22 maart » Onder veenarbeiders in Appelscha breekt een grote staking uit; begin van de georganiseerde stakingen in Nederland.
1 april » In Rotterdam wordt voetbalclub Sparta opgericht.
13 mei » Brazilië schaft de slavernij af.
4 juli » De Belgische bankbiljetten worden tweetalig en het Belgisch Staatsblad wordt gedeeltelijk in het Nederlands gepubliceerd.
7 september » Eerste gebruik van de couveuse bij een menselijke baby, Edith Eleanor McLean
9 december » Herman Hollerith installeert zijn rekenmachine bij het Amerikaanse War Department.
Doopdag 12 februari 1886
De temperatuur op 12 februari 1886 lag rond de -2.2 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
29 januari » Karl Benz deponeert de rechten voor de ’Patent Motorwagen’, die algemeen wordt beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Deze wordt algemeen gezien als de eerste auto.
8 april » De Duitser Carl Gassner verkrijgt octrooi op de droge zinkbatterij.
2 mei » Ericus Gerhardus Verkade opent de stoom-, brood- en beschuitfabriek 'De Ruyter'.
8 mei » De eerste Coca-Cola wordt verkocht.
4 september » De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
Trouwdag 7 december 1914
De temperatuur op 7 december 1914 lag tussen 4,5 °C en 13,5 °C en was gemiddeld 11,5 °C. Er was 17,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
28 maart » Benoeming van Laurentius Schrijnen tot bisschop van Roermond in Nederland.
28 maart » Eerste radio-uitzending in België.
28 juli » De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, breekt uit.
3 augustus » (Italië) - De regering in Rome verklaart zich neutraal en weigert aan de oorlog te gaan deelnemen aan de zijde van de andere partners in het Drievoudig Verbond, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.
25 augustus » Laatste dag van de Slag der Grenzen tussen Frankrijk en Duitsland.
15 december » Einde van de Slag bij Łódź; Rusland trekt zich terug op Moskou.
Dag van overlijden 7 februari 1941
De temperatuur op 7 februari 1941 lag tussen -8.3 °C en 5,0 °C en was gemiddeld -0.3 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 1,2 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
9 maart » Begin van het dagboek van Etty Hillesum.
18 augustus » De eerste tweehonderd gevangenen komen aan in kamp Amersfoort. Het is een groep communisten die eerder waren geïnterneerd in kamp Schoorl.
11 september » Begin van de bouw van het Pentagon.
31 oktober » De Duitse U 552 onderzeeboot torpedeert met succes een Amerikaanse torpedobootjager, op een moment dat de VS nog niet in oorlog was met Duitsland.
31 oktober » Einde werkzaamheden aan de 18 meter hoge busten van de presidenten van de Verenigde Staten in Mount Rushmore.
9 december » Het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest van Naties verklaren de oorlog aan Japan.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: James Vernon Barron, "Barron Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/barron-family-tree/P12807.php : benaderd 9 mei 2025), "Johannes Friedrich Ferdinand Habermann (1888-1941)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.