Stamboom Zwart / Schuurman Alkmaar » Jacob Willemsz Watertor (Pluim) (1764-1831)

Persoonlijke gegevens Jacob Willemsz Watertor (Pluim) 


Gezin van Jacob Willemsz Watertor (Pluim)

Hij is getrouwd met Trijntje Adamsdr Paardebos.

Zij zijn getrouwd op 18 maart 1792 te Heerhugowaard.Bron 3

1e gebooden, 18 maart Jaacob Willemsz Watertor, jongeman en Trijntje Adams Paardebos, jongedochter, beiden in de H. Huigenwaard.
Betoog uitgegeven naar Oterleek den 1 april 1792
Ze zijn in de kerk getrouwd op 18 maart 1792 te Heerhugowaard.


Kind(eren):

  1. Beeletje Watertor  1793-1794
  2. Trijntje Watertor  1794-1796
  3. Beletje Watertor  1795-????
  4. Adam Watertor  1797-1846 
  5. Trijntje Watertor  1798-1832 


Notities over Jacob Willemsz Watertor (Pluim)

Bron: ngv.nl, Noordkopstukken september 2012 jr. 26 nr. 3
Een treffend voorbeeld is ook dat van de familie Watertor: Op 7 november 1764 werd te Heerhugowaard geboren Jacob Willemsz Pluim, zoon van Willem Luitjesz. Pluim en Beletje Hoogland. Hoe verbaasd was ik, in een notariële acte voor Notaris Waagmeester te Warmenhuizen in het jaar 1822 opgemaakt, over de verkoop van een boerderij In de Zijpe, welke werd gekocht door Adam Watertor, het volgende aan te treffen: Door de Notaris worden de koper en zijn vader Adam Pluim en Jacob Willemsz Pluim genoemd, terwijl zij ondertekenden met Adam Watertor en Jacob Willems Watertor.
Blijkbaar had Jacob Willemsz om de een of andere reden de bijnaam Watertor verworven en zich daarmee zo vertrouwd gemaakt, dat hij die naam ook als achternaam gebruikte!

In het trouwboek stond Jacob reeds genaamd als Watertor.

Het is in ieder geval Jacob Willemsz. die zich op jeugdige leeftijd Watertor gaat noemen, waarmee de naam Watertor een unieke plaats tussen de achternamen gaat innemen. Uniek omdat de naam maar één keer door een familie is aangenomen. Alle mensen die zich heden ten dagen Watertor noemen stammen dan ook af van deze voorvader

Uit overlevering gaat het verhaal dat hij deze naamswijziging heeft aangenomen toen hij wilde onderduiken om aan de dienstplicht te ontkomen.
Hij zou voor Napoleon naar het Russische front moeten. Deze versie lijkt echter zeer onwaarschijnlijk, aangezien de naam Watertor in 1792 al voorkomt in zijn huwelijksakte en Napoleon pas in 1812 oorlog voerde tegen Rusland. Waar de naam Watertor wel vandaan komt blijft tot nu toe onduidelijk.

In het polderarchief der Heerhugowaard komen we de naam van Jacob Watertor tegen. In het Missivenboek (L48) doet op 15-2-1811 het Dijk- en polderbestuur aan de Commissaris tot het werk der Verponding te Alkmaar een opgave van "een getal van zes brave, eerlijke en landbouwkundige personen", waarop vermeld staan Aldert Pater, Jan Knijn, Jan Ewoudsz Spaan, Rens Hartman, Jacob Watertor en Pieter Slovis. (bron: "Westfriese Families" 31e jrg. no. 4 blz. 108)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Willemsz Watertor (Pluim)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Willemsz Watertor (Pluim)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jacob Willemsz Watertor (Pluim)

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob Willemsz Watertor (Pluim)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopakte
    2. Overlijdensakte
    3. Huwelijksakte

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 maart 1792 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1792: Bron: Wikipedia
      • 25 april » De Marseillaise, het Franse volkslied wordt gecomponeerd.
      • 10 augustus » Bestorming van de Tuilerieën, de woning van koning Lodewijk XVI in Parijs wordt bestormd door een woedende menigte. Het zou resulteren in de bloedigste dag van de Franse Revolutie en was de opmaat voor de Septembermoorden.
      • 6 november » Tijdens de Eerste Coalitieoorlog vindt de Slag bij Jemappes plaats.
    • De temperatuur op 16 april 1831 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Kardinaal Bartolomeo Alberto Cappellari wordt gekozen tot Paus Gregorius XVI.
      • 6 februari » Kroning van Paus Gregorius XVI in Rome.
      • 7 februari » België - Oprichting van de krant L'indépendant.
      • 7 februari » De Belgische Grondwet wordt afgekondigd. België wordt een parlementaire monarchie met scheiding van de drie machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht.
      • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
      • 21 juli » Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen. Ter herinnering hieraan is 21 juli de nationale feestdag van België.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Watertor (Pluim)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    MMJ Meijer Ettema, "Stamboom Zwart / Schuurman Alkmaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zwart-schuurman-alkmaar/I243.php : benaderd 8 mei 2024), "Jacob Willemsz Watertor (Pluim) (1764-1831)".