Genealogie Nicolaas Henriks van der Wel » Evert van der Wel (1790-1830)

Persönliche Daten Evert van der Wel 

Quelle 1Quelle 2

Familie von Evert van der Wel

Er ist verheiratet mit Maria Catharina de Waard.Quelle 1

References image http://www.werelate.org/wiki/Image:1832_Percelen_Erven_Van_der_Wel.jpg

Sie haben geheiratet am 24. Oktober 1819 in Wijk aan Zee en Duin, Noord-Holland, Netherlands, er war 29 Jahre alt.Quelle 5


Kind(er):

  1. Dirk van der Wel  1818-1818
  2. Dirk van der Wel  1822-1822
  3. Dirk van der Wel  1825-1825

Ereignis (Other) am 8. Oktober 1819 in Beverwijk, Noord-Holland, Netherlands : Voogdijregeling kinderen uit eerder huwelijk van Maria de Waard.Quelle 6


Notizen bei Evert van der Wel

===Jeugd===

Evert wordt op 10 april 1790 geboren in Beverwijk als tweede zoon van Dirk van der Wel en Willemijntje van Putten. Op 18 april wordt hij gedoopt en waarschijnlijk vernoemd naar de oudere zus van zijn moeder: Everdina. De ouders hebben zich nog niet lang in Beverwijk en omgeving gevestigd. Beiden zijn afkomstig uit Oost-Nederland (resp. Dalfsen en Raalte). In Holland worden ze net als Duitsers beschouwd als immigranten. Ook in de nadagen van de Republiek, is de provincie Holland nog altijd beduidend welvarender. Zijn ouders zijn waarschijnlijk naar Beverwijk gekomen in de hoop er een beter bestaan te kunnen opbouwen.

Waarschijnlijk hebben zijn ouders rond Beverwijk geen welvarend bestaan kunnen opbouwen. Het lijkt erop dat Evert weinig scholing heeft gekregen. Bij sommige akten weet jij een bibberende handtekening te produceren, maar bij verschillende gelegenheden geeft hij ook aan niet te kunnen schrijven. Waarschijnlijk is hij al jong op het land gaan werken.

Evert groeit op in roerige tijden. In de nadagen van de Republiek wordt de gevestigde Orangistische orde bijna omvergeworpen door door de Franse revolutie geinspireerde patriotten. In 1788 lukt het hen niet om de macht te grijpen. In 1795 lukt het hen met Franse steun wel. De Bataafsch-Franse tijd begint. Met name de gebeurtenissen in oktober 1799 (Dirk is dan 9) zullen veel indruk op hem gemaakt hebben. Bij Den Helder landt een meer dan 30.000 man sterke Engels-Russische troepenmacht, die langs de Duinen naar het Zuiden oprukt. Ze komen ook in de buurt van Beverwijk, maar worden teruggeslagen door het Bataafsche leger dat na versterking met Franse troepen, de Engels-Russische troepenmacht een beslissende slag toebrengt bij Castricum. De oorlog in Europa was ineens op loopafstand. In zijn latere leven zal Evert het oorlogsgeweld echter van nog veel dichterbij meemaken.

Als jongeman ziet hij de Bataafsche Republiek vervangen worden door het Koninkrijk Holland met Lodewijk Napoleon als marionetten Koning van zijn broer Napoleon. Uiteindelijk zal ook dit Koninkrijk worden ingelijfd bij Frankrijk in 1810. Everts vader is dan al overleden in 1807. Zijn moeder hertrouwt al snel met Jan Bloemhof. Als zijn moeder overlijdt op 30 april 1811, is Evert juist voor de wet volwassen (21).

===Militaire Dienst===

Nadat in 1813 de Fransen het land hebben verlaten en Nederland een koninkrijk wordt onder Willem I, wordt een nieuw Nederlands leger opgebouwd. De onder de Fransen ingevoerde dienstplicht wordt gehandhaafd. Evert trekt voor deze zogenaamde nationale militie een nummer dat hem verplicht tot opkomst. Hij vervult zijn dienstplicht van 18 februari 1814 tot 6 juni 1819 bij het vijfde regiment infanterie. Hij brengt het tot fuselier in 1815.

