Genealogie Meeldijk » Hendrik van WENDEL (1868-1948)

Persönliche Daten Hendrik van WENDEL 


Familie von Hendrik van WENDEL

Er ist verheiratet mit Johanna VELUWENKAMP.

Sie haben geheiratet am 27. März 1891 in Blokzijl, er war 23 Jahre alt.Quelle 3


Kind(er):

  1. Elisabeth van WENDEL  1892-1989 
  2. Egbert van WENDEL  1894-1985 
  3. Gerrit Jan van WENDEL  1896-1973 
  4. Cornelis van WENDEL  1898-1972 


Notizen bei Hendrik van WENDEL

NATI Nederlandse
--
Bij de bevalling was Saartje Goldsteen als deskundige aanwezig, 30 jr. en vroedvrouw, die aangifte heeft gedaan. Hendrik is gewettigd bij het huwelijk van Egbert en Jentje op 29 oktober 1869 te Blokzijl.
Hendrik werd geboren in huis A 35 nr. K.
.
Getuigen bij het huwelijk:
Wietze Zootjes, 46 jr., fabrikant (overleden 18-06-1908 te Blokzijl)
Sibrand Ruiter, 43 jr., visscher
Jan Nekeman, 35 jr., mattenmaker (overl. 1-04-1916 te Rotterdam)
Cornelis Nekeman, 31 jr., mattenmaker (overl. 12-06-1895 te Blokzijl)
.
Bij het huwelijk van Gerrit Jan in 1920 zager en wonende te Blokzijl.
.
Volgens het Bevolkingsregister van Blokzijl achtereenvolgens wonende in de Groenestraat Wijk 1 nr. 75a, Zuiderkaai wijk IV nr. 384, (Volkstraat) en aan het Slingerpad Wijk IV nr. 315a.
Hij vetrekt op 22 november 1917 naar Ambt Doetinchem. Hij vetrekt met Johanna Veluwenkamp op 14 februari 1924 naar Rotterdam.
.
Volgens gezinskaart Rotterdam geboren op 2 maart 1868 te Ambt Vollenhove.
Hendrik van Wendel is naar Rotterdam verhuist (Lombokstraat 11a te Katendrecht), waar mijn opa Gerrit Jan van Wendel later de levensmiddelenzaak van hem heeft overgenomen.
Hendrik was houtzager (waarschijnlijk bij de fa. Loos te Blokzijl die in 1925 na een langdurige staking van 2 1/2 jaarfailliet is gegaan); vlak hiervoor heeft hij op 14 februari 1924 (datum vestiging aan de Lombokstraat 11a) de winkel in Rotterdam gekocht. Hierna heeft hij gewoont aan de Atjehstraat 16a (30 juni 1933) en de Atjehstraat 12b (2 maart 1935) en de Brede Hilledijk 183A (17 april 1940).
Hendrik is overleden als gevolg van een ongeval; aangereden door een auto (aan de Breede Hilledijk); overleden in het Zuider-Ziekenhuis te Rotterdam. Hij woonde bij overlijden aan de Smithoekseweg 195 te Rotterdam.
.
De Zussen van Johanna te weten Jantje en Antje Veluwenkamp wonen beiden in Zaandam. De kinderen van Hendrik gingen waarschijn als "dienstbode" in hun jeugd naar toe.
.
OverledeneHendrik van Wendel , leeftijd 79 jaar
VaderEgbert van Wendel
MoederJentje Jansje Scheer
Weduwnaar/weduweJohanna Veluwenkamp
PlaatsRotterdam
Datum overlijden22-02-1948
Aktenummer719
GeboorteplaatsAmbt Vollenhove
BronRotterdam 1948 a061
--
Volgens adressenboek Rotterdam:
Wendel, C. v., in koloniale en grutters - waren - Katendrechtschestraat 22a-c Wendel, H. v., in kolon. waren - Lombokstr. Lombokstr. 11a
--
MATTENSCHIPPERIJ
Karakteristiek voor Blokzijl waren de vele generaties mattenschippers, ook wel negotieschippers genoemd. Met de hout- en zoutindustrie zorgden zij in de 19e eeuw voor de grootste bedrijvigheid in Blokzijl. De mattenschippers kwamen voort uit de geslachten van de mattenmakers en de beurtschippers. Ze verhandelden zowel de producten van de huis- en mini-industrie (matterij) van Blokzijl als andere handelsproducten op dat gebied (het z.g. Kleedegoed).
.
