Stamboom van Kammen Bouma ea » Jan Jacobus van Seggeren (1830-1909)

Persoonlijke gegevens Jan Jacobus van Seggeren 

Bron 1

Gezin van Jan Jacobus van Seggeren

Hij is getrouwd met Baukje Geerts Elzinga.

Zij zijn getrouwd op 30 augustus 1865 te Dantumadeel, hij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):


  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Jan Jacobus van Seggeren

    VII-G  Baukje Geerts Elzinga, dochter van Geert Hendriks Elzinga (VI-G) en Aaltje Salomons de Bruin, zonder beroep en dagloonster, wonende te Zwaagwesteinde, is geboren op 5 april 1823 14.00 uur te Zwaagwesteinde, is overleden op 25 april 1904 17.00 uur te Zwaagwesteinde. Baukje werd 81 jaar en 20 dagen.


    Baukje Geerts Elzinga woont volgens het bevolkingsregister van Zwaagwesteinde (1850 - 1859) bij haar broer Hendrik Geerts Elzinga en zijn vrouw Nieske Hendriks de Jong en hun twee kinderen Theunis Hendriks Elzinga (* 1845) en Hinke Hendriks Elzinga (* 1848). Er is geen nadere periode ingevuld. Haar twee kinderen Rinse (1852 - 1857) en Lieuwkje (1858 - 1860) komen op dat overzicht niet voor.

    In het bevolkingsregister van Zwaagwesteinde (1859 - 1879), wordt zij vermeld met haar man Jan van Seggeren en hun kinderen Tjeerd, Rinze, Lieuwkje, Geert en Aaltje. Boven het blad is als jaartal 1869 vermeld.


    Baukje trouwt op 30 augustus 1865 te Dantumadeel op 42-jarige leeftijd met de 34-jarige Jan (Jan de Jong) van Seggeren, natuurlijke zoon van Rinse Jans Monsma en Lieuwkje Lieuwes de Jong. Jan, arbeider en dagloner, wonende te Zwaagwesteinde, is geboren op 16 mei 1831 08.00 uur te Zwaagwesteinde, is als geboren aangegeven op 16 mei 1831 te Dantumadeel (aangever geboorte was zijn vader Rinse Jans Monsma (vader)), is overleden op 22 maart 1909 12.30 uur te Zwaagwesteinde. Jan werd 77 jaar, 10 maanden en 6 dagen.<116>


    Jan van Seggeren is als geboren aangegeven door Rinse Jans Monsma, van welk kind Rinse verklaarde de vader te zijn en het als het zijne te erkennen.

    De moeder van Jan woonde ten tijde van de volkstelling in 1829 in Zwaagwesteinde samen met Rinse Jans Monsma.
    Zowel in 1829 als in 1831 bij de geboorte van Jan van Seggeren en bij haar overlijden in dat jaar was zij officieel gehuwd met Jacobus van Seggeren die in Leeuwarden ongehuwd samen woonde met Gettje Gerrits Liezinga.

    Jan zal met deze sitiuatie niet tevreden zijn geweest, want hij noemde zich zelf Jan de Jong (familienaam van zijn moeder).
    In het inschrijvingsregister voor de Nationale Militie is Jan ingeschreven als Jan de Jong, vader onbekend, moeder Lieuwkje Lieuwes de Jong.

    Wellicht heeft het daarom ook zo lang geduurd voordat Jan in 1865 trouwde met Baukje Geerts Elzinga.
    Bij zijn huwelijk zijn bijlagen overgelegd van het huwelijk tussen Jacobus van Seggeren en zijn moeder Lieuwkje Lieuwes de Jong.
    Omdat Jan binnen dat huwelijk is geboren wordt hij daar dan ook vermeld als zoon van Jacobus van Seggeren, die zich dan in 1865 als kolonist in het bedelaarsgesticht te Ommerschans bevindt.

    Vermoedelijk heeft men vanaf dat moment Jan weer officieel geregistreerd als Jan van Seggeren.
    Zowel zijn kinderen als zijn overlijden zijn aangegeven met de familienaam van Seggeren.


     


    Van Jan en Baukje zijn vijf kinderen bekend:


     

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jacobus van Seggeren?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Jan Jacobus van Seggeren

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jacobus van Seggeren


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Nederland, overledenen en begrafenissen, 1668 - 1945, via https://www.myheritage.nl/research/colle...

      Jan Van Seggeren
      Geslacht: Man
      Geboorte: 1865
      Burgerlijke staat: Getrouwd
      Overlijden: 30 jul 1886 - Groningen, Groningen, Nederland
      Vader: Jan Van Seggeren
      Moeder: Baukje Elzinga
      Echtgenote: Taetske De Roos
      Kind: Geert Jans Van Seggeren
      Indexeren Project (Batch) Nummer: I07184-4
      Oorsprong systeem: Netherlands-EASy
      GS film nummer: 483890
      Referentie-ID: p.193

      A few records may be earlier or later.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 mei 1830 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
      • 25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
      • 18 mei » Het dorp Gendringen in de Achterhoek wordt door een grote brand grotendeels in de as gelegd.
      • 31 juli » Koning Karel X van Frankrijk wordt gedwongen tot troonsafstand en vlucht naar het buitenland.
      • 4 oktober » België heeft de troepen van Koning Willem I verjaagd en roept de onafhankelijkheid uit bij monde van het Voorlopig Bewind.
      • 16 oktober » De Nederlandse kroonprins Willem van Oranje proclameert de onafhankelijkheid van België
      • 5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.
    • De temperatuur op 30 augustus 1865 lag rond de 18,1 °C. Er was 0.9 mm neerslag. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 54%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
      • 9 april » Met de overgave van generaal Robert E. Lee eindigt de Amerikaanse Burgeroorlog.
      • 14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
      • 19 juni » In Galveston, Texas wordt de afschaffing van de slavernij en de vrijheid van alle voormalige slaven in Texas afgekondigd. De dag wordt in de Verenigde Staten gevierd als Juneteenth.
      • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
      • 17 december » Leopold II wordt koning der Belgen.
    • De temperatuur op 22 maart 1909 lag tussen 4,9 °C en 8,5 °C en was gemiddeld 6,8 °C. Er was 0.4 mm neerslag. Er was 0.6 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
      • 2 februari » In de Franse krant Le Figaro publiceert de Italiaanse schrijver Filippo Tommasso Marinetti zijn futuristisch manifest: een loflied op de dynamiek van het machinetijdperk.
      • 17 maart » Aanvaring tussen Duits en Noors schip bij de ingang van de Nieuwe Waterweg, acht doden.
      • 31 maart » Servië accepteert Oostenrijks gezag over Bosnië en Herzegovina.
      • 6 april » De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Robert Peary bereikt (vermoedelijk) de Noordpool, samen met Matthew Henson en vier Inuit: Ooqueh, Ootah, Egingwah en Seeglo.
      • 24 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Everton in Viña del Mar.
      • 27 juli » Tweede dag van de Tragische week in Catalonië, een opstand die hardhandig neer wordt geslagen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Seggeren


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Pieter van Kammen, "Stamboom van Kammen Bouma ea", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-kammen-bouma/I584.php : benaderd 10 juni 2024), "Jan Jacobus van Seggeren (1830-1909)".