Genealogie Schimmel » Albert Schimmel (1859-1946)

Persönliche Daten Albert Schimmel 

  • Er wurde geboren am 20. Juni 1859 in Woudenberg.
  • Berufe:
    • vor 1890 korenmolonaar.
    • wethouder (later loco-burgemeester), ambtenaar van de burgerlijke stand en rijksschatter, assuradeur..
  • Er ist verstorben am 15. Februar 1946 in Scherpenzeel, er war 86 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Scherpenzeel, op Begraafplaats Glashorst.
  • Ein Kind von Evert Schimmel und Antje Ploeg

Familie von Albert Schimmel

Er ist verheiratet mit Jannetje Berendse.

Sie haben geheiratet am 10. Juni 1882 in Scherpenzeel, er war 22 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Jannetje Schimmel  1883-???? 
  2. Antje Schimmel  1885-????
  3. Everdina Schimmel  1888-1974 


Notizen bei Albert Schimmel

Extra informatie "Molen Royaards" aan de Molenweg te Scherpenzeel.
Gebouwd: 1417-1429, 1482 verbrand, 1483 herbouwd, 1945 verwoest.
Type: standerdmolen, windmolen, korenmolen, romp: gesloten voet; kruiwerk: zetelkruier.
De molen is altijd het eigendom geweest van de Heren van Scherpenzeel. In 1417 verpandde Hertog Reinald IV van Gelderland het rechterambt van Scherpenzeel aan Otto van Scherpenzeel. Vanaf dat moment bezat Otto het ‘Heerlijk Recht’. Hieronder viel ook het 'maalrecht’. Het is niet bekend of de molen er toen al was of dat hij nog gebouwd moest worden. In 1429 was de molen er zeker wel, want toen dwong Otto van Scherpenzeel in het kader van zijn Heerlijke Rechten zijn pachtboeren hun koren op de molen van de Heerlijkheid te laten malen. Dit noemt men molendwang en de molens waarop zojets van toepassing was heetten dan ook dwangmolens.
De molen, die er tot in de 20e eeuw gestaan heeft, is niet de molen van voor 1429, omdat de eerste molen in 1482 is afgebrand. Het is niet bekend waardoor dit gebeurd is, maar misschien is het wel veroorzaakt door een van de vele grensconflicten die zich in die tijd voorgedaan hebben. In het jaar 1482 waren de Hoekse en Kabeljauwse twisten weer hoog opgelaaid, het is ook in dat jaar dat Jan van Schaffelaar van de Barneveldse toren sprong. Barneveld ligt vlak bij Scherpenzeel en het is bekend dat er toen op verschillende plaatsen in het dorp brand gesticht is. De molen stond maar enkele meters van de grens tussen het Hertogdom Gelre en het Bisdom Utrecht verwijderd en zat er dus midden in.
In het begin van de 16e eeuw ging het er ook nogal eens heet aan toe. In 1524 werd het molenaarshuis door voorbijtrekkende soldaten in brand gestoken, samen met nog meer huizen in Scherpenzeel. De Heer van Scherpenzeel kocht hierna een naburig stuk grond en zette daar het nieuwe molenaarshuis op. Zo stond vanaf toen de molen op Gelders en het molenaarshuis op Utrechts grondgebied. Op diezelfde plaats staat, na de nodige herbouwingen, nog steeds een molenaarshuis, alleen is er nu geen molenaar meer in gevestigd maar een tandartsenpraktijk met als naam ‘de Molenhoek’.
In 1527 beloofde Bisschop Hendrik bescherming aan Gerrit van Scherpenzeel, onder andere voor de molen en het molenaarshuis. Ook toen al waren er biotoopproblemen rond molens. In 1558 weigerden de bewoners op de nabij gelegen Holevoet hun te hoog opgeschoten bomen te snoeien en te kappen en ontstond er een conflict. Dit heeft zich bijna honderdvijftig jaar voortgesleept, pas in 1693 kwam er een eind aan. Dit heeft zo lang geduurd omdat er nog andere kwesties in dit conflict meespeelden die ook aan de Achterstraat speelden.
De molen die het eigendom was van de Heren van Scherpenzeel werd door de molenaars gepacht. Het pachtcontract duurde steeds drie jaar en liep van 1 mei tot 1 mei Uit oude pachtcontracten en rentmeestersrekeningen over de jaren 1729, 1766 en 1793 blijkt dat de pacht 312 schepel rogge, Amersfoortse rnaat, bedroeg (1 schepel was in die tijd 47 liter). Deze pacht was een vaste hoeveelheid, ongeacht hoeveel graan er gemalen was. De molenaar ontving zijn maalloon in natura, het zgn. scheploon. Dit was voor hem 1/24e deel van het gemalen graan. Ook voor de Heer van Scherpenzeel ging er 1/24e deel af, voor het gebruik van de molen. De heer en zijn erfgenamen konden hun graan wel gratis laten malen. Grote reparaties aan de molen waren voor rekening van de heer en de kleinere voor rekening van de molenaar. Ook was deze verplicht de timmerlui, die aan de molen bezig waren, ‘goede cost en bier’ voor te zetten. Als vergoeding kreeg de molenaar zes stuivers per man per dag.
