Stamboom Warta » Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta (1755-1837)

Persoonlijke gegevens Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta 


Gezin van Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta

Hij is getrouwd met Marchijn Hindriks Kloppenburg.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1786 te Pekela, hij was toen 30 jaar oud.

Ook vermeld als Margijn

Kind(eren):

  1. Marchien Harms Warta  1786-1859 
  2. Gepke Harms  1788-< 1791
  3. Gepke Harms Warta  1791-1837 
  4. Hindrik Harms Warta  1792-1812
  5. Geertje Harms Warta  1795-1810
  6. David Harms Warta  1796-1870 
  7. Roelf harms Warta  1798-< 1800
  8. Roelf harms Warta  1800-1869 
  9. Geert Harms Warta  1804-1874 
  10. Barlina Harms Warta  1807-1852 


Notities over Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta

Ook vermeld als Harms Davijts en Harm Davids zonder Warta
(Dochter Gebke heeft Wartouw, Swartouw en Davijts in akten staan).

Doop in 1753 word ook vermeld en is van eerder gestorven broer met de zelfde naam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na onderzoek in duitse database een mogelijk verband gevonden in de afkomst van Harm Davids Warta . Ik heb daarin gezocht op patroniem Davids en voornaam Harm. Er bleek in heel duitsland maar 1 link te wezen in deze combinatie. Wonende allemaal in Ostfriesland omgeving Timmel, Aurich. Er kwamen in die jaren veel duitse seizoensarbeiders naar de Pekela's dat is dus aannemelijk.Uit een onderzoek naar famillie in Ostfriesland blijkt dat vooral voornamen belangrijk zijn achternaam en patroniemen veranderden dikwijls.
(Voledige tekst: http://www.prijt-priet.nl/onderzoek.htm)

Harm Arens Behrens is van de zelfde leeftijd, Vader David,oma Gebke,Opa Harm Arends van moeders kant kloppen.
Behrens is van zijn Opa. Zoals uit bovenstaand onderzoek blijkt zijn er verschillende aanleidingen om een naam te wijzigen. Nederland en ostfriesland waren toen ingelijfd bij frankrijk
Alleen is onduidelijk waarom Warta ineens word toegevoegd.
De naam warta kan uit het oud duits zijn van Warte wat oa zorgen voor, onderhouden,verplegen betekent
Of van wachten
Wahrte, (Wahren) nam waar,behartigde,handhaafde,bewaarde

"warta, warto, wartai, wartin, wartelli" = Tür, Haustür ( http://wiki-de.genealogy.net/Warthun_(Familienname)

occupational name for a watchman, from warta ‘guard’. ( http://lastnames.myheritage.nl/last-name/Warta)

De vrouw van Harm, Marchien had ook zomaar in eens de toevoeging Kloppenburg gekregen, misschien had dit meer aanzien.
Al met al is dit de meest logische famillie band in plaats van poolse emigranten of Joods, de voornamen zijn echt Ostfries.
En het is de enige gevonden combinatie harm en David. Ook niet in de dbt bestanden van Menne Glas.Wel de kinderen van Harm en Marchien wat dus ook weer aannemelijk maakt dat hij uit Ostfriesland afkomstig was.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------

Dit is misschien een aanduiding dat warta
afkomstig is uit polen al dan niet joods

Geschiedenis
De plaats Pekela ligt in het zuid-oosten van de provincie Groningen. Het dorp dankt zijn ontstaan eind 17e eeuw aan de ontginning van de uitgestrekte veengebieden. Voor de afvoer van turf werd het riviertje de Pekela A vergraven en kreeg de naam Pekelder Hoofddiep. De bevolking bestond voornamelijk uit veenarbeiders, schippers, ambachts- en kooplieden en boeren.

In 1810 werd het langgerekte dorp gesplitst in de twee afzonderlijke dorpen: Oude Pekela en Nieuwe Pekela. De eerste joodse familie vestigde zich in 1683 in de Pekela en hield zich bezig met de handel in tabak. Rond 1700 telde het dorp al acht joodse gezinnen. In 1725 betitelen de joden ter plaatse zich voor het eerst als leden van de Joodse Gemeente Pekela. In de tweede helft van de 18e eeuw nam het aantal joden sterk toe. Het merendeel van hen was afkomstig uit het nabijgelegen Oostfriesland en Polen.

In 1805 telden beide dorpen 248 joodse inwoners, waarvan het leeuwendeel in Oude Pekela rond de buurt de Kamers woonde. De belangrijkste bronnen van bestaan vormden voor hen de handel in vee, vlees, textiel en ongeregelde goederen. Verder waren er veel joodse slagers in beide dorpen werkzaam.

Al in 1757 is er sprake van een reglement voor de Joodse Gemeente Pekela. In een dergelijk document werden zowel religieuze als burgerlijke zaken geregeld. Overtreding van de bepalingen van het reglement konden door de bestuurders van de Joodse Gemeente worden bestraft.
De joodse gemeenschap telde in de tweede helft van de 18e eeuw veel armen.

In 1809 werden alle joden op het grondgebied van het toenmalige Nederland georganiseerd in een nationaal kerkgenootschap. Alle joden binnen het Koninkrijk werden georganiseerd in Joodse Gemeenten, waarvan de Pekela's er een was. Bij een nieuwe indeling in 1821 werd vastgelegd dat de joden in de dorpen en gemeenten Oude en Nieuwe Pekela, Wedde, Onstwedde, Vlagtwedde, Sellingen, Ter Apel en Bourtange behoorden tot de Joodse Gemeente Pekela.

Nog in hetzelfde decennium verkreeg Bourtange de status van Bijkerk. Aan het eind van de 19e eeuw zouden zich nog andere dorpen afscheiden en een zelfstandige Joodse Gemeente vormen.
In de 19e en 20ste eeuw traden er weinig veranderingen op in de beroepsuitoefening van de joden. De meesten van hen verdienden hun brood als koopman, winkelier of slager.

De joodse bevolking groeide in de 19e eeuw sterk. Op zijn hoogtepunt in 1870 telden beide Pekela's 401 joden. Er was toen sprake van een uitgebreid verenigingsleven. Daarna nam het aantal joden als gevolg van de veranderende sociale en economische omstandigheden snel af.

In 1942 telden beide dorpen 150 joden. Deze werden tussen augustus en december 1942 gedeporteerd. Van hen overleefden slechts twaalf de oorlog.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woonde volgens de volkstelling van 1829 van Nieuwe Pekela Op Noordkant 311 leeftijd 74 jaar
Op het zelfde adres worden 2 kinderen genoemd: Berlina Harms Warta 22 jaar en Harmke Harms Warta 15 jaar (dochter van Marchien Harms Warta)

Er waren destijds 4254 inwoners in de gemeente
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: http://www.genealogynet.de/

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta

David Behrens
1725-????
Tetje Harms
1724-1759

Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta
1755-1837

1786
Gepke Harms
1788-< 1791

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 oktober 1837 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
      • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
      • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
      • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
      • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
      • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Warta

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Warta.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Warta.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Warta (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Warta is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    David Warta, "Stamboom Warta", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-warta/I1814.php : benaderd 5 juni 2024), "Harm Davids (H.Arens Behrens) Warta (1755-1837)".