Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Hendrik VII. van Engeland (1457-1509)

Persönliche Daten Hendrik VII. van Engeland 

Quelle 1
  • Er wurde geboren am 28. Januar 1457 in pembroke wales.
  • Beruf: koning van engeland 1485-1509.
  • Er ist verstorben am 21. April 1509 in hampton court paleis, er war 52 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in Westminster Abbey.
  • Ein Kind von Edmund Tudor und Margaret de Beaufort

Familie von Hendrik VII. van Engeland

Er ist verheiratet mit Elisabeth van York.

Sie haben geheiratet am 18. Januar 1486, er war 28 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Arthur Tudor  1486-1502
  2. Margaret Tudor  1489-1541 
  3. Elizabeth Tudor  1492-1495
  4. Mary Tudor  1496-1533 
  5. Edmund Somerset  1499-1500
  6. Katherine Tudor  1503-1503


Notizen bei Hendrik VII. van Engeland

Hendrik VII (Pembroke (Wales), 28 januari 1457 – Hampton Court Palace (Richmond upon Thames), 21 april 1509) was koning van Engeland van (22 augustus 1485 tot 21 april 1509). Hij was de stichter van de Tudor-dynastie en wordt algemeen erkend als een succesvol vorst.

Henry Tudor was een zoon van Edmund Tudor (-1456), halfbroer van koning Hendrik VI van Engeland. Zijn moeder was Margaret Beaufort, een afstammeling van koning Eduard III. Van zijn vader erfde hij de titel graaf van Richmond, van zijn moeder de twijfelachtige aanspraak op de troon. Hij werd geboren in Pembroke in Wales maar groeide op in ballingschap in Bretagne, waarheen hij gevlucht was voor de koningen uit het Huis York.

Na het mislukken van de opstand van zijn neef, de hertog van Buckingham, werd Hendrik VII de belangrijkste mededinger voor het huis Lancaster. Met steun van de schoonfamilie van de overleden koning Eduard IV (York), landde hij met zijn strijdkrachten in Wales en trok Engeland binnen. Daar beslisten de strijdkrachten van Lancaster de slag tegen York onder Richard III in hun voordeel in de Slag bij Bosworth in 1485. Deze overwinning markeerde het eind van de al lang lopende Rozenoorlogen (Wars of the Roses) tussen de huizen Lancaster en York. Hendriks aanspraak op de troon was vaag en gebaseerd op een geschiedenis van onwettige opvolging. Dit vormde echter geen bezwaar: in de praktijk kon het parlement het koningschap verlenen aan wie het wilde.

Na de lange burgeroorlog was Hendriks eerste zorg zijn macht definitief te vestigen en andere pretendenten te ontmoedigen. Hij wist dit te bereiken door o.a. een verdeel-en-heers-politiek waarmee hij de macht van de adel wist te ondermijnen. Ook trouwde hij met Elizabeth van York, dochter en erfgename van koning Eduard IV. Hiermee verenigde hij de twee huizen en versterkte hij zijn aanspraken vanwege haar afstamming.

Kinderen van Hendrik en Elizabeth:

  • Arthur, prins van Wales (20 september 1486 - 2 april 1502)
  • Margaretha Tudor (28 november 1489 - 18 oktober 1541)
  • Hendrik VIII van Engeland (28 juni 1491 - 28 januari 1547)
  • Elizabeth Tudor (2 juli 1492 - 14 september 1495)
  • Maria Tudor (18 maart 1496 - 25 juni 1533)
  • Edmund Tudor, hertog van Somerset (21 februari 1499 - 19 juni 1500)
  • Catharina Tudor (2 februari 1503 - 2 februari 1503).

Hendriks politiek was erop gericht om zowel de vrede te bewaren als economische voorspoed te bewerkstelligen. Tot op zekere hoogte slaagde hij hierin. Hij was niet oorlogszuchtig en probeerde dan ook niet de Franse gebiedsdelen te heroveren die onder zijn voorgangers verloren waren gegaan. Hij sloot zelfs een verdrag met Frankrijk (het verdrag van Stapel) dat financieel voordelig was voor Engeland. Om zijn positie te versterken subsidieerde hij de scheepsbouw, waardoor de zeemacht werd versterkt en de handelspositie verbeterd. Ook vergaarde hij een persoonlijk kapitaal, dat door zijn zoon en opvolger Hendrik VIII weer snel opgesoupeerd zou worden. Hendrik sloot ook een verbond met Spanje via het huwelijk van zijn zoon Arthur met Catharina van Aragon, met Schotland via het huwelijk van zijn dochter Margaretha met koning Jacobus IV van Schotland en met het Duitsland van keizer Maximiliaan I. In 1502 en 1503 werd Hendrik getroffen door een drietal tegenslagen, die hij nooit meer geheel te boven zou komen: zijn erfgenaam, de pasgetrouwde Arthur, stierf in een epidemie, enkele maanden later gevolgd door zijn vrouw, die stierf in het kraambed. Zijn jongste kind stierf ook, binnen een dag na de geboorte. Aangezien hij wilde voorkomen dat de onderhandelingen die hadden geleid tot het huwelijk van zijn zoon met Catharina van Aragon teniet zouden worden gedaan, wist hij dispensatie te verkrijgen voor een huwelijk tussen haar en zijn jongere zoon Hendrik, die hem in 1509 opvolgde.