====Waterloo====

Als in maart 1815 Napoleon van Elba terugkomt en de Franse keizerskroon heeft teruggeclaimd, brengt koning Willem I een veldleger van ruim 30.000 man op de been. Het grotendeels uit Nederlandse dienstplichtigen. Op basis van de vermelding in het Stamboek (veltogt in Brabant) en de uitgekeerde Waterloo gratificatie (ruim 29 gulden) heeft Evert deel uitgemaakt van dit veldleger en is hij o.a. aanwezig geweest bij de slag om Waterloo op 18 juni 1815, waarbij Napoleon een fatale slag werd toegebracht door de geallieerde troepen (Brits, Pruisisch, Nederlands en Hannovers). Nederlandse troepen waren ook onderdeel van de geallieerde troepen die daarna optrokken naar Parijs en andere Franse steden.

Evert heeft gediend bij het vijfde regiment infanterie volgens het militair stamboek. De Waterloo gratificatie noemt Bataljon Infanterie Nationale Militie No. 7. Deze aanduidingen lijken niet consistent. Beide zijn in het veldleger bij Waterloo onderdeel van de eerste brigade onder Generaal Majoor van Bijlandt, die zowel bij Quatre Bras als bij Waterloo in de voorste linies tegenover de Franse hoofdmacht stonden.

===Tuinder===

Waarschijnlijk heeft Evert al van kinds af aan gewerkt. gezien de emplooi in die dagen zal dat vooral in dienst van één van de landhuizen of op een tuinderij zijn geweest. Na zijn diensttijd komt Evert al snel te boek te staan als tuinder. En daarbij lijkt het erop dat hij ook daadwerkelijk zelf een tuinbedrijf in bezit heeft gehad. Mogelijk gekocht van zijn Waterloo gratificatie? Het kan ook zijn dat de grond in het huwelijk is ingebracht door Maria de Waard. Zij staat bij het huwelijk in 1819 immers ook te boek als tuinster. In ieder geval staat in de oorspronkelijk aanwijzende tafels (1832) een tweetal percelen op naam van "de ervan Van der Wel". De grond met een huisje erop ligt aan de zuidzijde van wat nu de Vondellaan is, bij de hoek met wat nu de Beeckzanghlaan is.

===Huwelijk en Gezin===

Enkele maanden nadat Evert uit dienst komt, huwt Evert de weduwe Maria de Waard. Maria is in haar huwelijk met Jan Hendrik Otto dan al zeven keer moeder geworden, maar vijf van deze kinderen zijn jong gestorven. In 1818, een jaar na het overlijden van Otto en een jaar voor het huwelijk met Evert, is zij al bevallen van een kind van Evert, dat echter al zeer jong komt te overlijden.

Na hun huwelijk krijgen Evert en Maria nog vier kinderen waarvan er drie al jong komen te overlijden. Alleen Wilhelmina zal volwassen worden. Zij overlijdt echter ongehuwd in de Watergraafsmeer.

===Overlijden===

Evert komt op 3 augustus 1830 te overlijden, veertig jaar oud. Maria zal hem nog bijna 8 jaar overleven, maar niet meer hertrouwen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Evert van der Wel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Evert van der Wel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Evert van der Wel

Hendrikje Dirks
1715-< 1756
Tijmen van Putten
± 1725-????

Evert van der Wel
1790-1830

1819

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Evert van der Wel



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. WeRelate.org, 31. März 2018
      Current version: http://www.werelate.org/wiki/Person:Evert_van_der_Wel_(1)
      Authors: http://www.werelate.org/wiki/Person:Evert_van_der_Wel_(1)?action=history
      Text content at WeRelate.org is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0
    2. Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken : Retroacta der Burgerlijke Stand, 1790
      Record name: Doopinschrijving

