Genealogie familie Rozeman en Arkes » Antonius Alberts "Toone" Rozeman (1757-< 1857)

Persönliche Daten Antonius Alberts "Toone" Rozeman 

Quellen 1, 2

Familie von Antonius Alberts "Toone" Rozeman

(1) Er ist verheiratet mit Jacomina Berents Seine.Quelle 4

Sie haben geheiratet am 31. Oktober 1784 in Wijthmen, Overijssel, Nederland, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Gerridina Rozeman  1790-1861 
  2. Alberdina Rozeman  ± 1785-1854 


(2) Er ist verheiratet mit Jacomina Hendriks Nijenhuis.Quellen 1, 2, 4, 5

Das Aufgebot wurde am 17. Mai 1794 bestellt.

Sie haben geheiratet am 1. Juni 1794 in Zwolle, Gelderland, Nederland, er war 37 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hermannus Rozeman  1796-1868
  2. Everhardus Rozeman  1797-1885
  3. Jochem Roseman  1801-1871 


Notizen bei Antonius Alberts "Toone" Rozeman

VEENARBEIDERS
a. Het werk in het veen
In tegenstelling tot de verveners, is van de veenarbeiders geen naamlijst aangelegd. Toch zijn hun namen niet geheel vergeten want in de oude registers van de burgerlijke stand staan ze met hun vrouwen en kinderen netjes ingeschreven en tevens de plaats waar ze woonden. En dat waren dan geen huizen met een klinkende eigennaam, maar de meeste waren met één naam aan te duiden:,,plaggenhut".
En die waren dan meestal ook nog maar gehuurd, met de voorwaarde dat men bij een bepaalde werkgever moest blijven werken of zijn levensmiddelen uit een bepaalde winkel moest betrekken. Wie het zo ver gebracht had dat hij een verbeterde plaggenhut, dat wil zeggen waarvan het woongedeelte uit een halfsteens muurtje bestond en waarin een paar bedsteden waren aangebracht, zijn eigendom kon noemen, was een bevoorrecht mens. Van de vissers op zee wordt gezegd, dat de vis duur is betaald, maar zo i s het ook met de plek die wij nu bewonen.
Onze voorvaderen (maar ook onze voor,,moeders") hebben hier onder de meest kommervolle omstandigheden geploeterd om het zo ver te brengen dat wij hier nu in welvaart kunnen leven.
Wat was het werk van een veenarbeider? Dat was verschillend, ieder had zo een bepaald onderdeel van het werk dat hem het beste lag, waar hij voor opgeleid was of wat hij, om niet van honger om te komen, moest aanvatten. Er waren arbeiders die de v aart of de talrijke wijken graafden. Dat was zwaar werk, want men gebruikte daarbij geen kruiwagens maar het zand werd slechts met de schop van de een naar de ander opzij geworpen, totdat de doorsnede van het kanaal naar wens was.
Dan waren er mannen die, ter voorbereiding van het steken van de turf, vanuit de wijken sleuven moesten graven in het veen opdat dit haar overtollige water naar de wijk kon spuien. Dit was niet alleen zwaar, maar tevens uitermate vuil en nat werk . Zo'n sleuf kon ook niet in één keer op diepte worden gebracht maar in twee of drie keer, totdat de onderkant van de veenlaag was bereikt. Als het veen, door het wegtrekken van het water, was ingeklonken en enigszins opgedroogd, konden er turven va n worden gestoken. Maar dan
moest eerst de bovenlaag worden verwijderd, die bestond uit heide en los veen.
Dan begon het steken van de turf, waarvoor men een stikker gebruikte om de turf van boven op maat te steken, dan kon men met een oplegger op zij de turf van onder lossteken en meteen op een kruiwagen leggen. Andere mannen brachten dan de natte tur f op het veld waar ze konden drogen. Maar ze moesten dan wel telkens worden omgezet om vóór de winter goed droog te zijn.
Dan volgde nog het aan hopen zetten en het laden van de schepen. Tenslotte moest het aangestoken turfveld voor de winter nog met losse grond worden afgedekt om niet te bevriezen, want bevroren veen of turf verkruimeld en is dan waardeloos.
Dat was ook de reden dat met het steken van turf pas kon worden begonnen nadat de winter voorgoed voorbij was en de hal uit de grond. En omstreeks de langste dag moest het turfsteken worden beëindigd, omdat anders de gestoken turf de a.s. winter n iet meer droog zou worden en dan bevriezen.
