Ook was er inderdaad een connectie tussen scheepsbevrachter Terschlüsen en café-houder Van Ingen: volgens de adressenboeken van Rotterdam woonde er in 1914 een kantoorbediende en van 1915 tot en met 1918 een scheepsbevrachter B. Terschlüsen op de Prins Hendrikkade 57a. Ze waren buren! Die B staat waarschijnlijk voor Bernhard, (10) die mogelijk een zoon van Jan was. In 1913 werd hij genaturaliseerd tot Nederlander. (11)
In de jaren 1913-1915 voeren Toon en Grada op een schip van Jan Terschlüsen, de Deodata, van 676 ton. (12) De stuurkuip op deze schuit was open, maar Toon bouwde er eigenhandig een hut overheen. Hij kreeg veel voor elkaar, “al moest daarbij wel eens flink gevloekt worden” als het tegenzat, merkte Grada’s jongere zus Mien van Ingen op in de jaren 1980. De vijftienjarige broer van Grada, Frits van Ingen, werkte aan boord als knecht. Hij vertelde ooit dat zijn vader hem graag aan de wal gezien had, terwijl hijzelf liever wilde varen. Hij had al bij een horlogemaker en bij een smid gewerkt, maar zou het bij de laatste hebben verbruid toen hij - na op een fout te zijn gewezen - zijn baas geïrriteerd opzij duwde, zodat die tegen een heet stuk ijzer viel. Frits had zijn zin gekregen: hij kon bij zijn zwager en zus aan boord, maar die kregen van vader Van Ingen de opdracht Frits hard te laten werken. Een kwartje in de week verdiende hij en als ze in Duitsland waren een halve Mark, omgerekend ongeveer 30 cent. Het roest uitsteken van het ruitjespatroon op het loopdek leverde extra geld op: voor elke duizend roestvrij gemaakte ruitjes een dubbeltje. En roest gebikt wèrd er op de Deodata; het schip verkeerde in zo’n slechte staat, dat er gaten in het ijzer vielen.
In augustus was er in een groot deel van Europa strijd uitgebroken. Op 1 augustus 1914 voer de Deodata net langs Lobith naar Amsterdam, toen Duitsland aan Rusland de oorlog verklaarde. Het strijdgewoel maakte het varen op Duitsland een stuk moeilijker en Toon en Grada merkten zoals andere schippers dat er voedselgebrek bij de oosterburen ontstond. Bovendien had Grada angst voor het varen gekregen: door bij lage waterstanden de rivierbodem te raken zou het krakkemikkige schip schade kunnen oplopen. Uiteindelijk heeft Toon de Deodata verkocht.
Toon en Grada gingen te Rotterdam aan de wal wonen. Op het Oostplein namen zij in de lente van 1917 een café over. Zij slaagden er echter niet in de vermeend slechte reputatie van het établissement op te vijzelen. In het Adressenboek van Rotterdam staat in 1918 A.J.J. de Bijl als koffiehuishouder aan Oostplein 2 vermeld, (13) maar in drie volgende jaren wordt een ander genoemd. Aan de Nieuwe Binnenweg zou Grada ook nog een snoepwinkeltje hebben gehad.
Na afloop van de oorlog kocht Toon een ijzeren sleepschip, de Willem van 548 ton. Er zijn vermeldingen van doorvaarten langs Lobith en Hansweert tussen 1919 en 1926. (14)
Van het geld dat zijn vader nagelaten had gaf moeder haar zoons ieder 15.000 gulden om te kunnen investeren. Toon liet voor ƒ 65.000 bij de scheepswerf van Schram in Slikkerveer een nieuw stalen schip bouwen, dat Willem Johan genoemd werd. Naast ‘vaders versterf’ legde Toon een even groot bedrag, overgehouden na de verkoop van de Willem. Bij de Rotterdamsche Hypotheekbank leende hij 20.000 gulden en van de bouwer, de scheepswerf van Schram te Bolnes, leende hij nog eens 15.000 gulden. In 1926 werd het stalen sleepschip Willem Johan in de vaart genomen, 79,95 m lang en 9,49 breed; het had een inhoud van 1389,4 ton. (15) In een tijdsbestek van enkele jaren is Toon in staat geweest met een flink groter schip te varen.