In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen rond de Zuiderzee was Blokzijl nooit een vissersplaatsje, maar altijd een handelsstadje. Het waren veelal schippers die in het verleden de fortresse bevolkten, waarbij onderscheid gemaakt moest worden tussen vrachtschippers, die met koopmansgoederen voeren, en negotieschippers, die met eigen handel het sop kozen. Het voornaamste handelsproduct was aanvankelijk turf. Maar aan het einde van de 17de eeuw zakte deze handel in doordat het product niet meer werd aangeleverd vanuit het achterland. Ook was de steeds terugkerende verzanding van de haven een groot probleem. Dit alles leidde tot het verval van Blokzijl. Een moeilijke periode volgde, maar de schippers gingen niet bij de pakken neerzitten en zochten andere negotie, zoals kaas, boter, aardappelen, kool, koolraap, hout en als belangrijkste biezen matten, gebruikt als vloerbedekking. Omdat biezen matten snel versleten, moesten ze vaak vervangen worden. Was er al in 1701 sprake van het varen met matten vanuit Blokzijl, pas in de 19de eeuw kwam deze tak van handel volop tot bloei. Het handelsgebied bestreek toen vrijwel heel Nederland. In 1881 telde Blokzijl zo'n 65 mattenschippers.
.
In de tweede helft van de vorige eeuw bereikte de mattenschipperij het hoogtepunt. Blokzijl telde wel een zestig mattenschepen die in de winter de havenkolk bevolkten om in het voorjaar te vertrekken naar de Mattenlanden. Iedere schippersfamilie had zo zijn eigen mattenland (afzetgebied) waar hij maandenlang verbleef om zijn waren aan de man te brengen. Zo ging de familie Toby, met hondenkar naar de Zaanstreek. Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter o.a. naar Alkmaar, Fhaner naar de Friese steden enz. enz. Vanaf het schip of met de kruiwagen, werden de matten aan de man gebracht. Waren de ca. 25 tons scheepjes leeg, dan keerden de schippers terug naar Blokijl. En de neringschipper zou geen koopman genoemd mogen worden als dat leeg gebeurde. Zo kocht de één Noordhollandse kaas en boter, de ander hardfruit of aardappelen.
.
De Mattenschippers ontwikkelden, voor de oversteek naar de Hollanden, het enige vaartuigtype dat de naam van het stadje draagt: het Blokzijler Jacht. Een fraai gelijnd schip, ruim 14 meter lang, 4 meter breed en met een holte van 1,75 meter. Het gemiddelde bruto-tonnage lag rond de 32 ton, de nettoinhoud was 24 ton. De jachten hadden een kleine roef, waarin de schippersfamilie woonde gedurende hun tochten. ‘s Winters werd ook het ruim als woonruimte gebruikt. Dan lagen ze bij tientallen in de haven van Blokzijl. Op het hoogtepunt van de Mattenschipperij, in de helft van de negentiende eeuw, kende de stad wel 60 van deze vaartuigen.
Seizoensgebonden
.
De mattenschipperij was in sterke mate seizoensgebonden. In de zomer werden de biezen gesneden in het brakke water voor de kust. Na droging werden de biezen op een weefgetouw tot matten geweven. Een andere techniek was het biezenvlechten, waardoor stroken ontstonden die daarna in blokken aan elkaar genaaid werden. Op 2 februari, ook wel Maria Lichtmis genaamd, begon voor de mattenschipper het nautische jaar. Knechten werden ingehuurd, en het schip werd ingeladen. Na Biddag, de tweede woensdag in maart, voer de hele vloot uit. Het mattenseizoen duurde ongeveer tot Pinksteren, daarna was de schoonmaaktijd voor huisvrouwen voorbij en werd er niet meer verkocht. Ieder schip had z'n eigen "mattenland", waarmee niet het land van productie werd bedoeld, maar het afzetgebied. Zo'n afzetgebied was het domein van één schipper; overlapten twee gebieden elkaar, dan werden onderling afspraken gemaakt. Zo voer de familie Toby naar de Zaanstreek, Buisman naar Den Haag en Vlaardingen, Pander naar Amsterdam en Den Haag, Poorter naar Alkmaar, en Fahner naar de Friese steden. Vanaf het schip werden de matten met een kruiwagen of hondenkar uitgevent. Was het mattenseizoen voorbij, dan keerde men terug naar Blokzijl, niet alvorens het schip volgeladen te hebben met andere negotie.
.
Rond 1900 verdwenen de mattenschippers in snel tempo, niet om in andere takken van vervoer de kost te gaan verdienen, maar om zich, ver weg in hun mattenland, als middenstanders aan wal te vestigen en zo een beter bestaan op te bouwen. De negotie-schipperij had z'n tijd gehad.
--

