Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Pier Hendriks Bakker (1769-1849)

Persönliche Daten Pier Hendriks Bakker 


Familie von Pier Hendriks Bakker

Er ist verheiratet mit Sijke Pieters Kersjes.

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Tetske Piers Visser  1797-1870
  2. Martje Piers Bakker  1800-1880 
  3. Jan Piers Visser  1803-1873
  4. Neeke Piers Bakker  1805-1874


Notizen bei Pier Hendriks Bakker

Pijr (Pier) Hendriks is gedoopt in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Hollum op 1 januari 1770. Waarschijnlijk is hij eind 1769 geboren. De doop werd verricht door dominee Simon Cuperus, die de Gemeente van 1722 tot 1771, bijna vijftig jaar, diende. Pijr was niet bepaald een makkelijk mens en kwam daardoor in zijn omgeving over vele zaken in conflict. Op 30 juli 1796 trouwde hij Sijke Pijtters, dochter van Pijtter Kersjes en Tjeerdje Jans. Zij krijgen zes kinderen.

 

Pijr Hendriks zijn beroep was van "Bedrijf Visscher". Hij en zijn jongere broer Cornelis Hendriks maakten deel uit van de bemanning van de vissersschuit no. 6, de "Jonge Jacob" van eigenaar Eit Jacobs. Deze boot speelde later nog een opmerkelijke rol toen het door de Franse douane werd aangehouden en eigenaar en schipper Eit Jacobs werd gearresteerd op verdenking van het smokkelen van koffie met de Engelsen. Over de bemanning werd geen melding gemaakt. Behalve visser was Pijr ook boer. Hij had een schuur met erf in gebruik om vee te stallen en de oogst op te slaan.

 

In 1809 verkopen Pier Hendriks en Sijke Pijtters een stukje land ter grootte van 'een achten' (ongeveer 33 are). Zijn vrouw Sijke tekent de akte, Pier blijkt echter analphabeet te zijn.

 

Behalve zijn patroniem hanteert Pijr Hendriks later ook de namen Pier Hendriks, Pier Hendriks Bakker en Pier Hendriks Jotter. Onderstaand een opgave van dokumenten waar deze namen op voorkomen:

- Pier Hendriks: Bij zijn doop op 1 januari 1770, zijn huwelijksluiting op 30 juli 1796 en de verkoop van grond in 1809.

- Pier Hendriks Bakker: Bij de doop van al zijn kinderen, behalve bij zijn jongste zoon Hendrik Piers, daarbij werd geen naam vermeld. Bij zijn overlijden op 22 april 1849 en in het successieregister van 1849.

- Pier Hendriks Jotter: Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel (OAT) 1832, lijst van vissersschuiten 1845 en verkoop van zijn huis in 1846.

 

Bij een Frans discreet van 18 augustus 1811 werd ieder hoofd van een gezin verplicht zich met een vaste familienaam in te laten schrijven in de gemeente waar hij woonachtig was. Bij geboorten, huwelijken en overlijden diende men de lokale autoriteiten daarvan op de hoogte te stellen, die daarvan akten opmaakten, hetgeen tot op heden het geval is. Wellicht hanteerde Pier vanaf die tijd de naam Visser, de naam van zijn beroep.

 

Een andere maatregel die ingevoerd werd was de verplichting tot registratie van het bezit van onroerend goed. Uit de OAT van 1832 van Ameland blijkt, dat Pier Hendriks Jotter, van beroep Visscher, huis no. 210 met erf, groot 1 are en 32 centiare, in Hollum bezit. Na de dood van zijn vrouw Sijke Pijtters (ook Sijke Pieters) verkoopt hij dit huisje, dat kadastraal bekend is bij de Gemeente Ballum, Sectie B, nr. 2167, in 1846 voor zestig gulden aan zijn schoonzoon Jurjen Jacobs Bleker, die met zijn dochter Tetske Piers is getrouwd.

 

Hoewel er geen aanwijsbare bewijzen voorhanden zijn, is het aannemelijk dat zijn bezittingen zijn verkregen met gelden uit de nalatenschap van Sijke Pijtters ouders (Pijtker Kersjes en Tjeerdje Jans). Pijtker Kersjes was de eigenaar van de Hollummer herberg, waar geregeld openbare verkopingen van aangespoelde materialen en goederen, als gevolg van verloren lading of scheepsrampen, op het eiland Ameland werden gehouden. Ook werden in de herberg verkiezingen gehouden van burgemeesters en Volmachten, de plaatselijke bestuurders. Het is bekend dat de grootvader van Sijke Pijtters, Kersje Pijtters, land bezat, dat voor een deel door vererving na de dood van haar vader Pijtter Kersjes in 1794 in haar bezit moet zijn gekomen. Na de dood van Sijke Pijtters in huis no. 201 te Hollum op 27 april 1845 wordt enige tijd later de herberg voortgezet door Pijr Hendriks zijn tweede vrouw Trijntje Gooitzen. Ook daarvan is zonder twijfel haar erfdeel haar ten deel gevallen.

 

Pier Hendriks Bakker stierf op 22 april 1849 in de ouderdom van 79 jaar in huis no. 169 te Hollum. Het Successieregister vermeld dan, dat Pier Hendriks Bakker in armoedige omstandigheden is overleden, zonder enige vaste of andere goederen van waarde na te laten, en zijn erfgenamen onvermogend zijn enige kosten te kunnen betalen.

Bron Johan Visser, Monnickendam en Rudolf Visser, Hazersdwoude-Rijndijk..

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Pier Hendriks Bakker?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!

Vorfahren (und Nachkommen) von Pier Hendriks Bakker


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 22. April 1849 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus West-Nord-Westen. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Von 21. November 1848 bis 1. November 1849 regierte in den Niederlanden die Regierung De Kempenaer - Donker Curtius mit als erste Minister Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) und Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Von 1. November 1849 bis 19. April 1853 regierte in den Niederlanden das Kabinett Thorbecke I mit Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1849: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
    • 1. Januar » die Schweizerische Post, der der Transport von Briefen, Paketen, Geldsendungen und Personen obliegt.
    • 4. Mai » Der sächsische König Friedrich August II. verlässt einen Tag nach Ausbruch des Dresdner Maiaufstands mit dem gesamten Kabinett Dresden und zieht sich auf die Festung Königstein zurück. Die Revolutionäre um Michail Bakunin, Samuel Erdmann Tzschirner und Otto Leonhard Heubner bilden eine provisorische Regierung.
    • 17. Mai » Große Teile von St.Louis, Missouri, werden durch einen Großbrand zerstört. Drei Menschen kommen ums Leben, 430 Gebäude und zahlreiche Mississippi-Dampfschiffe fallen dem Brand zum Opfer.
    • 12. Juli » Erster Luftangriff auf eine Stadt (Venedig) durch einen österreichischen Heißluftballon, der aber erfolglos endet.
    • 26. August » Faustin Soulouque lässt sich in Port-au-Prince als Faustin I. zum Kaiser von Haiti ausrufen.
    • 22. Dezember » Eine Begnadigung durch Zar NikolausI. rettet den russischen Schriftsteller Fjodor Michailowitsch Dostojewski vor dem angetretenen Erschießungspeloton.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Bakker

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Bakker.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Bakker.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Bakker (unter)sucht.

Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I162031.php : abgerufen 30. Mai 2024), "Pier Hendriks Bakker (1769-1849)".