Koek en enkele aanverwante families » Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz. (1877-1952)

Persönliche Daten Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz. 

Quellen 1, 2, 3

Familie von Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz.

(1) Er ist verheiratet mit Nora Manikus.

Sie haben geheiratet am 17. Dezember 1903 in Arnhem, er war 26 Jahre alt.Quelle 5

22 dec 1902

Kind(er):



(2) Er hat eine Beziehung mit M.E. Roelofs.


Notizen bei Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz.


Grondlegger van forensische wetenschap.

1896 Ingeschreven onder nummer 554 aan de Tielsche Hoogere Burgerschool, hij bezocht daar klas IV.

1902, maart, eerste opdracht van de officier van justitie te Alkmaar. (wegens afwezigheid van zijn vader)

Tot 1910 dreef hij de apotheek van zijn vader aan de Nieuwendijk 17 in Amsterdam. Vervolgens zette hij tot 1950 in hetzelfde pand zijn laboratorium voort, waarin hij voor industrie, particulieren en justitie onderzoekingen verrichtte.

1914 stichting van de eerste school voor wetenschappelijk politieonderzoek.

1916 aanstelling tot wetenschappelijk adviseur bij de opsporingsdienst van de Amsterdamse politie.

1923 privaatdocent bij de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Op donderdag 4 maart 1937 onderzoekt hij ·Äòs middags de plaats van delict van de diezelfde ochtend ontdekte Keersluismoord in Vlissingen, echter zonder resultaat. Waarschijnlijk was de plaats delict al te zeer door overijverige politiemensen en anderen verstoord. Hieruit blijkt wel dat hij indertijd snel ontboden werden toch ook wel redelijk vlot ter plaatse kon zijn - Vlissingen was toen immers behoorlijk afgelegen maarper trein waarschijnlijk toch wel redelijk bereikbaar.

1945 - Zomer 1945 publiceerde hij Veertig Jaren Speurderswerk, waarin hij schetst hoe hij in de periode 1902 tot 1945 door het hele land heen allerlei misdaden wist op te lossen, van kleine diefstalletjes tot en met moorden en terrorisme.

2002: MEVROUW J.G. LUDWIG - BILDERBEEK (89)
HAALT HERINNERINGEN OP
AAN C.J. VAN LEDDEN HULSEBOSCH
"HIJ WAS OOK EEN UITSTEKEND GOOCHELAAR!"

"Schrijven zegt meer", valt er op het poststempel te lezen. De brief, gericht aan "Drukkerij De Fontein", laat een klassiek handschrift zien, duidelijk aangeleerd in de tijd dat de meester nog veel tijd besteedde aan het zogenaamde schoonschrift. "Zeer persoonlijke herinneringen aan C.J. van Ledden - Hulsebosch" is in de linkerhoek van de envelop geschreven... een brief die gelezen moet worden!

2-12-2002
Beste heren van den Heuvel en de Waal,
Uit een artikel over uw boek "De moord in Tuschinski" heb ik begrepen dat u zich zeer interesseert voor mijn "collega" C.J. van Ledden Hulsebosch. Ik denk dat ik nog √©âˆš©n van de zeer weinigen ben die de heer van Ledden Hulsebosch van nabij gekend heb en daarom schrijf ik dit briefje. Ik ben nu 89 jaar en nog zo ouderwets dat ik geen computer heb (anders had ik geen tijd genoeg om te lezen - b.v. het artikel over uw boek) en ik schrijf vlugger dan ik typ.
Ik heb de heer van Ledden Hulsebosch al leren kennen in 1933 bij het 11de lustrum van de Amsterdamse Pharmaceutische Studenten Vereniging Luctor et Emergo (kortaf Luctor) toen ik als jong student secretaris van de Lustrum-Commissie was. Ik deed apothekersexamen in februari 1938 en nam toen een apotheek over van een apothekers-assiste op de Martelaarsgracht nr. 13. Al heel gauw kwam de heer van Ledden Hulsebosch bij me langs om me te vertellen hoe blij hij was dat er nu een apotheker de scepter zwaaide op nr. 13. Hij woonde en had zijn laboratorium op de Korte Nieuwendijk.