Hendrik VII is begraven in Westminster Abbey.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik VII. van Engeland?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik VII. van Engeland

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik VII. van Engeland

Owen Tudor
1400-1461
Owen Tudor
Edmund Tudor
1430-1456

Hendrik VII. van Engeland
1457-1509

Hendrik VII. van Engeland

1486
Arthur Tudor
1486-1502
Arthur Tudor
Mary Tudor
1496-1533
Mary Tudor

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Quellen

  1. pijl Web Site, fred pijl, hendrik 7 van engeland, 24. Januar 2014
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: pijl Web Site Family tree: 10-12-2012

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Graaf Filips I de Goede (Beiers Huis) war von 1433 bis 1467 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1457: Quelle: Wikipedia
    • 6. Februar » In der Zisterzienserabtei Marienfeld wird der Marienfelder Altar aufgestellt.
    • 7. Juni » Der polnische König KasimirIV. Andreas zieht in die durch Kauf erworbene Ordensburg Marienburg ein. Der Hochmeister des mit ihm verfeindeten Deutschen Ordens flieht nach Königsberg.
    • 6. August » Papst Callistus III. nimmt nach dem Sieg über die Türken bei der Belagerung von Belgrad (1456) das Fest der Verklärung des Herrn (Transfiguration) in den liturgischen Kalender der lateinischen Kirche auf. („In Transfiguratione Domini Nostri Iesu Christi“).
    • 14. August » Der Mainzer Psalter (Psalterium Moguntinum), die erste datierte Inkunabel der Schriftgeschichte, wird von Peter Schöffer vollendet. Sie dient liturgischen Zwecken.
    • 21. September » Die Albert-Ludwigs-Universität Freiburg wird gegründet.
  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) war von 1482 bis 1494 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1486: Quelle: Wikipedia
    • 18. Januar » Mit der Heirat des englischen Königs Heinrich VII. aus dem Haus Tudor mit Elizabeth of York werden die beiden verfeindeten Herrscherhäuser Lancaster und York miteinander vereint. Die Rosenkriege gehören damit endgültig der Vergangenheit an.
    • 16. Februar » Der Habsburger MaximilianI. wird in Frankfurt am Main zum Rex Romanorum gekürt.
    • 9. April » In Aachen wird MaximilianI. noch zu Lebzeiten seines Vaters FriedrichIII. zum römisch-deutschen König gekrönt.
    • 26. August » Durch den Tod seines Vaters Ernst wird Friedrich III. neuer Kurfürst von Sachsen.
  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) war von 1506 bis 1515 Fürst der Niederlande (auch Graafschap Holland genannt)
  • Im Jahr 1509: Quelle: Wikipedia
    • 21. April » Mit dem Tod seines Vaters Heinrich VII. wird HeinrichVIII. aus dem Haus Tudor König von England. Die Krönung erfolgt am 24. Juni.
    • 27. April » Der zur Liga von Cambrai gehörende Papst JuliusII. verhängt über die Republik Venedig ein Interdikt, um den Mitgliedern der Liga zu ermöglichen, ihr Territorium auf Kosten der Seerepublik zu erweitern.
    • 8. Juni » Die belagerte Stadt Pisa muss wegen der Hungersnot in ihren Mauern gegenüber florentinischen Truppen kapitulieren.
    • 24. Juni » HeinrichVIII. wird zum König von England gekrönt.
    • 14. September » Ein Erdbeben zerstört Teile von Konstantinopel und fordert etwa 13.000 Tote.
    • 26. September » Die seit dem Vortag über die Deutsche Bucht hereinbrechende Zweite Cosmas- und Damianflut verursacht hohe Schäden im Rheiderland und im Oldambt. Der Dollart erreicht seine größte Ausdehnung.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Engeland

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Engeland.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Engeland.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Engeland (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I41087.php : abgerufen 16. Juni 2024), "Hendrik VII. van Engeland (1457-1509)".