Genealogie Hooijboer, Vos » Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER (1907-1991)

Persönliche Daten Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER 

  • Spitzname ist Klaas.
  • Er wurde geboren am 1. Juni 1907 in Hoorn.
    Tijdstip: 13:30
    in het huis aan de Italiaanse Zeedijk nr.85
  • Beruf: houtbewerker, vakbondsbestuurder.
  • Wohnhaft am 16. Juni 1982: Camposdreef 129, Utrecht.
  • Er ist verstorben am 2. Februar 1991 in Utrecht, er war 83 Jahre alt.
    Tijdstip: 00:30
    op Maria Lichtmis is in Huize Hiëronymus heel rustig overleden. Aangifte is gedaan door Franciscus Hermanus Veldhuizen, 40 jaar, uitvaartverzorger, wonende te IJsselstein
  • Er wurde eingeäschert am 6. Februar 1991 in Utrecht.
  • Ein Kind von Petrus Hooijboer und Brigitta Rood
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 24. August 2021.

Familie von Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER

Er ist verheiratet mit Maria Cornelia VOS.

Enige wetenswaardigheden uit de oorlogsjaren (met dank aan Ad Hooijboer):
Toen de oorlog uitbrak woonden zij in de Ludgerusstraat 20 in Zuilen.
Klaas werkte als gesalarieerd hoofdbestuurder van de Katholieke Houtbewerkersbond (St.Antonius van Padua); het kantoor was gevestigd aan de bemuurde Weerd Westzijde in Utrecht. De bezetters hebben ervoor gezorgd dat hij in 1941 zijn taken neer moest leggen, omdat de Bond overgenomen werd door de bezetters en er een NSB'er aan het hoofd kwam te staan, ene H.J. Woudenberg. Klaas heeft toen zijn ontslag ingediend, omdat hij niet wilde samenwerken met de bezetters. Klaas heeft wel altijd nog geld gekregen van de Bond en dit wisten de bezetters naar alle waarschijnlijkheid niet. In datzelfde jaar werden alle vakbonden verboden om door te gaan; er was wel een alternatief, de Nederlandse Unie, waar Klaas en Rie lid van werden, tot ook die verboden werd.
Klaas heeft dit in acht genomen en zij verhuisden met 5 kinderen (Piet, Ad, Zita, Nico en Jos) terug naar Bilthoven, in hetzelfde huis als waar eerder in 1938 in gewoond werd: de Dr. Julius Röntgenlaan 40.
Klaas ging vaak met Piet en Ad, met de trein van Bilthoven naar zuilen om boodschappen te doen bij een levensmiddelenwinkel op de Amsterdamse Straatweg; deze winkel werdngerund door de fam Zetsra; er werden daar ook voorheen boodschappen gedaan; dit kwam omdat Klaas en Rie bevriend waren met deze mensen.
Omdat Klaas geen werk meer had is hij gaan werken op de Röntgenlaan bij een metaalgieterij Lumaks; een door hem gegoten grote koperen vlieg als asbak, met vleugels die als klep dienden, doet nog steeds de ronde in de familie.
In 1942 heeft Klaas het examen Boekhouden gedaan, incl. een Praktijkdiploma.
Op het terrein van het sanatorium Berg en Bosch was een bedrijf dat ADO heette (Arbeid Door Onvolwaardigen); hier is Klaas werkzaam geweest als boekhouder; hier leerde hij de ontwerper van het houten speelgoed kennen, Ko Vezuu sr.; dit resulteerde in een vriendschap, waar het gezin achteraf veel aan te danken heeft. De kinderen Hooijboer hebben vele uren doorgebracht op het terrein van Berg en Bosch met spelen en kijken naar hoe het speelgoed in elkaar gezet werd.
In de oorlogsjaren zaten Piet, Ad en Zita op de kleuterschool in de Röntgenlaan bij juffrouw Loggeren, die de school op eigen initiatief had opgestart. In 1944 werd de school gevorderd door de Duitsers om er de landwacht te vestigen.
Daarna gingen Piet, Ad en Zita naar de St. Theresiaschool, deze was gevestigd naast de katholieke kerk en heette de 'Maria van altijd durende Bijstand'. Ook deze school werd door de Duitsers gevorderd voor huisvesting van licht gewonde Duitse militairen.
