De temperatuur op 1 januari 1912 lag tussen 5,4 °C en 8,0 °C en was gemiddeld 6,8 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
6 januari » New Mexico ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 47ste staat.
12 februari » Er komt een eind aan de Mantsjoe Qing-dynastie met de abdicatie van de 12-jarige keizer van China Pu-Yi.
15 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Warta Poznań.
15 augustus » Open brief van Jules Destrée aan Belgisch koning Albert I met de legendarische woorden: "Er zijn geen Belgen, Sire."
1 oktober » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalclub Cerro Porteño.
8 oktober » De Eerste Balkanoorlog breekt uit.
Trouwdag 22 april 1934
De temperatuur op 22 april 1934 lag tussen 5,0 °C en 18,9 °C en was gemiddeld 12,1 °C. Er was 9,7 uur zonneschijn (68%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
9 februari » Het eerste kassucces van de Nederlandse geluidsfilm, 'De Jantjes' gaat in première.
17 februari » Koning Albert I van België komt om tijdens een beklimming van een rots te Marche-les-Dames in de provincie Namen.
11 maart » De 'kopbal à la Bakhuys' ziet het licht. Met een snoekduik passeert Beb Bakhuys de Belgische doelman André Vandeweijer in de door Nederland met 9-3 gewonnen wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam.
20 april » De bijna zesjarige Shirley Temple debuteert in de film Stand Up and Cheer.
9 juni » Donald Duck maakt zijn debuut in de tekenfilm The Wise Little Hen.
1 september » De Spelling-Marchant wordt ingevoerd.
Dag van overlijden 23 november 1998
De temperatuur op 23 november 1998 lag tussen -8,5 °C en -0,5 °C en was gemiddeld -5,1 °C. Er was 7,3 uur zonneschijn (86%). De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
22 januari » Michael Klim verbetert in Sydney tot twee keer toe het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag op de kortebaan (25 meter): 51,16 en 51,07.
3 februari » Karla Faye Tucker is de eerste vrouw sinds 135 jaar op wie in Texas de doodstraf wordt toegepast.
23 maart » De film Titanic wint elf Oscars en evenaart daarmee het record van Ben-Hur uit 1959.
31 mei » Titelverdediger Australië verslaat de Nederlandse hockeysters in de finale van het WK hockey in Utrecht: 3-2.
1 juni » Het Nederlands voetbalelftal speelt in Eindhoven een oefenduel tegen Paraguay en wint met 5-1, onder meer door twee treffers van Marc Overmars.
16 december » De voortvluchtige oud-president van Zimbabwe, Canaan Banana, wordt bij terugkeer uit Zuid-Afrika onder huisarrest geplaatst. Banana was in Zimbabwe bij verstek veroordeeld op grond van sodomie en homoseksuele aanranding.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: James Colgan, "Colgan Family tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/colgan-family-tree/P3271.php : benaderd 14 mei 2025), "Mathew "Mat" (Lisac) Lisic (1912-1998)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.