      NB: als getuige is Magtelt van Duffelen vermeld.
      Wellicht was dit de schoonzus van moeder Willemijntje uit haar eerste huwelijk.
      Willicht is eigenlijk Magtelt Evers bedoeld, de moeder van Willemijntje.
    3. Wijk aan Zee en Duin, Noord-Holland, Netherlands. Kadasterkaart, minuutplans en Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels, 1832
      Record name: Percelen 192 en 193

      Percelen 192 en 193 Huisje met moestuin van de erven Van der Wel
      COOR: 52°28'52.20";4°38'49.48"
    4. Burgerlijke Stand, Akte 4-8, 1830
      Record name: Overlijdensacte Evert van der Wel

      Overledene: Evert van der Wel 40
      Vader: Dirk van der Wel
      Plaats: Wijk aan Zee
      Datum overlijden: 03-08-1830(Wijk Aan Duin)
      Opmerkingen: Namen moeder onbekend.
      Beverwijk
      Bron: Kennemerland Wijk aan ZeeAkte Jaar 1830 Nummer 4-8
    5. Burgerlijke Stand, Akte 6, 1819
      Record name: Huwelijksacte Evert van der Wel

      Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
      Archieflocatie Noord-Hollands Archief
      Algemeen Toegangnr: 358
      Inventarisnr: 358.142
      Gemeente: Wijk aan Zee en Duin
      Soort akte: Huwelijksakte
      Aktenummer: 6
      Datum: 24-10-1819
      Bruidegom Evert van der Wel
      Leeftijd: 29
      Geboorteplaats: Beverwijk
      Bruid Maria Catharina de Waard
      Leeftijd: 34
      Geboorteplaats: Haarlem
      Vader bruidegom Dirk van der Wel
      Moeder bruidegom Willemijntje van Putten
      Vader bruid Jan Hendrik de Waard
      Moeder bruid Louisa Tieleman
      Nadere informatie beroep Bg.: tuinder; beroep Bd.: tuinster; weduwe van Jan Hendrik Otto
    6. Beverwijk, Noord-Holland, Netherlands. Vredegerecht, 32, 1819
      Record name: Raadpleging van Naastbestaanden

      De raadpleging van Naastbestaanden regelt de voogdij van de kinderen uit het eerdere huwelijk van Maria de Waard. Met het oog op haar voorgenomen huwelijk wordt de voogdij die zij van rechtswege heeft bevestigd. tevens wordt besloten dat door het voorgenomen huwelijk ook Evert van der Wel voogdij over de kinderen krijgt. Daarnaast wordt een toeziend voogd benoemd: Gerrit Meijer.
      Volgens de acte gaat het om de kinderen:
      Jan de Waard Otto, elf jaren oud en
      Elisabeth Otto, zes jaren oud.

