Stamboom Bakker » Martinus Theodorus Jacobi (1862-1927)

Persoonlijke gegevens Martinus Theodorus Jacobi 

Bronnen 1, 2

Gezin van Martinus Theodorus Jacobi

Hij is getrouwd met Wilhelmina Cornelia Vonk.

Zij zijn getrouwd op 15 december 1886 te Zierikzee, Zeeland, Netherlands, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Lena Sara Jacobi  1892-1961


Notities over Martinus Theodorus Jacobi

In een van de volgende pan den waar nu een geweer als uithangbord fungeert, woonde de smid en geweermaker Martinus Theodors Jacobi (geboren te Zierikzee op 8 mei 1862). Hij was gehuwd met Wilhelmina Cornelia Vonk. Hij handelde ook in jachtartikelen: hagel, kruit, geweren, pistolen en revolvers. Zoon Dirk Jacobi is hier later nog smid geweest.

bsp;was, deel 4 door C.P. Pols

/p>rmalige bouwlocatie van het gemeentehuis, was het nog al eens onderwerp van gesprek. Ook in 1914 bracht de oprichting van dit gebouwtje veel tongen in beweging. Op het moment dat in Zierikzee plannen werden gemaakt voor de bouw van een opslagkeldertje voor buskruit en patronen, was er nog geen oorlog in Europa, maar toch, je kon maar beter op je hoede zijn! Een voorraad munitie in opslag hebben was noodzakelijk. Zierikzee bezat geen kruitmagazijn. De Nobelpoort voldeed niet, er werden nog wel wapens bewaard, maar geen munitie meer. Men had de verhuur aan het Rijk opgezegd. In de gevangenis was voor nood een bergplaats voor patronen gemaakt, maar die toestand was niet langer houdbaar. Op 13 maart 1914 deden burgemeester en wethouders de raad een voorstel om een bewaarplaatsje te bouwen op een terrein bij de Zuidwellebrug. De gemeentebouwmeester M.B. van Dorth, had reeds een bestek en een begroting gemaakt. Voor 350 gulden was het plan te realiseren.
lle raadsleden waren het eens met de voorgestelde plaats. A.Timmerman bijvoorbeeld had een goedkoper idee. Op de Algemene Begraafplaats bevond zich nog een gemetselde bewaarplaats van beenderen, die toch niet meer in gebruik was. Deze leek hem wel voor het doel geschikt. De overige raadsleden zagen dit echter niet zitten. Er was nog een ander idee geopperd. De plaatselijke smid-geweermaker Martinus Jacobi, die op het adres Korte Sint Jansstraat 10 woonde had te kennen gegeven, dat hij zijn zolder beschikbaar stelde als kruitbergplaats. De smid was vast vergeten dat in 1852 het pand van zijn voorganger Paulussen ontploft was, doordat er een brandende voetzoeker in een vaatje buskruit terecht kwam. Jacobi’s buren bezaten misschien een beter geheugen en waren er fel op tegen. De raad achtte dit plan dan ook ongewenst. Na nog enig heen en weer gepraat werd er een stemming gehouden. Men koos zowel vóór het bouwen als vóór de uitgekozen plaats.
nbsp;