De temperatuur op 1 januari 1869 lag rond de 1,3 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
4 maart » Ulysses S. Grant wordt beëdigd als 18e president van de Verenigde Staten
6 maart » Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
17 november » In Egypte wordt het Suezkanaal geopend.
22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
Trouwdag 20 juli 1922
De temperatuur op 20 juli 1922 lag tussen 8,5 °C en 21,8 °C en was gemiddeld 15,5 °C. Er was 11,0 uur zonneschijn (68%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
11 april » Benoeming van de Nederlander Johannes Olav Smit tot apostolisch vicaris van Noorwegen.
30 april » Oprichting van de Poolse voetbalclub Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski.
9 juli » Johnny Weissmuller zwemt als eerste mens onder de minuut op de 100 meter vrije slag; in Alameda brengt de latere filmster (Tarzan) het wereldrecord op 58,6. Het oude record (1.00,4) stond sinds 24 augustus 1920 op naam van zijn Amerikaanse landgenoot Duke Kahanamoku.
18 oktober » Oprichting van de BBC.
31 oktober » Triomftocht van Italiaanse zwarthemden n.a.v. succesvolle coup, waarop Mussolini en zijn Fascistische Partij aan de macht komen.
29 november » In de graftombe van farao Toetanchamon wordt een enorme schat gevonden.
Dag van overlijden 14 april 1943
De temperatuur op 14 april 1943 lag tussen 6,7 °C en 20,3 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 1,7 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
27 januari » De stad Wilhelmshaven is het slachtoffer van het eerste Amerikaanse bombardement op Duitsland.
2 februari » Een Britse Pathfinder Stirling stort neer bij Hardinxveld-Giessendam (Rotterdam) in Nederland waarna de Duitsers de overblijfselen van een H2S cm-radar vonden. Het gevonden Rotterdam Gerät was de aanleiding om een wedren tegen de tijd te starten om de Britten bij te benen in de ontwikkeling van de cm-radar.
5 april » Bij een geallieerd bombardement vallen in Mortsel meer dan 900 doden en 1300 gewonden bij de burgerbevolking. De aanval was gericht tegen de ERLA-fabriek maar de bommen vallen meer dan een kilometer daarvandaan.
19 april » Het twintigste jodentransport vanuit de Dossinkazerne te Mechelen richting Auschwitz wordt op de spoorlijn Mechelen-Leuven (tussen Boortmeerbeek en Haacht) tegengehouden door drie jonge verzetslieden waardoor een aantal van de gedeporteerden kon ontsnappen. Nergens in Europa werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog een dergelijke bevrijdingsactie uitgevoerd.
17 augustus » Conferentie van Quebec begint.
18 oktober » De schrijver A.M. de Jong wordt door Nederlandse SS'ers vermoord, een van de zgn. Silbertanne-acties.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Jakob Brommersma, "Brommersma Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/brommersma-family-tree/I339.php : benaderd 14 mei 2025), "Pieter Brommersma (1869-1943)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.