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik van WENDEL?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik van WENDEL

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Hendrik van WENDEL

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik van WENDEL


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Hendrik van WENDEL

Quellen

  1. Aktenummer11 Vollenhove Ambt.
  2. Akte burgerlijke stand
  3. Akte burgerlijke stand aktenummer 2 Blokzijl

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 2. März 1868 war um die 8,1 °C. Es gab 1 mm Niederschlag. Der Winddruck war 7 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 77%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. Juni 1866 bis 4. Juni 1868 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk mit als erste Minister Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) und Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • Von 4. Juni 1868 bis 4. Januar 1871 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Bosse - Fock mit als erste Minister Mr. P.P. van Bosse (liberaal) und Mr. C. Fock (liberaal).
  • Im Jahr 1868: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
    • 10. April » Im Bremer Dom wird Johannes Brahms’ Deutsches Requiem mit Erfolg als sechssätziges Werk uraufgeführt.
    • 9. Mai » Unter Leitung des Komponisten wird in Linz Anton Bruckners 1.Sinfonie uraufgeführt. Die Aufführung, die von Eduard Hanslick durchaus positiv rezensiert wird, gerät zu einem Achtungserfolg.
    • 24. Juli » In der Schweiz entsteht in der Frauenbewegung die erste internationale Frauenrechtsorganisation. Die Genferin Marie Goegg-Pouchoulin gründet die Association internationale des femmes.
    • 17. Oktober » In Roehampton in England findet das erste Hunderennen statt.
    • 7. Dezember » Die im Deutschen Krieg annektierten Gebiete Kurfürstentum Hessen, Herzogtum Nassau und die Freie Stadt Frankfurt werden zur preußischen Provinz Hessen-Nassau zusammengefasst. Provinzhauptstadt wird die vorherige Residenzstadt Kassel.
    • 25. Dezember » US-Präsident Andrew Johnson gewährt den konföderierten Soldaten nach dem Amerikanischen Bürgerkrieg bedingungslose Vergebung.
  • Die Temperatur am 27. März 1891 war um die 3,5 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 2 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 94%. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
  • Von 21. August 1891 bis 9. Mai 1894 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Tienhoven mit Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1891: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Im Wiener Theater an der Wien wird Carl Zellers Operette Der Vogelhändler mit dem Libretto von Moritz West und Ludwig Held uraufgeführt.
    • 16. März » Die Uraufführung der Oper Le Mage von Jules Massenet erfolgt an der Grand Opéra Paris.
    • 17. März » Das britische Passagierschiff Utopia kollidiert im Hafen von Gibraltar mit dem Linienschiff HMS Anson und sinkt innerhalb von fünf Minuten. 535 Menschen kommen ums Leben.
    • 4. Mai » Literarischer Tod von Sherlock Holmes und Professor Moriarty beim Kampf am Reichenbachfall bei Meiringen (Arthur Conan Doyle: Das letzte Problem).
    • 21. August » In der Schlacht von Concón setzen sich im Chilenischen Bürgerkrieg die Kongressanhänger gegen die Regierungstruppen von José Manuel Balmaceda durch.
    • 13. November » In Rom beschließt die 3. Interparlamentarische Union die Einrichtung eines Ständigen Internationalen Friedensbüros mit Sitz in Bern. Es erhält 1910 den Friedensnobelpreis.
