Genealogie Kuijper » "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend (± 1630-????)

Persönliche Daten "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend 

  • Spitzname ist 'Repelsteeltje'.
  • Er wurde geboren rund 1630.
    ~ werkhypothese ~ 'Repelsteeltje' *

    Deze naam staat hier op proef. Kuiper (werkhypothese) is een fictieve naam.

    Dat deze man heeft bestaan is zeker, want er is een zoon: Dirck (geschatte geboortedatum ca. 1660-begraven in het Noord-Hollandse Bergen op 26 maart 1724). Of deze man zich al Kuijper noemde is onbekend. Reden om de koppeling tussen beide heren alvast tot stand te brengen is om hier een proefopstelling te creëren. De naam is voorlopig gekozen, in afwachting van invulling van nadere details. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Het ingevulde geboortejaar is een ruwe schatting: die is nodig om hem te positioneren in de tijd.

    Van Kuijper (werkhypothese) weten we dus (nog) niets.
    Zijn voornaam is onbekend: die is als het ware 'Repelsteeltje' (naar de volksvertelling van Grimm) *
    Zijn achternaam is feitelijk ook onbekend. Wellicht heet hij, net als zijn kleinzoon Kuijper?

    Om deze man lopende dit onderzoek een plek te kunnen geven in deze database is een naam noodzakelijk. Gekozen is voor de standaardnaam 'Kuijper': die is namelijk het meest waarschijnlijk. De term '(werkhypothese)' is toegevoegd aan de naam om dit record makkeliijk terug te kunnen vinden in het bestand (doorzoekbaarheid database).

    Kuijper (werkhypothese) is dus een fictieve naam voor een man die in het grijze verleden echt heeft bestaan.
    De levensfeiten van de vader van naamdrager Dirck zijn (nog) gehuld in de nevelen van de tijd.

    ~ wordt vervolgd ~
  • Eintrag: REPELSTEELTJE.
    * Repelsteeltje (oorspronkelijk: Rumpelstilzchen, Engels: Rumpelstiltskin).
    Repelsteeltje is de naam van het mannetje uit het sprookje van de gebroerders Grimm, wat zijn naam niet wil geven. Hij heeft de koningin, een molenaarsdochter, in zijn macht. In ruil voor het aanbrengen van haar bruidsschat (hij hielp haar goud spinnen uit stro), eist het mannetje later als "loon" haar eerstgeboren kind op. De koningin weet de ban van het mannetje te breken, door zijn naam te achterhalen. Als de koningin zijn naam noemt, scheurt het mannetje zichzelf van nijd in tweeën. Hij verliest zijn macht over haar. Zij mag haar kind houden.
  • Eintrag: Genealogie Kuijper.Quelle 1
    ~ Schatten ~ over het schatten van jaartallen

    Bij het ontbreken van een bron wordt bij deze genealogie gekozen:
    * het geboortejaar zo goed mogelijk in te schatten en ook om
    * man en vrouw bij schattingen hetzelfde geboortejaar te geven.

    Dat het om een schatting gaat blijkt steeds uit het woordje 'rond'. Dat gaat vooraf aan het geschatte geboortejaar en betekent 'omstreeks'. Het houdt in dat het gegeven jaartal afwijkend kan zijn van iemands echte geboortejaar (!)

    Doel van de schattingen is om alle personen zo goed mogelijk te pinpointen in de tijd.
    Een genealogie met veel namen met alleen maar vraagtekens, daar heeft niemand wat aan.

    Uitgangspunten bij de schattingen zijn:
    * 25 jaar lijkt een redelijke leeftijd om eerste kind te krijgen (M/V gelijk)
    * 45 jaar dito voor een vrouw om haar laatste kind te krijgen (V)
    De generaties volgen elkaar op in periodes van 30 á 40 jaar.
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 11. Januar 2018.

Familie von "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend

(1) Er hat eine Beziehung mit W E L K O M :-).

Die Beziehung begann


Kind(er):



Notizen bei "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend

L.S.
Deze publicatie bevat de stamboom van de oudste (mij bekende) Kuijper. Geboren in Bergen NH rond 1690 en resulterend in mij Helga Kuijper, en mijn vader en mijn zussen, en mijn kinderen, en mijn neef en nichten, en mijn achternicht (via oudtante) en in mijn vele achterachterneven en -nichten en in onze overleden voorouders.