Er was vroeger ook al een rookverbod op de molen. In 1706 moest molenaar Cornelis Jansen aan de Heer van Scherpenzeel beloven dat er geen ‘toback op zijn molen gedroncken worden zal, noch in het molenhuisje onder de molen’. Op 10 februari 1784 werd Borchart Willem Westerholt beleend met huis en toebehoren. Dit gebeurde in bijzijn van zijn voogd, Baron van Heeckeren, en schout en schepenen van Scherpenzeel. Eerst ging de nieuwe Heer en zijn gevolg naar de kerk om de klok te laten luiden, daarna naar het ‘Heeren Huis’ om de pot van het vuur te nemen, de ramen open en dicht te doen, enz. Tenslotte gingen ze naar de molen. Daar werd molenaar Metis Sprakelaar gelast ‘de Mole die loopende was, te doen stille staan’. Na hieraan voldaan te hebben moest de molenaar na enige tijd de molen weer laten ‘rondloopen’. Met deze ceremoniën werd aangegeven dat de nieuwe heer het maalrecht bezat. Dit ritueel gebeurde dus alleen wanneer er een nieuwe heer kwam, voor alle rechten die hij bezat waren er bepaalde ceremoniën die dan opgevoerd werden. Als tegenprestatie voor het ontvangen van deze ‘Heerlijke Rechten’ werd van de Heren van Scherpenzeel verwacht dat zij de Hertog van Gelre zouden steunen in de strijd tegen zijn vijanden. Dit betekende dan dat er ook daadwerkelijk meegevochten moest worden.
Al deze ‘Heerlijke Rechten’ werden in 1796 afgeschaft. Het scheploon ging over in maalloon in geld en ook de pacht voor de molen werd een geldbedrag. De toenmalige Heer van Scherpenzeel wilde per 1 mei 1801 de huur van fl. 800,= verhogen tot fl. 1.200,=. De molenaar Melis Sprakelaar (molenaar van 1766-1801) ging hiermee niet akkoord. De huur werd uiteindelijk vastgesteld op fl. 900,=.
Eind 19e eeuw ontstond het plan om een stoomgraanmolen te bouwen. De eigenaresse van de molen, mevr. Royaards, deed hiervoor in 1888 een aanvraag bij B&W. De offerteaanvraag werd verzorgd door Albert Schimmel, de toenmalige molenaar van de standerdmolen. Begin 1889 werd de ‘stoomketel voor de korenmalerij’ in gebruik genomen. Dit was tevens de eerste stoommachine in Scherpenzeel.
In 1890 kwam Gerrit Bakker vanuit Lent, bij Nijmegen, naar Scherpenzeel. Hij werd de nieuwe molenaar op de stoomgraanmolen. Later (1914) nam zoon Jan de maalderij van zijn vader over. De standerdmolen werd toen al niet meer gebruikt. In de Eerste Wereldoorlog werd de molen weer even gehuurd van de familie Royaards omdat de maalderij was afgebrand.
In 1918 kwam de molen definitief stil te staan. De familie Royaards was bijzonder trots op het bezit van de molen en het uitzicht erop vanuit ‘Huize Scherpenzeel’ werd altijd vrijgehouden. De familie bleef goed voor de molen zorgen. Rond 1935 werd de als monument stilstaande molen nog helemaal gerestaureerd. Er kwamen toen o.a. een nieuwe as en roeden in.
Bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 kreeg de molen enkele voltreffers, maar dit werd weer gerestaureerd, in 1943. In 1945, op zondagmiddag 29 april heeft de SS de molen opgeblazen met 25 landmijnen en er bleef slechts een puinhoop over.Op de plaats van de molen is later de Gereformeerde Kerk gebouwd. Bij deze kerk staat een bloembak die gemaakt is van kloostermoppen van de teerlingen van de standerdmolen. Dit is alles wat er van de standerdmolen over is.
Rijksschatter hield in dat hij voor de belastingdienst moest schatten wat de waarde van woningen was. Ook zat hij in de verzekeringen.
In 1902 verkoopt Matthijs Dolron, z.b. te Woudenberg voor f 3000,= aan Albert Schimmel, assuradeur te Scherpenzeel een bouwhoefje genaamd Batavia met huis, boomgaard, erf en tuin, sectie D 4-9, groot 2.95.10 ha. Gehuurd door Dirk Bruijss, landbouwer voor f 130,= per jaar (Not. Amersfoort AT058c003, nr. 536; 22-12-1902).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Albert Schimmel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Albert Schimmel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Albert Schimmel