  • Die Temperatur am 22. Februar 1948 lag zwischen -9 °C und 0.4 °C und war durchschnittlich -3.8 °C. Es gab 1,9 Stunden Sonnenschein (18%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 5 Bft (ziemlich starker Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 4. September 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Von 7. August 1948 bis 15. März 1951 regierte in den Niederlanden die Regierung Drees - Van Schaik mit als erste Minister Dr. W. Drees (PvdA) und Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • Im Jahr 1948: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,7 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » das Allgemeine Zoll- und Handelsabkommen (GATT).
    • 1. März » Die Bank deutscher Länder wird durch Gesetz Nr. 60 der Militärregierung in Deutschland in Frankfurt am Main gegründet. Sie ist als Zentralbank die Vorläuferin der Deutschen Bundesbank.
    • 3. Juni » Das 400 Tonnen schwere Hale-Teleskop im Palomar-Observatorium wird eingeweiht. Es ist zu diesem Zeitpunkt das größte Fernrohr auf Erden und dient astronomischen Zwecken.
    • 28. Juni » Die britische Luftbrücke startet unter dem Namen Operation Plainfare.
    • 22. Juli » In einem zweiten Referendum über die politische Zukunft Neufundlands stimmen 52,3% der Abstimmenden für den Anschluss an Kanada.
    • 24. August » Bei Ausgrabungen in den Weinberghöhlen im bayerischen Mauern wird die Venus von Mauern gefunden, eine Venusfigurine aus der jüngeren Altsteinzeit.
  • Die Temperatur am 26. Februar 1948 lag zwischen -5.8 °C und 5,7 °C und war durchschnittlich -0.7 °C. Es gab 9,2 Stunden Sonnenschein (86%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 4. September 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. Juli 1946 bis 7. August 1948 regierte in den Niederlanden das Kabinett Beel I mit Dr. L.J.M. Beel (KVP) als ersten Minister.
  • Von 7. August 1948 bis 15. März 1951 regierte in den Niederlanden die Regierung Drees - Van Schaik mit als erste Minister Dr. W. Drees (PvdA) und Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • Im Jahr 1948: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 9,7 Millionen Einwohner.
    • 9. April » Die zionistischen Untergrundorganisationen Irgun Zwai Leumi und Lechi unter dem Kommando von Menachem Begin ermorden als Reaktion auf den UN-Teilungsplan für Palästina beim Massaker von Deir Yasin im Palästinakrieg einen Großteil der palästinensischen Dorfbevölkerung. Sie tragen damit maßgeblich zum Palästinensischen Exodus bei.
    • 30. April » In Bogotá wird auf Basis des 1947 in Rio de Janeiro unterzeichneten Interamerikanischen Vertrages über gegenseitigen Beistand die Organisation Amerikanischer Staaten (OAS) gegründet und der Amerikanische Vertrag über die friedliche Streitschlichtung unterzeichnet.
    • 28. Mai » Die Technische Akademie Wuppertal, kurz TAW genannt, eines von Deutschlands ältesten und größten Weiterbildungsinstituten, wird gegründet.
    • 21. Juni » Die Firma Columbia Broadcasting System stellt die Langspielplatte mit 333 Umdrehungen pro Minute vor. Diese von ihrem Mitarbeiter Peter Carl Goldmark erfundene Vinyl-Schallplatte verdrängt alsbald die Schellackplatte.
    • 24. Juni » Die Deutsche Mark wird mit Aufdruck „B“ in den drei Westsektoren Berlins eingeführt.
    • 6. September » Mit ihrer Inthronisation wird Königin Juliana Staatsoberhaupt in den Niederlanden. Sie folgt ihrer Mutter Wilhelmina nach, die zu ihren Gunsten abgedankt hatte.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van WENDEL

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van WENDEL.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van WENDEL.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van WENDEL (unter)sucht.

Die Genealogie Meeldijk-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
J. Meeldijk, "Genealogie Meeldijk", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I55252.php : abgerufen 4. Juni 2024), "Hendrik van WENDEL (1868-1948)".