De stamboom bevat 9 generaties die worden gepubliceerd en 3 generaties die niet worden gepubliceerd.
Veel familie in opeenvolgende graden van verwantschap ben ik dank verschuldigd voor hun bijdrage aan deze genealogie.

Ik stel mijzelf tot doel te beschrijven wie precies bij deze familie horen door middel van bronnen: bewijsbare feiten. Daarbij stel ik aan mijzelf de eis dat het hier gepresenteerde materiaal niet alleen plezierig moet zijn om te lezen, maar dat het in de eerste plaats degelijk, betrouwbaar en voor een ieder controleerbaar moet zijn.

Neem me niet kwalijk als u een onjuistheid ontdekt. Mocht er iets niet helemaal kloppen, of heeft u een aanvulling, laat het mij dan, als het u belieft, weten, dan pas ik dat alsnog aan.
Ik heb aan het maken van deze genealogie veel plezier beleefd. Ook heb ik massa’s geleerd van de familie. Hopelijk doet u dat ook.

Helga, november 2016

P.S. Op dit moment worden 800 afstammelingen met naam genoemd. Vanwege de privacy zijn de gegevens van nog eens ongeveer 200 personen NIET gepubliceerd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe de naam Kuijper is ontstaan.
Vooral in de kuststreek van de Nederlanden, waren nogal wat mensen die het beroep van "kuiper" uitoefenden. Zo blijkt de naam Kuijper door meerdere families in Nederland en in België in gebruik te zijn. De beoefenaren van dit beroep namen vaak deze naam als familienaam aan of werden in de omgeving naar hun beroep vernoemd.

Het staat vast dat meerdere families deze naam hebben gekregen, zonder dat zij enige verwantschap met elkaar hebben.

De familienaam is afgeleid van het beroep kuiper. Kuiper is een oud beroep dat een gespecialiseerde timmerman was. Hij vervaardigde uit houten duigen allerlei containers, zoals bijvoorbeeld tonnen.

H.M.K. 25 oktober 2016

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Spreiding Kuijper in Nederland

Voor zover is nagegaan, stamt elke Kuijper, die bij deze familie hoort, af van de familie uit het Noord-Hollandse Bergen. In vroeger eeuwen woonden er meer families Kuijper in die plaats, die niet verwant waren. Ook verderop in de regio is de naam Kuijper ruim vertegenwoordigd.
Aanvankelijk lieten schrijvers zich weinig gelegen lieten liggen aan de spelling van de naam. Daardoor komen er binnen deze ene familie maar liefst vijf (!) verschillende spellingsvarianten voor. De verdeling daarvan is procentueel als volgt:

Kuiper 47 %
Kuijper 44 %
Kuyper 8 %
Cuijper 0,4 %
Kuipers 0,6 %

Tot nu toe zijn ongeveer 692 naamdragers getraceerd, die allemaal familie van elkaar zullen zijn.
Voor een exact overzicht van de stand van de naamdragers in deze familie, als verdeeld over de vijf spellingsvarianten (per 11-nov-2016), verwijs ik u naar de bijlage 1. Zie Bijlage 1.

De spellingen Cuijper en Kuipers hebben - voor zover bekend - in deze familie geen navolging gekregen.
Kuiper, Kuijper en Kuyper zijn de in deze familie preferente namen. Die namen komen ook in andere - niet verwante families - veel voor. Zo komt de naam alleen al in NH boven het Noordzeekanaal vaker voor op Texel en ook in de Zaanstreek en in Waterland. In Akersloot, Uitgeest en in Schoorl komt men de naam eveneens tegen. Ik heb echter geen vroege naamdrager uit een van die omstreken aan de hand van diens ouders kunnen linken aan deze genealogie. Daarmee wordt duidelijk dat Kuijper een naam is die op meerdere plaatsen tegelijk is ontstaan, die dus is aangenomen door meerdere families.
Een wellicht overweldigend maar hopelijk amusant overzicht met voorbeelden van persoonsvermeldingen met de naam Kuijper die geen familie zijn vindt de geïnteresseerde lezer daarom in de bijlagen. Wie weinig tijd of zin heeft kan deze bijlagen gerust overslaan. Wie meer wil weten, leest alles (maar dat kan later ook nog). Dit overzicht is bij lange na niet uitputtend, en is zo ook niet bedoeld, dat zou denk ik een onnutte namenreeks van encyclopedische omvang geven, waar waarschijnlijk niemand op zit te wachten. Zie Bijlage 2.
Het doel van deze mozaiek-vertelling in de bijlage is simpel. Het overzicht is vooral bedoeld om - voor wie dat weten wil - aan de hand van concrete voorbeelden, meer inzicht te geven in de SOORTEN van BRONNEN die de genealoog ter beschikking staan. De bloemlezing is beperkt tot de meest voor de hand liggende bronnen. Dat zijn allerhande schriftelijke bronnen en afbeeldingen. Daarnaast zijn er bv. nog oral history en tastbare voorwerpen die de familiegeschiedenis zouden kunnen weergeven.

