Damm - Lansdaal genealogie » Johannes "Jan" van Soldt (1639-1673)

Persoonlijke gegevens Johannes "Jan" van Soldt 


Gezin van Johannes "Jan" van Soldt

Hij is getrouwd met Johanna (Jeanette) de Renialme.

Zij zijn getrouwd op 21 december 1659 te Loosduinen, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 20 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Agatha van Soldt  1664-????


Notities over Johannes "Jan" van Soldt

ding: 0px;">Van Solt en Cornelis Trompcing: normal; font: 12px/15px 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; white-space: normal; color: #898f9c; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Door Georgette En Percy op zaterdag 8 juni 2013 om 0:13
or: #ffffff; margin-top: 16px; text-indent: 0px; letter-spacing: normal; zoom: 1; font: 14px/20px 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; word-wrap: break-word; white-space: normal; color: #333333; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px;"> is Nederduits-Gereformeerd gedoopt op zondag 21 augustus 1639 in Amsterdam in de Nieuwe Kerk. Jan is overleden op vrijdag 16 juni 1673 in Rotterdam, 33 jaar oud, tijdens de tweede slag bij Schooneveld op 14-6-1673 raakte hij gewond en bij aankomst te Rotterdam is hij overleden. Hij is begraven op woensdag 21 juni 1673 in Amsterdam in de Oude Kerk. Jan trouwde, 20 jaar oud, op zondag 21 december 1659 in Loosduinen met Johanna (Jeanette) de Renialme, nadat zij op woensdag 17 september 1659 in Aken {Duitsland} in ondertrouw zijn gegaan. Jeanette is geboren in Loosduinen. Jeanette is overleden na 1691.


Op de „Lijste van de Officieren" van het Admiraalschip van Cornelis Tromp "De Gouden Leeuw" in 1673 staan opperkapitein Tomas Tobias en de twee onder-kapiteins Jan van Hardenbroeck en Jan van Solt.


Volgens de familieoverlevering bezat Johan van Solt een stenen wapenschild van de familie van Solt. Dit wapenschild is waarschijnlijk afkomstig van zijn vader, daar er in 1659 drie wapenschilden in de inventaris van zijn boedel worden vermeld. Alle her en der in de familie aanwezige schilderijen van dit familiewapen vertonen in het 1e en 4e kwartier een zwart molenijzer [anille] op zilver en in het 2e en 3e kwartier 5 rode dwarsbalken op zilver. [bron: Centraal Bureau voor Genealogie, collectie Muschaert nr. 16 F] Het helmteken is een molenijzer uit de kwartieren 1 en 3, de dekkleden zijn rood, gevoerd zilver.


 


Slag bij Schooneveld


Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren Engeland en de Republiek bondgenoten tegen de gemeenschappelijke vijand: de Habsburgers. Na de Vrede van Münster in 1648 verloor Spanje zijn sterke politieke positie. De Spaanse koloniale bezittingen lagen voor het grijpen, wat de twee vroegere bondgenoten tegen elkaar opzette. Om de Engelse positie in Noord-Amerika te beschermen keurde het Engelse Parlement de Acte van Navigatie in oktober 1651 onder leiding van Oliver Cromwell goed, waardoor goederen uit Noord-Amerika enkel nog maar door Engelse schepen mochten worden getransporteerd. Het was een reactie op het falen van Cromwell de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te overtuigen zich bij het Engelse Gemenebest aan te sluiten om zo een puriteins machtsblok te vormen. Dit was de aanleiding voor de drie Engels-Nederlandse Oorlogen in de 17e eeuw.


