Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent. (± 1120-± 1154)

Persönliche Daten Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent. 


Familie von Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent.

(1) Sie ist verheiratet mit Hugues d' Ancre.

Sie haben geheiratet.


(2) Sie ist verheiratet mit Steppo van Viggezele.

Sie haben geheiratet am 8. August 1145.


Kind(er):

  1. Siger II (=Zeger) van Viggezele  ± 1150-± 1202 


Notizen bei Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent.

http://www.kareldegrote.nl/Reeks159_Rottier.html.

14. Alicia van Gent, o ca. 1110, overl. vóór 1154, vermeld in 1139 als dochter van Zeger. Alicia tr. Steppo van Viggezele, heer van Bornhem, voogd van Temse. Viggezele ligt in WestVlaanderen noordoostelijk van Tielt. Hij had ca. 1140 moeilijkheden met de abdij van Affligem omdat hij meende erfelijke rechten te kunnen doen gelden op een schaapskooi te Pakinge. In 1164 schonk hij aan de StPietersabdij te Gent land, gelegen in 'Transblide' (Beoostenblij) in castellaria de Axla (Axel). Steppo was mogelijk zoon van Willem, burggraaf van Ieper en heer van Loo en N.N. Van Bourgondië.

15. Zeger II van Viggezele, burggraaf van Gent, geb. ca. 1140, overl. ca. 1202. Vermeld 1163 - 1202. Burggraaf van Gent, burggraaf ad interim van Kortrijk ca. 1200, 'baro', 'princips', tempelier. Wist door zijn huwelijk met Petronella, dochter van Rogier van Kortrijk, het kastelijnschap van Gent weer in zijn familie te brengen, al kon hij de voorvaderlijke burcht niet meer bewonen. Bij het overlijden van zijn schoonvader in 1190 erfde hij de titel met alle daaraan verbonden rijkdom. Terwijl zijn oudere broer Baudewijn, graaf van Wijnen werd, ging de heerschappij over Bornhem en het Gentse kasteelgebied in zijn handen over. Zonder twijfel is Zeger ook de eerste eigenaar van de heerlijkheid van Sint Jansteen geworden. Hij heeft die heerlijkheid door ruil met de graaf van Vlaanderen, vermoedelijk Baudewijn van Henegouwen, verkregen. Dat gebeurde volgens een latere brief van Philips de Stoute, hertog van Bourgondië, als volgt: Als burggraaf van Gent genoot Zeger, krachtens de Keure van de Vier Ambachten, uitgevaardigd in 1170, eenderde van de baten, voortvloeiende uit de justitierechten van de gehele streek, dus ook van de stad Hulst. Door afstand te doen van die baten uit Hulst ten behoeve van de graaf, verkreeg hij van zijn vorst de heerlijke rechten van de landerijen, ten zuiden van die stad gelegen. Hij of zijn hem opvolgende zoon, liet aldaar een burcht bouwen, waarschijnlijk met een kapel, toegewijd aan Sint Jan Baptist. Vandaar de naam Sint Jan ten Steene, of het 'Steen' (de burcht), waarin Sint Jan vereerd werd. In 1189 wordt Zeger II vermeld als burggraaf van Gent en neemt hij tijdelijk ook het ambt waar van burggraaf van Kortrijk. De burggraven van Gent, als bewakers van de burcht, hadden ook wellicht sedert het ontstaan van de grafelijke burcht, met het garnizoen hun verblijf op de grafelijke burcht. Maar omstreeks 1176 werd Gent geteisterd door een geweldige brand. Daarbij gingen de toen nog houten burcht van de graaf in vlammen op, alsook de Sint Veerlekerk en daarnaast gelegen school.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent.?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent.

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Alice van Gent

Gisela van Guînes
± 1080-± 1140
Nn van Gent
± 1100-????

Alice van Gent
± 1120-± 1154

(1) 

Hugues d' Ancre
± 1095-± 1139

(2) 1145

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.


Über den Familiennamen Gent

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Gent.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Gent.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Gent (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I35324.php : abgerufen 26. Mai 2024), "Alice van Gent Erfdochter van het burggraafschap van gent. (± 1120-± 1154)".