Stamboom Voorhaar » Leendert Voorhaar (ook Verhaar) (± 1715-1785)

Persoonlijke gegevens Leendert Voorhaar (ook Verhaar) 


Gezin van Leendert Voorhaar (ook Verhaar)

(1) Hij is getrouwd met Cornelia Davids Rosenberg.

Zij zijn getrouwdBron 2


Kind(eren):


Het echtpaar is op voor 8 mei 1751 gescheiden.Bron 3

Oorzaak: echtscheiding


(2) Hij is getrouwd met Trijntje Jans Koning.

Zij zijn getrouwdBron 4


Kind(eren):



Notities over Leendert Voorhaar (ook Verhaar)

Leendert Voorhaar (ook Verhaar) is de stamvader van de stamboom Voorhaar. Het is de vraag of zijn voorgeslacht kan worden getraceerd. Dit omdat bij grote branden in Hilversum in 1725 en 1766 heel veel archiefmateriaal is verloren gegaan. In de mannelijke lijn (dus dragers van de naam Voorhaar of Verhaar) zijn in deze stamboom meer dan 600 personen als afstammelingen van hem geregistreerd.
=
Dat de namen Voorhaar en Verhaar voor dezelfde personen of voor personen uit hetzelfde gezin in deze stamboom naast elkaar voorkomen kan worden verklaard: Voor de 19de eeuw werden namen fonetisch geschreven, met als gevolg dat wanneer men naar een andere woonplaats verhuisde, waar een ander dialect werd gesproken, de naam veranderde. Door het decreet van Napoleon van 18 augustus 1811 werd het voor iedereen verplicht een vaste familienaam aan te nemen, en deze op het gemeentehuis te laten registreren. Veel mensen konden in die tijd niet lezen en schrijven, in dat geval bepaalde de gemeenteambtenaar op welke manier de naam geschreven werd. Zo kon het dus voorkomen dat leden uit dezelfde familie verschillend geschreven achternamen hadden.
=
In dezelfde eeuw dat Leendert Voorhaar (ook Verhaar) leefde, heb ik zes andere personen gevonden die de achternaam Voorhaar hebben. Het is goed denkbaar dat zij nabije familie van hem zijn. Ook dat zal vanwege het verloren gegane archiefmateriaal niet makkelijk zijn vast te stellen.
1.
Cornelis Voorhaar uit Rotterdam. Cornelis is, als soldaat van de V.O.C.-kamer Amsterdam, opvarende geweest van het V.O.C.-schip Amstelveen. Op 9 maart 1753 vertrok hij met dit schip van Texel om op 15 december 1753 in Batavia aan te komen. Tussen 30 juni en 18 juli 1753 verbleef het schip in False Bay bij Kaap de Goede Hoop. Aan boord waren 377 opvarenden (zeevarenden, militairen, handwerkslieden, passagiers - waaronder 3 slaven). Jan Willemsz van den Briel was de kapitein.
Cornelis is tot zijn overlijden op 17 november 1756 in dienst gebleven van de V.O.C. Hij overleed in Azië.
Er is een soldijboek beschikbaar waar inkomsten en uitgaven in worden opgetekend. Daarin is ondermeer sprake van een betaling aan zijn zuster Maria Verhaar en haar man Theunis de Jong als zijn enige geïnstitueerde erfgenamen
(bron: Nationaal Archief).
2.
Cornelis Voorhaar uit Alkmaar:
- getrouwd in de kapel te Alkmaar op 30 december 1792 met Marijtje Post, beiden wonende te Alkmaar en voor beiden een tweede huwelijk na het overlijden van hun eerste partner;
- overleden op 7 oktober 1808 te Alkmaar. Op deze datum is hiervan aangifte gedaan door J.A. Narold. Cornelis was toen woonachtig aan de Koningsweg 430 te Allmaar. Hij was bij zijn overlijden 73 jaar en is dus geboren ca 1735;
- begraven op het kerkhof te Alkmaar op 11 oktober 1808 (zijn religie is gereformeerd).
Uit het Historisch Kadaster blijkt dat hij:
- in Alkmaar woonde op 3 verschillende adressen: in 1765 op het Molenerf, in 1783 aan de OZ en in 1807 met zijn vrouw Marijtje Post aan het Verdronkenoord. Op dat laatste adres woonden 3 mensen bij hen in: zwavelstokmaker Gijsbert Krijtlijn, bezemmaker Hermanus Hebbeling en timmerman Fredrik Gaarthuys. De adressen zijn op bijgaande kadastrale kaarten aangegeven.
- koopman was in brandhout.
Marijtje Post werd 74 jaar en is op dezelfde begraafplaats als Cornelis Voorhaar begraven en wel op 26 augustus 1807.
