De familie Hengeveld en haar voorzaten » Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae (1879-1949)

Persoonlijke gegevens Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae 


Gezin van Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae


Notities over Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae

In leven burgemeester van Utrecht, later Commissaris van de Koningin te Groningen; ridder N.L. Wikipedia: Joachimus Pieter Fockema Andreae (Leiden, 30 juli 1879 – Utrecht, 27 juli 1949) was burgemeester van Utrecht en Commissaris van de Koningin in Groningen. Hij was ongetrouwd. Inhoud [verbergen] 1 Ambtenaar en wethouder 2 Burgemeester 3 Commissaris van de Koningin 4 Externe links Ambtenaar en wethouder[bewerken] Na het Stedelijk Gymnasium te Leiden studeerde Fockema Andreae rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1904 promoveerde hij cum laude op het onderwerp: "Tien jaren rechtspraak van den Hoogen Raad". In datzelfde jaar volgde zijn benoeming tot commies-redacteur aan de gemeentesecretarie in Utrecht. In deze functie, waarbij hij zich specialiseerde in openbare werken en volkshuishouding, maakte hij zoveel indruk dat hij al op 26-jarige leeftijd plaatsvervangend gemeentesecretaris werd. In 1907 volgde de benoeming als wethouder openbare werken. Burgemeester[bewerken] Het burgemeesterschap was (zeker in die jaren) een carrièrestap en na zo'n indrukwekkende ambtelijke loopbaan was het dan ook logisch dat Fockema Andreae in 1914 benoemd werd als burgemeester van Utrecht. 19 jaar was hij burgervader van de stad. In die jaren ontwikkelde Utrecht zich tot spoorwegcentrum van Nederland, kreeg het de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs binnen haar grenzen en breidde met woningbouw de stad uit tot aan haar grenzen. Het door de gemeenteraad aangenomen algemene basisplan van Berlage gaf een belangrijke impuls aan het streven om Utrecht te maken tot het centrum van Nederland. Het was mede dankzij zijn lobby dat de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en het achterland (het Amsterdam-Rijnkanaal) langs Utrecht werd aangelegd. Commissaris van de Koningin[bewerken] In 1933 werd Fockema Andreae benoemd als Commissaris van de Koningin te Groningen. In deze functie was hij de initiator van de oprichting van de Stichting het Groninger Landschap. Slechts 4 jaar bekleedde hij de functie van commissaris. Huisvestingsproblemen zijn mogelijk de oorzaak van dit mislukte avontuur. Hij besloot zich als ambteloos burger te wijden aan wetenschappelijke studies. Hij was de zoon van Sybrandus Johannes Fockema Andreae.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joachimus Pieter Fockema Andreae


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 juli 1879 lag rond de 27,8 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 59%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • In het jaar 1879: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 22 januari » De Zoeloes verslaan de Britten in de Slag bij Isandlwana.
      • 3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
      • 14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
      • 19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
      • 15 september » In Haarlem wordt de eerste voetbalclub van Nederland opgericht, door de 14-jarige Pim Mulier. Hij noemt de club HFC, de Haarlemsche Football Club.
      • 21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
    • De temperatuur op 27 juli 1949 lag tussen 12,0 °C en 28,5 °C en was gemiddeld 21,0 °C. Er was 7,7 uur zonneschijn (49%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
      • 18 april » De nieuwe Ierse republiek Eire/Erin verbreekt de banden met het Britse Gemenebest.
      • 23 mei » Vestiging van de Bondsrepubliek Duitsland, (inclusief de voormalige geallieerde bezettingszones waaronder West-Berlijn), met als hoofdstad Bonn. De grondwet van West-Duitsland treedt tevens in werking.
      • 22 september » Minister van financiën Piet Lieftinck laat de Nederlandse gulden met 30% devalueren.
      • 28 september » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Cúcuta Deportivo.
      • 7 oktober » De Duitse Democratische Republiek (DDR) wordt gevormd.
      • 24 november » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Jorge Wilstermann.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Fockema Andreae


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Bart Hengeveld, "De familie Hengeveld en haar voorzaten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/de-familie-hengeveld/I3891.php : benaderd 15 mei 2024), "Mr Dr Joachimus Pieter Fockema Andreae (1879-1949)".