Stamboom Van der Waal » gerrit johannes de JONGH (1845-1917)

Persoonlijke gegevens gerrit johannes de JONGH 


Gezin van gerrit johannes de JONGH

Hij is getrouwd met henrietta martina BAX.

Zij zijn getrouwd op 25 augustus 1869 te bergen op zoom(NB), hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over gerrit johannes de JONGH

Gerrit de Jongh

Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit de Jongh
Gerrit Jan de Jongh, portret uit 1916
Gerrit Jan de Jongh, portret uit 1916
Algemene informatie
Naam Gerrit Johannes de Jongh
Partij Liberale Unie

Portaal Portaalicoon Politiek
Nederland


bronzen reliëf G.J. de Jongh
Gerrit Johannes de Jongh (Willemstad, 4 juli 1845 - 's-Gravenhage, 31 januari 1917) was als directeur van de dienst Gemeentewerken een van de architecten van het moderne Rotterdam.

In 1879 volgde voormalig genie-officier De Jongh C.B. van der Tak op als directeur Gemeentewerken. Al snel verwierf hij een ongekend machtige positie. Rotterdam maakte op dat moment een zeer sterke groei door (zie ook: Geschiedenis van Rotterdam).

In feite was het De Jongh die bepaalde hoe aan deze ontwikkeling van de stad vorm werd gegeven. Onder zijn leiding werd voor het eerst een elektriciteitsnetwerk aangelegd. Ook zorgde hij voor de waterleiding en een moderne riolering. De nog altijd beeldbepalende Westersingel, Noordsingel en de Boezemsingel werden onder leiding van De Jongh aangelegd naar een ontwerp van zijn voorganger Rose.

Gerrit De Jongh werd vooral bekend vanwege zijn bemoeienis met de uitbreiding van de havens. In 1893 deed hij de oostzijde van de Parkhaven voltooien; in 1894 de Rijnhaven. De westzijde van de Parkhaven, die onderdeel uitmaakt van de zogenoemde Müllerpier, werd in 1908 tegelijk met de Sint Jobshaven opgeleverd.

Na de Katendrechtse havens in 1893 en 1896 en na de reeds genoemde Rijnhaven, volgde in 1906 de voltooiing van de Maashaven. De vrijkomende grond van de nieuwe Waalhaven, waarmee in 1907 een aanvang werd gemaakt, werd door een buizenstelsel naar eentussen twee tochten gelegen deel van de Prins Alexanderpolder bij de Kralingse Plas getransporteerd. Zodoende kon op de opgehoogde grond naar het idee van De Jongh het Kralingse Bos worden gerealiseerd.

Het laden en lossen van schepen gebeurde sindsdien door middel van destijds moderne machines, zoals de graanelevator.

Verder gaf De Jongh vorm aan het Noordereiland en de wijk Feijenoord. Zijn ontwerp, met ruime boulevards, stamde al uit 1880. Oude dorpen zoals Charlois en Katendrecht werden ingesloten door bebouwing.

Op 27 januari 1910 vertrok hij – samen met de voormalige minister van Waterstaat, prof. dr. J. Kraus – in opdracht van de minister van Koloniën naar het toenmalige Nederlands Indië, om advies uit te brengen over de havens van Soerabaja, Makassar en Tandjong Priok. Diezelfde avond bracht burgemeester Zimmerman ter kennis van de Raad het verzoek van De Jongh om hem per 1 augustus ontslag te verlenen in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar op 4 juli 1910. Om deze verjaardag met zijn gezin te kunnen vieren, stapte hij op zondag 3 juli in Marseille van de boot die hem uit Indië terugbracht, om zo doende op maandag 4 juli, de dag dat hij 65 werd en met pensioen ging, om 4 uur 's middags per trein in Rotterdam te arriveren.

In 1910 werd De Jongh als directeur opgevolgd door A.C. Burgdorffer. Na zijn afscheid van Rotterdam was De Jongh nog enige jaren lid van Provinciale Staten en de Tweede Kamer (1910-1913).