Klaas had kennis aan een medebestuurder van de Katholieke Houtbewerkersbond, dhr. Jo van der Post, waarvan zijn zoon een garagebedrijf had op de Bilderdijklaan 122 (deze garage bestaat in 2009 nog steeds trouwens)
Adrianus Vos, de vader van Marie heeft daar zijn 3e vrouw (Dorothea Wilhelmus) ontmoet; Zij had een woning naast het garagebedrijf.
Op de Paltzerweg, dat is achter het huis op de Röntgenlaan, werden 4 huizen gebombardeerd en in puin gegooid; Marie zat met de kinderen in de kelder te bidden dat het gezin niets zou overkomen.
Aan de overkant van het huis aan de Röntgenlaan werd op de zandvlakte Duits afweergeschut gestationeerd; deze militairen waren geen echte Nazi's. Klaas en Rie konden het goed met ze vinden; het gezin kreeg brood (kuch) en beleg en in ruil daarvoor werden sigaretten, sigaren en pruimtabak in het dorp gehaald. Zij kwamen ook over de vloer, wat Klaas na de oorlog heeft moeten goed praten, want op nr. 38 woonde een NSB-gezin (de fam. Strooiing).
Aan het einde van de oorlog waren er weer enkele kinderen bij gekomen en ook die monden moesten gevuld worden, dus Klaas zorgde er voor dat als er aardappelen waren, dat ze tot en met de schillen opgegeten werden; de schillen gingen door de gehaktmolen met melkpoeder en water en daar werden dan weer pannekoekjes van gebakken op de noodkachel.
Klaas ging eens per maand op de fiets naar Hoorn, waar hij geboren was om eten te halen bij de boeren die hij kende en bleef dan overnachten bij familie. Dat ging altijd goed tot 18 november 1944 bij een razzia door de bezetters op de weg tussen Utrecht en Hilversum, bij Hollandse Rading, bij restaurant Maartenshof (momenteel Chinees restaurant) op de Tolakkerweg 3.
Meerdere personen werden opgesloten op de bovenverdieping van het restaurant. Er stond een raam open voor ventilatie en twee mannen hadden het plan om te ontsnappen via dat raam. Klaas bedacht zich geen moment en sprong ook uit het raam op het dakje boven de deur; door de val had hij wel een pijnlijke arm.
Het lukte om te ontkomen, maar zijn fiets met houten banden en fietstassen vol met al het eten moest hij achterlaten. Hij is lopend naar Bilthoven gegaan. Rie is de volgende dag met Ko Verzuu sr. achterop de fiets naar Hollandse Rading gereden om te kijken of de fiets er nog stond en inderdaad hij stond er nog met alles eropen eraan..
Dat was voor Klaas en Rie een wonder van de Heilige Maagd Maria. Klaas metselde metselde daarom een beeldje van haar naast de deur van het huis in. Ook in de huizen die daarna bewoond werden, werd een Mariabeeldje naast de voordeur ingemetseld.
Klaas heeft tot aan het einde van de bezetting binnen in huis gezeten. Er is in die tijd veel gebruik gemaakt van de gaarkeuken, omdat het niet anders kon.
In 1945 heeft Klaas zijn werkzaamheden voor de bond weer opgepakt en omdat het kantoor in Utrecht gevestigd was, is het gezin op 16 oktober 1946 naar Utrecht verhuisd, naar de Willem Barenstraat 92. Daar is ook een Mariabeeldje in de muur gemetseld, wat nu is verwijderd.
Daar zijn nog 2 kinderen bijgekomen, Ton en Doke om het getal van 9 rond te maken.
Op vakantie ging het gezin vaak naar een zomerhuisje in Groet Camperduin, van de inmiddels nieuwe baan van Pa, het G.A.K. Daar gingen we op de fiets heenmet z'n allen. Daar verzonnen de kinderen we met elkaar iets geks. Zo ontstond de opera Eulalia, met pa in de hoofdrol. Er werden aanplakbriefjes gemaakt met de tekst "heden avond om acht uur komische opera achter huisje drie". Deze briefjes werden op bomen geplakt. Die opera is vaak gespeeld en aan het eind van de opera ging iedereen dood en lagen de kinderen allemaal op elkaar op de grond te schudden van het lachen en dat was een heel komisch gezicht.

Sie haben geheiratet am 16. Juni 1932 in Zaandam, er war 25 Jahre alt.

