Coen-Van Impe » Jan III van Ranst (± 1400-1476)

Persoonlijke gegevens Jan III van Ranst 

Bron 1

Gezin van Jan III van Ranst

(1) Hij had een relatie met Amelia Perremans.


Kind(eren):

  1. Jan van Ranst  1430-> 1487 

Gebeurtenis (MYHERITAGE:REL_PARTNERS).


(2) Hij is getrouwd met Catharina Joanna Vele Rongmans, van bijgaarden.

Zij zijn getrouwd.


Notities over Jan III van Ranst

http://7geslachten.blogspot.be/2012/10/kwartierstaat-van-elisabeth-beeckman.html


 


 


Willem III van Berchem (Wouter van Ranst) Berthout, geboren in 1240. Willem is overleden in 1304, 63 of 64 jaar oud.


Notitie bij Willem: In 1296 kwam Cantecroy in het bezit van Willem III Berthout, afkomstig uit Grimbergen, toen één der machtigste geslachten van het Hertogdom Brabant. Het was Willem III Berthout, gekend als Willem van Berchem die tussen 1296 en 1308 op Cantincrode de hoge ronde donjon (meestertoren) deed bouwen die tot 1618 zou blijven bestaan. Zijn jongste zoon Wouter van Ranst en diens zoon Jan I van Ranst werden de volgende eigenaars. Deze laatste breidde door huwelijk en door aankoop van zijn bezit uit over Mortsel, Edegem, Boechout, Hove, Vremde en Millegem (Ranst). Hij stierf echter kinderloos en zijn bezittingen kwamen aan zijn broer Costen van Ranst. Deze werd opgevolgd door zijn oudste zoon Jan II van Ranst. Zijn enige zoon Jan III van Ranst, liet de burcht ombouwen tot versterkte vesting. Hij was één der belangrijkste leenmannen van Brabant en raadgever van Filips de Goede en Karel de Stoute. Hij was ook zesmaal binnen- en buitenburgemeester van Antwerpen. Hij stierf kinderloos. Acht erfgenamen maakten aanspraak op zijn bezittingen. Na een langdurig proces werden Jan IV van Ranst en Hendrik van Ranst aangeduid. Het bezit werd terug verenigd toen Hendrik van Pointaillier in 1538 de ene helft erfde en de andere helft afkocht van Johanna van Ranst. Hij stierf kort daarop en zijn weduwe was verplicht het kasteel te verkopen.


 


Titel:


Heer van Mortsel, Cantecroy, Luithagen en Houtain-le-Val en Edegem (Meier van Leuven in 1460)


Jan is weduwnaar van Catharina Joanna Vele Rongmans (±1400-na 1444).


PS: het wordt nog verder onderzocht of deze informatie over "kinderloos gestorven" strookt met de realiteit daar andere bronnen spreken van twee huwelijken met elk één zoon


---------------------------------------------------------------


Hij had een buitenechtelijke relatie met


Amelia Perremans.


Kinderen:


I. Kathelijne Van Ranst.


Notitie bij de geboorte van Kathelijne: Bastaarddochter


II. Jacob Van Ranst.


Notitie bij de geboorte van Jacob: Bastaardzoon


III. Jan Van Ranst, geboren omstreeks 1430


 


98 Jan Van Ranst, geboren omstreeks 1430.
Bastaardzoon
="Tabel">rant.
>, geboren in 1460 (zie 49).
-----------------------------


 Op 12 november 1444, na de dood van Willem Rongeman, erfde zijn dochter Joanna de heerlijkheid Bijgaarden. Met Joanna van Bijgaarden, dochter van Willem IV, gehuwd met Jan van Ranst, heer van Mortsel en Edegem en meier van Leuven in 1460, die kinderloos bleven verdween het geslacht Rogman uit Bijgaarden en ook uit het Hof ten Eeke. Bij huwelijkscontract, afgesloten tussen Jan III en Joanna Rogmans, dochter van Willem, heer van Bijgaarden, was bepaald dat de weduwe, bij kinderloos overlijden van de echtgenoot, niet zou kunnen opvolgen in de heerlijkheden Cantecroy en afhankelijke dorpen. Zij zou slechts een "douarie" van 100 kronen toegewezen krijgen. Toen nu ridder Jan III van Ranst inderdaad zonder wettige kinderen overleed in 1476, begon een lange, twintigjarige periode van twist om de opvolging en de erfenis. Er werd duchtig geprocedeerd voor het Leenhof van Brabant


----------------------------------------------------------------


XI.8    Jan VANRANST, overleden 1476. Zoon van Jan VANRANST (zie X.3) en Beatrijs VANDUFFEL (zie XI.13).
Gehuwd (1) met Vrouwe van Bijgaarden Joanna RONGMANS, dochter van Heer, van Bijgaarden Willem RONGMANS en Joanna VANSAMSLACH.
Gehuwd (2) met Amelia PERREMANS.
Uit het tweede huwelijk:


Jan (zie XII.11).


 


Ook voor Johanna van Bijgaarden, ook genoemd Johanna Rogmans, is er toen een moeilijke tijd gevolgd, want zij eiste tevergeefs 300 gouden kronen, waarop zij uit hoofde van haar huwelijksvoorwaarden recht beweerde te hebben. In 1496 pas schijnt er, na sentencie van de kanselier van Brabant, die als arbiter in deze langdure twist was opgetreden, een uitspraak te zijn geveld, die voor de weduwe vrij gunstig moet zijn uitgevallen. Ingevolge die voordelige uitspraak deed vrouwe Johanna een aantal stichtingen. Aan pastoor en kerkmeester van Mortsel schonk ze 12 sch.gr.Brab., te heffen op haar deel in het Hof ter Linden, en bestemd om er elk jaar op de begrafenisdag van haar echtgenoot een jaargetijde van te laten celebreren. Verder belastte ze "Ter Linden" met een jaarlijkse rente van 6 sch.gr., ten bate van het te Mortsel achter de kerk gestichte Godshuis. En ten slotte werd haar aandeel in "Ter Linden" ook aangesproken om er, door betaling van 12 veertel goede rogge, een zaterdagse mis in de slotkapel van Cantecroy te laten mee lezen. In 1486 schenkt Joanna de heerlijkheid Bijgaarden aan haar neef Willem Estor, een telg van een oud Brussels geslacht, dat sedert de vereniging van Henric Estor met Maria van Berlaer het wapen van de voorouders van deze vrouw overnam, namelijk deze van de Berthouts, heren van Mechelen. ("Geschiedenis van Edegem" door Robert van Passen, "Geschiedenis van Opwijk" door J. Lindemans).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan III van Ranst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan III van Ranst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Van de Winkel Web Site, Paul Ghisleen Yvonne Van de Winkel, Jan III. van Ranst, 18 februari 2013
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Van de Winkel Web Site
    Stamboom: Van de Winkel 1

Over de familienaam Van Ranst