Bij de aanleg van de wijk Dijkzigt op het voormalige Land van Hoboken is in de jaren dertig van de 20e eeuw een weg naar De Jongh vernoemd, de G.J. de Jonghweg. Een dag na zijn dood in 1917, besloot de gemeenteraad van Rotterdam tot aanleg van een gedenkteken. Dit gedenkteken, naar een ontwerp van Ad van der Steur, bestaat uit een granieten naald met bronzen reliëf van Leendert Bolle, een mozaïek van de stad en de haven van Jaap Gidding, een bronzen beeldenrij over De Jongh en Gemeentewerken van Leendert Bolle, en op de tegelwand een inscriptie die de groei van de stad en de haven aangeeft van Henk Chabot. Het gedenkteken staat in het Museumpark. Het heeft jaren geduurd voor uiteindelijk een ontwerp en een locatie beschikbaar waren waarmee alle betrokkenen zich konden verenigen. Het monument, op dat moment nog niet voltooid, werd op 5 juli 1935 onthuld, een dag voor de opening van het nieuwe museum Boymans.

Het is tekenend voor het respect dat De Jongh van zijn medewerkers ondervond, dat de door Henk Chabot ontworpen en gehakte inscriptie ter verfraaiing van de kale tegelwand, de gemeente werd aangeboden door oud-medewerkers van Gemeentewerken. De centrale figuur hierbij was L.W.H. van Dijk (1884 - 1983), ooit door De Jongh bij Gemeentewerken in dienst genomen en later één van diens opvolgers als directeur.

G. J. de Jongh was de schoonvader van Anton Philips en daarmee de grootvader van wijlen Frits Philips. Hij ontwierp het stratenplan van het Philipsdorp in Eindhoven dat rond 1910 gebouwd werd

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot gerrit johannes de JONGH?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk gerrit johannes de JONGH

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van gerrit johannes de JONGH


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 juli 1845 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1845: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 4 maart » James Knox Polk wordt beëdigd als 11e president van de Verenigde Staten
    • 2 april » Léon Foucault en Hippolyte Fizeau maken de eerste foto van de zon.
    • 10 september » Opening Beurs van Zocher in Amsterdam door koning Willem II.
    • 19 oktober » Wereldpremière van de opera Tannhäuser van Richard Wagner in het Hoftheater in Dresden.
    • 5 december » Aaron Allen vraagt octrooi aan op de klapstoel.
    • 29 december » Texas ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt daarmee toe als 28e staat van de Unie.
  • De temperatuur op 25 augustus 1869 lag rond de 16,4 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 6 april » Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
    • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
    • 17 november » In Egypte wordt het Suezkanaal geopend.
    • 22 november » In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.
    • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.
    • 28 december » William Semple verkrijgt octrooi op kauwgom.
  • De temperatuur op 31 januari 1917 lag tussen -13.2 °C en -2 °C en was gemiddeld -6.1 °C. Er was 1,1 mm neerslag. Er was 0.2 uur zonneschijn (2%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
    • 13 februari » De Nederlandse danseres Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari, wordt in Parijs op verdenking van spionage aangehouden. Daar wordt ze ter dood veroordeeld op 25 juni van hetzelfde jaar.
    • 8 maart » De februarirevolutie begint in Petrograd (Sint-Petersburg), Rusland (23 februari op de juliaanse kalender).
    • 14 maart » Het Russische regime van de tsaar komt ten val.
    • 7 juni » Nieuw-Zeelandse troepen vallen de beruchte "Messines Ridge" bij de Belgische plaats Wijtschate aan; de aanval duurt tot de 17de.
    • 15 december » Matrozen van de Z 8 organiseren uit ontevredenheid over de slechte kwaliteit van het brood een eigen voedselactie. Hierbij wordt bij de aanleverende bakkerij het bedorven brood onder druk omgeruild.
    • 15 december » Wapenstilstand aan het oostfront, de onderhandelingen lopen uit op de Vrede van Brest-Litovsk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De JONGH

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De JONGH.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De JONGH.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De JONGH (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
W.A. van der Waal-VISSER, "Stamboom Van der Waal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I101894.php : benaderd 6 juni 2024), "gerrit johannes de JONGH (1845-1917)".