Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Elbertus Lammertse (1853-1927)

Persoonlijke gegevens Elbertus Lammertse 


Gezin van Elbertus Lammertse

(1) Hij is getrouwd met Eva Blanken.

Zij zijn getrouwd op 13 december 1878 te Vinkeveen en Waverveen, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Lambertus Lammertse  1879-????
  2. Evertje Lammerse  1880-1968
  3. Dirk Lammertse  1881-???? 
  4. Geertruida Lammertse  1882-1967 
  5. Elsje Lammertse  1884-1967 
  6. Jan Lammertse  1885-1887
  7. Marrijtje Lammertse  1885-± 1985 


(2) Hij is getrouwd met Cornelia van Woudenberg.

Zij zijn getrouwd op 11 december 1885 te Maartensdijk, hij was toen 32 jaar oud.

Het echtpaar is gescheiden 25 februari 1909 te Utrecht.


(3) Hij is getrouwd met Heintje Kok.

Zij zijn getrouwd na 1885.


Notities over Elbertus Lammertse

Op de website www.verdwenensoest.nl is navolgend verhaal over Elbertus en zijn gezin te vinden:
Dit boerenhuisje stond ooit op de hoek Kolonieweg Eikenlaan, om precies te zijn het was Kolonieweg 1. Hier woonde begin vorige eeuw Elbertus Lammertse met zijn vrouw en zeven kinderen. Lambertse was de opa van Dirk van den Broek ,nu 82 jaar. Dirk van den Broek woont met zijn vrouw in een seniorenwoning in Baarn en daar zochten we hem op. Opa heeft het huisje zelf laten bouwen en dat moet begin negentienhonderd zijn geweest, vertelt kleinzoon Dirk Bij een oom in de familie zweeft nog een oud rekeningetje dat het totale metselwerk aan het huisje indertijd tachtig gulden heeft gekost. Dirk kwam als jochie van vijf zes jaar wel eens bij zijn opa in Soest op bezoek, voorop de stang van de fiets van zijn vader vanuit Baarn. Hij weet zich het huisje van zijn opa met de ooms en tantes nog vaag te herinneren, met rond het huisje wat armeluis vee (geiten en wat kippen).
Op de foto van links naar rechts:
Ome Dirk toen militair, Geertje (zij is de moeder van Dirk geworden), Marijn, Els, Eef,en opa Lammertse met de hond. De oudste zoon Elbertus (Bartus)staat er niet op.
De foto toont een lieve en aardige familie van grote kinderen bij vader thuis, maar toen de kinderen klein waren was het armoe troef in het huisje aan de Kolonieweg. Opoe Lammertse stierf in het kraambed van het zesde en zevende kind, een tweeling. De baby’s werden meteen na de dood van moeder uitbesteed bij familie in Noord-Holland. Een van die tweeling heeft maar kort geleefd. Opa Lammertse was in die tijd haast wel gedwongen om weer gauw een vrouw te trouwen en zo kwam er een stiefmoeder in huis die zelf ook een getrouwde dochter had waar ze ontzettend goed voor was. De dochter woonde ergens midden in Soest Het was echt een wat boze stiefmoeder zoals je wel eens in verhalen tegenkomt. Door overlevering horen we een paar verhalen. De stiefmoeder bakte voor haar eigen kind een lekker krentenbrood en dat moesten de kinderen dan bij haar dochter brengen, de kinderen Lammertse konden het met een snee roggebrood doen. Opa Lammertse moest in die magere jaren de kost verdienen en hij werkte ergens onder Amsterdam, de hele week van huis. Op een keer kwamen ze hem op de bouw ,waar hij werkte, opzoeken om te zeggen dat hij beter maar eerder deze week naar huis moest komen want zijn vrouw maakte het wel erg bont. Door verwaarlozing van de kinderen heeft opa Lambertse zijn tweede vrouw uiteindelijk het huis uit gestuurd. Af en toe kwam het bij familie ondergebrachte jongste zusje een paar dagen naar huis. Keurig in de kleertjes en met lakschoentjes aan, maar het was voor haar niet gezellig thuis, de andere kinderen waren stik jaloers op haar en ze werd gewoon gepest.
Zoals op de foto te zien zijn alle kinderen groot geworden. Zoals het met velen kinderen in die jaren ging moest men vroeg van school af, een een dienstje zoeken, liefst intern, niet meer te lasten van het gezin. Geertje de moeder van Dirk werkte intern bij een familie in Amsterdam. Daar verdiende ze vijftig gulden in een heel jaar en kreeg weinig te eten. ‘s Morgens twee sneetjes bruinbrood met bruine suiker. Van die vijftig gulden moest ze ook nog haar eigen kleren kopen. Ome Dirk, op de foto militair, is timmerman geworden. Hij heeft na de eerste wereldoorlog nog een tijd gewerkt aan de bouw van het rooie dorp in Baarn. We zien hem nog in het midden op de foto op de stijgers staan. Hij woonde later aan de Akkerweg in Soest en moest iedere morgen lopend op zijn werk zien te komen. Tante Marijn had eerst verkering met Dirk van den Broek maar is later met ene Harmen Muis getrouwd. Dat was nog familie van de in Soest bekende plaggenhutbewoner Jan Muis. Toen de verkering met Marijn uit was heeft de vader van Dirk van den Broek zus Geertje gevraagd met hem te trouwen en zo is het gekomen. Vader zat eerst ook in de bouw maar later is hij kouwe bakker geworden. We woonde aan de Zandvoortweg in Baarn. Dirk weet het nog best. In de serre voor het huis had moeder een klein kruidenierswinkeltje en vader had de broodwijk. Ze betrokken het brood van de Coöp in Hilversum. Een sober bestaan. Wat hebben wij het nu toch goed verzuchten Dirk en zijn vrouw in hun seniorenhuisje. Ze hadden nooit gedacht dat zij het zo luxe zouden krijgen. Dirk zijn vrouw is geboren in het buurtschap Bijster onder Putten op de Veluwe. De buurt met zijn boerderijen die zo mooi in beeld is gebracht door fotograaf Bram Overeem. Dirk is veel vergeten van vroeger maar zijn vrouw heeft echt gevoel voor het verleden. Zij heeft de verhalen van haar schoonmoeder gehoord en onthouden. Ook oude spulletjes van vroeger zijn bewaard en gekoesterd. Ze komt nog met een rouwkaart op de proppen. Een dikke zwartomrande rouwkaart van opa Elbertus Lammertse, landbouwer, overleden 26 juni 1927 op Soest, Kolonieweg 1 en begraven even verderop aan de Veldweg.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elbertus Lammertse?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Elbertus Lammertse

