Stamboom Van Rijn » Jan Dekker (1846-1911)

Persoonlijke gegevens Jan Dekker 

  • Hij is geboren op 8 mei 1846 in Schermerhorn, Alkmaar, Noord-Holland.
  • Beroepen:
  • Geloof: Nederlands Hervormd.Bron 4
  • Woonachtig: Krelagestraat 1 kamer 14, Alkmaar, Noord-Holland.Bron 4
  • (persoon) .Bron 4
    aantekening: invaliditeitswet
  • (persoon) .
    Krelagestraat 1, Bejaardenhuis Alkmaar, Rijksmonument 1916
    Iedereen die tussen de zestig en zeventig jaar oud is en 156 weken heeft gewerkt, had recht op een pensioen, zo werd in de in 1913 ingevoerde invaliditeitswet vastgelegd. Voor velen die op hun oude dag in de armenzorg waren beland, bood deze sociale zekerheid de mogelijkheid om weer zelfstandig te gaan wonen. Huisvesting was echter schaars en allerhande pensions sprongen in op het rijzende probleem van ouderenhuisvesting. De armenzorgbesturen in diverse gemeenten - waaronder Alkmaar en Amsterdam - stelden daarop commissies in om nieuwe mogelijkheden voor bejaardenhuisvesting te onderzoeken.
    In Amsterdam werd geopteerd voor de moderne Deense oplossing waarbij binnen een groeiende stad ouderen op een behoorlijke wijze werden gehuisvest. In navolging van Amsterdam won de Alkmaarse commissie informatie in bij mevrouw Karen Pederson uit Kopenhagen, die zich erg had ingezet voor de ontwikkeling van de plannen. Er werd gesuggereerd om naar een combinatie van permanente en tijdelijke ouderenbehuizing te streven, waarbij in een tehuis ook plaats zou zijn voor diegenen die niet meer volledig zelfstandig kunnen functioneren. Een soort bejaardenhuis met aanleuningwoningen dus. Ook in een keuken, badgelegenheid en conversatiezaal zou kunnen worden voorzien, volledig naar voorbeeld van de Deense verzorgingstehuizen van dat moment. De Alkmaarse commissie stelde verder voor om deze huizen 'Karenhuizen' te noemen, als verwijzing naar de Deense oorsprong en de door Pederson verstrekte informatie.
    Niet lang daarna, in 1916, werd door de Vereeniging voor Volkshuisvesting 'Alkmaar' een openbare prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een dergelijk Karenhuis. Het jonge architectenduo Duiker en Bijvoet wonnen de prijsvraag met hun ontwerp onder het motto 'Zon'. Van de Deense inspiratiebron was niet veel meer over, want het complex bestond uit woningen die voor iedereen, niet alleen voor ouderen, toegankelijk waren. Het door Duiker en Bijvoet ontworpen Karenhuis is echter een bijzonder en mogelijk uniek voorbeeld van een gebouw met meerdere eenkamerwoningen en representeert de opkomst van de sociale voorzieningen aan het begin van de 20ste eeuw, zoals die wat later ook bij het Nieuwe Bouwen centraal stonden. De realisatie van het Karenhuis zou het eerste gezamenlijke gebouw van Duiker en Bijvoet worden.
    De opzet van de vleugels is de inmiddels klassieke bejaardenhuis indeling: lange gangen waaraan aan één zijde de woningen zijn gelegen. De appartementen zijn naar moderne maatstaven vrij klein en werden daarom in de jaren zeventig verbouwd tot tweekamerwoningen met in de gangen uitgebouwd een aparte keuken en badkamer. Ook een groot deel van de oorspronkelijke plavuizenvloeren in de karakteristieke gangen zijn bij deze verbouwing verwijderd; binnendeuren zijn vervangen en de oude zijn naar de zolder verbannen. Door de verbouwingen is dus veel van het oorspronkelijke interieur en het daarmee samenhangende karakter van de ruimten verloren gegaan.

