De temperatuur op 23 oktober 1861 lag rond de 14,2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 75%. Bron: KNMI
Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
Van 14 maart 1861 tot 31 januari 1862 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Loudon met als eerste ministers Mr. J.P.P. baron Van Zuijlen van Nijevelt (conservatief-liberaal) en Mr. J. Loudon (liberaal).
9 februari » Jefferson Davis wordt gekozen als eerste en enige president van de Geconfedereerde Staten van Amerika.
7 mei » Tennessee treedt toe tot de Geconfedereerde Staten van Amerika.
21 juli » Eerste Slag bij Bull Run. Eerste grote veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog. Beslissende overwinning voor de Geconfedereerde Staten van Amerika.
30 september » De 3739 meter hoge Weißkugel, gelegen in Oostenrijk, wordt voor de eerste maal beklommen.
31 oktober » Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje sluiten het Verdrag van Londen, waarin ze besloten over te gaan tot interventie in Mexico (ook wel bekend als de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog)
17 december » Slag bij Rowlett's Station (Amerikaanse Burgeroorlog).
Trouwdag 10 november 1891
De temperatuur op 10 november 1891 lag rond de 5,5 °C. Er was 3 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
2 januari » Pim Mulier schaatst langs de elf Friese steden in een recordtijd van 13 uur.
1 mei » Bij een schietpartij in Fourmies wordt een manifestatie ten voordele van de achturige werkdag bloedig neergeslagen. Er vallen negen doden en 35 gewonden.
15 juni » Verheffing van de Apostolische Vicariaten Noord-, Centraal- en Zuid-Japan tot het Aartsbisdom Tokio en de bisdommen Osaka en Nagasaki.
9 oktober » De première van het requiem van de Tsjechische componist Antonín Dvořák vindt plaats in Birmingham, Verenigd Koninkrijk .
5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
15 december » De Canadees James Naismith vindt het basketbal uit.
Dag van overlijden 11 januari 1940
De temperatuur op 11 januari 1940 lag tussen -11.6 °C en -3.2 °C en was gemiddeld -9.1 °C. Er was 7,2 uur zonneschijn (89%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
15 mei » Tweede Wereldoorlog: Duitse inval in Noord-Frankrijk.
4 juni » Tweede Wereldoorlog: de Duinkerke evacuatie komt tot een einde: Britse troepen evacueren 338.000 troepen uit Duinkerken in Frankrijk. Om het moreel van het land te werven, levert Winston Churchill, alleen aan het House of Commons, zijn beroemde "We shall fight on the beaches" toespraak.
10 juni » Italië verklaart de oorlog aan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
1 augustus » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Albacete Balompié.
15 augustus » Eerste nummer van de als ondergrondse krant begonnen La Libre Belgique.
28 oktober » Tweede Wereldoorlog: Invasie van Griekenland door Italië.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Leen Schaap, "Database Schaap", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/database-schaap/I2496.php : benaderd 4 mei 2025), "Gijsje Elbertse (1861-1940)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.