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 10. April 1790 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: omtrent helder. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1790: Quelle: Wikipedia
      • 11. Januar » In Ris-Orangis finden die ersten Bürgermeisterwahlen Frankreichs statt.
      • 26. Januar » Wolfgang Amadeus Mozarts Oper Così fan tutte (So machen es alle) nach einem Text von Lorenzo Da Ponte wird im Wiener Burgtheater uraufgeführt.
      • 21. März » Die Französische Nationalversammlung schafft die in der Bevölkerung unbeliebte Salzsteuer Gabelle ab.
      • 27. April » In der Zeit der Französischen Revolution wird der als radikal geltende Club des Cordeliers gegründet. Seine Mitglieder popularisieren das Motto Liberté, Egalité, Fraternité.
      • 31. August » Ein Truppenkontingent unter dem Befehl von François-Claude-Amour de Bouillé beendet die Nancy-Affäre. Das Niederschlagen einer Meuterei der Garnison in Nancy kostet mindestens 89 Menschen im Barrikadenkampf das Leben. Mindestens 22 Soldaten werden in der Folge zum Tode verurteilt und hingerichtet.
      • 17. Dezember » In Mexiko-Stadt wird bei Bauarbeiten der Piedra del Sol, ein Kalenderstein der Azteken, ausgegraben.
    • Die Temperatur am 18. April 1790 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-nord-west. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1790: Quelle: Wikipedia
      • 23. Januar » Wenige Tage nach der Ankunft der Bounty-Meuterer auf Pitcairn setzen diese das Schiff in Brand.
      • 26. Februar » Durch ein Gesetz der französischen Nationalversammlung wird Frankreich in 80 neue Verwaltungseinheiten (Départements) eingeteilt.
      • 19. Juni » Die Französische Nationalversammlung schafft den Erbadel ab und verbietet Adelstitel.
      • 16. Juli » In den Vereinigten Staaten wird der District of Columbia geschaffen. Damit entsteht die Planhauptstadt Washington, D.C.
      • 27. Juli » Im Hinblick auf die Französische Revolution verständigen sich in der Reichenbacher Konvention Preußens König Friedrich Wilhelm II. und der Habsburger Leopold II. auf das Beilegen ihrer Konflikte.
      • 30. September » Leopold II. wird in Frankfurt am Main zum römisch-deutschen Kaiser gewählt.
    • Die Temperatur am 24. Oktober 1819 war um die 8,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt regen. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1819: Quelle: Wikipedia
      • 2. Januar » Die Allgemeine Preußische Staatszeitung erscheint erstmals und veröffentlicht 126 Jahre lang als staatliche Zeitung von Preußen und ab 1871 als Deutscher Reichsanzeiger auch des Deutschen Reiches amtliche und nicht-amtliche Nachrichten.
      • 23. März » Der Burschenschafter Karl Ludwig Sand tötet in Mannheim den Autor und russischen Generalkonsul August von Kotzebue, weil er ihn als Feind der Einheit Deutschlands ansieht. Das dient Monate später als Anlass für die Karlsbader Beschlüsse zur Bekämpfung liberaler und nationaler Ideen in Deutschland.
      • 1. August » In Teplitz vereinbart der Außenminister des Kaisertums Österreich, Metternich, mit dem preußischen König Friedrich Wilhelm III. und dessen Staatskanzler Hardenberg die Teplitzer Punktation über Vorkehrungen gegen „staatsgefährdende Bestrebungen“, die Einführung von Zensur und Überwachungsmaßnahmen und die Bekämpfung des Liberalismus und Nationalismus im Deutschen Bund.
      • 16. August » Beim Peterloo-Massaker, einer Kavallerieattacke auf eine Protestkundgebung gegen die Corn Laws auf dem St. Peter's Field bei Manchester, werden elf Personen getötet und über 400 verletzt.
      • 26. August » Das erste Denkmal des Generalfeldmarschalls Gebhard Leberecht von Blücher wird in seiner Geburtsstadt Rostock enthüllt (Blücherdenkmal (Rostock)).
      • 14. Dezember » Alabama wird 22. Bundesstaat der USA.
    • Die Temperatur am 3. August 1830 war um die 19,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Süd-West. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt . Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1830: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,6 Millionen Einwohner.
      • 25. Februar » Nach einer regelrechten „Schlacht um Hernani“, das uraufgeführte Drama Hernani von Victor Hugo in der Comédie-Française, wird die Französische Klassik durch die modernere Romantik abgelöst.
      • 26. Juni » Nach dem Tod seines Bruders Georg IV. wird Wilhelm IV. britischer König und König von Hannover.
      • 16. September » Beginn der fünftägigen Schneiderrevolution in Berlin.
      • 22. November » Auf dem Zimiker-Hügel in Uster versammeln sich während der Regeneration rund 10.000 Männer der Zürcher Landschaft und fordern in Memorial von Uster eine neue liberale Verfassung.
      • 16. Dezember » Uruguay entscheidet sich für die Nationalflagge in heutiger Form.
      • 20. Dezember » Im Londoner Protokoll erkennen die europäischen Großmächte nach der Belgischen Revolution die Unabhängigkeit Belgiens an, verlangen aber strikte Neutralität des Landes.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Van der Wel

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van der Wel.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van der Wel.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van der Wel (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Edwin van der Wel, "Genealogie Nicolaas Henriks van der Wel", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-dirk-van-der-wel/I316.php : abgerufen 20. Juni 2024), "Evert van der Wel (1790-1830)".