Voor zijn huwelijk met Marijtje Post was Cornelis Voorhaar getrouwd met Fijtje Jacobs Schaar. Zij werd 60 jaar oud en is begraven op 15 juli 1777.
(bron: Regionaal Archief Alkmaar)
3.
Agnes Voorhaar, getrouwd met Jan van Langere en moeder van de op 21 augustus 1768 gedoopte Adriana van Langere. De doop had plaats in de Rooms-Katholieke kerk 'De Papegaai' in Amsterdam. Pastor was Joan Christophorus Hoefkens. Getuigen waren Gerrit Noster en Christina van Langere. Mogelijk is zij dezelfde persoon als Angenis Voorhaar, geboren in Nijmegen die op 26 februari 1793 in het Vrouwen Ziekenhuis in Amsterdam overleed.
(bron voor beide: Stadsarchief Amsterdam)
4./5.
Reijnier Voorhaar, getrouwd met Orseltje Oogenboom, die op 12 oktober 1735 hun dochter Catharina Voorhaar dopen in de Domkerk in Utrecht. Zij wonen op de N.G. bij de Plompe Toren.
(bron: Het Utrechts Archief)
6.
Lucas Voorhaar is op 7 februari 1749 overleden in Rozay-en-Brie in het departement Seine et Marne in Frankrijk. Hij is geboren in Breda. Bij zijn overlijden is hij 35 jaar. Als status wordt opgegeven dat hij 'soldaat gevangene' is.
(bron: Centre Généalogique et Héraldique de Seine et Marne)
=
Leendert Verhaar moet uit Hilversum afkomstig zijn geweest en van gereformeerde gezindte. Door een allesverwoestende brand in 1766 zijn helaas alle DTB boeken verloren gegaan. Leendert´s naam komt niet voor in de verpondingsregisters uit 1733, zodat kan worden aangenomen dat hij geen eigendommen bezat en derhalve gedwongen was een kamer of een kleine woning te huren.
Een voorzichtige conclusie kan getrokken worden dat hij mogelijk actief was als (thuis)wever: sinds de 17e eeuw ontstond in Hilversum een sterke weefindustrie, die gedeeltelijk op thuisweven gebaseerd was. Het ruwe materiaal werd gedeeltelijk aangekocht in Naarden, of in opdracht van Naardse kooplieden verwerkt.
Verder kwam een deel van de schaapswol uit lokale productie voort: op de heidegronden rondom Hilversum (een gevolg van wildkap en totale ontbossing in de 16e en 17e eeuw) waren vele schaapsherders actief.
Leendert zal als jonge man de grote branden van Hilversum meemaken: zowel in 1721, 1723 als 1725 kraaide de rode haan in Hilversum: vrijwel alle woningen hadden rieten daken en stonden dicht opeengebouwd in de diverse kernen.
(bron: http://gw.geneanet.org/pietercostarica)
=
In de begraafregisters van Hilversum volgende begraafinschrijvingen van mogelijke kinderen van Leendert Verhaar/Voorhaar en waar het de laatste persoon betreft Leendert zelf:
Evertje Verhaar - 29/6/1774
Metje Leenderts Verhaar - 9/1/1777
Klaas Verhaar - 7/8/1784
Leendert Verhaar - 9/6/1785

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leendert Voorhaar (ook Verhaar)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Leendert Voorhaar (ook Verhaar)

Voorouders (en nakomelingen) van Leendert Voorhaar (ook Verhaar)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Leendert Voorhaar (ook Verhaar)



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. begraafregisters Hilversum
  2. parenteel Gooische families - Genealogie Uiterwijk
  3. Genealogie Uiterwijk
  4. Genealogie Hilversum

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 juni 1785 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1785: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Het eerste exemplaar van The Daily Universal Register (het latere The Times) wordt gepubliceerd.
    • 14 februari » Paus Pius VI creëert veertien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Imola Gregorio Barnaba Chiaramonti.
    • 23 mei » Uitvinding van de bifocale bril door Benjamin Franklin.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Voorhaar (ook Verhaar)


De publicatie Stamboom Voorhaar is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Voorhaar, "Stamboom Voorhaar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-voorhaar/I6240.php : benaderd 7 mei 2024), "Leendert Voorhaar (ook Verhaar) (± 1715-1785)".