Vaak liep hij bij ons (mijn man - ook apotheker maar op de Haarlemmerdijk) binnen. Zijn reukorgaan was niet in orde en als hij en zijn assistenten er niet uitkwamen vroeg hij: "Wat ruiken jullie?" aan √©âˆš©n of ander preparaat.
In de laatste oorlogsjaren stonden de apparaten die hij zelf voor zijn onderzoekingen had geconstrueerd en die hij beslist niet kwijt wilde bij mij achter het behang. Een inval van de bezetter was niet denkbeeldig, want hij loog dat het gedrukt stond, ook tegenover de bezetter. Zo werd hij o.a. geroepen om de oorzaak van een brand in een kledingopslagplaats van goederen, die naar Duitsland zouden worden gestuurd, te achterhalen. Hij constateerde glashard dat het "wolbroei" moest zijn. Na de oorlog vertelde hij dat wol niet broeit.
Hij was ook een uitstekend goochelaar. Dat wisten wij al omdat hij dat demonstreerde op een lezing voor Luctor in de dertiger jaren. Toen na de oorlog er drie dagen feest was in Amsterdam moest onze buurt - vanwege de vele caf√©'s in de buurt wel de dag ervóór feestvieren. 's Avonds heeft hij toen op het podium op de Korte Nieuwendijk voor de buurtgenoten gegoocheld met groot succes.

De reconstructie van het hoofdje van het meisje van Nulde deed mij er aan denken dat van Ledden hulsebosch zijn Engelse collega's ver vooruit was. Hij had n.l. het gezichtje gereconstrueerd van een kinderlijkje dat ergens bij het Kinselmeer was gevonden. Hij noemde de door hem gebruikte methode naar een zekere Poller. Ik kan mij na zoveel jaren dat z.g. Pollerjongetje nog voor de geest halen. Heeft u daar iets over gevonden in de politiedossiers die u hebt ingezien?
Sociaal voelend was hij ook want √©âˆš©n van zijn jonge assistenten die tijdens de oorlog bij hem ondergedoken was en die hij bijwerkte voor het H.B.S.-eindexamen, heeft hij begeleid tot die ook apotheker was.
Mijn man en ik bezochten hem thuis, ook toen hij, in ruste, in een parterreflat in A'dam-Zuid woonde. Wij hebben zijn vaderlijke vriendschap op hoge prijs gesteld en zijn "40 jaar speurderswerk" staat al sinds 1945 in de boekenkast. Ik ben er trots op hem gekend te hebben.
Ik hoop dat ik u een klein plezier gedaan heb met dit briefje en ik koop zeker uw boek.
Met vriendelijke groet,

¬â€ 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz.?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz.

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Christiaan Jacobus van Ledden Hulsebosch


