Stamboom Willems Hoogeloon-Best » Pieter Adriaan MEERBURG (1919-2010)

Persoonlijke gegevens Pieter Adriaan MEERBURG 

Bron 1

Gezin van Pieter Adriaan MEERBURG

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd voor 1948.


Notities over Pieter Adriaan MEERBURG

Piet Meerburg (De Bilt, 1 september 1919 – Amsterdam, 11 april 2010) was een Nederlands verzetsstrijder betrokken bij het redden van Joodse kinderen, en een vooraanstaand theaterondernemer in Amsterdam.

Inhoud
Verzetswerk[bewerken]
Als rechtenstudent in Amsterdam zette Meerburg samen met andere studenten het zogenaamde Utrechts Kindercomité op. Dit was een verzetsgroep (de naam ontstond pas na de oorlog) die onderduikadressen verzorgde voor Joodse kinderen, meestal afkomstig uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg.[1] Lid waren onder meer Geert Lubberhuizen en Hetty Voûte.
Meerburg onderhield contact met Walter Süskind, de beheerder van het verzamelcentrum voor Joden die waren opgeroepen voor deportatie, dat de Hollandsche Schouwburg toen was. Meerburg werkte daartoe ook samen met de kinderreddersgroep NV uit Amsterdam. Naar schatting, onder meer door onderzoeker Bert Jan Flim, moeten Meerburg en anderen ongeveer 500 tot 700 kinderen hebben gered, die voor een groot deel in Limburg of Friesland terechtkwamen. Gisela Wieberdink-Söhnlein, eveneens lid van de Utrechtse groep, stelt dat het er 1100 zijn geweest.
Na de oorlog heeft Meerburg altijd kritiek gehad op de Nederlandse regering in Londen, zoals hij die ook heeft herhaald in een televisieinterview met de VPRO, aan wie hij verweet te weinig informatie over het lot van de Joden te hebben doorgegeven, hoewel volgens Meerburg de regering al vroegtijdig op de hoogte was van de plannen van de nazi's voor de Endlösung der Judenfrage (vernietiging van de Joden) . Meerburg claimde dat anders veel meer Joodse ouders bereid zouden zijn geweest hun kinderen voor onderduik af te staan.
Dr L. de Jong noemt in Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog Meerburg slechts in het voorbijgaan; meer recht werd hem gedaan door dr. A.P.M. Cammaert in zijn uitvoerige studie over het verzet in Limburg, Het verborgen front, dissertatie RUG 1994.[2] In 1996 vertelde Piet Meerburg zijn levensverhaal aan het USC Shoah Foundation Institute, opgericht in 1994 door Steven Spielberg. Dit verhaal is opgenomen in de Collectie 2000 Getuigen Vertellen[3] in het Joods Historisch Museum.
Bioscopen[bewerken]
Aan het eind van de oorlog richtte Meerburg in Amsterdam de Studenten Oppascentrale en de studentenbioscoop Kriterion op. Dit theater wordt ook nu nog door studenten geëxploiteerd.[4]
Na de oorlog heeft Meerburg van film en theater zijn beroep gemaakt. Zo was hij een van de oprichters van het Nederlands Historisch Filmarchief, de voorloper van het huidige Filmmuseum,[4] en had hij daar in het eerste jaar ook de functie van directeur.[5] Hij richtte ook een eigen bedrijf op, Meerburg Theaters, waarmee hij tientallen filmzalen in heel Nederland exploiteerde, en ook enkele in België. Uiteindelijk verkocht hij het bedrijf in 1984.[4] Tegenwoordig zijn veel van deze bioscopen overgenomen door Pathé.[4] Wel bleef Meerburg tot eind jaren negentig theater De Uitkijk in Amsterdam beheren.[4]
Theaters[bewerken]
In de jaren vijftig was Meerburg, naast theaterexploitant, samen met Wim Sonneveld en Paul Kijzer, ook directeur van het Nieuwe de la Mar Theater.[4] Daarbij produceerde Meerburg ook zelf musicals en toneelstukken. De bekendste voorbeelden daarvan zijn: My Fair Lady, Oliver, Het dagboek van Anne Frank en Heerlijk duurt het langst.[4] Meerburg bleef directeur en eigenaar tot in 1987 de gemeente Amsterdam de exploitatie van het Nieuwe de la Mar-theater overnam.[4]
Onderscheiding[bewerken]
Voor zijn verzetswerk kreeg Meerburg onder meer de hoge Yad Vashem-onderscheiding.[4] Meerburg is voor zijn werk op cultureel gebied door de hoofdstad onderscheiden met de Zilveren penning van de Stad Amsterdam[4], voor zijn verzetswerk vernoemde dezelfde stad in 2013 brug 234 naar hem. Hij was ook aanwezig toen in 2008 de eerste paal de grond in ging voor het nieuwe theater dat op de plaats van het Nieuwe de la Mar is gebouwd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Adriaan MEERBURG?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Adriaan MEERBURG

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Adriaan MEERBURG


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 september 1919 lag tussen 5,5 °C en 19,9 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 10,9 uur zonneschijn (80%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 28 april » Officiële instelling van de Volkenbond tijdens de vredesbesprekingen in Versailles.
    • 4 mei » Leden van de 4 mei-beweging demonstreren op het Tiananmen-plein tegen het verdrag van Versailles en het onvermogen van de Chinese regering.
    • 30 mei » Viering van het 300-jarig bestaan van de stad Batavia. Koningin Wilhelmina legt een krans bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn
    • 28 september » Nederland krijgt algemeen kiesrecht (m/v) door inwerkingtreding van de initiatiefwet-Marchant ("de Wet-Jacobs")
    • 7 oktober » De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wordt opgericht en is daarmee de oudst bestaande luchtvaartmaatschappij van de wereld.
    • 1 december » Lady Nancy Astor wordt het eerste vrouwelijke lid van het Britse Parlement.
  • De temperatuur op 11 april 2010 lag tussen 2,3 °C en 10,3 °C en was gemiddeld 6,3 °C. Er was 2,4 uur zonneschijn (18%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
  • Van donderdag 14 oktober 2010 tot maandag 5 november 2012 was er in Nederland het kabinet Rutte I met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
  • In het jaar 2010: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 16,5 miljoen inwoners.
    • 21 januari » General Motors kondigt de sluiting aan van de fabriek in Antwerpen, waar sinds 1930, Chevrolets en Opels worden gemaakt.
    • 27 januari » Door een gasexplosie stort in Luik een appartementsgebouw in. De balans is 14 doden en meer dan 20 gewonden.
    • 14 april » Als gevolg van een Duinbrand tussen Schoorl en Bergen aan Zee wordt Bergen aan Zee geëvacueerd.
    • 24 juni » Op Wimbledon komt na drie dagen een eind aan de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis. De Amerikaan John Isner verslaat de Fransman Nicolas Mahut in vijf sets: 6–4, 3–6, 6–7 (7), 7–6 (3) en 70–68.
    • 23 augustus » Bij een buskaping in Manilla komen acht toeristen uit Hongkong en de dader om het leven.
    • 26 oktober » Zo'n zestigduizend mensen zijn in Somalië op de vlucht geslagen voor het geweld, tussen de islamitische rebellengroep Al-Shabaab en een door de regering gesteunde militie, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam MEERBURG

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam MEERBURG.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over MEERBURG.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam MEERBURG (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Willems, "Stamboom Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I253352.php : benaderd 15 mei 2024), "Pieter Adriaan MEERBURG (1919-2010)".