Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele (????-1227)

Persönliche Daten Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele 


Familie von Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele

Er ist verheiratet mit Beatrix van Houdain.

Sie haben geheiratet rund 1200.


Kind(er):

  1. Hugues II van Gent  ± 1185-1232 
  2. Gilles van Claerhout  ± 1230-???? 
  3. Siger (=Zeger) van Gent  ????-± 1255 


Notizen bei Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele

Zeger I draagt het beheer over het land van Bornem en het kasteel over op zijn zoon Zeger II (tot 1227).
Deze hoort tot de Orde van de Tempeliers.
Hij huwt met Beatrice de Hosdain.

http://www.kareldegrote.nl/Reeks159_Rottier.html

16. Zeger III van Gent, overl. 1227. Burggraaf van Gent vanaf 1200, heer van Bornhem. Vermeld 1190 - 1227. Zeger betrok een woning te Wondelgem. Sommige auteurs veronderstellen dat deze woning voorheen toebehoorde aan zijn vrouw Beatrix Van Houdain. Bij Destelbergen behield hij het goed 'Mapertuus', waar hij zich in woelige tijden terugtrok. Sinds 1200 zijn de kasteleins van Gent nog slechts in naam kasteelheren van de Oudenburg, maar ze behouden door hun talrijke onroerende goederen de titel burggraaf hoewel hun macht voortdurend afneemt. De door Filips van de Elzas in 1169 over de gouwen aangestelde baljuws worden als vertegenwoordigers van de vorst met de vroegere rechtsmacht van de burggraven of kasteleins bekleed en treden steeds meer op de voorgrond. Rond 1192 deed Zeger nog een poging om de bewaking van het gravenkasteel terug te krijgen. Hij beriep zich op het erfelijk recht van zijn voorouders dat hem toekwam. Maar de graaf, nu Baudewijn VIII, gaf niet toe. Om de machtige Zeger en diens verwanten te paaien schonk hij hem een aantal gronden die jaarlijks de som van 100 pond opbrachten. Zeger legde er zich bij neer. In 1226, een jaar voor zijn dood, gaf Zeger een keure aan zijn lieden die rond het kasteel van Sint Jansteen woonden. Die keure regelde het zelfbestuur van de inwoners van zijn heerlijkheid door de aanstelling van een schepenraad met een 'meier' aan het hoofd. De burgerlijke en strafrechterlijke rechtspleging met alle bevoegdheden daaraan verbonden, o.m. het opleggen van de hoogste boete van 60 Parijse ponden als straf voor zware misdrijven berustte bij de schepenen. De inwoners van Steene werden bij die keure ook vrijgesteld van alle lasten in de rest van Vlaanderen opgelegd.
In 1201 zat hij in de kerk van Temse de plechtigheid voor waar Boudewijn Van Barsele, heer van Wissekerke, aan de bisschop van Doornik de tienden afstond, die hij hield in het hele Land van Waas. Met de zwakke regent (over de minderjarige kinderen van de tijdens een kruistocht verdwenen graaf van Vlaanderen Boudewijn IX) Filips van Namen speelt Zeger III het klaar om de weinige voorrechten die hij in de Vier Ambachten nog behouden had, om te ruilen voor echte medezeggenschap over heel Vlaanderen gedurende de minderjarigheid van de dochter van Baudewijn IX. Hebben de graven hem alle rechten ontnomen, dan acht hij zich vrij van alle verplichtingen en zoekt hij steun bij wie hem erkent, namelijk de koning van Frankrijk, de rechtmatige soeverein van de graven van Vlaanderen. Bij het huwelijk van Joanna van Constantinopel met Ferrand van Portugal te Parijs in 1212 was Zeger aanwezig. Hij steunde de nieuwe graaf en tekende de oorkonde waarbij deze aan de Gentse schepene!
