Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Jan van Delden (1738-1795)

Persönliche Daten Jan van Delden 


Familie von Jan van Delden

Er ist verheiratet mit Jantje Gerritse Put.

Die Erlaubnis zur Eheschließung wurde am 12. Juni 1756 in Loenen erhalten.

Sie haben geheiratet am 27. Juni 1756 in Loenen, er war 18 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Teunis van Delden  1757-1822 
  2. Hendrika van Delden  1759-1759
  3. Frerik van Delden  1763-1828 
  4. Janna van Delden  1767-1771
  5. Marten van Delden  1770-1836 


Notizen bei Jan van Delden

1756-1780 meester papiermaker op de Achterste Molen in Loenen, 1780-1795 op de Middelste Molen, na 1788 eigenaar.

De papiermolens in de provincies Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg (H. Voorn)
Blz 464 en verder: Loenen, De Middelste Molen I
Kort na januari 1746 moet Teunis van Delden overleden zijn. Zijn weduwe Fenneken Lammers hertrouwde in oktober 1746 met Hendrick van Veelen. Hendrick was reeds pachter van de eerste Achterste Molen, die nu werd verhuurd, terwijl hij zelf met zijn vrouw en twee knechts op de Middelste Molen wonen.
Uit het huwelijk met van Veelen waren geen kinderen geboren, uit het huwelijk met van Delden stamden de zoons Jan, Hendrik, Lambert en Cornelis. Van deze zoons was het in eerste plaats Jan van Delden, die zijn moeder in het bedrijf bijstond.
Jan van Delden was in 1756 getrouwd met Jantje Gerritse Put, weduwe van Hendrik Simonis en volgde deze op als pachter, later als eigenaar van de tweede Achterste Molen. Door het werk op de Achterste Molen over te laten aan ‘baas’ Willem Wegerink, kon Jan van Delden zich tevens met de Middelste Molen bemoeien. Hij overleed in of kort na 1794. Fenneken Lamberts overleed een paar jaar na haar zoon Jan, in januari 1797.
Op 3 april 1797 vond het magescheid plaats tussen de broers Cornelis, Lambert en Hendrik van Delden en de vier zoons van de overleden broer Jan. De eerste Achterste Molen is toen naar Lambert van Delden gegaan; de tweede Achterste Molen werd het eigendom van zijn neef Teunis, zoon van Jan van Delden. De Middelste Molen werd toegewezen aan de jonge Hendrik van Delden Janszoon, die een paar weken later een Apeldoorns meisje, Jenneken Broekhuis, als bruid naar zijn molen bracht. De door Hendrik geërfde vijfbaksmolen was bezwaard met een hypotheek van 2200 gld, die de weduwe van Veelen in 1773 had opgenomen bij de scholtis mr. Huybert van Hamel. Behalve deze last, had Hendrik ook nog aan zijn oom Hendrik van Delden 1300 gld te betalen, waarvoor de molen en het hooiland de Start opnieuw werden verbonden.
Hendrik Jans van Delden, gedoopt te Loenen op 11 januari 1766, verloor op 5 november 1804 zijn vrouw, die toen 37 jaar was. Hij hertrouwde in juli 1805 met Geertjen Huiskamp uit Epe. Bij het magescheid met zijn vijf minderjarige kinderen kreeg Hendrik alle bezittingen, inclusief de vijf-vijfhamersbaksmolen, alles samen op 6159 gld gewaardeerd, waartegen hij ook alle schulden, belopende 5474 gld, voor zijn rekening moest nemen.

Blz. 471: Loenen, De Achterste Molen I
Van Veelens weduwe Fenneke Lammers bleef achter met de kinderen uit haar eerdere huwelijk met Teunis Cornelisse van Delden. Zij verbond de Middelste en de Achterste Molen in maart 1773 voor een schuld van 2200 gls aan de scholtis mr. Huybert van Hamel. Zij woonde toen zelf op de Middelste Molen, de Achterste Molen was nog in huur bij Bello, maar reeds in 1774 vinden we haar zoon Jan van Delden, die al pachter was van de tweede Achterste Molen, ook op de eerste Achterste Molen. De molen bleef eigendom van Fenneke Lammers, maar het nieuwe pachtcontract, dat in 1784 met Hackfot werd gesloten, stond op naam van de weduwe samen met haar vier volwassen knideren. Tot in 1780 zorgde Jan van Delden voor de beide Achterste Molens, maar toen werd de eerste Achterste Molen verhuurd.
In 1790 wordt op de Achterste Molen voor het eerst Jans broer Lammert van Delden genoemd. Een paar jaar later, in september 1795, is Jan van Delden overleden, in januari 1797 stierf Fenneke Lammers. In april 1797 vond een magescheid plaats, waarbij de Middelste Molen naar Hendrik van Delden ging en Lammert van Delden de Achterste Molen kreeg, mits uitkerende aan zijn broer Cornelis 1300 gld; hij moest ook de helft van de lening van 2200 gld tot zijn last nemen.

