De temperatuur op 11 juni 1850 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
9 juli » President Zachary Taylor overlijdt, en Millard Fillmore wordt de 13de President van de Verenigde Staten.
20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
Dag van overlijden 9 april 1942
De temperatuur op 9 april 1942 lag tussen 4,0 °C en 13,4 °C en was gemiddeld 8,5 °C. Er was 2,3 mm neerslag gedurende 3,4 uur. Er was 2,7 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
27 januari » Laagste minimumtemperatuur in Nederland ooit gemeten (-27,4 °C), te Winterswijk.
18 april » De Doolittle Raid op Japan vindt plaats waarbij Tokio voor het eerst wordt gebombardeerd door B-25's.
22 mei » Mexico verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.
1 juli » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Le Mont.
9 juli » 9 leden van de verzetsgroep De Oranjewacht, samen met de groep Geuzen van Bernard IJzerdraat uit Schiedam de eerste Nederlandse verzetsgroep worden gefusilleerd door de Duitsers in Fort bij Rijnauwen bij Bunnik. Onder de doden is de oprichter van de groep, Piet Hoefsloot.
9 augustus » Zeeslag bij het eiland Savo: De Amerikaanse marine lijdt zware verliezen tegen Japan.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Michael William Andersen, "Andersen Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/andersen-family-tree/P2948.php : benaderd 3 mei 2025), "Eliza Marie Hansen (1850-1942)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.