De Rooij; Julien; Hartog; Eschweiler stambomen » Fredericus Franciscus Wijnands (1916-2001)

Persoonlijke gegevens Fredericus Franciscus Wijnands 


Gezin van Fredericus Franciscus Wijnands

(1) Hij is getrouwd met Johanna H Bohlander.

Zij zijn getrouwd op 13 mei 1942, hij was toen 25 jaar oud.

Zij is het slachtoffer geworden van het "vergissingsbombardement" vab Nijmegen op 22 febr. 1944.

Op 22 februari 1944 wordt om 13.30 uur de binnenstad door Bomgroep 446, 2e bomdivisie van de 20st Combat Wing van de Achtste Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd. Hierbij worden circa 880 mensen gedood (gemeente Nijmegen in Plantema: 145).

Plan Argument
22 februari 1944 is een datum, die in het geheugen van de Nijmegenaren werd gegrift. De ravage na het bombardement was onbeschrijfelijk. De oude binnenstad lag helemaal in puin. Veel karakteristieke kerktorens van de stad waren verdwenen en grote delen van de binnenstad van Nijmegen stonden in brand.
In Nijmegen was het luchtalarm gegaan toen de bommenwerpers overkwamen op weg naar Duitsland. Het sein veilig was net gegeven toen de bommenwerpers terugkwamen. De Nijmegenaren liepen net weer buiten, toen de eerste bommen vielen. Nijmegen werd gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen, die dachten boven Duits grondgebied te vliegen. De bommen die op Nijmegen vielen waren eigenlijk bedoeld voor de Duitse stad Gotha en maakten deel uit van het offensief, "Plan Argument", gericht op de vernietiging van de Duitse luchtmacht.

Brand
De centrale waterleiding was geraakt en om te blussen moest er water uit de Waal gepompt worden. Bovendien waren er andere problemen bij de brandbestrijding. De waterdruk was te laag en de afstand die overbrugd moest worden was veel te groot. Hierdoor brandde de stad drie dagen.

Slachtoffers
Hierna kon begonnen worden met het bergen van de doden: 771 mensen konden worden geïdentificeerd. Overal in de stad hingen aanplakbiljetten, waarop de namen van de doden waren vermeld.
In concertgebouw de Vereniging vond een rouwplechtigheid plaats met een dominee en een pastoor. NSB loco burgemeester Harmanus Hondius voerde kort het woord, waarna de slachtoffers op de algemene begraafplaats aan de Graafseweg werden begraven.

Johanna is niet op de algemene begraafplaats begraven maar op Begraafplaats Rustoord. Zij is bijgezet in het graf IJ-500-2. Dit graf was aangekocht door T.A. Bohlander. Daarin was reeds bijgezet E. Bohlander- v. Borssum Waalkes.

Zij wordt genoemd op de lijst van slachtoffers:
WIJNANDS-BOHLANDER, Johanna H. 02-04-1917 22-02-44 02-03-44 Kastanjelaan 44 R-Koop-Y-500

a het overlijden van Johanna bij het bombardement van Nijmegen is Fredericus weer naar Amsterdam teruggegaan waar hij op 28-7-1945 werd ingeschreven. Het einde van de oorlog heeft hij dus in Nijmegen meegemaakt.

Hij trouwde in 1948 met Johanna ten Brink. Freek is, 85 jaar oud, in 2001 overleden te Amsterdam.

(2) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd in het jaar 1948, hij was toen 31 jaar oud.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Fredericus Franciscus Wijnands?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Fredericus Franciscus Wijnands

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Fredericus Franciscus Wijnands


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 juni 1916 lag tussen 8,7 °C en 16,8 °C en was gemiddeld 11,8 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 4,5 uur zonneschijn (27%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
      • 10 januari » Rusland opent een offensief in de Kaukasus tegen de Duitse troepen.
      • 20 augustus » Oprichting van de Chileense voetbalclub Ñublense.
      • 15 september » Voor het eerst worden tanks ingezet op een slagveld. Tijdens de Slag aan de Somme zetten de Britten 49 Mark I-tanks in.
      • 18 november » De slag aan de Somme eindigt.
      • 1 december » De Franse priester en kluizenaar Charles de Foucauld (58) wordt bij een overval van leden van de Touareg in zijn hut in Tamanrasset in Algerije doodgeschoten.
      • 29 december » Grigori Raspoetin wordt vermoord.
    • De temperatuur op 13 mei 1942 lag tussen 9,9 °C en 14,3 °C en was gemiddeld 11,6 °C. Er was 8,4 mm neerslag gedurende 6,2 uur. Er was 0.3 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
      • 7 februari » Het Uruguayaans voetbalelftal wint voor de achtste keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 1-0 te winnen van Argentinië.
      • 9 februari » Het grote lijnschip SS Normandie vat vlam, kapseist en zinkt in de haven van New York tijdens de ombouw tot troepentransportschip.
      • 13 maart » Het dragen van een Jodenster wordt verplicht voor de joden in Nederland, België en Frankrijk.
      • 5 juni » Slag bij Midway: De United States Navy verwerft het maritieme overwicht in de Stille Oceaan door vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen.
      • 19 november » De Sovjet-Unie zet tegenaanval op Stalingrad in.
      • 25 december » De Japanse onderzeeboot I 66 torpedeert ten noorden van Kuching de Nederlandse onderzeeboot K XVI waarbij alle 36 bemanningsleden om het leven komen.

    Over de familienaam Wijnands

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wijnands.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wijnands.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wijnands (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hartog, "De Rooij; Julien; Hartog; Eschweiler stambomen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-rooij-stambomen/I14185.php : benaderd 23 september 2024), "Fredericus Franciscus Wijnands (1916-2001)".