Vanouds en voor zover bekend, heeft de familie zich geografische verspreid vanuit het Noord-Hollandse Bergen (oudste bron 1710). De familie is naarmate de tijd vorderde, geleidelijk ook steeds meer zuidwaarts opgeschoven in de richting van de IJmond. Je trof (en vaak nog treft!) de familie vooral aan bij de kust in Bergen, Wimmenum, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen, Castricum, Heemskerk (oudste bron 1807), Wijk aan Zee en Duin, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden, maar ook -iets meer landinwaarts- in Koedijk, Oudorp, Alkmaar, Heiloo en in Limmen. Zeg maar vooral in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en dan in het kustgebied tussen Bergen e.o. en Heemskerk e.o., met een brede band tussen de Egmonden e.o. en Alkmaar e.o. Vanaf ca. 1867 is de familie ook vertegenwoordigd in West-Friesland. Vanaf circa 1879 is zij eveneens aanwezig te Amsterdam. Andere plaatsen leken bij deze familie minder populair om een wiegje te plaatsen. Voor een gedetailleerd overzicht van de geboorteplaatsen in de familie verwijs ik u naar de bijlagen. Zie Bijlage 3.
Limmen telt vanuit de historie een groot aantal naamdragers. Kijken we echter in het adresboek tussen 1945-1995 dan valt op dat Heiloo in die periode verreweg de meeste naamdragers had, terwijl Limmen in die modernere tijdsperiode nog maar 16 personen telde van die naam. Verhuisbewegingen gingen naarmate de tijd vorderde dus soms ook weer noordwaarts terug. Voor een gedetailleerd overzicht van hoe de geboorteplaatsen in de familie verdeeld zijn per regio, verwijs ik u naar de bijlagen. Zie Bijlage 4.

Met uitzondering van een enkele beruchte naamgenoot, blijkt de naamsbekendheid van Kuijper niet alleen groots, maar qua aantallen ook meeslepend te zijn.
Dit benadrukt nog eens het belang van gedegen onderzoek. Ik stel mijzelf daarbij tot doel aan te tonen wie precies bij deze familie horen (en incidenteel wie niet d.w.z. zij behoren tot andere families met de naam Kuijper) door middel van bewijsbare feiten: zogenoemde bronnen. Toen het begin van deze stamboom er eenmaal was, werd de uitbreiding daarvan trouwens steeds makkelijker, kwestie van voortborduren, dus aanhaken bij wie ik al had.

Ik meen dat hoe verder een stamboom terug gaat in de tijd, hoe groter de kans is op fouten. Deze genealogie van Kuijper gaat terug in de tijd tot omstreeks 1660. Voor de gemiddelde stamboom is dat ook zo ongeveer het maximum haalbare. Dit laat onverlet dat er voor die tijd vanuit het grijze verleden wel degelijk een verwantschap kan zijn tussen de families of niet (waarschijnlijk niet!). Ook is het nooit helemaal uit te sluiten dat iemand van ons een afstammeling is van Karel de Grote. Of van iemand anders. Echter, ik stel aan mijzelf de eis dat het hier gepresenteerde materiaal niet alleen plezierig moet zijn om te lezen, maar dat het in de eerste plaats degelijk, betrouwbaar en voor een ieder controleerbaar moet zijn.