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Albert Schimmel



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 20. Juni 1859 war um die 22,0 °C. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 51%. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Im Jahr 1859: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 7. Februar » Der Codex Sinaiticus, ein Bibel-Manuskript aus dem 4. Jahrhundert, wird von Konstantin von Tischendorf im Katharinenkloster auf dem Sinai entdeckt.
    • 22. Mai » König FranzII. folgt im Königreich beider Sizilien seinem verstorbenen Vater FerdinandII. als neuer Regent.
    • 20. September » Auf den von ihm erfundenen Elektroherd erhält George B. Simpson ein US-Patent.
    • 16. Oktober » John Brown überfällt mit 21 Mann Harpers Ferry (West Virginia), um mit dem dortigen US-Waffenarsenal einen Sklavenaufstand zu entfachen. Der Plan scheitert jedoch auf Grund mangelnder Vorbereitung.
    • 12. November » Jules Léotard führt im Pariser Cirque Napoléon als erster Mensch einen Salto vom Trapez vor. Der Luftseilakt Fliegendes Trapez ist geboren.
    • 21. Dezember » Sam Houston wird Gouverneur von Texas. Da er dieses Amt 1827 bis 1829 bereits in Tennessee ausgeübt hat, ist er erster und einziger Gouverneur in mehreren US-Bundesstaaten.
  • Die Temperatur am 10. Juni 1882 war um die 11,5 °C. Es gab 7 mm Niederschlag. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 95%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 20. August 1879 bis 23. April 1883 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Lijnden van Sandenburg mit Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1882: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,5 Millionen Einwohner.
    • 6. März » Das Fürstentum Serbien wird zum Königreich Serbien proklamiert.
    • 20. März » Der französische Astronom Édouard Jean-Marie Stephan entdeckt eine Galaxienansammlung, die später als Seyferts Sextett bekannt wird.
    • 28. März » Paul Beiersdorf bekommt das Patent zur Herstellung von gestrichenem Pflaster. Das gilt als das Gründungsdatum der Beiersdorf AG.
    • 6. Mai » Der US-Kongress verabschiedet den Chinese Exclusion Act, der bestimmt, das für 10 Jahre keine chinesischen Arbeiter (laborers) in die Vereinigten Staaten einreisen dürfen. Damit werden die Bestimmungen des Burlingame Treaty von 1868 außer Kraft gesetzt und die Einwanderung von Chinesen und Chinesinnen de facto komplett unterbunden.
    • 5. Juli » Aus den im März 1882 der Rubattino-Gesellschaft abgekauften Gebieten an der Bucht von Assab wird offiziell die Kolonie Assab gebildet, die erste Kolonie des Königreichs Italien
    • 17. September » Kaiser Franz Joseph I. entgeht bei einem Besuch von Triest einem vom Irredentisten Donato Ragosa verübten Bombenattentat, das dieser gemeinsam mit Guglielmo Oberdan geplant hat. Zwei Zuschauer sterben.
  • Die Temperatur am 15. Februar 1946 lag zwischen 5,1 °C und 7,5 °C und war durchschnittlich 6,2 °C. Es gab 0.1 mm Niederschlag. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Westen. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 24. Juni 1945 bis 3. Juli 1946 regierte in den Niederlanden die Regierung Schermerhorn - Drees mit als erste Minister Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) und W. Drees (PvdA).
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1946: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,3 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Dem US-amerikanischen Elektroingenieur John Hibbett DeWitt gelingt der Nachweis, dass die Ionosphäre für Funkwellen durchlässig ist. Im Rahmen der ersten Erde-Mond-Erde-Funkverbindung hört die Forschergruppe des Project Diana das Echo ihres Signals des als Reflektor genutzten Mondes.
    • 1. April » Auf Druck Großbritanniens unter Federführung von Harold MacMichael wird die Malaiische Union als Zusammenschluss der Föderierte Malaiischen Staaten und der Straits Settlements gegründet. Sie wird nur bis zum 31. Januar 1948 Bestand haben.
    • 12. Juli » Die Uraufführung der Oper Krieg und Frieden (Orig.: Woina i mir) von Sergei Sergejewitsch Prokofjew erfolgt in Leningrad.
    • 15. August » Die koreanische Hauptstadt Gyeongseong wird in Seoul umbenannt.
    • 14. Dezember » Die Generalversammlung der Vereinten Nationen entscheidet sich in London für New York City als ständigen Sitz der Organisation.
    • 31. Dezember » Joseph Kardinal Frings hält seine berühmte Silvesterpredigt, in der er den Kohlenklau zur Linderung von Not entschuldigt. Das Wort „fringsen“ wird in der Folge zu einem Synonym für Mundraub.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Schimmel

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Schimmel.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Schimmel.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Schimmel (unter)sucht.

Die Genealogie Schimmel-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Teus Schimmel, "Genealogie Schimmel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schimmel/I2500.php : abgerufen 10. Mai 2024), "Albert Schimmel (1859-1946)".