Stamboom Van Rijn » David Caspers (1772-1827)

Persoonlijke gegevens David Caspers 

  • Hij werd gedoopt op 1 maart 1772 in Oostwold, Hoogemeeden en Lagemeeden, Zuidhorn, Groningen, Nederland.
    "1772 Den 1 Maart gedoopt Davis Spurius, zoontje van Elske Jacobs gedoopt te Lage meeden"
    Toelichting: Spurius - onwettige zoon)
  • Hij is overleden op 25 juni 1827 in Alkmaar, Noord-Holland.
    David Caspers, overleden den 25e Junij 1827,
    ten vijf ure, des morgens, oud 55 Jaren, wonende
    en overleden in de wijk D. N. 309, van beroep
    Timmerman, geboren te Lege Mete, Gehuwd met
    Helena Ploeger, oud 34 jaren, zoon van Jacob Caspers
    en Elisabeth Jacobs, beide overleden"
  • Een kind van Casper Jacobs van Schra en Elske Jacobs Geerts
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 september 2015.

Gezin van David Caspers

(1) Hij is getrouwd met Nieske Fokkes.

Zij zijn getrouwd op 14 september 1794 te Grijpskerk, Zuidhorn, Groningen.

zoon van Casper Jacobs van Schraa en Elske Jacobs
dochter van Focke Hoijkes (Fokkes) [ Fokke Haaijkes] en Trijntje Adolphs.

[Doop- en trouwboek Grijpskerk 1683-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 210, folio 137 ]

Kind(eren):

  1. Fokke Caspers  1795-????
  2. Grietje Kaspers  1802-????


(2) Hij is getrouwd met Louisa Johanna Margaretha Schupp.

Zij zijn getrouwd op 6 september 1811 te Alkmaar, Noord-Holland.

zoon van Casper Jacobs van Schraa en Elske Jacobs
dochter van Georg Abraham Schup en Isabella Scheldewie (ovl 22-5-1811)

Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Helena Catharina Ploeger.

Zij zijn getrouwd op 2 november 1820 te Alkmaar, Noord-Holland.Bron 1

zoon van Casper Jacobs van Schraa en Elske Jacobs
dochter van Andries Ploeger en Anna Elisabeth Ide (ovl 10-9-1806 Purmerend)
Nadere informatie beroep bg.: timmerman;
beroep bruid: dienstmaagd;
weduwnaar van Louisa Johanna M. Schup, weduwe van Gerrit Smit

bg vermeld als "David Caspers"

Kind(eren):