Neem me niet kwalijk als u een onjuistheid ontdekt. Mocht er iets niet helemaal kloppen, of heeft u een aanvulling, laat het mij dan als het u belieft weten.
Ik heb aan het maken van deze genealogie ontzettend veel plezier beleefd. Ook heb ik massa’s geleerd van de familie. Hopelijk doet u dat ook.

Helga

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Al die hun naam ontlenen aan Jan Kuijper (geboren omstreeks 1690 en begraven in het Noord-Hollandse Bergen ergens tussen 1 en 22 april 1762) zijn onderwerp van dit lopende genealogische onderzoek. De beschrijving poogt een overzicht te geven van allen die hun naam aan de goede man verdanken (spellingsvariatie: Kuijper; Kuyper; Kuiper; Cuijper en - zo is eind 2015 ontdekt - 1-tje met de naam Kuipers).

De ambitie is om te komen tot een genealogie met parenteelachtige trekken: kinderen van dochters worden ook vermeld. Het onderzoek is officieel van start gegaan op 11 november 2014. Althans toen heb ik dit lopende onderzoek aangemeld bij het Centraal Bureau voor de Genealogie te Den Haag.

Op dit moment worden 745 afstammelingen met naam genoemd. Vanwege de privacy zijn de gegevens van nog eens ongeveer 200 personen NIET gepubliceerd.

H.M.K. 8 juni 2016

***
Dit genealogische onderzoek begint met Dirck, halverwege de 17e eeuw (rond 1660). Veel verder de diepte van de tijd in, gaat met deze genealogie op dit moment niet. De reden daarvoor is simpel. Niet één informatiedrager toont ons het bestaan aan van de vroegst bekende voorvader, Dirck dus. Dircks voornaam is slechts afgeleid uit het patroniem van zijn zoon Jan Kuijper, alias Jan Dircxsz, (geboren omstreeks 1690 en begraven in het Noord-Hollandse Bergen tussen 1 en 22 april 1762). De overgeleverde documenten waar dat patroniem Dirck in staat zijn de trouwakte van Dircks zoon, op 2-nov-1710, opgevolgd door een samenhangende reeks van vier doopjes van diens nakomelingen, uit de periode 1721-1729. Het leven van Dircks' vrouw/minnares, (of wie weet: vrouwen én minnaresen) blijkt zelfs helemaal niet gedocumenteerd, zij is een mysterieuze vrouw. Die onvolkomenheid maakt dat daar verder weinig zinnigs meer over te melden valt. Reden waarom dit onderzoek op dat punt begrenst gaat worden tot een beschrijving vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw, dus van circa 1650 tot nu.

Het leeuwendeel van de genealogieën begint trouwens rond 1650, let maar op. Dat is ook niet zo vreemd. De vroegste vermeldingen daarin gaan over mensen die ruim drie-en-een-halve-eeuw (!) geleden leefden. Neem me niet kwalijk: maar da's een flink end terug in de tijd. Veel verder terug in de tijd reiken de meeste overgeverde bronnen simpelweg niet. Uitzonderingen zijn genealogieën van beroemde landgenoten. Dat komt omdat die indertijd al zijn opgesteld en overgenomen door historici. De vorm van de genealogische kwartierstaat herinnert daar nog aan. Zo'n kwartierstaat fungeerde in de middeleeuwen bijvoorbeeld als CV voor een dame die solliciteerde naar de functie van hofdame. Het document bewees haar adelijke afstamming, liefst natuurlijk in alle vier de kwartieren. Belangrijk voor functies die vererft worden. Afstammingsreeksen zijn vaak heel oud. Voorbeelden hiervan vind je in koninklijke families. Zo geeft de afstammingsreeks van koningin Juliana van Oranje (1909-2004) aan hoe ziij afstamt van de eerste Nederlandse koning Willem I (1772-1843). In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, stamt Willem I trouwens niet af van Willem van Oranje (1533-1584).

De naam Kuijper wordt in Nederland gebruikt door enkele duizenden families. Het is daarmee een vrij gebruikelijke achternaam. Bij een veel voorkomende achternaam als Kuijper is het belangrijk GOED uit te zoeken of eventuele naamgenoten inderdaad behoren tot dit deel van de familie.