De eigenaar van het schip zou officieel de naamloze vennootschap Rijnschip Anton te Rotterdam zijn. Het archief van het kantoor van de betreffende notaris, A.F. van Walsem, is verloren is gegaan, vermoedelijk bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940. De Nederlandsche Staatscourant bood ook geen nadere informatie over de n.v., maar er is nog altijd een concept-akte uit 1919 in het Centraal Archief Vennootschappen. Hieruit blijkt dat de twee comparanten waren Anton Kuijpers, walkapitein te Rotterdam, en Pieter Schram, scheepsbouwmeester te Bolnes; de laatste was zeven jaar later de bouwer van de Willem Johan! De naamloze vennootschap werd destijds opgericht om een bestaand rijnschip in eigendom te hebben en te exploiteren, maar het is mogelijk dat in 1926 Toon de Bijl de plaats van kapitein Kuijpers ingenomen heeft. (16)
Een jaar later viel Toon te Antwerpen in het ruim, waarbij hij enkele vingers brak. Na de operatie bleek het vel aan de binnenkant van de beschadigde vingers zó strak te staan, dat de afzonderlijke kootjes niet meer onderscheiden konden worden.
Na aankomst uit België in Rotterdam begin oktober 1928 moest de Willem Johan drie dagen en drie nachten in de haven van Rotterdam bij een kraan opzij erts laden voor Ruhrort. Toon was voortdurend bezig het schip te verhalen en op de laatste avond was hij zo uitgeput geraakt, dat hij op de luiken in slaap viel en niet eerder dan de volgende ochtend weer wakker werd. Aangezien het zacht najaarsweer was, had Toon niet veel kleding aangetrokken. Op reis naar Ruhrort moest even boven Rotterdam een sleepboot van Piet Smit een zieke Toon van boord halen. Hij had een longontsteking opgelopen. Na een ziekbed van negen dagen thuis bij zijn moeder in de Oeverstraat overleed hij op 45-jarige leeftijd. (17)
Zo goed en zo kwaad als het ging bleef Grada op het schip varen. Aanvankelijk werd de matroos, Gerrit Bokslag, tot schipper bevorderd. (18) Die had daar zo’n zware dobber aan, dat Nol Peulen - een oomzegger van Grada’s zwager Hubert Peulen - ingehuurd werd om het karwei te klaren. (19)
Grada heeft een tijdlang haar jongere zuster Mien aan boord gehad, die te Emmerich de strenge winter van 1929 meemaakte. Aan het begin van de jaren ‘30 heeft ook haar schoonmoeder ongeveer een jaar meegevaren, tot deze kostgangster niet meer kon worden onderhouden.
Tijdens de economische depressie van die jaren was er steeds minder te vervoeren, waardoor veel schepen leeg langs de kant lagen. Ook Grada had niet veel inkomsten, maar wel schulden. Altijd was zo veel mogelijk aan de betalingsverplichtingen voldaan, ten koste van de gezinsuitgaven. In 1937 werd de toestand moeilijk: Schram was in geldnood geraakt en moest van de bank zijn vordering op Grada, die hij tot dan toe zo veel mogelijk ontzien had, maar opeisen. Als zij niet binnen veertien dagen ƒ 2.000 op tafel legde, zou zij het schip kwijtraken. De schoonvader van haar zoon Wim, August Balck, probeerde her en der geld los te praten, maar dat mislukte. De Willem Johan moest in 1937 worden verkocht aan het scheepvaartbedrijf Damco (dat het schip omdoopte tot Damco 41).
Berooid ging Grada in Rotterdam aan de wal wonen; met steun van Schram voor de aanschaf van meubels betrok zij een huurhuis op de Admiraliteitskade 92b. Kamers werden onderverhuurd om wat te verdienen. Een belangrijk deel van het gezinsinkomen kwam van zoon Jo, die vanaf 1938 als stuurman op sleepboten voer.
