Berkemeijer Genealogie » Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot (1893-1942)

Persoonlijke gegevens Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot 


Gezin van Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot

Hij is getrouwd met Hendrica Wilhelmina Maria (Rika) Jansen.

Gemeente: Zevenaar Soort akte: Huwelijksakte Aktenummer: 20 Datum: 03-08-1920
Bruidegom Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot Leeftijd: 27 Geboorteplaats: Arnhem
Bruid Hendrica Wilhelmina Maria Jansen Leeftijd: 25 Geboorteplaats: Zevenaar
Vader bruidegom Petrus Michael Hoefsloot Moeder bruidegom Johanna Wilhelmina Hendrika Herr
Vader bruid Johannes Jansen Moeder bruid Dorothea Johanna Jansen
Nadere informatie beroep bg.: koopman; beroep bruid: zonder beroep; beroep vader bg.: koopman; beroep moeder bg.: geen beroep vermeld; beroep vader bd.: geen beroep vermeld; beroep moeder bd.: zonder beroep

Zij zijn getrouwd op 3 augustus 1920 te Zevenaar. Gld, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)
  6. (Niet openbaar)
  7. (Niet openbaar)


Notities over Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot



CBG Familieadvertenties tot 1970, Hoefsloot blz 3 overlijden

AchternaamHoefsloot
Voorbeeld portretfoto
VoornamenPetrus Fredericus Antonius
VoorlettersP.F.A.
BeroepKoopman, lid verzet
Geboren teArnhem
Geboortedatum06-01-1893
Overleden teUtrecht, Fort Rijnauwen
Overlijdensdatum09-07-1942
CategorieënVerzet, Gefusilleerd

De Oranjewacht was een Nederlandse verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De groep werd in juni 1940 opgericht door Piet Hoefsloot, een 47-jarige meubelkoopman uit Arnhem. Het doel van de Oranjewacht was de wederopstanding van de Nederlandse zelfstandigheid, de Duitsers te verdrijven, de Nederlandse nationaalsocialisten te verslaan, en het Huis van Oranje weer aan de macht te helpen. In augustus 1940 ging de groep samen met de groep van Folmer.
Al snel had de groep actieve leden in andere steden. Kernplaatsen waren Arnhem, Leeuwarden, Utrecht, Nijmegen en Zwolle, maar er waren ook leden in Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Bilthoven en Zeist. Contact tussen de leiders van die groepen ging per koerier. De landelijk leider was reservemajoor Willem den Boer.
Hoefsloot verdeelde elke stad in vier wijken, iedere wijk had een eigen organisatie. Overal werden groepjes van zeven personen gevormd, die enkel één contactpersoon hadden. Mocht iemand opgepakt worden, dan kon hij niet teveel namen verraden. Vooral in Arnhem werden veel wapens en explosieven verzameld.
Toen Bernard IJzerdraat op 25 november 1940 werd opgepakt, had hij een notitieboekje bij zich waarin enkele namen stonden van leden van de Oranjewacht. Enkele dagen later werden 40 leden van Oranjewacht opgepakt. Negen van hen werden gefusilleerd, de anderen werden op transport gesteld naar Duitse gevangenissen. Hoefsloot werd thuis opgepakt, maar de wapens die hij daar verborgen had, werden niet gevonden en werden kort daarna door Onnink en Frederik Hendriks opgehaald.
Op 5 februari 1941 werd Hendriks thuis opgepakt door inspecteur H.G. Magedans van de Arnhemse politie.
Proces[bewerken]

Er zijn verschillende processen tegen de groep gevoerd. Tussen 27 oktober en 15 november vond een proces plaats tegen de groep in het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Veertien verzetslieden stonden terecht, negen kregen de doodstraf wegens verboden wapenbezit en spionage bij vliegveld Leeuwarden. De vonnissen werden bekendgemaakt in het Lloydsgebouw in Amsterdam. De bezetter was niet tevreden met de uitspraak en liet de gevangenen van het Oranjehotel overbrengen naar Kamp Amersfoort. Het tweede proces was van 4-6 juni 1942 in Amsterdam. Weer kregen 9 van de 45 mannen de doodstraf. Allen werden teruggebracht naar Amersfoort. De vonnissen werden op 9 juli in het Fort bij Rijnauwen voltrokken.

Gefusilleerd op 9 juli 1942 in het Fort bij Rijnauwen
Evert van den Berg
Johan Herman Jacobus Boerrigter (1906-1942) [2][3]
Johan Dons
Frans Heinekamp
Petrus Frederikus Antonius Hoefsloot[4]
Hendrik Marinus Emanuel Pieter Maertens
Majoor George Hendrik van der Ploeg
Leonardus Lambertus Twijnstra (1904-1942)
Petrus Walter Gerardus van de Weijer, leider in Utrecht

In Arnhem staat het Gelders Archief (www.geldersarchief.nl). Je vindt er literatuur en archiefbronnen over de Tweede Wereldoorlog en stukken over Petrus (Piet) Fredericus Antonius Hoefsloot.
Het Gelders Archief is vrij toegankelijk voor onderzoek. Medewerkers in de studiezaal helpen je graag op weg.