Zij hebben elkaar ontmoet op de plaatselijke zangvereniging van Zaandam en werden verliefd

Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)
  3. NN Hooijboer  1938-1938
  4. (Nicht öffentlich)
  5. (Nicht öffentlich)
  6. NN Hooijboer  1946-1946
  7. (Nicht öffentlich)
  8. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER

Het gezin waaruit hij kwam was arm. Als 's avonds de warme maaltijd werd gebruikt, stonden ze rond de tafel en doopten de aardappelen in de jus. Al vroeg ging hij erop uit om met vissers het IJsselmeer op te gaan om vis te vangen.
Na de lagere school mocht hij komen werken bij Bruinzeel in de meubelmakerij in Zaandam.
Hij heeft een groot deel van zijn leven in de avond doorgeleerd en is als jong gezel al snel in contact gekomen met de katholieke arbeidersbeweging.
Op zijn 30ste werd hij vakbondsbestuurder van de houtbewerkersbond.
Op 28 sept 1961 als arbeider-lid van de Raad van Arbeid te Utrecht, aangewezen ter vervanging van A.J. Vulink.
Hij was in de oorlogstijd vindingrijk in het uitdenken hoe hij zijn grote gezin van eten kon voorzien. Er werden beesten gehouden zoals een geit, kippen en konijnen, aan vlees was dus geen gebrek. Er werden tabaksbladeren verboud voor de sigaren die hij rookte. Ook de schillen van de aardappelen werden door de gehaktmolen gedraaid om daar pannekoeken van te maken, dat was het enige wat echt vies was maar toch gegeten moest worden.
Hij is één keer opgepakt geweest, hij was op de fiets naar Noord Holland gereden om levensmiddelen te halen. Op de terugweg bij Hollandse Rading liep hij in de val, de duitsers hielden daar een Razzia. Alle mannen werden tegengehouden en in een hotel bij elkaar gezet. Ze stonden bij elkaar op de 1ste verdieping en hij hoorde mannen in zijn buurt praten over hoe ze konden ontsnappen. Vanwege de hitte stond er een raam open. Hij bedacht zich geen moment en gleed ovewr het raamkozijn en liet zich op een plat dak vallen. Hij heeft de Heilige Maria gevraagd gevraagd hem te beschermen. Daar heeft hij gelegen totdat hij dacht dat de zaak veilig was en liet zich daarna van het dak op de grond vallen. Op dat moment werd hij gezien door een soldaat die de wacht liep en hij vroeg in zijn beste duits of hij kon vertrekken, hij had nl een boodschap in het café gedaan. Midden in de nacht kwam hij thuis, maar is daarna wel ondergedoken.
Ter nagedachtenis aan Maria en als dank heeft hij op de gevel van alle woningen waar hij heeft gewoond een plaquette van de Heilige Maria geplaatst