Grada had een zwakke lichamelijke gezondheid: ze leed aan hoofdpijnen en had last van opspelingen van haar gal. Op een zondag was Grada te Dordrecht bij haar zuster Rika van Ingen en zwager Anton Kersten aan boord op bezoek geweest. Op weg naar huis werd zij in de trein onwel. Zij moest overgeven en omstanders dachten daarom dat zij dronken was. In Rotterdam aangekomen werd zij naar het politiebureau op het Haagse Veer gebracht. Hier ontdekte een agent dat Grada ziek was en men bracht haar naar het (voormalige) Joods ziekenhuis aan de Schietbaanlaan. Zij had een hersenbloeding gekregen en was in coma geraakt. Uit haar papieren had men inmiddels kunnen opmaken dat Grada een zuster op de Oostzeedijk had: Cor de Koning-van Ingen. Nadat deze gealarmeerd was, bleef zij de nacht bij Grada waken, maar die overleed kort daarop zonder nog bij bewustzijn te zijn gekomen. (20)
In een krant had het bericht gestaan dat er in Rotterdam een dronken vrouw uit de trein gehaald was, met vermelding van Grada’s initialen. Zwager Dingeman de Koning maakte zich hierover zeer kwaad: was zij niet altijd een keurige vrouw geweest? Hij eiste rectificatie van het bericht en wilde dat de redactie haar verontschuldigingen zou aanbieden, hetgeen inderdaad gebeurde. Haar zoons Wim en Jo hebben nog een poging ondernomen om tegen de Nederlandsche Spoorwegen een klacht in te dienen in verband met de beoordelingsfout die gemaakt was en de slechte behandeling die hun moeder gekregen had. De ingeschakelde advocaat was evenwel van mening dat de NS toch aan het langste eind zouden trekken, waarna de broers er het er maar bij hebben gelaten.
Grada moet al een tijdlang hebben vermoed dat zij snel zou kunnen overlijden. Waarschijnlijk in 1946 of 1947 heeft zij een ongedateerde ‘afscheidsbrief’ aan haar zoons geschreven. Ze begon met: “Mijn laatste wensen zijn dat je braaf en eerlijk blijf[t] en dat je ook, wat je tegen komt in het leven, tracht sterk te blijven en je kroon boven je hoofd te houden[. M]ijn eenigste verlangen is altijd geweest dat ik mij niet behoef te schamen voor mijn kinderen”.
Grada maande haar zoons hun “H. Geloof ook in eere” te houden. Zij was immers een vrome vrouw en zal in de vele tegenspoed steun in het geloof gezocht hebben: “blijf elkander trouw als u ook moeilijkheden tegen komt in het leve[n] dat is wel eens zwaar. Wees sterk en zie daar over heen te komen en blijf elkander trouw broeders”. Grada zei dit niet zomaar. De verstandhouding tussen de twee was niet zo goed, want Wim vond dat Jo als jongere broer voorgetrokken werd en Jo verweet Wim dat die te weinig voor zijn moeder zorgde.
Zij schreef dat ze het altijd goed met haar zoons gemeend had en dat ze haar best voor hen gedaan had. “[D]aar ik nu de laatste tijd zo machteloos voor alles sta en zeer veel verdriet daarover heb dat ik buiten alles wat ik doe en met zeer hard werken nog aan dat geld wat ik heb getracht te bewaren aan zou moeten komen kinderen het is niet mooi maar de nood zou er mij toe dwingen (...)”.
Grada dankte Jo “dat hij zo goed voor mij is geweest en zo goed voor mij heeft gezorg[d. I]k zal in de hemel bidden dat het je daar voor in je leven goed mag gaan en dat je een goede vrouw mag krijgen (...)”. Zij had “nog zo veel zorg” voor hem, omdat hij “zijn bestemming” nog niet gevonden had en zij hoopte dat Wim hem zou bijstaan. Ook voor haar oudste zoon, voor diens vrouw Mien, de ziek geweest was, en voor hun kinderen wenste zij “alles van het beste”.
Ze nam afscheid als “innigste lieve Moeder die u heeft liefgehad” en als een soort naschrift over de toekomstige nalatenschap schreef ze: “(...) het huishouden en het geld doe dat niet voor even veel weg[. D]ag lieve kinderen”.

1Rheinschiffs-Register van het Rheinschiffs-Register Verband (Frankfurt am Main 1906), patent voor
Anton Jan Josef de Bijl te Antwerpen, van Mannheim naar de zee, d.d. 17-02-1906.
2De Ideaal II zou gebouwd zijn bij E.J. Smit & Zn te Hogezand; zie Schuttevaer, jrg. 19,19-10-13 (jg-
nr-p?).