P.F.A. Hoefsloot heeft deel uitgemaakt van de verzetsgroep De Oranjewacht.
In de volgende publicaties is over deze verzetsgroep geschreven.
In het tijdschrift Arnhem de Genoeglijkste - Vol. 19(1999), nr.4, p. 185-190 verscheen het artikel van P. Dijkerman: ‘De Oranjewacht’. Je kunt dit tijdschrift in het Gelders Archief aanvragen met het signatuur Bibiliotheek Ts 146/1999.
Dirk van der Voort, De Commandant, Amsterdam 1967. Dit boek kun je vinden in de Gelderland Bibliotheek. (www.biblioarnhem.nl)

Piet Hoefsloot is als één van de eersten van de verzetsgroep De Oranjewacht gearresteerd door de Duitsers. Het Gelders Archief bezit een Collectie Tweede Wereldoorlog. Vraag hieruit de inventarisnummers 195 en 1062 aan. Inventarisnummer 1062 bevat zeer interessante stukken over het proces tegen de leden van de verzetsgroep De Oranjewacht. Zoek in dit dossier ook de afscheidsbrief op van P.F.A. Hoefsloot aan zijn familie.

P.F.A. Hoefsloot heeft van januari tot oktober 1941 in het Huis van Bewaring te Arnhem vastgezeten. In het archief van deze gevangenis kun je zijn inschrijving vinden. Vraag hiervoor uit de Archieven van Huizen van Bewaring te Arnhem, toegangsnummer 0258, het inventarisnummer 189 aan.

In het Arnhems Dagblad is op 6 juli 1946 een herdenkingsartikel verschenen.
Een week later, 13 juli, publiceert Het Vrije Volk een reactie op dit artikel. De Arnhemse Courant blijft niet achter en publiceert op 16 juli ook een herdenkingsartikel.
Op 3 mei 1975 verschijnt in de Nieuwe Krant een artikel over het verzet in Arnhem. De Arnhemse Courant publiceert op 12 september 1994 eveneens een herdenkingsartikel.
Je kunt de kranten op het Gelders Archief raadplegen; sommige zijn op microfilm gezet.

Op 6 september 1954 neemt de gemeenteraad het besluit een straat bij de Rijnbrug te vernoemen naar de verzetsgroep De Oranjewacht. Voor informatie hierover moet je zoeken in het archief van de gemeenteraad. Waarschijnlijk kun je daar stukken vinden over de naamgeving.

Je hoeft je onderzoek natuurlijk niet te beperken tot het schrijven van een biografie over Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot.
Aan de hand van zijn levensgeschiedenis heb je genoeg aanknopingspunten voor het schrijven van een werkstuk over
* Arnhem en omstreken in de oorlogsjaren
* verzet in Arnhem en omstreken
* de organisatie en verzetsdaden van De Oranjewacht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 januari 1893 lag rond de -2.9 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 12 juni » Paus Leo XIII creëert vijf nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Mantua Giuseppe Sarto.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 19 september » De vrouwen in Nieuw-Zeeland krijgen stemrecht.
    • 15 november » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Basel.
    • 16 november » Oprichting van de Tsjechische voetbalclub Sparta Praag.
    • 23 december » Eerste opvoering van de Duitse opera Hänsel und Gretel.
  • De temperatuur op 3 augustus 1920 lag tussen 12,1 °C en 19,8 °C en was gemiddeld 15,5 °C. Er was 5,4 mm neerslag. Er was 1,6 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
    • 25 maart » Begin van de Russisch-Poolse oorlog.
    • 3 juni » Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
    • 8 juni » Oprichting van het Rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Finland.
    • 20 augustus » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club Deportivo Palestino.
    • 2 september » België wint goud op de Olympische spelen te Antwerpen in het voetbal.
    • 2 december » Armenië staat bij het Verdrag van Alexandropol gebied af aan Turkije.
  • De temperatuur op 9 juli 1942 lag tussen 12,6 °C en 17,9 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.6 uur. Er was 1,7 uur zonneschijn (10%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1942: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,0 miljoen inwoners.
    • 11 januari » Japan verklaart Nederland de oorlog en valt Nederlands-Indië binnen.
    • 19 februari » Tweede Wereldoorlog: Ongeveer 150 Japanse oorlogsvliegtuigen vallen Darwin in Australië aan.
    • 21 maart » Element nummer 94 krijgt de naam plutonium.
    • 5 april » Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
    • 12 november » Het Britse Achtste Leger onder generaal en later veldmaarschalk Bernard Montgomery neemt Tobroek in.
    • 2 december » Een team onder leiding van Enrico Fermi slaagt om de eerste nucleaire kernreactie te veroorzaken die zichzelf in stand kan houden (Manhattanproject).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 1942 » Frans Heinekamp (44), verzetsstrijder
  • 1942 » George van der Ploeg (53), verzetsstrijder
  • 1942 » Hendrik Maertens (34), verzetsstrijder
  • 1942 » Johan Dons (27), verzetsstrijder
  • 1942 » Johan Herman Jacobus Boerrigter (36), verzetsstrijder
  • 1942 » Petrus Hoefsloo (49), Arnhemse meubelkoopman, verzetsstrijder en oprichter verzetsgroep De Oranjewacht

Over de familienaam Hoefsloot


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roeland Berkemeijer, "Berkemeijer Genealogie", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/berkemeijer-genealogie/I90915.php : benaderd 30 mei 2024), "Petrus Fredericus Antonius Hoefsloot (1893-1942)".