Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert (1591-1655)

Persoonlijke gegevens Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert 


Gezin van Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert

Hij is getrouwd met Grietje Claes van Zijl.

Zij zijn getrouwd op 7 mei 1617 te Amsterdam, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Geertruyd Moeyaert  1621-????
  2. Cornelio Moeyaert  1624-1675 
  3. Kind Moeyaert  -1631


Notities over Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert

De kunstschilder Claes Nicolaas Moeyaert werd geboren in Durgerdam in 1591 en overleed in Amsterdam in 1655.
Zeer waarschijnlijk heeft hij zijn eerste schilderslessen gehad van Pieter Lastman (1583-1633) die in zijn jonge periode 2 straten verder woonde in de Sint Jansstraat (nu numer 17).
Bij zijn trouwen in 1617 woonde Claes Moeyaert aan het Singel bij de Jan Rodenpoortstoren (nu nummer 177), Tussen 1631 en 1638 woonde hij met zijn gezin aanwijsbaar aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal "Het Waterschip" (nu nummer 14).
Op moment van zijn overlijden woonde hij Singel 97 en is begraven vanuit huis "De Olyphant"
Claes Moeyaert maakte veel tekeningen, schetsen en schilderijen waaronder: "De Doorboring met de Lans (ook wel "De Kruiziging") let op de overschildering bij Maria !!!!.
Schilderde "De Geboorte van Christus" (Aanbidding der Koningen)
Schilderde "Maria Ten Hemelopstijging" (Maria Hemelvaart).
Deze schilderijen lijken goed te passen in de huidige kapel van het Begijnhof, maar de kapel dateert uit 1671 en de schilderijen zijn reeds in 1647 aangeboden aan het Begijnhof. Het is nog niet zeker waar en in welk huis ze hebben gehangen.
Vermoedelijk hebben ze om beurten aan de wand van een als bedehuis gebruikte woning gehangen, elk in een periode van het jaar, Kerst, Pasen en 15 augustus.
Al deze drie schilderijen zijn in 1888/1889 door A. Vos verdoekt, nadat Mgr. Klonne in de Kerkbestuursvergadering van 25 juli 1889 toestemming verkreeg om de Maria Tenhemelopneming te laten regenereren en pasklaar te laten maken voor het "Kleine Altaar".(Archief 740-362 en Archief 740-563).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De complete tekst over het besluit tot regenereren :
"Op voorstel van den Eerw. Heer Pastoor besluit het Kerkbestuur de schilderij voorstellende de Tenhemelopneming van H.Maagd te doen regenereren; de kosten hiervan zullen beloopen FL 80,- en zullen betaald worden door de kerk.
De strook aan het boveneinde der schilderij en tot de schilderij zelve niet behoorende, zal er weder afgenomen worden; na deze herstelling zal de schilderij aangebregt worden aan het Maria-Altaar, of wel op hooge Maria-feestdagen aan het altaar gebruikt worden. Vervolgens zal op deze ledige plaats in de kerk eene schilderij worden aangebracht bevattende voorstellingen van het Mirakel en zijnde een geschenk door den Eerw. Heer Pastoor aan de kerk aan te bieden; deze nieuwe schilderij zal ene copie zijn van eene schilderij welke zich bevindt in het Maagdenhuis.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het schilderij "Hemelvaart van Maria" heeft tot omstreeks 1881 wisselend met de twee anderen in de kapel gehangen.
In de periode dat rector Klönne de scepter zwaaide heeft het de belangstelling van de kapelleiding verloren en is in een kast verdwenen en vervangen door een uit twee delen bestaand Mirakelschilderij van M.C. Schenk. In mei 1927 vermeldt "Hofstede de Groot" dat het in de zijkapel aanwezig is, maar op een inventarislijst uit 1931 (PA 740-580) komt het niet voor. Door diverse geschiedschrijvers is verkondigd dat het schilderij tussen 1927 en 1931 uit geldnood verkocht zou zijn, maar door het doorzoeken van oude Notulenboeken heb ik ontdekt dat het samen met een schilderij van Tetar van Elven door rector van Noort zonder vooroverleg met zijn bestuur in bruikleen is gegeven aan "Gesticht De Voorzienigheid". Pas in 1972 kwam hr. Verhoofstad een klein briefje tegen dat de de "Bruikleenakte" moest voorstellen. Toen bleek dat dit Gesticht na de 2e Wereldoorlog het schilderij voor FL 1500,- had verkocht aan Kunsthandelaar Blom in de Kustvaardersstraat in Amsterdam (Notulen Begijnhof 17-10-1973) die het op zijn beurt doorverkocht aan iemand in Amerika. Uiteindelijk ontdekte iemand het schilderij dat zojuist voor FL 185.000,- op een veiling in New York was geveild en op 4 maart 1999 kwam het na 58 jaar weer terug in de kapel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1655: Bron: Wikipedia
      • 25 maart » Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.
      • 7 april » Kardinaal Fabio Chigi wordt gekozen tot Paus Alexander VII.
      • 18 april » Kroning van paus Alexander VII in Rome.
      • 26 april » Ernst Casimir van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik.
      • 27 december » De monniken van Jasna Góra weten hun klooster succesvol te verdedigen tegen het Zweedse leger dat hen belegerde.
    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1655: Bron: Wikipedia
      • 25 maart » Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus.
      • 7 april » Kardinaal Fabio Chigi wordt gekozen tot Paus Alexander VII.
      • 18 april » Kroning van paus Alexander VII in Rome.
      • 26 april » Ernst Casimir van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Frederik.
      • 27 december » De monniken van Jasna Góra weten hun klooster succesvol te verdedigen tegen het Zweedse leger dat hen belegerde.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Moeyaert

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Moeyaert.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Moeyaert.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Moeyaert (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I781.php : benaderd 26 april 2024), "Claes (Cornelisz) Nicolaas Moeyaert (1591-1655)".