3Doorvaarten langs Lobith staan vermeld in: Algemeen Handelsblad, 30-08-1907, 09-09-1907, 30-09-
1907; Het Nieuws van den Dag 02-10-1907, 15-11-1907, 20-11-1907, 29-11-1907, 17-12-1907,
21-12-1907, 14-02-1908, 21-02-1908, 23-04-1908.
4Doorvaarten langs Lobith in: Het Nieuws van den Dag 29-05-1909, 27-10-1909, 29-11-1909, 11-03-
1910, 12-08-1910, 01-02-1911, 26-07-1911, 04-04-1912, 23-04-1912, 28-05-1912; Algemeen
Handelsblad 14-02-1910, 19-07-1910; Rotterdamsch Nieuwsblad 30-05-1911.
5Rheinschiffs-Register 1910: Carpe Diem, schipper Johann Kempken (Toon’s voorganger), eigenaar
Hermann Kleinpoppen te Ruhrort; 77,23 x 10,12 m; 1276,1 ton.
Het Nieuws van den Dag, 11-10-1912, 30-12-1912, 04-06-1913, 30-06-1913; Rotterdamsch
Nieuwsblad, 02-04-1913.
6Rheinschiffs-Register 1914, 1926 [nr. 7141]); geen vermeldingen in de Rijnvaartberichten uit de
bovengenoemde en andere kranten teruggevonden, wel van een Neline van een schipper met een
andere naam.
7HR Rotterdam, 18-05-1911, E79/1073.
8Johann Heinrich Terschlüsen, schipper, geboren op 22-04-1863 te Vijnen, Duitsland, gehuwd op
05-05-1891 te Millingen met Anna Maria van Ophuizen, geboren op 04-08-1861 te Millingen; HR
Millingen 1891, 7. Jan overleed in 1934 te Zeist en Anna Maria vijf jaar later; OR Zeist 1934,
aktenr. 234 en OR Zeist 1939, aktenr. 19.
9De directeur was ‘J.H. Terschlüsen te Rotterdam’; Het Nieuws van den Dag, 01-11-1911.
10Geertruida Cramer, oud 48 jaren, overleed te Rotterdam op 16-07-1932 als echtgenote van
Bernhard Terschlusen, zonder Umlaut; OR Rotterdam 1932, aktenr. 2933.
11Staatscourant no. 148 (Het Nieuws van den Dag 27-06-1913); Staatsblad no. 245 (Rotterdamsch
Nieuwsblad 28-06-1913 - volgens deze bron was Terschlüsen geboren te Vijnen en werkzaam als
kantoorbediende te Rotterdam).
12Rheinschiffs-Register van het Rheinschiffs-Register Verband (Frankfurt am Main 1914), patent voor
A. de Bijl, schipper; eigenaar J.H. Terschlüsen te Rotterdam; klasse A1 voor de gehele Rijn (bij een
diepgang van 2,23 m); patent verleend te Rotterdam, 11-04-1913; 53,31 x 8,00 m; 676,4 ton;
gebouwd te Bolnes, 1882; van ijzer; ongezoold; waarde 24.000 Mark.
Doorvaarten langs Lobith in: Het Nieuws van den Dag 10-11-1913, 03-08-1914, 31-10-1914, 17-11-
1914, 30-11-1914; Rotterdamsch Nieuwsblad 20-12-1913, 20-04-1915, 10-06-1915, 20-08-1915;
Nieuwe Rotterdamsche Courant 20-12-1913, 09-02-1914, 02-08-1914, 03-07-1915, 03-12-1915.
Zie verder De Schuttevaer, jrg. 27 (1915), 27-41-13 (jg-nr-p?)
13Adressenboek Rotterdam 1918, p. 2383; zijn opvolger is J.J. Brouwer (1919-1921).
14Rheinschiffs-Register 1926, nr. 10544; doorvaarten langs Hansweert in: Nieuwe Rotterdamsche
Courant 02-01-1920; doorvaarten langs Lobith in: NRC 17-03-1920, 16-07-1920, 25-01-1921,
24-05-1921, 16-11-1921, 03-06-1922, 08-03-1924, 05-04-1924, 26-05-1924, 28-07-1924,
09-02-1925, 02-02-1925, 17-03-1925, 05-05-1925, 16-06-1925, 09-07-1925, 05-09-1925;
Voorwaarts 05-10-1921, 29-11-1921, 06-12-1924, 23-12-1924.