~ Kuijper is een oude naam ~
Dat Kuijper een oude naam is, staat vast. Al in 1319 duikt de naam "den Cuper" (de kuiper) op te Lanxmeer, Culemborgerbroek. Zie de vermelding op 9 november 1319 van ene Janne "den Cuper", schout. ZIE AFBEELDING. De naam valt terug te lezen in een afschrift uit circa 1324, in het Register van de Hollandse grafelijkheid, groot register Utrecht. Daarmee wil ik niet zeggen dat deze persoon familie is van deze familie Kuijper, maar het toont wel aan dat het gebruik van de naam als eigennaam, beslist oud is. De toevoeging "schout" als Jannes beroep geeft weer dat de persoon "den Cuper" voert als eigennaam en niet omdat het zijn beroep is. Dat het gebruik van de naam zo vroeg al niet strikt beperkt blijkt tot vermelding als beroepsnaam of bijnaam geeft aan dat de gebruik van de naam Kuijper als eigennaam dateert uit het begin van de veertiende eeuw of misschien al eerder.
(Bron: 1319 (Janne) den Cuper schout 9nov1319 Lanxmeer Culemborgerbroek, Register vd Hollandse grafelijkheid, groot register Utrecht (afschrift ca 1324), deel1v2)
Dit onderzoek stuitte trouwens met gemak op méér bronnen uit de veertiende eeuw met de naam kuiper:
De Cupere Die Cuper Die Cupere Scupers Den Cuper, Kuiper, (de); Kuipers, (de) Kuijper, Kuypers, Kuper, Cuiper, de Cuijper, Cuijpers, Couperus: BerN van de kuiper, kuipenmaker.
* 1309-10 Boudin de Cupere, Aardenburg (HAES. 150); 1318-19 Michel die Cuper, Z (HAMAKER I, 61); 1381 Betta Scupers; Jan de Cupere, Ossenisse (DEBR. 1999). [WFZ] WFZ= Frans Debrabandere: Woordenboek van de familienamen in Zeeland. Pdf online publicatie, 2009. De lemmata van dit naslagwerk zijn tevens bij de betreffende namen onder 'documentatie' in de Nederlandse Familienamenbank opgenomen.
* 1330 (Jacob) die Cupere 24okt1330 Nigtevegt Aemstel Utrecht, Registers vd Hollandse grafelijkheid, klein register Amstelland (primaire registratie)
* 1337 (Clays) die Cupere 20okt1337 Zierikzee Nortbeveland, Registers vd Hollandse grafelijkheid, groot register Willem IV (afschrift ca 1340), deel1v2 [zie deel 2]
En na de veertiende eeuw gaat het zo nog wel even door:
* 1488 Jan de Cupere, ovl. 1488, glazenmaker te Brugge [Memorielijst beeldenmakers-zadelaars Brugge 1475-1494, p 301].
* 1585 Pieter Cuyper, aangeslagene bij de capitale impositie van 1585 te Amsterdam; = Pieter Kuyper, lakenbereider, uit 't land van Luik, poorter Amsterdam
* 1585. Willem Gerritsz Cuyper, coopman van laeckenen, poorter Amsterdam 1579, geb. te Wicst(?) [Dillen van-1941, p 118, 125].
* 1602 Johan Cuijper Willemssoen, boekhouder van de St. Stevenskerk, Nijmegen 1602 [Legerboek Stevenskerk Nijmegen 1600, p 57].
* 1659 Jan Claesen Kuyper schipper op 'de Kuyper', Schermerhorn 1659 [Herman Kaptein, Het Schermereiland, Bergen 1988, p 78].
* 1671 Teunis Jansz Kuijper, lidmaat Meeuwen 1671 [Dtb Meeuwen, p 118].
Het lijkt er op dat vermelding van de naam Kuijper als eigennaam zich verspreid heeft vanuit de Zuidelijke Nederlanden richting de Noordelijke Nederlanden, en het meest via de kustprovincies, maar dat hoeft persé niet zo te zijn. Dat kan natuurlijk liggen aan de standplaatsgebondenheid van de hier specifiek bestudeerde bronnen.

