Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Jan Daniels Schut (± 1650-1716)

Persönliche Daten Jan Daniels Schut 

  • Er wurde geboren rund 1650.
  • Er ist verstorben im Jahr 1716.
  • Ein Kind von Daniel Jacobs Schut und Geertjen Janssen
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. September 2016.

Familie von Jan Daniels Schut

Er ist verheiratet mit Tijsjen Lamberts Huiskamp.

Sie haben in der Kirche geheiratet rund 1675.


Kind(er):

  1. Jenneken Schut  ????-1740 
  2. Gijsbertje Jans Schut  ????-1747 
  3. Daniel Jansen Schut  ± 1680-± 1750 


Notizen bei Jan Daniels Schut

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De bovenste Nieuwe Molen, later genoemd de Hamermolen, te Ugchelen, Apeldoorn no 101, blz 414
De´Nije pampieremolen´ met met vier bakken bleef, evenals de oude molen, tot de dood van Daniel (ca 1682) en van zijn vrouw Geertje Jansen in zijn bezit. Een derde molen, een windmolen onder de Oude Molen, werd eind 1671 door Daniel opgericht. In 1698 overleed Geertje Jansen en nu werden de drie molens onder de vijf zoons verdeeld. De Nieuwe Molen is toen geërfd door Jan Daniels Schut (circa 1650-1716), die omstreeks 1675 getrouwd was met Tijsjen Lamberts. Tijsje Lamberts Huiskamp was de dochter van Lambert Hendriks HUiskamp, papiermaker op de molen in 't Veen in Orden. Jan DanielsSchut, geboren omstreeks 1650, was vanaf 1710 met zijn schoonzoons Claas Wegenaar en Cornelis Meijerink ook eigenaar van de papiermolen op de Kamp en in het Veen te Heelsum. Nadat Jan Daniels zich in 1710 in de Heelsumse papiermakerij had geïnteresseerd met zijn twee schoonzoons, zal de molen in Ugchelen zijn overgelaten aan zijn zoon Daniel Jansen Schut (ca 1680-1750), die omstreeks 1705 was getrouwd met Stijntje Klaasen van Amersfoort. Toen vader Jan Daniels omstreeks 1716 overleed, werd de Nieuwe Molen door de zoon Daniel geërfd. De weduwe van Jan Daniels kwam bij de Nieuwe Molen wonen, in een 'kamer', die als woninkje voor haar werd gebouwd op een stukje grond vóór de molen.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen op de Kamp te Heelsum, no 41, blz 261
Het vertrek van Karst Jansen naar Arnhem zal de reden zijn geweest waarom hij in 1710 de beide Heelsumse papiermolens (de molen op de Kamp en de molen in de Veentjes) verkocht aan Jan Daniels Schut. Jan Daniels Schut, omstreeks 1650 geboren, was papiermaker op de Nieuwe Hamermolen in Ugchelen (no 101). Hij bleef met zijn vrouw Tijsjen Lamberts in Ugchelen wonen en werken en liet de Heelsumse molens over aan zijn schoonzoon Jan Wegenaar, die kort te voren getrouwd was met zijn dochter Jenneke. Schut overleed circa 1716 en toen zou de verdeling hebben plaats gevonden waarbij elk der drie kinderen 1/3 part in beide molens kreeg. Die kinderen waren de dochter Jenneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar, de dochter Gijsbertje, gehuwd met Cornelis Meijerink, en de zoon Daniël, gehuwd met Stijntje Claas van Amersfoort. Daniël Schut volgde zijn vader op in de Ugchelse molen, Meijerink was papiermaker op de eerste Tiemensmolen in Wormingen (no 92), en aan Wegenaar viel de taak toe, zich met de Heelsumse molens te occuperen. Tot in 1728 heeft Wegenaar zijn werk kennelijk alleen met knechts verricht, maar in april 1726 verkocht Daniël, in mei 1728 Gijsbertje hun aandeel voor respectievelijk 933 en 1000 gld aan meester Maas Sanders Trijl en Wendelina Gerrits van Munster, echtelieden. Hun aandeel in de molen in de Veentjes bleef voorlopig nog in de familie. Wegenaar concentreerde zich nu meer op deze molen en liet de molen op de Kamp over aan Maas Trijl. Wegenaar was later ook bereid zijn aandeel van 1/3 te verkopen en zo kon op de veiling de gehele molen onder de hamer komen. Koper voor 2100 gld werd mr Lambert van Eck, burgemeester van Arnhem.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen in de Veentjes te Heelsum, no 42, blz 263
In 1709 werd Karst Janssen papiermaker in Arnhem en de beide Heelsumse molens werden in 1710 verkocht aan Jan Daniels Schut. Toen deze omstreeks 1716 overleed, erfden zijn drie kinderen de molens. Wij zagen reeds in de vorige paragraaf, dat zijn schoonzoon Jan Claassen Wegenaar zich met de twee Heelsumse molens occupeerde, maar de molen op de Kamp in de jaren 1726-1734 afstootte. In 1731 bezaten Wegenaar en zijn vrouw Jenneke Schut 4/6, zijn zwager en schoonzuster Daniël en Gijsbertje Schut elk 1/6 deel van de molen in de Veentjes.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Jan Daniels Schut?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Jan Daniels Schut

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Jan Daniels Schut

Jacob Jacobs
± 1582-± 1653

Jan Daniels Schut
± 1650-1716

± 1675
Daniel Jansen Schut
± 1680-± 1750

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Über den Familiennamen Schut

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Schut.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Schut.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Schut (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Peter Koldewijn., "Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I7621.php : abgerufen 28. April 2024), "Jan Daniels Schut (± 1650-1716)".