Damm - Lansdaal genealogie » Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal (1865-1944)

Persoonlijke gegevens Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal 


Gezin van Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal

Hij is getrouwd met Augustina Maria Geertruida Veltman.

Zij zijn getrouwd op 27 april 1892 te Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal

Na overlijden van de ouders 1870 opgevoed in Enkhuizen bij een zus van zijn overleden moeder, Meijknecht, eigenaar van een wijnhandel.


 


 


Johannes was heel erg streng, alhoewel hij op deze foto aardig kijkt. Zijn woord was wet. Zoals dat in die tijd ook was.


 


In hun huis aan de Hugo de Grootkade 6 beletage te Amsterdam zat een WC waarvan de deur een beetje open moest staan om de behoefte te doen. Deze WC zat naast een zeer smalle gang en de deur had een extra deel eraan die tegen de deurpost aanstond. Anders kon je je knieeen niet kwijt. (Molsteeg.volgens Trudy.)


de drie tantes woonden daar ook.


 


 


In de woonkamer waren twee smalle ramen met nog een stukje muur ertussen.


De slaapkamer had geen ramen.


 


Johannes Keek vaak door het raam naar buiten.


 


De oude Linnenkast / "meidenkast" die nu in de woonkamer van Vaart 143 staat is door Johannes Hermanus Maria Lansdaal gegeven aan Augustina Maria Geertruida Veltman op hun trouwdag 27-4-1892. En is gemaakt van Cuba Mahonie en bestaat uit losse delen die met vleugelmoeren aan elkaar bevestigd zijn.


laten maken bij een schrijnwerker  Tante Guus heeft een klein kastje in dezelfde stijl. Stond op de Prins Hendrikkade 136 op zolder.


 


Johannes Hermanus Maria Lansdaal 15 juni 1865 begon zijn eerste banketbakkerij in 1892 in Zaandam bij de Bullekerk Westzijde hoek Zeemanstraat. Westzijde 158b


Freek de Jonge heeft in zijn conference 2009 het over deze bakkerij waarop iemand uit de zaal Landzaat roept. Nee Lansdaal! zegt Freek.


Adrie lansdaal van Annie Lansdaal-van Wijngaarden heeft Westzijde 158b overgenomen en later een nieuw pand laten bouwen op 142. En vandaar dat Freek de Jonge in zijn jeugd daar geweest is.


 


bij Barlus Bakker Cavadino op zelfde adres Binnen Bantammerstraat 4: juni 1882 - juli 1883 J. H. M. Lansdaal (Bediende)   (werkte hij daar, kwam Veltman tegen, trouwen, kinderen enz..)


 


In 1900 vertok Johan met zijn vrouw en 5 kinderen naar de Binnenbantammerstraat 4 te Amsterdam


 


(Johannes was Banketbakker en had zijn zaak op de 1e Helmerstraat. Een andere banketbakker ging zich vestigen op de overtoom waar meer loop in zat en daarna ging het bergafwaarts met de zaak.)


 


Zijn zoon heeft het later verhuisd naar de Binnenbantammerstraat 4.


 


Gevonden in telefoonboek van 1941 - 1947 en later op naam van J. Lansdaal telefoonnummer 41657


J. Lansdaal al in 1944 overleden.


 


 


Tom Lansdaal heeft een lepel van zijn opa met zijn initialen erin gegraveerd. Heeft Elise gekregen. en een datum 4-4-25


4 tekens


2e leeuw


4e O


 


 


In het huis in Amsterdam veel achter moeten laten.


Het moest verkocht worden omdat hij niet meer kon bakken was ziek.


Grote glazen flessen met snoepjes en meer. En zo ook de koekplanken op zolder vergeten.


 


 


=======================================


18-09-1920


De Jonge Middenstander. — Dinsdag 28 Sept. zal de R. K. Burger-Jongelingen-Verëeniging „De Jonge Middenstander" wederom haar bijeenkomsten, die geregeld iederen Dinsdagavond om 8V2 uur worden gehouden/aanvangen in de keurige zaal van het nieuwe Hanzegebouw, Nieuwendijk 100. Wijzend op het nuttig en noodzakelij!: streven van deze verëeniging, n.l. om de R. K. Burgerjongelingen van Amsterdam van 17 tot ongeveer 25 jaar als vrienden tot elkaar te brengen, hen op godsdienstig, charitatief, wetenschappelijk, sociaal en politiek gebied te ontwikkelen in katholieken geest, en hen op die wijze te bekwamen, om later waardige leden te kunnen ziin van die vereenigingen, waartoe zij volgens hun leeftijd, rang, stand en maatschappelijke positie behooren, sporen wij alle R. K. burgerjongelingen aan tot deze verëeniging toe te treden. Inlichtingen worden gaarne verstrekt door het bestuur: Th. Koersen, voorz.; J. Thuys,' vice-voorz.; F. Henkus, le secr., Singel 17; H., Lansdaal, 2e secr.; G. v. Nuus, penningm.; terwijl het lidmaatschap ten allen tijde kan worden aangevraagd bij den directeur, kapelaan B. F. Kosters, Singel 427.