Dit is in het kort verteld wat er voor werk in een veenderij te doen viel. Nadat de turf van het veld was verwijderd kon de ondergrond voor de teelt van landbouwgewassen of gras gereed worden gemaakt. Daartoe werd het losse materiaal, dat eerst bo ven het turfveen was verwijderd, weer over het terrein verspreid en daarop een laagje zand, afkomstig uit wijken en sloten, aangebracht. En dan moest er nog mest over, wilde die grond vruchtbaar genoeg zijn om er koren of aardappels op te kunnen verb ouwen. Maar aan mest ontbrak het veelal, want de kunstmest was nog niet uitgevonden en stalmest was zeer beperkt beschikbaar. Vandaar dat men het afgeveende terrein maar liet liggen zo het lag, of er dennen of eikenhakhout op pootte. En hoe leefden d e arbeiders tussen deze veenderijen? Want die plaggenhutten werden zo dicht mogelijk bij werk geplaatst. Verharde wegen waren er uiteraard nog niet en men kan zich nauwelijks indenken hoe de bodem er aan toe was waarover men zich in de natte periode n en in de winter verplaatsen moest. Er was geen kunstverlichting en over de vele wijken en sloten lag hoogstens een plank, Gewoonlijk moest men zich behelpen met een bootje. De mensen zullen in de winter in de hut wel geen kou hebben geleden, daarv oor zaten ze te dicht bij de brandstof, de turf. Maar verder bood de hut geen enkel gerief. Men sliep op stro op de grond. En de enige vertroosting in dit lot werd veelal gezocht bij de jenever. Want daarvan is heel wat
b. Het leven in het veen
door de kelen van de veenarbeiders verdwenen. We komen daar nog op terug.
Het benodigde water voor eten en drinken en bewassing moest men scheppen uit de wijken en sloten en dat water had dan een kleur als koffie. Maar het was bovendien gevaarlijk voor de gezondheid; er deden zich dan ook meerdere malen ernstig epidemie ën voor.
Met de verdiensten was het ook droevig gesteld. Voor vrijwel alle werkzaamheden was door de gezamenlijke veenbazen een tariefloon ingevoerd, dat ook nog niet ieder jaar gelijk was, maat dat mede afhankelijk was van het arbeidsaanbod. Verwachtten d e verveners dat het aanbod van arbeiders aan de ruime kant zou zijn, dan gingen er een paar centen van het tarief af, in het omgekeerde geval kwam er wel eens een stuiver per dagwerk bij. En dat werd dan vroeg in het voorjaar door middel van kerkensp rake na afloop van de dienst, in de eerste jaren van vóór de preekstoel, later vóór de kerkdeur, bekend gemaakt.
Is het wonder dat er meermalen relletjes en stakingen plaats vonden? En dat laatste vooral kwam de verveners slecht te stade, want niet graven betekende geen turf, dus minder verdienste voor de vervener. In dergelijke gevallen werd dan om militair e hulp gevraagd om oproer de kop in te drukken.
Het steken van de turf geschiedde, zoals hier reeds is gezegd, slechts gedurende een bepaald gedeelte van het jaar, ongeveer in de maanden april, mei en juni. En dat werk werd hoofdzakelijk uitgevoerd door Duitse gastarbeiders (waarover hierna mee r).
Als turfgravers werkten ze in ploegen, waarvan één de ploegbaas was, die in het voorjaar met een veenbaas correspondeerde om een afspraak te maken.
In 1840 was dat ook gebeurd, zoals blijkt uit een correspondentie tussen enkele Duitse ploegbazen en de Dedemsvaartse voorman van de verveners, F. Boterman. Nadat al in het begin van het jaar door de Duitse gravers was geschreven dat ze van plan w aren om in het komende seizoen naar Dedemsvaart te gaan, ontving Boterman de volgende brief:
Heel Geachte Vriend.
Het zal Ued. Verwonderd voorkomen dat UE. deze letters zoo schielijk in handen komen dewijl UE. nog voor eenige dagen een brief van ons ontfangen hebt, maar de oorzaak daarvan is dat er heden twee brieven van de Smilde hier binne aangekomen waarin 7 ploegen verland worden, dewelke 21 st. voor de gravers en 16 st. voor de omloop en vast verspreken en niet gezegd, dat er nog niet wat bij konde komen, daardoor is het volk ten deele zeer ongerust geworden, om te weten hoe groot de daghuur bij UE. zal worden. Dus verzoeken wij UE. hierdoor vriendelijk dog met de andere