 


Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674)


Het rampjaar 1672 was het gevolg van de aansluiting van Engeland bij een bondgenootschap, het verdrag van Dover in 1670, tussen Frankrijk, Münster en Keulen. Ironisch genoeg werd die oorlog gevoerd tegen de latere koning van Engeland, Willem III. De lord high admiral van Engeland in de tweede en derde oorlog was niemand minder dan James II, broer en uiteindelijke opvolger van Charles II. Op 6 april verklaarden deze landen de Republiek de oorlog. Nederland werd ter land en ter zee aangevallen. Michiel de Ruyter wist de Engels-Franse vloot een aantal zware slagen toe te brengen en kon een invasie vanuit zee afwenden. Op het land gingen de zaken minder voorspoedig. Een Frans leger, 120.000 man sterk, rukte op naar Keulen en trok via de Rijn de Republiek binnen. Tegelijkertijd overschreed de bisschop van Münster met zijn troepen de grens in Overijssel. ‘Het volk was redeloos, de regering radeloos, en het land reddeloos:’ met deze kernachtige omschrijving is deze periode in de Nederlandse geschiedenisboekjes terecht gekomen.


Er waren vier belangrijke zeeslagen in de derde Engels-Nederlandse oorlog. In alle vier bewees de Ruyter zijn vaardigheden en wist de Republiek te redden van de invasie. De Slag bij Solebay (7 juni 1672) was de eerste zeeslag. Een vloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, onder het bevel van admiraal Michiel de Ruyter, verraste een Engels-Franse vloot in de Solebay aan de kust van Suffolk [Engelse oostkust]. De verliezen aan manschappen waren enorm aan de Britse zijde: ongeveer 2500 man. De Nederlanders telden slechts enkele honderden doden. Daar stond tegenover dat de Nederlanders meer schepen verloren. Beide partijen zagen zichzelf als overwinnaars. Het was in ieder geval een strategische overwinning voor de Republiek: de blokkade was mislukt en de Republiek was beter in staat de schade te herstellen. De Eerste Slag bij het Schooneveld was één van de twee zeeslagen voor de Zeeuwse kust en werd gehouden op 7 juni 1673. De Frans-Engelse vloot onder leiding van Ruprecht van de Palts werd in de twee slagen door luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter verslagen. De Tweede Slag bij het Schooneveld was op 14 juni 1673, precies een week na de Eerste Slag bij het Schooneveld. De Frans-Engelse vloot onder leiding van Ruprecht van de Palts werd ook dit keer door Michiel de Ruyter verslagen. De Nederlandse vloot wist een landing van Engelsen en Fransen op de Nederlandse kust definitief te voorkomen.


De Vrede van Westminster is getekend op 19 februari 1674 en maakte een einde aan de Derde Engelse Oorlog. Er veranderde weinig aan de situatie van voor de oorlog, maar Willem III was erin geslaagd om de voor Nederland zo gevaarlijke Frans-Britse alliantie te verbreken. Een uitzondering was dat de Republiek Engeland twee miljoen gulden betaalde, puur ter afkoop van verdere agressie. Ook werd het recht van de Engelse oorlogsschepen om als eerste door Nederlandse oorlogsschepen begroet te worden, nogmaals bevestigd. Een onderdeel van dit verdrag was dat de kolonie Nieuw-Nederland (waarin Nieuw-Amsterdam lag) officieel onder Engels gezag kwam. Nederland deed nu formeel afstand en werd de kolonie Nieu Nederlandt ook juridisch overgedragen aan de Engelsen, terwijl tegelijker tijd de kolonie Suriname formeel aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd toegewezen.


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes "Jan" van Soldt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes "Jan" van Soldt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes van Soldt


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1673: Bron: Wikipedia
      • 22 maart » In Engeland wordt de Test Act aangenomen, vooral bedoeld om katholieken te weren in openbare functies.
      • 23 augustus » Nieuw Amsterdam werd heroverd door een Nederlandse vloot van 22 schepen onder het bevel van Cornelis Evertsen de Jongste en Jacob Binckes.
      • 30 augustus » Plechtige ondertekening in Den Haag van de quadruple alliantie: een bondgenootschap tegen Frankrijk in het kader van de Hollandse Oorlog.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Soldt