Stamboom Van der Wijk » Dirk II van Brederode (de goede) (± 1260-1318)

Persoonlijke gegevens Dirk II van Brederode (de goede) 

  • Hij is geboren rond 1260.
  • Beroep: Leenheer.
  • Functie tot 1288: Baljuw van Kennemerland.Bron 1
  • (Leger) tot 1315.Bron 1
    Nam deel in een krijgstocht in Vlaanderen
  • Hij is overleden op 16 december 1318 in Reims.
    Overleden op de terugreis van een pelgrimstocht naar het Heilige Land, en werd in de Dominicanerkerk te Reims begraven.
  • Hij is begraven in Reims.
  • Een kind van Willem I van Brederode en Hillegonde van Voorne
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2014.

Gezin van Dirk II van Brederode (de goede)


Notities over Dirk II van Brederode (de goede)

Dirk ll: geboren in het midden van de 13de eeuw rond 1260 en derhalve een vroege" Brederode, is een intressante figuur.
Zijn relatief lange leven van c.a. 58 jaren valt

Dirk II? die gehuwd was met Maria van der Lecke? was een belangrik man in zijn tijd . Bij tal van politieke gebeurtenissen en krijgstochten was hij aanwezig. In 1288 was hij baljuw van Kennemerland, in 1290 voegde hij zich bij de ontevreden Zeeuwseedelen tegenover Floris V? wat evenwel tot verzoening kwam. Hij ging mee naar Engeland om Graaf Jan 1 te halen en in 1315 nam hij deel aan een veldtocht in Vlaanderen. Hij stierf in 1318 in Reims op de terugreis van een pelgrimstocht. Zijn vrouw?bij wie hij 7 kinderen had, was al in 1307 overleden.

Strijd in Zeeuws-Vlaanderen 1295:

Vlaanderen was in een ingewikkelde situatie geraakt door onderhandelingen met zowel buurland Frankrijk als met het economisch zo belangrijke Engeland. Graaf Floris V buitte deze kans uit door een paar rooftochten onder aanvoering van Dirk ll van Brederode en Jan van Renesse te, maken naar westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Stad en land verwoest en gebrandschat achter latende: keerden de aanvoerders Dirk en Jan rijk aan buit naar hun leenheer Floris V terug .

Graaf Jan 1 terug naar Hol land 1297:

Na de moord op Floris V in 1296 ontstond grote tweedracht in Holland in verband met de overname van het gezag. Om deze situatie te reguleren, nam Dirk ll van Brederode het initiatief om op zijn eigen kosten (!) Floris zoon, Jan vanuit Engeland? waar deze aan het hof werd opgevoed? terug te halen en als de nieuwe Graaf en wettige opvolger te doen huldigen. Graaf Jan 1: die voor zijn vertrek huwde met de Engelse koningsdochter Elisabeth: werd op de terugtocht met zijn versierd schip begeleid door een gezantschap edelen.
Wegens tegenwind kwam men evenwel in Zeeland aan wal, hiermee zijn rivaal Dirk ll van Brederode negerende! waarop deze in verbittering naar Holland terugkeerde

Verdacht van moord 1298:

Ondanks zijn in 1290 gegeven belofte van trouw! werd Dirk ll toch verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Graaf Floris V en daarvoor gevangen gezet. toen na enige tijd zijn onschuld bleek? kwam hij weer op vrije voeten.

Dirk ll van Brederode was in zijn dagen een bekend en gewaardeerd persoon. Vrijwel zijn gehele leven was hij lid van de grafelijke Raad, die de regerende graaf bijstond en adviseerde in het bestuur. .
Dirk ll was niet alleen een bekwaam aanvoerder, hij was ondanks zijn krijgsverrichtingen een beminnelijk mens, wat hem de bijnaam de Goede aanbracht. Hoewel vaak van huis: verzuimde hij niet te voldoen aan de verpliehtingen die op hem rustten ten aanzien van het religieuze leven, Zo schonk hij in 1315 aan de nieuwe kloosterkerk te Haarlem een fraaie gouden kelk, welliicht als devotie voor een door hem in dat jaar ondernomen pelgrimsreis. Een tweede pelgrimsvaart, in 1318 heeft hij niet mogen volbrengen tot aan de terugkeer in de eigen woning.
Op de terugreis werd hij ziek en stierf hij in Reims in Noord-Frankrijk waar hij in het klooster van de Dominicanen werd begraven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk II van Brederode (de goede)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk II van Brederode (de goede)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk II van Brederode (de goede)

Dirk van Teijlingen
± 1180-± 1236
Hendrik van Voorne
± 1200-< 1259
Catharina van Cysoing
± 1210-± 1260

Dirk II van Brederode (de goede)
± 1260-1318


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://users.skynet.be/rennes/genealogie/Brederode.htm

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Brederode (de goede)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. en H. van der Wijk, "Stamboom Van der Wijk", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-wijk/I4907.php : benaderd 4 mei 2024), "Dirk II van Brederode (de goede) (± 1260-1318)".