De temperatuur op 11 juni 1905 lag tussen 10,7 °C en 22,3 °C en was gemiddeld 16,6 °C. Er was 9,6 uur zonneschijn (58%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
15 januari » Bij Loen, Noorwegen veroorzaakt een in een meer gestort rotsblok een tsunami. Er vallen 61 doden.
23 februari » Paul Harris sticht in Chicago de Rotary Club.
1 juni » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Sporting Gijón.
7 juni » De unie tussen Noorwegen en Zweden wordt beëindigd. Oscar II van Zweden verklaart dat het voor hem niet mogelijk is om een regering tot stand te brengen, hetgeen zijn koningschap doet eindigen. Noorwegen is vanaf nu een zelfstandig koninkrijk.
30 juni » Albert Einstein stuurt het artikel "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" in, waarin hij de speciale relativiteitstheorie introduceert. Het wordt op 26 september gepubliceerd.
3 december » Zoltán Halmay vestigt het allereerste officiële wereldrecord op de 100 meter vrije slag. In Wenen tikt de Hongaarse zwemmer aan in 1.05,8.
Trouwdag 23 september 1925
De temperatuur op 23 september 1925 lag tussen 9,9 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 13,3 °C. Er was 0.3 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
3 maart » Benoeming van Angelo Roncalli tot apostolisch visitator in Bulgarije.
21 maart » Wolfgang Pauli publiceert zijn "uitsluitingsprincipe".
10 augustus » Stormramp van 1925, een noodweer met zeer zware windstoten en meerdere tornado's richt veel schade aan. Vooral Borculo wordt zwaar getroffen.
31 oktober » Ahmad Sjah Qajar, de laatste sjah van de dynastie der Kadjaren van Iran wordt afgezet
10 november » Gerrit Hendrik Kersten zorgde voor het aannemen van een amendement dat de val van kabinet-Colijn I veroorzaakte.
11 november » Robert Millikan bewijst het bestaan van kosmische straling.
Dag van overlijden 8 augustus 1966
De temperatuur op 8 augustus 1966 lag tussen 9,8 °C en 17,0 °C en was gemiddeld 14,1 °C. Er was 2,3 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 4,0 uur zonneschijn (26%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
3 februari » Eerste zachte onbemande landing op de maan door de Loenik 9 van de Sovjet-Unie.
3 februari » Lancering van ESSA-1, de eerste weersatelliet
14 februari » De laatste interlokale tram van Nederland tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse is door de directie van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij opgeheven.
13 maart » In Angola richten Jonas Savimbi en Antonio da Costa Fernandes de verzetsbeweging UNITA op.
21 juni » Oprichting van drie Rooms-katholieke kerkprovincies in Oceanië: Suva in Fiji, Cookeilanden, Kiribati en Samoa, Papeete in Frans-Polynesië, en Nouméa in Nieuw-Caledonië, Vanuatu en Wallis en Futuna.
12 augustus » De vulkaan Awu barst uit en blijft actief tot oktober 1966; bij de uitbarsting komen 39 mensen om het leven.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: J. van Broekhoven, "Database Van Broekhoven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/database-van-broekhoven/I300533.php : benaderd 30 april 2025), "Johanna Paulina Zalm (1905-1966)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.