Uit dit onderzoek is nog iets duidelijk geworden. Kuiper is een oud ambacht want de geschiedenis heeft de Galliërs de eer gegund van de uitvinding van het wijnvat. De Galliërs zijn de volkeren die voor de inval van de Romeinen Europa ten westen van de Rijn Bevolkten. De oude Romeinen keken die kunst van hen af en brachten de wijn voortaan in houten vaten naar onze streken. Zo kon Karel de Grote een verbod vaardigdigen om de wijn voortaan niet meer te verhandelen in lederen zakken. (Bron: kuiperij.be) Gezien het grote aantal kuipers dat de eigennaam kuiper aannam, voor henzelf en voor hun kinderen of die deze eigennaam zo langzamerhand toegeschreven kregen, is de oorsprong van de eigennaam evident gelegen in de beroepsuitoefening van de voorouder. De bronnen die daarvan getuigen zijn legio. Niet alleen de vele aktes van naamsaanneming uit 1811 getuigen daarvan, maar dit gegeven valt ook meermaals te herleiden uit de oorsprong van de stamboom van deze families. Zie bijvoorbeeld:
* Johan Kueper, Zutphen 1578, timmerman = Johan Kuiper, 1588 = Johan Kupper, 1607 [Galema-2000, deel 1, p 79].
* Voorouder van een familie Kuiper is Jelte Klazen (ca. 1750-1808), kuiper te Holwierde, gem. Delfzijl [T. Kuiper, Verleden en heden. In gesprekken met de Groninger Kuiper-familie 1874-1992, Leek 1992].
* In Grouw nam in 1811 de kuiper Edzert Ruurds de familienaam Kuiper aan [Hoekema-1975, p 272].
* Arjen Kornelis (1763-1820), kuiper te St. Nicolaasga nam in 1811 de naam Kuiper aan. Zijn broer Jan Kornelis (1768-1827), die eveneens kuiper was, gaf er een Latijns tintje aan. Hij nam te Idskenhuizen de naam Kuperus aan [J.A. Kuperus, 'Aanname (1811) en verspreiding (1947) van de naam Kuperus', in: De Vrije Fries. Jaarboek van het Fries Genootschap van Geschied-, Oudheid- en Taalkunde en de Fryske Akademy 67 (1987), p 133].
* De stamboom van de Haagse schrijver Louis Couperus (1863-1923) bleek niet terug te voeren op de Schotse familie Cowper, wat men ooit dacht. De patriciaatsfamilie Couperus, waar Louis een telg uit is, is van oorsprong een Fries geslacht van kuipers, waarvan de naam later gelatiniseerd is tot Couperus. De Cowper-hypothese is in 1962 ontkracht. Zie onder andere: E. Huisman, 'De afstamming van het geslacht Couperus', in: De Nederlandsche Leeuw 79 (1962), p. 310-311. Meer uitgebreid hierover in het lemma Couperus (geslacht).

Conclusie: In de aard van de eigennaam ligt besloten dat de stamvader van de familie Kuijper in de ogen van zijn omgeving een gespecialiseerde timmerman moet zijn geweest. Ook is duidelijk geworden dat de stamvader, degene die voor het eerst die eigennaam voerde, Dirck, geboren ongeveer 1660, kan zijn geweest, maar het net zo goed een van zijn (hele vroege) voorgangers kan zijn geweest, want de familienaam Kuijper is hier ten lande al in gebruik sinds de middeleeuwen of nog eerder. Hoe het ook zij, de naam Kuijper is spraakmakend en schrijft nog steeds geschiedenis.

H.M.K. 8 juni 2016

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Stamboom Kuijper
De stamboom Kuijper kent diverse verschijningsvormen, zoals:

1. Stamreeks Kuijper: alle voorouders Kuijper (meestal in mannelijke lijn) vanuit onszelf, terug naar het verleden = beknopt
-> dit was al vrij snel af.

2. Genealogie Kuijper: alle nakomelingen van de stamvader Kuijper in mannelijke lijn, dus van oud naar nieuw = uitgebreid, maar het volgt alleen gerateerde naamdragers. In die zin is het onderzoek beperkt, maar dat is qua tijdsbeslag een voordeel. De familienaam staat centraal in dit onderzoek.
-> we doen ons best, maar dit is niet gauw af. Het uitpluizen van een genealogie is een echte speurtocht. Leuk maar intensief. Bij een genealogie in klassieke zin is het de bedoeling om van alle zonen eventuele partner(s) te vermelden en hun kinderen. Van de dochters alleen hun eventuele partner(s). Iemand die partner is komt dus voor in twee genealogieën. Kinderen van dochters vallen in de regel genealogisch onder de schoonfamilie vanwege de andere familienaam.