Blz. 475 en verder: Loenen, De Achterste Molen II
Inmiddels (1749) werd de molen reeds bewoond door een nieuwe pachter, Hendrik Simons of Simonis.
Hendrik Simon(i)s, een Duitse papiermaker, die meesterknecht was geweest op de bovenste Jeruzalemse molen in Velp, trouwde in 1748, het jaar waarin hij op de Achterste Molen kwam, met Jantje Garts (Jantje Gerrits Put) van Loenen. Eind 1755 was Simonis reeds overleden en zijn weduwe hertrouwde in 1756 met Jan (Teunisz.) van Delden, die met zijn moeder Fenneke Lammers de Middelste Molen I dreef. Jantje Put is in 1809 overleden.
De molenpacht, die nu 257 gld per jaar bedroeg, werd in 1756 nog door Jantje Put als weduwe van Hendrik Simonis betaald, maar daarna door haar tweede echtgenoot Jan van Delden. Tot 1781 bleef van Delden hier pachter. Jan van Delden heeft het werk op de Achterste Molen grotendeels kunnen overlaten aan Willem Wegerink, die als molenbaas in zijn dienst was. Wegerink overleed in augustus 1781.
Met ingang van 1 mei 1781 verpachtte Allard Wijnand Hacfort de molen voor zes jaar aan Willem Teiling voor 270 gld per jaar, later opgevolgd door Egbert Schuurman. Van Delden zal zich toen weer meer bezig hebben kunnen houden met de Middelste Molen van zijn moeder.
In oktober 1788 heeft de familie Hackfort de Achterste Molen van vijf bakken voor 2600 gld verkocht aan Jan van Delden en Jannetje Put, waarvoor zij een hypotheek van 2400 gld in de molen vestigden.
Egbert Schuurman diende zijn pachttermijn uit, maar werd in 1790 opgevolgd door een zoon van Jan van Delden, Teunis, die in april 1790 trouwde met Gerritje Derkse uit Brummen. Toen in september 1795 Jan van Delden was overleden, vond in maart 1795 het magescheid plaats tussen Jannetje Put en haar kinderen Teunis, Frederik, Hendrik en Marten. De Achterste Molen II werd daarbij toegewezen aan Teunis van Delden, maar hij moest de daarin gevestige hypotheek van 2400 gld voor zijn rekening nemen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan van Delden?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan van Delden

