Stamboom familie Wellens - Huysmans » Everaard t'SERCLAES

Persoonlijke gegevens Everaard t'SERCLAES 

  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2016.

Gezin van Everaard t'SERCLAES

Hij had een relatie met N van BUEREN.


Kind(eren):



Notities over Everaard t'SERCLAES

t'Serclaes is vooral bekend geworden door de herovering van Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Male tijdens de Brabantse Successieoorlog.

In de nacht van 24 oktober 1356 klom hij met een kleine groep volgelingen over de Brusselse wallen, verjoeg met de hulp van de ambachtslieden het Vlaamse garnizoen en opende de poorten voor het hertogelijke leger. Deze steun aan Johanna en Wenzel, die pas enige maanden terug hun Blijde Inkomst hadden gemaakt in de stad, valt niet los te zien van het belangrijke charter dat ze bij die gelegenheid hadden toegestaan.

Tussen 1360 en 1388 was t'Serclaes herhaaldelijk schepen van Brussel, en kwam als zodanig in conflict met Sweder van Abcoude, kasteelheer van Gaasbeek. Hij werd door diens baljuw, Melis Utenenge, en diens bastaardzoon, Willem van Kleef, verraderlijk overvallen en beroofd van tong en voet.

Hij werd nog voor verzorging naar het huis De Sterre gebracht maar bezweek er aan de opgelopen verwondingen.

Everaard t'Serclaes, die in 1381 de heerlijkheid Kruikenburg had gekocht (in Ternat), werd aldaar begraven in de Sint-Gertrudiskerk tegenover het kasteel.

bron : Wikipedia

Het verhaal van T' Serclaes werd beschreven door een anoniem dichter in het zesde boek van "Brabantse Yeesten" uit 1432 (Brussel, Koninklijke Bibliotheek).

Als reactie op de aanslag trokken de Brusselaars , bijgestaan door andere Brabanders en door Luikse mijnwerkers, naar Gaasbeek en belegerden de burcht. Na vijf weken werd de burcht veroverd en platgebrand.
De Brusselaars hadden tijdens de belegeringen zoveel kippen verorberd dat ze sindsdien de bijnaam "kiekenfretters" dragen.

Het huis de Ster werd in 1852 gesloopt omdat het een hindernis vormde voor het verkeer. Het werd in 1897, onder impuls van de Brusselse burgemeester Karel Buls, opnieuw opgetrokken boven een zuilengang. In 1902 werd in de zuilengang een mooi halfverheven beeldhouwwerk geplaatst van de kunstenaar Juliaan Dillens (1849-1904) met de afbeelding van het verhaal van 't Serclaes.

bron : http://web.archive.org/web/20061025033708/http://home.tiscali.be/pajottenland/pajot/serclaes/serclaes2.htm

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Everaard t'SERCLAES?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Everaard t'SERCLAES

Everaard t'SERCLAES
????-



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hugo Wellens, "Stamboom familie Wellens - Huysmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wellens-huysmans/I4536.php : benaderd 9 mei 2024), "Everaard t'SERCLAES".