3. Parenteel Kuijper: alle nakomelingen van het stamouderpaar Kuijper in mannelijke en vrouwelijke lijn = zéér uitgebreid
-> dit is vast nooit af. Her waag ik me een beetje aan. Van alle vrouwelijke Kuijpers geprobeerd eventuele partner(s) te vermelden, maar ook hun kinderen. Hun kleinkinderen niet meer, want dan raakt de naam Kujiper te ver uit beeld. Achter de parenteelvorming gaat deze onderzoeker binnenkort een punt zetten (!) Was dat een punt? Nee dat was het uitroepteken! Dan is hier de punt. Er moet immers nog wat te speuren overblijven voor toekomstige genealogen.

4. Kwartierstaat: alle voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn vanuit één bepaald iemand, terug naar het verleden = zéér gevarieerd en bevat een moederreeks.
-> Momenteel bezig met mijn eigen kwartierstaat. Ik maak die in de vorm van een boom. Een kwartierstaat maakt zichtbaar dat ieder mens stamt uit meerdere families. Dit maakt ieder genealogisch onderzoek praktisch uniek. De eniige personen die op exact dezelfde familiegegevens uit zullen komen zijn kinderen van dezelfde ouders, dus broers en zussen.

De herkomst van de huidige familie Kuijper kent natuurlijk vele vaders én moeders. Het is leuk om te zien welke familienamen in de loop der tijd vervlochten zijn geraakt met die van Kuijper, doordat er kinderen van kwamen.

H.M.K. september 2015

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Terugblik 2015
Voorlopige onderzoeksresultaten uit 2015 gaven aanvankelijk een compleet ander beeld te zien:

Kuiper (werkhypothese) alias 'Repelsteeltje'
Dat deze man heeft bestaan is zeker, want er is een zoon: Jan Kuiper (geschatte geboortedatum ca. 1660-begraven in het Noord-Hollandse Bergen op 26 maart 1724). Of deze man zich al Kuiper noemde is onbekend. Reden om de koppeling tussen beide heren alvast tot stand te brengen is om hier een proefopstelling te creëren. De naam is voorlopig gekozen, in afwachting van invulling van nadere details. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Het ingevulde geboortejaar is een ruwe schatting: die is nodig om hem te positioneren in de tijd.

Van Kuiper (werkhypothese) weten we dus (nog) niets.
Zijn voornaam is onbekend: die is als het ware 'Repelsteeltje' (naar de volksvertelling van Grimm) *
Zijn achternaam is feitelijk ook onbekend. Waarschijnlijk heet hij, net als zijn zoon Jan: Kuiper?

Dit genealogische onderzoek begint met Jan Kuijper, halverwege de 17e eeuw (rond 1660). Veel verder de diepte van de tijd in, gaat met deze genealogie op dit moment niet. De reden daarvoor is simpel. Slechts één informatiedrager toont ons het bestaan aan van de vroegst bekende voorvader, Jan Kuiper dus. Het overgeleverd document is een belastingaangifte van zijn begrafenis uit 1724. Het leven van Jans' vrouw/minnares, (of wie weet: vrouwen én minnaresen) blijkt zelfs helemaal niet gedocumenteerd, zij is een mysterieuze vrouw. Die onvolkomenheid maakt dat daar verder weinig zinnigs meer over te melden valt. Reden waarom dit onderzoek op dat punt begrenst gaat worden tot een beschrijving vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw, dus van circa 1650 tot nu.
(Deze aanvankelijke hypothese is in 2016 verlaten).

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Kuijper (werkhypothese) | Onbekend

Kuijper (werkhypothese) | Onbekend
± 1630-????

(1) 
W E L K O M :-)
????-



Onbekend


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft "'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. Genealogie Kuijper

Über den Familiennamen Kuijper (werkhypothese) | Onbekend


Die Genealogie Kuijper-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Helga Kuijper, "Genealogie Kuijper", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I1978.php : abgerufen 2. Mai 2024), ""'Repelsteeltje'" Kuijper (werkhypothese) | Onbekend (± 1630-????)".