15Rheinschiffs-Register 1926, nr. 12197; als naam van de schipper van de Willem Johan werd W. de
Bijl opgegeven, de eigenaar was N.V. Rijnschip Anton te Rotterdam).
Voor de doorvaarten van de Willem Johan, zie: NRC, 17-05-1926, 22-06-1926, 10-07-1926, 19-08-
1926, 10-09-1928, 28-09-1926, 14-10-1926, 09-11-1926, 30-11-1926, 05-12-1926, 15-12-1926,
01-02-1927, 24-02-1927, 14-06-1927, 04-07-1927, 19-07-1927, 24-09-1927, 11-10-1927,
16-01-1928, 27-02-1928, 03-04-1928, 12-05-1928, 25-07-1928, 07-08-1928, 05-10-1928.
16De NRC van 19-07-1919 vermeldt de namen J.C. Mooy en A.F. van Walsem te Rotterdam bij een
bericht dat op 20-05-1919 de N.V. Rijnschip Anton te Rotterdam opgericht is. Er is een
verwijzing naar de Nederlandsche Staatscourant nr. 147 van 03-07-1919, maar zijn de vennoten
niet vermeld, evenmin in de couranten met nummers 136-150.
Nationaal Archief, Centraal Archief Vennootschappen, NV-dossiers, dossier nummer 21236: N.V.
Rijnschip Anton. De concept-akte is opgemaakt op het notariskantoor van Arnold Frederik van
Walsem te Rotterdam.
Het maatschappelijke kapitaal bedroeg 12.000 gulden in 12 aandelen van 1.000 gulden., waarvan
Kuijpers er 11 had en Schram 1.
Het doel was het bezit en de exploitatie van het stalen sleepschip Anton, voorheen De Raaf,
gebouwd te Hardinxveld in 1903, groot circa 480 ton en met een waarde van ongeveer 23.000
gulden.
Op het omslagvel wordt verwezen naar een Koninklijk Besluit van 29-01-1919 (no. 49) en de
gegevens zouden te vinden zijn in dossier nummer 21228.
17OR Rotterdam 1928, aktenr 4386, f27v; de Geneeskundige verklaring van overlijden, 1928,
inventarisnummer 81, aktenummer 4386, vermeldt dat A.J.J. de Bijl op 45-jarige leeftijd op
zondag 21-10-1928 in de voormiddag om 9 uur is overleden in de Oeverstraat 22 [daar woonde
zijn moeder Trui Smits] overleden is aan “pneum. ronp.” (het tweede woord moeilijk leesbaar)
18Zie één doorvaart langs Lobith in NRC, 08-04-1929.
19In de tweede helft van 1929 zijn enkele passages langs Lobith en Hansweert van de Willem Johan
met Nol Peulen als kapitein vermeld - NRC 25-06-1929, 06-07-1929, 07-07-1929, 21-07-1929,
21-07-1929, 09-08-1929 07-11-1929, 24-12-1929; Voorwaarts: sociaal-democratisch dagblad
25-06-1929, 06-07-1929, 30-07-1929. Na dat jaar zijn er geen vermeldingen bekend.
20De Geneeskundige verklaring van overlijden, 1947, inventarisnummer 204, aktenummer 4584,
vermeldt dat Grada Theodora van Ingen op de leeftijd van 57 jaar op maandag 24-11-1947
voormiddags om 2 uur aan de Schietbaanlaan 42 bezweken is aan “haemorrhagia cerebri”.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl

Jan de Bijl
1800-1867
Jan Smits
1826-1864

Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl
1882-1928

1911

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. GR Seilles 1882, 75
    2. OR Rt 1928 4386, f 27v
    3. NRC 28-04-1911; RN 29-04-1911; RN 20-05-1911
    4. HR Rt 1911 E 79v

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 19. November 1882 war um die -0,6 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 14 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 90%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1882: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
      • 9. April » Der Elefant Jumbo, bisherige Attraktion des Londoner Zoos, kommt nach dem Verkauf an den Zirkuspionier P. T. Barnum in den USA an.