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Antonius Alberts "Toone" Rozeman?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Antonius Alberts "Toone" Rozeman

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Antonius Alberts Rozeman

Jochem Herms
± 1700-< 1800
Hermina Swiers
± 1700-< 1800
Albert Rozeman
± 1720-1762

Antonius Alberts Rozeman
1757-< 1857

(1) 1784
Alberdina Rozeman
± 1785-1854
(2) 1794

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Antonius Alberts "Toone" Rozeman



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Huwelijk Joachim Roseman
    2. Inventarisnr.: 15410
      Akteplaats: Zwollerkerspel
      URL: https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/21360752
      Bron type:
      Deel/Akte: 24
      Archief: 0123
      Archiefnaam: Historisch Centrum Overijssel
      [[
      hoofdpersoonnaam=Joachim Roseman
      hoofdpersoonberoep=Boerenknegt
      hoofdpersoongebplaats=Wijthmen
      partnernaam=Hendrica Hekman
      partnerberoep=dienstmaagd
      partnergebplaats=Dalfsen
      hoofdpersoonvader=Antonij Roseman
      hoofdpersoonmoeder=Jacomina Hendriks
      hoofdpersoonmoederberoep=daghuurdersche
      partnervader=Hendrikus Hekman
      partnervaderberoep=daghuurder
      partnermoeder=Helena Mierteveld
      trdatum=17-12-1825
      trplaats=Zwollerkerspel
      gebeurtenis=Huwelijk
      aktedatum=17-12-1825
      akteplaats=Zwollerkerspel
      archief=0123
      erfgoedinstelling=Historisch Centrum Overijssel
      Registratienummer=15410
      aktenummer=24
      opmerking=bruidegom gedoopt te Zwolle 18 03 1801; bruid gedoopt te Vilsteren 17 03 1799
      brontype=

      BS Huwelijk

      Instellingsplaats=Zwolle
      Collectiegebied=Overijssel
      Collectie=Zwollerkerspel 1811-1932
      bruidegom gedoopt te Zwolle 18 03 1801; bruid gedoopt te Vilsteren 17 03 1799
      ]]
      [[Ingelezen met BSHuwelijk.sc 29a]]
      17. Dezember 1825
    3. Huwelijk Joannes Martinus Roseman
    4. URL: https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/21361441
      [[
      hoofdpersoonnaam=Joannes Martinus Roseman
      hoofdpersoonberoep=Landbouwer
      hoofdpersoongebdatum=14-03-1795
      hoofdpersoongebplaats=Wijthmen (Zwollerkerspel)
      partnernaam=Aaltjen Damman
      partnerberoep=dienstmaagd
      partnergebdatum=12-02-1798
      partnergebplaats=Lenthe (Dalfsen)
      hoofdpersoonvader=Antonius Roseman
      hoofdpersoonmoeder=Jokkemina Hendriks
      hoofdpersoonmoederberoep=boerin
      partnervader=Antonij Damman
      partnermoeder=Aleida Mol
      partnermoederberoep=boerin
      trdatum=26-02-1831
      trplaats=Zwollerkerspel
      gebeurtenis=Huwelijk
      aktedatum=26-02-1831
      akteplaats=Zwollerkerspel
      archief=0123
      erfgoedinstelling=Historisch Centrum Overijssel
      Registratienummer=15410
      aktenummer=6
      brontype=
      BS Huwelijk

      Instellingsplaats=Zwolle
      Collectiegebied=Overijssel
      Collectie=Zwollerkerspel 1811-1932
      ]]
      [[Ingelezen met BSHuwelijk.sc 29a]]
      Akteplaats: Zwollerkerspel
      Archiefnaam: Historisch Centrum Overijssel
      Deel/Akte: 6
      Bron type:
      Inventarisnr.: 15410
      Archief: 0123
      26. Februar 1831
    5. http://vpnd.nl/bronnen/ov/raalte/raalte_index_rk-dopen-1756-1777.pdf
    6. http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/zwolle/zwolle_764_trrk_1767-1803.pdf
    7. Zwolle trouwboek RBSO 764 blz 48

