De geslachten Van den Born » Cornelis Antonisz van den Born (1762-< 1808)

Persönliche Daten Cornelis Antonisz van den Born 


Familie von Cornelis Antonisz van den Born


Notizen bei Cornelis Antonisz van den Born

Tweede van tweeling

Ongehuwd overleden

035 Ambacht Het Weergors en de Fortificatie Hellevoetsluis
Transportregesten
1328Cornelis van den Born en Harmen Baggerman als getr. met Dora van den Born, samen mede-erfgenamen van hun moeder Jannetie Knoop, wed. van Antony van den Born, thans eigenaars van het hieronder vermelde huis, bekennen aan de erfgenamen van Cornelia Hoogendorp, in leven huisvr. van Pieter Schooneman, won. in Brielle, een schuld van 600 g. wegens een schuldbrief door hun vader en schoonvader op 25-10-1770 gepasseerd t.b.v. Cornelia Hoogendorp, toen weduwe van Baarend Knoop. Zij zullen over deze schuld rente betalen onder verband van hun huis en erf (Q nr. 87) op de Westzanddijk, belend: z. de geweldige provoost van de gecommitteerde raden en n. de wed. van Dirk van Bergen. Zij zullen het huis niet verder bezwaren. Jan Wessels, won. op Hellevoetsluis, stelt zich borg.
Datering:05-03-1794
Zie ookToegang 035, Inv.nr. 169

110-1193 Nadere toegang op inventarisnummer 1193 van toegang 110
Notariële akteMutueel testament van Herman Baggerman en Dora van den Born echtelieden wonende Hellevoetsluis, gegoed onder de 2000 gld. Langstlevende kinderen opvoeden tot 18 jr of eerder huwelijk. Bij herhuwelijking van de langstlevende moet aan de kinderen of die ontbrekende aan de naaste vrunden worden afgegeven de kleren en lijfsieraden van de eerststervende alsmede de helft van de gemene boedel. Bij niet-hertrouwen gaat de nalatenschap naar hun kinderen. Langstlevende executeur en voogd en naast deze Kornelis van den Born haar broer wonende Hellevoetsluis en zijn neef Machiel Symons wonende Werkendam en seclusie van de weeskamer. Getuigen Anthonij Collignon en Johannes Caberet.
Aktenummer:422
Aktedatum:15/06/1794
Aard van de akte:testament
Naam notaris:Jacob Kluit Jzn
Toegangsnummer:110 Notarissen
Inventarisnummer:1193

Inventaris van de nalatenschap van Pieter Schoneman, in leven mr. schoenmaker te Brielle, opgesteld op verzoek van Adam de Beer, Jacob Minheer en Michiel Yempelaar, executeurs van het testament. Overledene testeerde met wijlen zijn vrouw Kornelia Hogendorp op 15-3-1789 (noytaris Hugo van Andel). De waarde van de boedel bedraagt minder dan f 10 000. Huis en erf aan de westzijde van de Kapoenstraat op nr. 428. Nog een huis aan de oostzijde aldaar op nr. 395, met de daarin gevestigde schoenmakerij gelegateerd aan Hendrik Hoppenbrouwer, knecht van overledene. Een tuin op het Maarlands Kerkhof op kohiernr. 86, met daarin de looierij. Effecten: hypotheek van f 600 dd 1794 tlv Kornelis van den Born en Herman Baggerman te Hellevoetsluis, gevestigd op hun huis aldaar en onder borgtocht van Jan Wessels aldaar. hypotheek van f 600 dd 1792 tlv Leendert Vermaas te Brielle, zijnde het restant kooppenningen van een huis aan de noordzijde van het Maarland op nr. 745, gekomen van Kornelia Hogendorp, huisvrouw van Pieter Schoneman, eerder weduwe van Hendrik Jans de Hooi. recipisse van f 110 geforceerde geldheffing van 1795 obligatie van f 50 dd 1795 tlv Hendrik Zeldenrijk, gewoond hebbend te Brielle idem van f 50 tlv Kommer Nieuwenhuisen te Brielle Er werd in contanten f 623 aangetroffen. Volgt opsomming goud en zilver, waarvan een deel is gelegateerd aan Kornelis Schoneman, kleinzoon van overledene. In de looikuipen werd een hoeveelheid nauwkeurig omschreven leer aangetroffen. Hierbij tevens opgave van de bijbehorende gereedschappen. Eveneens een opsomming van soorten schoenen, laarzen, muilen en leer. Volgt opgave meubilair, kleding, porselein, glas- en aardewerk, tin, koper etc. Op de zolder bevindt zich een rarekiekkast. Onder de boeken een bijbel, het Martelaarsboek en een Beschrijving van Den Briel. Volgt een opsomming van ruin 250 vorderingen op personen en instanties te Brielle wegens geleverde schoenen, tot een totaalbedrag van f 5 295. Volgt nog een 80-tal namen van schuldenaren die inmiddels zijn overleden of waarvan de schuld door insolventie niet te innen is, tot een totaal van f 245.
Aktedatum:04/02/1796
Aard van de akte:inventaris
Naam notaris:Johannes Brouwer
Toegangsnummer:110 Notarissen
Inventarisnummer:1181
Vindplaats:Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