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Jan van Delden

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan van Delden


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Jan van Delden



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 30. März 1738 war um die 9,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: geheel betrokken. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • Im Jahr 1738: Quelle: Wikipedia
      • 4. Februar » Eine große Menge von Zuschauer beobachtete vor den Toren Stuttgarts auf dem Galgenberg die Hinrichtung von Joseph Süß Oppenheimer, der sich als Finanzberater unter dem verstorbenen Herzog Karl Alexander von Württemberg in ständischen Kreisen unbeliebt gemacht hat und am 9. Januar ohne Begründung zum Tode verurteilt worden ist. Sein Leichnam bleibt mehrere Jahre in einem eisernen Käfig hängen.
      • 15. April » Die Oper Serse von Georg Friedrich Händel, HWV40, wird im Londoner Kings’ Theatre uraufgeführt. Die Titelrolle singt der berühmte Kastrat Caffarelli, der von der Rolle jedoch nicht begeistert ist. Das Stück wird schon nach fünf Aufführungen abgesetzt und danach fast 200 Jahre nicht mehr gespielt.
      • 28. April » In der päpstlichen Bulle In eminenti apostolatus specula rechnet ClemensXII. mit der Freimaurerei ab und spricht ein Verbot aus.
      • 27. Mai » Mit dem Gottorper Vertrag endet ein drei Jahrhunderte währender Streit über die Reichsunmittelbarkeit Hamburgs, die das Herzogtum Holstein bezweifelte.
      • 18. November » Mit der Unterzeichnung des Friedens von Wien beenden Österreich und Frankreich den Polnischen Thronfolgekrieg. August III. wird als polnischer König bestätigt und die Pragmatische Sanktion von Frankreich anerkannt. Der französische Kandidat Stanislaus I. Leszczyński erhält die Herzogtümer Lothringen und Bar, die nach seinem Tod an Frankreich fallen sollen.
      • 11. Dezember » Bei Ausgrabungen in Herculaneum stößt man auf eine Inschrift über das Theater der antiken Stadt und weiß nun, dass weitere Funde im Lavaboden verborgen sein dürften.
    • Die Temperatur am 27. Juni 1756 war um die 17,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1759 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1756: Quelle: Wikipedia
      • 16. Januar » Die Konvention von Westminster, ein Garantievertrag zwischen Preußen unter Friedrich II. und Großbritannien unter Georg II., kommt zustande. Das als Friedensgarantie gedachte Defensivbündnis führt jedoch zur Umkehrung der Allianzen in Europa und fördert damit das Entstehen des Siebenjährigen Krieges.
      • 1. Mai » Der von Österreichs Kanzler Wenzel Anton von Kaunitz-Rietberg über Madame de Pompadour eingefädelte erste Vertrag von Versailles zwischen Frankreich unter LudwigXV. und Österreich unter Maria Theresia markiert die in Gang gekommene „Umkehrung der Allianzen“.
      • 30. Juli » Der Architekt Bartolomeo Francesco Rastrelli präsentiert Zarin Elisabeth I. und dem Hofstaat den rundum erneuerten Katharinenpalast.
      • 29. August » In Europa beginnt mit dem Einmarsch der preußischen Armee in Sachsen ohne vorherige Kriegserklärung der Siebenjährige Krieg.
      • 7. Oktober » Die Markusflut an der Nordsee verursacht im Bereich der Elbe etwa 600 Tote.
      • 16. Oktober » Die sächsische Armee unter Graf Friedrich August Rutowski ist gezwungen, sich nach der Belagerung bei Pirna im Siebenjährigen Krieg den preußischen Truppen zu ergeben.
    • Die Temperatur am 8. September 1795 war um die 18,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder noorderlicht. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1795: Quelle: Wikipedia
      • 6. Februar » In Graaff-Reinet gründen Buren aus Protest gegen die Niederländische Ostindien-Kompanie die erste Burenrepublik, die für etwa eineinhalb Jahre Bestand hat.
      • 18. März » Der kurländische Landtag beschließt, sich mit dem Herzogtum Kurland und Semgallen unter russische Regentschaft zu begeben. Der Herzog wird mit einer Pension abgefunden, das Gebiet als Gouvernement Kurland in das Zarenreich integriert.
      • 29. März » In Wien findet die Uraufführung des Klavierkonzerts Nr. 2 B-Dur op. 19 von Ludwig van Beethoven mit dem Komponisten als Solisten statt. Beethoven wird das Werk in der Folge noch öfter umarbeiten.
      • 6. Juni » Das sieben Monate lang belagerte Luxemburg kapituliert im Ersten Koalitionskrieg vor französischen Revolutionstruppen.
      • 22. August » In Frankreich beschließt der Konvent die neue Direktionalverfassung, sie wird zum Vorbild der nachfolgenden Direktorialsysteme in anderen Ländern.
      • 25. Oktober » In Frankreich wird das republikanische Institut national des sciences et des arts als Nachfolgeeinrichtung der früheren königlichen Akademien geschaffen, die der Nationalkonvent am 8. August 1793 verboten hat. Die neue Organisation wird später zum Institut de France, dem auch die Académie des Beaux-Arts unterstellt ist.
    • Die Temperatur am 12. September 1795 war um die 18,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1795: Quelle: Wikipedia
      • 29. März » In Wien findet die Uraufführung des Klavierkonzerts Nr. 2 B-Dur op. 19 von Ludwig van Beethoven mit dem Komponisten als Solisten statt. Beethoven wird das Werk in der Folge noch öfter umarbeiten.
      • 3. August » Im Vertrag von Greenville überlassen mehrere Stämme amerikanischer Ureinwohner nach ihrer im Jahr zuvor verlorenen Schlacht von Fallen Timbers den Vereinigten Staaten große Teile des heutigen Bundesstaats Ohio. Im Gegenzug erhalten die Indianer Waren im Wert von 20.000 US-Dollar.
      • 16. September » Die Engländer nehmen die Kapkolonie in Besitz.
      • 5. Oktober » Napoleon Bonaparte lässt in Paris einen Aufstand in der Vorphase des Direktoriums mit Geschützfeuer niederschlagen. Sein Förderer Paul de Barras setzt umgehend als Belohnung die Ernennung des Korsen zum Divisionsgeneral durch.
      • 24. Oktober » Preußen tritt dem von Russland und Österreich am 3. Januar geschlossenen Vertrag zur Dritten Polnischen Teilung bei. Dieser beendet die Existenz des Königreichs Polen.
      • 27. Oktober » Die USA schließen in Madrid mit Spanien den Pinckney-Vertrag, in dem die Grenze zu den spanischen Kolonien Ost- und Westflorida am Mississippi und dem 31. Breitengrad festgelegt wird. Beide Seiten gewähren einander freien Schiffsverkehr auf dem Mississippi, US-Kaufleute dürfen zudem Waren in New Orleans einlagern.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van Delden

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Delden.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Delden.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Delden (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I937.php : abgerufen 26. April 2024), "Jan van Delden (1738-1795)".