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 19. Januar 1757 war um die 3,0 °C. Es gab 22 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Westen. Charakterisierung des Wetters: regen helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1759 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1757: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Britische Truppen unter Robert Clive, 1. Baron Clive erobern im Siebenjährigen Krieg das erst am 19. Juni des Vorjahres an den örtlichen Mogul verloren gegangene Calcutta in Indien für die Britische Ostindien-Kompanie zurück.
      • 23. Juni » In der Schlacht bei Plassey besiegt eine Söldnertruppe der Britischen Ostindien-Kompanie unter Führung von Robert Clive die Truppe von Siraj-ud-Daula, dem letzten unabhängigen Nawab von Bengalen. Die Schlacht wird als der Beginn der britischen Herrschaft in Indien betrachtet.
      • 26. Juli » Im Siebenjährigen Krieg besiegen französische Truppen unter Louis-Charles-César Le Tellier, duc d’Estrées Truppen des mit Großbritannien in Personalunion verbundenen Kurfürstentums Braunschweig-Lüneburg unter dem Befehl von William Augustus, Duke of Cumberland in der Schlacht bei Hastenbeck.
      • 16. Oktober » Mit dem sogenannten Berliner Husarenstreich wird die preußische Hauptstadt im Siebenjährigen Krieg durch den österreichischen Husaren Andreas Hadik von Futak für einen Tag erobert.
      • 5. November » Im Siebenjährigen Krieg schlägt Preußen unter Friedrich dem Großen die Franzosen unter Charles de Rohan, prince de Soubise und die Reichsexekutionsarmee in der Schlacht bei Roßbach.
      • 22. November » Die Schlacht von Breslau im Siebenjährigen Krieg gewinnt das österreichische Heer mit Prinz Karl Alexander von Lothringen an der Spitze. Drei Tage später kapitulieren die preußischen Einheiten unter Herzog August Wilhelm von Braunschweig-Bevern, bei denen viele zum Militärdienst gepresste Soldaten flüchten.
    • Die Temperatur am 1. Juni 1794 war um die 17,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1794: Quelle: Wikipedia
      • 14. März » Eli Whitney erhält in den USA das Patent auf die von ihm erfundene Egreniermaschine zur Entkörnung von Baumwolle. Damit wird der großflächige Anbau der Pflanze in den Südstaaten lukrativ. Für das Abernten werden Sklaven benötigt und eingesetzt.
      • 5. April » Die Indulgenten, eine gemäßigte Gruppierung des Club des Cordeliers unter Führung von Georges Danton und Camille Desmoulins werden nach nur dreitägiger Verhandlung vor dem Revolutionstribunal aufgrund ihres Einsatzes für die Beendigung der Terrorherrschaft im Verlauf der französischen Revolution hingerichtet.
      • 1. Juni » In Preußen tritt das Allgemeine Landrecht in Kraft. Damit wird erstmals versucht, die gesamte Rechtsordnung in ein einziges Gesetzeswerk zu fassen.
      • 10. Juni » Der französische Wohlfahrtsausschuss verabschiedet das Prairial-Dekret zur Verschärfung des Terrors am 22. Prairial II des Französischen Revolutionskalenders. Das neue Recht gestattet dem Revolutionstribunal, Todesurteile auch auf bloße Verdächtigungen hin zu verhängen und entzieht Angeklagten den Rechtsbeistand.
      • 23. Juli » Die Erneuerung des Maximumgesetzes für Löhne führt zum Bruch der Sansculottes mit den Jakobinern. Letztere verlieren nun ihren Rückhalt bei Arbeitern und Kleinbürgern während der Französischen Revolution.
      • 3. Oktober » Nach der Schlacht bei Aldenhoven fällt die Festung Jülich im Ersten Koalitionskrieg an die Franzosen.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Rozeman

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Rozeman.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Rozeman.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Rozeman (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Gerben Rozeman, "Genealogie familie Rozeman en Arkes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-rozeman-en-arkes/I845.php : abgerufen 13. Mai 2024), "Antonius Alberts "Toone" Rozeman (1757-< 1857)".