110-1181 Nadere toegang op inventarisnummer 1181 van toegang 110
Notariële akteRekening van Adam de Beer, Jacob Minheer en Michiel Tempelaar als door Pieter Schoneman en diens huisvrouw Kornelia Hogendorp aangestelde executeurs-testamentair. Het woonhuyis van overledene is verkocht aan Anna Kleiweg voor f 1126. Albertus Boelhouwer werd door naasting koper van een boomgaard, waarin de looierij was. Kornelis van der Born en Herman Baggerman te Hellevoetsluis losten hun obligatie af, evenals Leendert Vermaas te Brielle. Hendrik Zeldenrijk heeft de stad insolvent verlaten. Leer, schoenwerk en meubilair werd publiekelijk geveild en bracht in totaal f 3426 op. Van de lange lijst van vorderingen van klanten is nog maar weinig ontvangen. Sommigen ontkennen de schuld. Ook aan militaire eenheden werd schoenwerk geleverd. Aan Andries van der Sluis werden vier karren run geleverd. Het touwgeredschap werd door Hendrik Hoppenbrouwer overgenomen. Bij de begrafenis werd een betaling gedaan aan het schoenmakersgilde. Gerrit van denHonaard leverde de schroeven voor de doodskist. Er werd een rouwasvertentie geplaatst in de Rotterdamsche Courant. Verder betalingen aan (wegens) Kornelis Nieuwenhuisen (huiden), Kornelis van der Stuit te Delft (leertouwen), Johannes van der Minne (zout voor de looierij), Pieter Broekhals te Rotterdam (leer), Oveling, runmolenaar te Rotterdam, Jan Moerman (mandwerk), Willem Hendriks, kleermaker, Ulrich Lautz, koperslager, Pieter Duin, pruikenmaker, Aagje Tempelaar (loon als dienstmeid), Stijntje Arkenbout, huisvrouw van Jan Kahoen (naschrijven op de veiling), Jacob van Dijk, chirurgijn, Christiaan Bartijn, verver . Kleinzoon Kornelis Schoneman is op kostschool bij J. van Alfen in Beijerland. Saldo van de rekening is f 3827. De helft hiervan gaat naar genoemde kleinzoon. De wederhelft te verdelen onder de familie van Kornelia Hogendorp, te weten: Maria den Hertog (gehuwd met Hendrik Brands), nagelaten dochter van zuster Neeltje Hogendorp Maria van der Valk (gehuwd met Jacob van Hulst) en Geertrui van der Valk (gehuwd met Albertus Boelhouwer), dochters van zuster Dina Hogendorp Hendrik van Velp, Maria Valk (gehuwd geweest met Willem van Fulpen) en Lodewina Valk (gehuwd met Johannes Vlasblom), nagelaten kinderen van zuster Maria Johanna Hogendorp. Op het erfdeel van Johannes Vlasblom nom.ux. wordt beslag gelegd op grond van zeker vonnis tbv Arie van Vliet. Getuige Frederik Breder.
Aktedatum:13/10/1796
Aard van de akte:rekening
Naam notaris:Johannes Brouwer
Toegangsnummer:110 Notarissen
Inventarisnummer:1181