=================================


 

Een tijdje geleden een ontdekking gedaan die een heleboel tegelijkertijd kan verklaren. Banketbakker Johannes Hermanus Maria Lansdaal (1865-1944) zijn ouders zijn vroeg overleden. Dat zijn Thomas Laurentius Lansdaal (1836-1870) en Margaretha Hendrika Dunselman (1832-1868).


Daarom is eerstgenoemde opgegroeid bij een zus van zijn moeder; Johanna Maria Dunselmann (1834-?) getr. met wijnhandelaar Ernest Augustinus Meijknecht (1834-1896)


Later moesten ze iets met het kind en laat een zus van E.A.M.Meijknecht; Hermina Bernardina Meijknecht (1832-1877) nou getrouwd zijn met Coenradus Antonius Andreas Cavadino (1833-1907) van de Binnen Bantammerstraat 4.


arig jochie gewerkt als bediende. En hij is daar vast in de leer geweest.


Dan gaan we verder met Dunselmann. Er is al een link dus met Lansdaal voor Jan Dunselman de kunstschilder, die de twee dochters Annie en Guusje Lansdaal heeft gevraagd model te staan voor zijn beschilderingen in de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam, maar dat gaat nog verder. Jan Dunselmann (1863-1931) is de zoon van Koek - en banketbakker Johannes Dunselman uit Medemblik. (Daar waar Thomas Laurentius Lansdaal Telegrafist was.) Zijn vrouw is de brood-banketbakkersdochter Maria Laurentia Blom (1870-1936) 
Vader Antonius joannes Blom (1829-1893) uit
's-hertogenbosch is getrouwd met Johanna Maria Lansdaal (1833-1893) en dat is een zus van Thomas Laurentius Lansdaal. Die zijn beiden weer uit Orthen, 's-Hertogenbosch. en zijn kinderen van Johannes Lansdaal (1803-1854) die bakker was.


Nu begrijp ik waarom die naam Cavadino nog steeds op het bovenlichtje boven de voordeur van Binnen Bantammerstraat 4 stond terwijl Johannes Hermanus Maria Lansdaal het had overgenomen.


En dat de twee dochters van hem Annie Lansdaal (1901-1992) en Guusje Lansdaal (1907-1991) zijn gevraagd door Jan Dunselman de kunstschilder.


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 juni 1865 lag rond de 12,3 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 86%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
    • 5 mei » De eerste treinroof vindt plaats in de buurt van North Bend, Ohio (Verenigde Staten).
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Zonen van de Onbevlekte Maria of Paters van Chavagnes door Paus Pius IX.
    • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
    • 23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
    • 26 december » De percolator wordt uitgevonden door James Mason.
  • De temperatuur op 27 april 1892 lag rond de 8,3 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 70%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 13 januari » Jaap Eden wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen in de schaatsgeschiedenis.
    • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
    • 24 mei » Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
    • 7 juni » Tijdens een vijf dagen durende uitbarsting van de vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir komen 1.532 mensen om.
    • 31 oktober » Inwijding van de gerestaureerde slotkapel in Wittenberg.
    • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
  • De temperatuur op 27 augustus 1944 lag tussen 15,2 °C en 26,5 °C en was gemiddeld 19,8 °C. Er was 9,4 uur zonneschijn (67%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 7 augustus » De Amerikaanse computertechnicus Howard Aiken presenteert op de Harvard-universiteit de eerste programmeerbare rekenmachine, de Harvard Mark I.
    • 28 september » Duitse troepen verslaan de Britse parachutisten in de Slag om Arnhem.
    • 9 oktober » WO2: bij kerk-razzia's in Noord-Limburg worden duizenden jongens en mannen opgepakt.
    • 3 november » Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    • 7 november » Franklin D. Roosevelt wordt voor een vierde termijn als president van de VS gekozen, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
    • 28 december » Oprichting van de sociale zekerheid in België.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lansdaal

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lansdaal.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lansdaal.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lansdaal (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Damm, "Damm - Lansdaal genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/damm-lansdaal-genealogie/I985.php : benaderd 23 mei 2024), "Johannes Hermanus Maria "Johan" Lansdaal (1865-1944)".