      • 20. April » In der großen Bahnhofshalle des Gare Saint-Lazare in Paris wird der erste europäische Mehrsportverein Racing Club gegründet.
      • 6. Mai » Der US-Kongress verabschiedet den Chinese Exclusion Act, der bestimmt, das für 10 Jahre keine chinesischen Arbeiter (laborers) in die Vereinigten Staaten einreisen dürfen. Damit werden die Bestimmungen des Burlingame Treaty von 1868 außer Kraft gesetzt und die Einwanderung von Chinesen und Chinesinnen de facto komplett unterbunden.
      • 15. Juni » Wilhelm Bartelmann stellt den weltweit ersten Strandkorb an der Ostsee in Warnemünde auf. Seine Auftraggeberin wollte trotz Rheuma das ihr bekömmliche Seeklima genießen.
      • 7. September » William Henry Finlay entdeckt den Großen Septemberkometen.
      • 13. September » In der Schlacht von Tel-el-Kebir vernichtet Garnet Joseph Wolseley die Armee Urabi Paschas und ermöglicht dadurch die britische Herrschaft in Ägypten.
    • Die Temperatur am 18. Mai 1911 lag zwischen 10,6 °C und 17,1 °C und war durchschnittlich 13,2 °C. Es gab 6,0 Stunden Sonnenschein (38%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
      • 11. Juni » Die Young Boys Bern gewinnen zum dritten Mal in Folge die Schweizer Meisterschaft.
      • 16. Juni » Die Unternehmen International Time Recording Company und Computing Scale Corporation verschmelzen mit der Tabulating Machine Company zur neuen Computing Tabulating and Recording Company (C-T-R) Incorporated in Endicott, NY, USA, der heutigen IBM.
      • 12. Juli » Das Fritz-Reuter-Denkmal von Bildhauer Wilhelm Wandschneider wird auf dem Marktplatz in Stavenhagen feierlich enthüllt.
      • 17. September » In Wien kommt es zur Teuerungsrevolte von Arbeitern, die vom Militär gewaltsam niedergeschlagen wird. Zum ersten Mal seit 1848 wird in Wien wieder das Feuer auf Demonstranten eröffnet. Dabei kommen drei Menschen ums Leben, 149 werden verletzt.
      • 13. November » Beim Carlton-Club-Treffen der britischen Conservative Party wird nach dem Rücktritt von Arthur Balfour der Kompromisskandidat Andrew Bonar Law zum neuen Vorsitzenden der konservativen Parteifraktion im House of Commons gewählt.
      • 21. Dezember » In Moskau wird die Kirche der Unbefleckten Empfängnis, bis heute das größte katholische Gotteshaus in ganz Russland, geweiht.
    • Die Temperatur am 21. Oktober 1928 lag zwischen 6,6 °C und 14,1 °C und war durchschnittlich 10,3 °C. Es gab 8,0 Stunden Sonnenschein (77%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1928: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,6 Millionen Einwohner.
      • 23. Januar » Auf den Färöern wird die sozialdemokratische Partei Javnaðarflokkurin („Gleichheitspartei“) gegründet.
      • 15. Mai » Auf der Strecke Hoek van Holland–Basel verkehrt erstmals der Luxuszug Rheingold entlang des Rheines.
      • 19. Mai » In Paris wird die Tennisarena Stade Roland Garros eröffnet. In ihr werden in der Folge die seit 1891 existierenden French Open ausgetragen.
      • 4. Juni » Gustav Hartmann, der Eiserne Gustav, erreicht mit seiner Pferdekutsche Paris. Er protestiert mit der Fahrt gegen den Niedergang der Droschken durch Autos.
      • 2. Juli » In Großbritannien erhalten Frauen ab 21 Jahren das Wahlrecht.
      • 21. Dezember » Am Berliner Lessingtheater wird das Seiltänzerstück Katharina Knie von Carl Zuckmayer uraufgeführt.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen De Bijl

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Bijl.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Bijl.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Bijl (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Johan de Bijl, "Genealogie Van Weerdenburg/Van Waardenburg", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-weerdenburg-van-waardenburg/I27.php : abgerufen 9. Juni 2024), "Antoine Jean-Joseph alias Toon de Bijl (1882-1928)".