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 20. März 1877 war um die 3,1 °C. Der Winddruck war 16 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Der Luftdruck war 74 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 86%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1877: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 21. März » Die Oper Die Folkunger von Edmund Kretschmer wird an der Hofoper in Dresden uraufgeführt.
    • 1. Juli » Das deutsche Patentgesetz tritt in Kraft.
    • 18. Juli » Thomas Alva Edison gelingt zum ersten Mal eine Tonaufzeichnung auf einer mit Stanniol bespannten Stahlwalze (Phonograph).
    • 17. August » Der US-amerikanische Astronom Asaph Hall entdeckt den Marsmond Phobos.
    • 22. September » Der französische Astronom Édouard Jean-Marie Stephan entdeckt eine Gruppe von fünf Galaxien im Sternbild Pegasus, das nach ihm benannte Stephans Quintett.
    • 8. Dezember » In Leipzig findet die Uraufführung der Oper Heinrich der Löwe von Edmund Kretschmer statt.
  • Die Temperatur am 22. April 1877 war um die 3,3 °C. Es gab 3 mm Niederschlag. Der Winddruck war 4 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Südost. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 27. August 1874 bis 3. November 1877 regierte in den Niederlanden die Regierung Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg mit als erste Minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) und Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1877: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 10. Januar » Bei der Reichstagswahl im Deutschen Kaiserreich gewinnen die konservativen Parteien und die Sozialdemokraten an Stimmen hinzu.
    • 8. Mai » Bei deutschen Ausgrabungen in der Cella des Heratempels in Olympia wird der Hermes von Olympia ans Tageslicht gefördert. Es wird überwiegend angenommen, dass es sich dabei um eine Skulptur des antiken Bildhauers Praxiteles handelt, die um 340v.Chr. entstanden ist.
    • 25. Mai » Im deutschen Kaiserreich verabschiedet der Reichstag das im Auftrag des kürzlich gegründeten Patentschutzvereins von Wilhelm André erarbeitete Patentgesetz, das eine Rechtsvereinheitlichung der bisher von den Ländern erteilten Patente bringt.
    • 18. Juli » Thomas Alva Edison gelingt zum ersten Mal eine Tonaufzeichnung auf einer mit Stanniol bespannten Stahlwalze (Phonograph).
    • 21. September » Louis-Lucien Rochat gründet in Genf mit 27 weiteren Personen das Blaue Kreuz zur Hilfe für Suchtkranke.
    • 2. Dezember » In Weimar findet die Uraufführung der Oper Samson et Dalila (Samson und Dalila) von Camille Saint-Saëns statt.
  • Die Temperatur am 17. Dezember 1903 lag zwischen 0,4 °C und 4,0 °C und war durchschnittlich 2,8 °C. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 1. August 1901 bis 16. August 1905 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kuijper mit Dr. A. Kuijper (AR) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1903: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,3 Millionen Einwohner.
    • 6. Februar » Das Repräsentantenhaus der USA verschärft das bestehende Gesetz über die Bekämpfung von Trusts.
    • 20. Februar » Am Theater an der Wien in Wien wird Edmund Eyslers Operette Bruder Straubinger uraufgeführt.
    • 19. April » Der zweitägige Pogrom von Kischinew im russischen Gouvernement Bessarabien beginnt. Am Ende des antisemitischen Mordens werden 45 Tote gezählt und große Sachschäden bilanziert.
    • 26. April » Durch Abspaltung vom befreundeten Athletic Bilbao wird der spanische Fußballclub Atlético Madrid gegründet. Die beiden Mannschaften einigen sich darauf, vorläufig nicht miteinander zu konkurrieren.
    • 16. Juni » Henry Ford gründet in Michigan die Ford Motor Company, welche mit der Produktion des Ford ModellA den Kraftfahrzeugbau aufnimmt.
    • 14. November » Die Harvard University eröffnet mit ihrem Harvard Stadium eine Sportstätte in Hufeisenform, in der vorwiegend American Football gespielt wird.
  • Die Temperatur am 18. April 1952 lag zwischen 7,1 °C und 22,2 °C und war durchschnittlich 14,6 °C. Es gab 12,5 Stunden Sonnenschein (89%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Norden. Quelle: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 15. März 1951 bis 2. September 1952 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees I mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Von 2. September 1952 bis 13. Oktober 1956 regierte in den Niederlanden das Kabinett Drees II mit Dr. W. Drees (PvdA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1952: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 10,3 Millionen Einwohner.
    • 28. April » Im Sino-Japanischen Friedensvertrag kommt ein separater Friedensvertrag zwischen Japan und der Republik China zustande, der den seit dem Zweiten Weltkrieg existierenden Kriegszustand zwischen beiden Vertragsparteien aufhebt.
    • 2. Oktober » Der Deutsche Bundestag entscheidet sich gegen die Einführung der Todesstrafe.
    • 4. November » Bei den US-Präsidentschaftswahlen gewinnt der Republikaner Dwight D. Eisenhower gegen den Demokraten Adlai Ewing Stevenson II.
    • 25. November » Im Ambassadors Theatre in London findet die Uraufführung des Bühnenstücks Die Mausefalle (orig. The Mousetrap) von Agatha Christie statt, das in der Folge zum längstlaufenden Bühnenstück der Welt werden wird.
    • 21. Dezember » In der DDR beginnt das Fernsehen als „öffentliches Versuchsprogramm“ aus Berlin-Adlershof mit zwei Stunden täglicher Sendezeit.
    • 31. Dezember » In Koblenz wird die Operette Alles Kapriolen von Siegfried Köhler uraufgeführt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Ledden Hulsebosch


Die Koek en enkele aanverwante families-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Kees Koek, "Koek en enkele aanverwante families", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koek/I404.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Christiaan Jacobus "Co" van Ledden Hulsebosch Mariusz. (1877-1952)".