Gijsbert Verhoef, magazijnmeester der artillerie 2e klasse te Hellevoetsluis, kreeg van Lukas Leenderts Rademaker, koopman te Brielle, en Kornelis Klop, beurtschipper van Hellevoetsluis op Rotterdam, een garantstelling ter waarde van f 6000 mbt zijn functie. Hij verleent hiertoe hypotheek op zijn huis aan de Westzanddijk op nr. 77, in 1805 gekocht van Hendrina de Vries, laatst weduwe van Dirk van Bergen. Belending destijds: n. Jacob van Putten, z. Kornelis van den Born en Harmen Baggerman.
Aktenummer:62
Aktedatum:26/11/1816
Aard van de akte:schuldbrief
Naam notaris:Adrianus Rudolphus Kraijenhoff van de Leur
Toegangsnummer:110 Notarissen
Inventarisnummer:1254
Vindplaats:Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Cornelis Antonisz van den Born?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Cornelis Antonisz van den Born

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Cornelis Antonisz van den Born


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

    Verwandschaft Cornelis Antonisz van den Born



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. DTB Hellevoetsluis dopen 1745-1764 [Nationaal Archief, p. 88/104]
    2. DTB Hellevoetsluis begraven 1803-1811 [Nationaal Archief, p. 51/70]

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 3. Oktober 1762 war um die 12,0 °C. Es gab 246 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Südwest bis Süden. Charakterisierung des Wetters: geheel betrokken regen. Quelle: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Regent Lodewijk Ernst (Hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel) war von 1759 bis 1766 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
    • Im Jahr 1762: Quelle: Wikipedia
      • 9. März » Der französische Protestant Jean Calas wird zum Tod durch Rädern verurteilt, weil er angeblich seinen Sohn erwürgt hat, um ihn am Übertritt zum Katholizismus zu hindern. Das Urteil wird am nächsten Tag vollstreckt. Nach einer Kampagne durch Voltaire, die die Affaire Calas in ganz Europa bekannt macht, wird Calas drei Jahre später rehabilitiert.
      • 24. Juni » Im Siebenjährigen Krieg treffen alliierte und französische Truppen nahe dem Schloss Wilhelmsthal aufeinander. Nach ihrer Niederlage in der Schlacht bei Wilhelmsthal müssen sich die Franzosen aus Norddeutschland zurückziehen.
      • 9. Juli » Katharina die Große wird nach einem Putsch ihrer Garden zur alleinigen Zarin Russlands ausgerufen, ihr außerhalb Sankt Petersburg weilender Gemahl, Zar Peter III., von der Entwicklung völlig überrascht.
      • 3. Oktober » In der Moskauer Mariä-Entschlafens-Kathedrale wird Katharina II. zur Zarin gekrönt.
      • 5. Oktober » In Wien findet die Uraufführung der Oper Orfeo ed Euridice (Orpheus und Eurydike) von Christoph Willibald Gluck mit dem Libretto von Ranieri de’ Calzabigi statt.
      • 6. Oktober » Britische Truppen nehmen im Siebenjährigen Krieg Manila, die Hauptstadt der spanisch regierten Philippinen, ein.

    Über den Familiennamen Van den Born

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van den Born.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van den Born.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van den Born (unter)sucht.

    Die De geslachten Van den Born-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Peter J.R. Vermaat, "De geslachten Van den Born", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-geslachten-van-den-born/I5229.php : abgerufen 9. Juni 2024), "Cornelis Antonisz van den Born (1762-< 1808)".