Notities over David Caspers

overgenomen uit de Genalogische website van de familie Tjoelker-Schuuring

Een bigamist ontmaskerd, rond 1800
Op 1 maart 1772 wordt in Lagemeeden, een kilometer of zes ten westen van de stad Groningen, een zoon van de zesentwintigjarige Elske Jacobs ten doop gehouden, genaamd David (Caspers). Hij is ‘in onecht’ geboren; pas in 1778 trouwt Elske Jacobs, met Casper Jacobs van Schraa, afkomstig van Enumatil. Desalniettemin noemt David deze Casper Jacobs van Schraa later zijn vader en neemt hij de naam David Kaspers aan. David trouwt in 1794, op 22-jarige leeftijd, in Grijpskerk met Nieske Fokkes, van Grijpskerk, die viereneenhalve maand later bevalt van hun eerste kind, dat de naam Fokke krijgt. Ruim vóór 1802 verdwijnt David echter: het volgende kind van Nieske Fokkens, dat geboren wordt in 1802, is ‘in onecht geboren’. Als David’s zoon Fokke in 1815 trouwt, wordt toestemming daarvoor verleend door diens moeder en door zijn grootvader van vaderszijde, omdat ‘wijlen David Caspers op een clandestiene wijze zich geabsenteerd’ heeft.
Bij het overlijden van Nieske Fokkens, in 1826, wordt vermeld ‘gehuwd met David Kaspers, wiens beroep en woonplaats is onbekend’. Het wordt klaarblijkelijk als vaststaand feit aangenomen, dat David zich uit de voeten heeft gemaakt en elders voortleeft, ofschoon hem net zo goed een ongeval overkomen zou kunnen zijn. Nergens is te vinden dat zijn vrouw ooit heeft geprobeerd hem dood te laten verklaren, wat haar in staat zou stellen wettig te hertrouwen. Had ze toch nog hoop, dat hij tot inkeer zou komen? Of was ze eenvoudigweg te weinig ontwikkeld om dergelijke stappen te kunnen of durven zetten?
Voor zijn vrouw Nieske, zoon Fokke en de lokale overheid is David eenvoudigweg verdwenen, maar ruim tweehonderd jaar later zijn we dankzij gedigitaliseerde archieven in staat David’s gangen na zijn vertrek uit Grijpskerk na te gaan: in 1811 duikt hij weer op in Alkmaar, waar hij als 39-jarige (opnieuw) trouwt, met Louisa Johanna Margaretha Schup(p), 20 jaar oud en van Duitse afkomst (haar vader kwam uit Sulzbach in Rheinland-Pfalz (West-Pfalz, een kilometer of 80 ten Noordoosten van Saarbrücken)). Bij zijn huwelijk wordt vermeld, dat hij ‘geboren is uit het wettig huwelijk deszelfs ouders’, wat zoals boven aangegeven ook niet geheel in overeenstemming is met de waarheid. Zijn vader speelt het spelletje mee: hij verleent schriftelijk toestemming voor het huwelijk zonder te reppen van het eerdere huwelijk, maar geeft anderzijds enkele jaren later toestemming voor het huwelijk van David’s zoon Fokke,omdat David zoek is (’op clandestiene wijze zich geabsenteerd heeft’). Louisa is Evangelisch- Luthers en ook David treedt toe tot de Evangelisch-Lutherse kerk. In 1819 sterft Louisa en ruim een jaar later, op 2 november 1820, hertrouwt David. Hij is dan 47 en zijn nieuwe vrouw 28, maar reeds weduwe. Nog steeds is David bezig zijn verleden te verdoezelen. Bij de huwelijkse bijlagen is een verklaring ondertekend door ‘R.K. Drijfhamer, Pastoor der Evangelische Lutersche gemeinte zu Delmhorst in das Oldenburgse’ over het overlijden van zijn vader. Het gaat om een stuk in het Duits, met een bijgevoegde vertaling in het Nederlands. Degene die het schreef beheerste het toenmalige Duitse schrift zo te zien goed, maar de taal verraadt toch dat hier geen Duitser van geboorte aan het woord is (een sprekend voorbeeld is Handzeigenung in plaats van Unterschrift of Signatur. Reeven (of
Rieuwen) Klaasens Drijfhamer is de naam van een zwager van David, getrouwd met zijn halfzuster Anje (in 1810, lang na het ’verdwijnen’ van David!), afkomstig uit Appingedam en verwer van beroep. Of deze werkelijk betrokken is bij het bedrog, is niet duidelijk. Kennelijk lijkt het David, nadat hij is overgegaan tot de Evangelisch-Lutherse geloofsrichting, wel geloofwaardig om de getuigenis omtrent de dood van zijn vader aan een Evangelisch-Lutherse predikant toe te schrijven. De datering van zijn vaders dood is echter geheel correct; David onderhoudt dus nog steeds banden met zijn geboortestreek. David heet inmiddels officieel David Kaspers en zo heet zijn vader (eigenlijk Casper Jacobs van Schra) in het document naar post-Napoleontische gedachtengang Jacob Caspers. Dat ‘Caspers’ van oorsprong een patronimium is, lijkt al vergeten te zijn: de familienaam van de vader is immers gelijk aan de familienaam van de zoon? De onmiskenbare falsificatie wordt niet doorzien. In de marge van het document schrijft een ambtenaar een opmerking over het betaalde bedrag (zevenenveertig cents) en voegt het, met de vertaling, bij de officiële stukken.
Wat David Kaspers rond 1800 nog lukte, zonder officiële echtscheiding een tweede huwelijk aangaan alsof er nooit een ander huwelijk geweest was, zou daarna lastiger worden, vanwege de verplichting om documenten van de Burgerlijke Stand over te leggen - toch iets moeilijker te falsificeren dan een verklaring van de hand van een (fictieve) buitenlandse predikant!)

[bron : http://tjoelker.org/]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot David Caspers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk David Caspers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van David Caspers


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Noord-Hollands Archief Alkmaar 1820 aktenr 60

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 maart 1772 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: regen zeer betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: droog. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
    • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
    • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
    • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".
  • De temperatuur op 2 november 1820 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen weerlicht. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  • De temperatuur op 25 juni 1827 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
    • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
    • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
    • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
    • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Caspers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Caspers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Caspers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Caspers (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Van Rijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jos van Rijn, "Stamboom Van Rijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I108205.php : benaderd 3 juni 2024), "David Caspers (1772-1827)".