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 1. Juni 1907 lag zwischen 11,9 °C und 18,0 °C und war durchschnittlich 14,4 °C. Es gab 8,4 mm Niederschlag. Es gab 1,1 Stunden Sonnenschein (7%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 17. August 1905 bis 11. Februar 1908 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Meester mit Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1907: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 5,6 Millionen Einwohner.
    • 29. Januar » Charles Curtis aus dem Volk der Kansa tritt sein Amt als Senator für den US-Bundesstaat Kansas an und wird damit der erste indianische Senator der USA.
    • 21. Februar » Das britische Passagierschiff Berlin sinkt im Sturm im Hafen von Hoek van Holland. 128 Menschen kommen ums Leben.
    • 27. März » Der Kaufmann Adolf Jandorf eröffnet an der Tauentzienstraße/Wittenbergplatz in Berlin-Schöneberg das vom Architekten Johann Emil Schaudt gestaltete Kaufhaus des Westens als Teil des städtebaulichen Neuen Westens Berlins. Es ist das größte Warenhaus Kontinentaleuropas.
    • 15. April » Die veristische Oper Gloria von Francesco Cilea wird am Teatro alla Scala in Mailand uraufgeführt.
    • 27. Oktober » Beim Massaker von Černová erschießen königlich ungarische Gendarmen 15 slowakische Demonstranten.
    • 9. November » Als Zeichen des Dankes und der Wertschätzung der Kolonie Transvaal in Südafrika, der kurz zuvor die innere Selbstverwaltung zugestanden worden ist, wird dem britischen König Eduard VII. anlässlich seines 66. Geburtstags der 3106 Karat schwere Rohdiamant Cullinan überreicht.
  • Die Temperatur am 16. Juni 1932 lag zwischen 13,1 °C und 25,0 °C und war durchschnittlich 19,0 °C. Es gab 14,3 Stunden Sonnenschein (85%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 10. August 1929 bis 26. Mai 1933 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck III mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1932: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 8,1 Millionen Einwohner.
    • 15. Juni » Beim Widersetzen gegen ein Demonstrationsverbot kommt es beim Streik der Heizungsmonteure zur „Zürcher Blutnacht“.
    • 20. Juni » Die Benelux-Länder vereinbaren den Abbau der Zollschranken (Benelux-Abkommen).
    • 8. Juli » Der Dow-Jones-Index in den USA erreicht in der Zeit der Weltwirtschaftskrise seinen historisch niedrigsten Stand mit 41,22 Punkten.
    • 9. Juli » Die deutsche Regierung unter Franz von Papen erreicht am Ende der Konferenz von Lausanne ein Ende der im Versailler Vertrag auferlegten Reparationszahlungen. Die Opposition im Reichstag empfindet das Verhandlungsergebnis als unzureichend.
    • 12. Oktober » Das Konkordat zwischen dem Heiligen Stuhl und Baden wird geschlossen.
    • 4. November » Benito Mussolini übergibt im Forum Mussolini bei Rom den Mussolini-Obelisken der Öffentlichkeit, nachdem er zuvor in Rom eine Feier zur 10-jährigen faschistischen Machtübernahme in Italien abgehalten hat. Es ist der größte Monolith, der im 20. Jahrhundert von Menschenhand hergestellt worden ist.
  • Die Temperatur am 2. Februar 1991 lag zwischen -9.4 °C und 1,3 °C und war durchschnittlich -4.4 °C. Es gab 7,2 Stunden Sonnenschein (79%). Es war leicht bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 1 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Dienstag, 7 November, 1989 bis Montag, 22 August, 1994 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers III mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1991: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 15,0 Millionen Einwohner.
    • 27. Januar » Durch seinen Sieg bei den Australian Open wird Boris Becker als erster Deutscher Nummer1 der Tennisweltrangliste der Herren.
    • 27. Februar » US-Präsident George H. W. Bush erklärt im Golfkrieg, der mit einer Invasion des Irak in Kuwait am 2. August des Vorjahres begonnen hat, einen Waffenstillstand.
    • 9. April » Das Kunst Haus Wien wird eröffnet. Das Museum zeigt Werke des Künstlers Friedensreich Hundertwasser als Dauerausstellung.
    • 6. Mai » B5 aktuell, die Informationswelle des Bayerischen Rundfunks, geht auf Sendung.
    • 8. August » Die Leichen von Schapur Bachtiar, des früheren Ministerpräsidenten des Irans, und seinem Sekretär werden gefunden, nachdem beide am 6. August 1991 mit weiteren Oppositionellen im französischen Exil von Mitarbeitern des iranischen Geheimdienstes ermordet wurden.
    • 2. Oktober » Franz Viehböck startet gemeinsam mit den beiden Kosmonauten Alexander Alexandrowitsch Wolkow und Toktar Aubakirow zur russischen Raumstation Mir. Er ist damit der erste Österreicher im All.
  • Die Temperatur am 6. Februar 1991 lag zwischen -11.9 °C und -1.9 °C und war durchschnittlich -8.5 °C. Es gab -0.1 mm Niederschlag. Es gab 6,5 Stunden Sonnenschein (69%). Es war leicht bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von Dienstag, 7 November, 1989 bis Montag, 22 August, 1994 regierte in den Niederlanden das Kabinett Lubbers III mit Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1991: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 15,0 Millionen Einwohner.
    • 26. Januar » Bei einem Putsch in Somalia wird Diktator Siad Barre abgesetzt und der United Somali Congress unter Ali Mahdi Mohammed bildet eine Provisorische Regierung. Damit erreicht der Somalische Bürgerkrieg seinen Höhepunkt.
    • 27. Januar » Durch seinen Sieg bei den Australian Open wird Boris Becker als erster Deutscher Nummer1 der Tennisweltrangliste der Herren.
    • 3. Mai » Die UNESCO verabschiedet die Deklaration von Windhoek. Sie fordert „die Schaffung einer unabhängigen, pluralistischen und freien Presse“ als „Eckstein für Demokratie und wirtschaftliche Entwicklung“. Der jährlich wiederkehrende Internationale Tag der Pressefreiheit erinnert an dieses Ereignis.
    • 28. Mai » Truppen der Volksbefreiungsfront Eritrea (EPLF) und der Volksbefreiungsfront Tigray (TPLF) marschieren in die äthiopische Hauptstadt Addis Abeba ein und stürzen das kommunistische Derg-Regime.
    • 25. Oktober » Das Langstreckenflugzeug Airbus A340 hebt zu seinem Erstflug ab.
    • 27. Oktober » In Polen finden die ersten freien Wahlen nach dem Krieg statt.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen HOOIJBOER

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen HOOIJBOER.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über HOOIJBOER.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen HOOIJBOER (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Doke Lensink-Hooijboer, "Genealogie Hooijboer, Vos", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-hooijboer/I4403.php : abgerufen 8. Juni 2024), "Nicolaas "Klaas" HOOIJBOER (1907-1991)".