n voorrechten verleende in 1212. Was het nu omdat Zeger III tijdens het regentschap het laken wat te veel naar zich had toegetrokken of omdat de graaf meer en meer overhelde naar de Engelse partij? Hoe het ook zij, de burggraaf viel in ongenade. Zeger vluchtte naar de koning van Frankrijk om twee jaar later te Bouvines in 1214 met de Fransen de eigen graaf te bestrijden en de overwinning te behalen. Zeger keerde uiteindelijk terug naar Vlaanderen en kreeg zijn goederen terug. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven rustig als een groot seigneur op zijn kasteel van Sint Jansteen. (De exacte ligging van dat middeleeuwse kasteel in StJansteen is nog niet door archeologisch onderzoek aangetoond).
Is Zeger nog uit andere dan archivalische bronnen bekend? Blijkbaar wel. Hij leefde in een tijd dat edelen fel onder elkaar streden omdat hun bevoegdheden ter discussie stonden. Vooral de graven van Vlaanderen waren uit op centralisatie van hun macht, ten koste van die van de burggraven. Tegen de achtergrond van die machtstrijd moest Zeger veel van zijn bezittingen aan de graaf afstaan, al kreeg hij er andere voor in de plaats. Zo verloor hij in het Land van Waas 763 bunder of 1022 ha leengronden, vooral gelegen te Melsele, Zwijndrecht en Haasdonk, en in mindere mate te Vrasene, StGillis, Lokeren, Waasmunster, Elversele en Tielrode. Die rivaliserende verhoudingen en meer bepaald de soms verholen opstand tegen de graaf werden beschreven in het dierenepos 'Van den Vos Reynaerde, den fellen metten rossen baerde'. Recente onderzoekingen naar dit Reynaertverhaal tonen aan dat het hoofdzakelijk is gebaseerd op politieke geschiedenis en slechts in geringe mate op fantasie berust. Het epos werd geschreven tussen 1190 en 1215. De schrijver zou Wilhelmus Physicus zijn, hofschrijver van Zeger van Gent. Hij zou tot het schrijven van het verhaal zijn aangespoord door diens vrouw Beatrix van Houdain. Reinaert de Vos zou Zeger uitbeelden, Isengryn de Wolf is Diederik II van Beveren, Teybaert de Kater is Raas V van Gavere, en Bruun de Beer is de heer van Wavrin (FransVlaanderen), die seneschalk van Vlaanderen was, de hoogste ambtenaar van het grafelijk hof, en koning Nobel de Leeuw is Philips de Boble, graaf van Namen, die van 1202 tot 1206 regent van Vlaanderen was. Uitgaand van deze interpretatie was Zeger van Gent het hoofdpersonage Reynaert. De schrijver van dit epos heeft hem uitgebeeld als een geslepen sluwerd en we mogen veronderstellen dat de man die onder de naam Reinaert schuilgaat dat ook in werkelijkheid wel móest zijn om in die tijd het hoofd boven water te kunnen houden.
Zeger huwde ca. 1200 Beatrix van Houdain. Houdain ligt in het departement PasdeCalais. Beatrix was mogelijk dochter van Anselmus 'Calvus' (de kale) van Houdain die in 1148 vernoemd wordt als seneschalk van gravin Sybilla van Vlaanderen. Deze Anselmus was zwager van graaf Ingelram van SaintPol volgens Warlop. Volgens andere bronnen gaat het hier om Beatrix van Heusden, enige dochter van Hugo, heer van Heusden. Door huwelijk zou Zeger van Gent in het bezit zijn gekomen van het kasteel van Heusden dat hij liet versterken en vergroten tot een echte burcht.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Siger (=Zeger) III van Gent

Alice van Gent
± 1120-± 1154
Sarah de Lille
± 1120-????

Siger (=Zeger) III van Gent
????-1227

± 1200
Hugues II van Gent
± 1185-1232

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Gent

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gent.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gent.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gent (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I65329.php : abgerufen 25. Juni 2024), "Siger (=Zeger) III van Gent van Viggezele (????-1227)".