    De structuur en indeling zijn echter nog wel grotendeels aanwezig, en ook van het oorspronkelijke kleurgebruik kon nog veel achterhaald worden. Uit het kleuronderzoek kwam een opmerkelijk kleurrijk interieur naar voren. Voor het houtwerk in het interieur van de gangen waren in opzet bijvoorbeeld de heldere kleuren rood, geel en groen gebruikt. Het geel en rood sloot aan bij de minder verzadigde toon van de ondermeer voor de lambriseringen toegepaste gele bakstenen en de rode plavuizen vloeren. In de woningen zelf is een vaste kastenwand geplaatst waarin de toegang en een venster zijn opgenomen. Hierin is een lijnenspel van geel voor de constructieve elementen en groen voor de opdeklatten toegepast waarmee de grote helderrode vlakken van de deuren zijn omgeven. Uit dit gebouw met een traditionele indruk kwam een modern woningcomplex naar voren waarbinnen invloeden uit het functionalisme een plaats hebben gekregen. Inmiddels is het gebouw een rijksmonument en staat het aan de vooravond van opnieuw een verbouwing, waarbij de bouw- en kleurhistorische bevindingen mogelijk hun weerslag zullen vinden.
  • Hij is overleden op 11 april 1911 in Heiloo, Noord-Holland, hij was toen 64 jaar oud.Bron 5
  • Een kind van Klaas Dekker en Johanna Morsch
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2020.

Gezin van Jan Dekker

Hij is getrouwd met Trijntje Groen.

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1870 te Akersloot, Castricum, Noord-Holland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 6

Vader bruidegom Klaas Dekker
Moeder bruidegom Jannetje Morsch
Vader bruid Volkert Groen
Moeder bruid Antje van der Veer
Nadere informatie beroep bg.: -; beroep vader bg.: landbouwer

Kind(eren):

  1. Jansje Dekker  1871-1951 
  2. Antje Dekker  1875-1946 
  3. Maria Clasina Dekker  1877-1958 
  4. Gertrudis Dekker  1881-1941 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Dekker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Dekker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Dekker

Klaas Dekker
1813-1888

Jan Dekker
1846-1911

1870
Jansje Dekker
1871-1951
Antje Dekker
1875-1946

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. huwelijksakte Jansje Dekker
  2. huwelijksakte Trijntje
  3. geboorteakte Gertrudis
  4. gestichtenkaart
  5. Noord-Hollands Archief Heiloo 1911 aktenummer 12
  6. Noord-Hollands Archief Toegangnr: 358 Inventarisnr: 3 Akersloot Aktenummer: 9

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 8 mei 1846 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1846: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 10 juni » Californië verklaart zich onafhankelijk van Mexico.
    • 16 juni » Kardinaal Giovanni Maria Mastai Ferretti wordt gekozen tot Paus Pius IX.
    • 23 september » Ontdekking van Neptunus door de Franse astronoom Urbain Le Verrier en de Britse astronoom John Couch Adams. De vinding werd geverifieerd door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle.
    • 31 oktober » Goedkeuring van de bouw van de spoorlijn Oravița - Baziaș
    • 21 november » Oliver Wendell Holmes, Sr. introduceert de term anesthesie.
    • 28 december » Iowa ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 29e staat.
  • De temperatuur op 1 mei 1870 lag rond de 13,7 °C. De winddruk was 21 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 52%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1870: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 2 augustus » Feestelijke opening van 's werelds eerste metro, onder de Theems, nabij de Tower Bridge in Londen.
    • 16 augustus » De veldslag bij Mars-la-Tour vormde een onderdeel van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871). Twee Pruisische korpsen drongen het volledige Franse Rijnleger terug naar de forten van Metz.
    • 4 september » Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
    • 20 september » De Inname van Rome beëindigt de Kerkelijke Staat.
    • 27 september » Verheffing van het Apostolisch vicariaat Luxemburg tot Bisdom Luxemburg.
    • 12 december » Joseph H. Rainey uit South Carolina wordt het eerste zwarte lid van het Amerikaans Congres.
  • De temperatuur op 11 april 1911 lag tussen 0.9 °C en 11,9 °C en was gemiddeld 5,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 9,1 uur zonneschijn (67%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 11 maart » Oprichting van de Franse voetbalclub US Concarneau uit de gelijknamige plaats in Bretagne.
    • 1 mei » Dina Sanson wordt in Rotterdam de eerste politievrouw van Nederland.
    • 30 mei » De eerste editie van de Indianapolis 500 vindt plaats op Indianapolis Motor Speedway.
    • 30 juni » Oprichting van de Apostolische Prefectuur Sumatra in Nederlands-Indië.
    • 1 september » Anthony Fokker maakt voor het eerst een vlucht boven Haarlem met zijn eendekker Spin III.
    • 24 oktober » Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog is de Nieuport van kapitein-vlieger Carlos Piazza het eerste vliegtuig in de geschiedenis dat werd beschoten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Dekker

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dekker.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dekker.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dekker (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van Rijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jos van Rijn, "Stamboom Van Rijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I30200.php : benaderd 30 mei 2024), "Jan Dekker (1846-1911)".