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Elbertus Lammertse

Elsje van Nes
1802-1849

Elbertus Lammertse
1853-1927

(1) 1878

Eva Blanken
± 1849-1885

Jan Lammertse
1885-1887
(2) 1885
(3) > 1885

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 september 1853 lag rond de 22,6 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 59%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 19 januari » Giuseppe Verdi's opera Il Trovatore beleeft zijn première in Rome.
    • 19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
    • 4 maart » Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland door heroprichting van het aartsbisdom Utrecht, het bisdom 's-Hertogenbosch, het bisdom Haarlem en het bisdom Roermond.
    • 18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.
    • 23 oktober » Spoorwegstation Valkenburg wordt in Nederland in gebruik genomen.
    • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
  • De temperatuur op 11 december 1885 lag rond de 0,1 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1885: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
    • 13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
    • 17 juni » Het Vrijheidsbeeld komt aan in de haven van New York.
    • 6 juli » Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
    • 1 oktober » Het eerste nummer van De Nieuwe Gids verschijnt.
    • 10 december » ASR Nereus wordt opgericht te Amsterdam.
  • De temperatuur op 26 juni 1927 lag tussen 8,5 °C en 13,1 °C en was gemiddeld 11,1 °C. Er was 10,0 mm neerslag. Er was 1,0 uur zonneschijn (6%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1927: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,5 miljoen inwoners.
    • 11 mei » De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de "Academy" die de Oscars uitreikt, wordt opgericht.
    • 18 mei » De Nederlandse onderzeeboot O 7 botst in de buurt van Texel met het Zweedse stoomschip Scania.
    • 20 mei » Saoedi-Arabië wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
    • 29 juli » Ingebruikname eerste ijzeren long, in New York.
    • 31 oktober » Openstelling van de oude spoorweghefbrug De Hef over de Koningshaven in Rotterdam.
    • 14 december » Irak wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lammertse


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I18213.php : benaderd 9 juni 2024), "Elbertus Lammertse (1853-1927)".