Stamboom Ten Hagen » Johannes Petrus Smeele (1832-1888)

Persoonlijke gegevens Johannes Petrus Smeele 


Gezin van Johannes Petrus Smeele

Hij is getrouwd met Anna Everdina Christina de Surmont de Bas.

Zij zijn getrouwd op 23 april 1860 te Voorburg, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Johannes Petrus Smeele

Titel: Mr.J.P. Smeele - Mr. Johannes Petrus Smeele
Katholieke jurist die carrière maakte bij de rechterlijke macht op Curaçao en na terugkeer in Nederland korte tijd Tweede Kamerlid was voor het district Leiden. Kleinzoon is C.J.A.M. ten Hagen, Tweede Kamerlid.

Ridderorde:
- Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 12 oktober 1880
- Ontving van Venesullo de Bolivar orde

Hoogeschool Leiden gepromoveerd 2-4-1856

Loopbaan:
- advocaat en procureur te 's-Gravenhage, van 11 april 1856 tot 1860
- lid rechtbank van Curaçao, van 1860 tot 1869
- lid Hof van Justitie van Curaçao, van 1869 tot 1871
- 8 mei 1869 - 2 november 1871 met ziekteverlof in Nederland
- 27 november 1871 - 13 januari 1872 waarnemend procureur-generaal van Curaçao
- 1 mei 1872 voorzitter Hof van Justitie van Curaçao en lid koloniale raad te Curaçao,
- 1 juli 1878 tot 5 januari 1888 procureur-generaal en ondervoorzitter koloniale raad te Curaçao
- lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 juli 1886 tot 17 augustus 1887 (voor het kiesdistrict Leiden)
- 5 januari 1888 na langdurige ziekte overleden te Den Haag
==
Bevolkingsregister Den haag
2-1-1920:
==
Woonplaats: Lange Pooten, Den Haag, omstreeks 1857
==
Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, Deel 10, J.P. Smeele:

SMEELE (Johannes Petrus), geb. te 's Gravenhage 23 April 1832, overl. aldaar 5
Jan. 1888. Hij doorliep lagere school en gymnasium te 's Gravenhage, studeerde
te Leiden en promoveerde aldaar 2 April 1856 op een proefschrift Over de oorzaken
van den strijd tusschen Engeland en zijne Amerikaansche koloniën in de vorige
eeuw tot doctor in de beide rechten. Negen dagen later werd hij beëedigd als
advocaat en procureur in zijn geboorteplaats, om vier jaar daarna benoemd te
worden tot lid van de rechtbank op Curaçao. Bij de nieuwe rechterlijke indeeling in
1869 ging hij over in het nieuwe Hof van Justitie, waarvan hij in 1872 voorzitter werd.
Intusschen had hij in de moeilijke jaren van 1871 en 1872 het ambt van
procureur-generaal waargenomen, waartoe hij in 1878 definitief benoemd werd.
Ook had hij zitting in den Kolonialen raad. Onverwacht werd hij in 1886 voor het
kiesdistrict Leiden tot lid van de Tweede Kamer der Staten- Generaal gekozen. Hij
was gehuwd met A.E.C. d e S u r m o n t d e B a s .
Bron: familie-aanteekeningen; Nieuwe Rotterdamsche Courant 25 Mei 1886; A.T.
Brusse , Curaçao en zijne bewoners.

Auteur: de Gaay Fortman
==
Brief van C.J.A.M. ten Hagen aan De Gaay Fortman over zijn opa J.P. Smeele: "Mij is wel steeds ter ore gekomen dat hij op Curacao in zeer groot aanzien stond, en in feite soms meer de regeering voerde dan de Gouverneur, overigens was hij een zeer nobel en bescheiden persoon, die zich zelf op den achtergrond stelde, zoals ook blijkt uit ingesloten afschrift van een krantenknipsel. Zijn benoeming tot lid van de Tweede Kamer geschiedde geheel buiten zijn weten en tijdens zijn verblijf op Curacao door bevriende relaties; hij werd gekozen in plaats van den Heer Dommer (A.R.). In mijn bezit bevindt zich ook nog een zilveren vaas gegoten uit ingezamelde gelden met opschrift "De eere wacht aan den Weledelgestrengen Heer J.P. Smeele december 1871"; ik heb echter niet de juiste reden kunnen achterhalen, waarom hem deze is geschonken. Ook als jurist was hij zeer bekwaam, en eenige malen stond zijn naam op voordrachten voor lid van den Hoogen Raad."

==
Zie bijgevoegde foto van de zilveren beker gegeven aan J.P. Smeele. J.P. Smeele heeft in/na dec 1871 een zilveren beker gekregen, die zich als erfstuk nog steeds in familiehanden bevindt, met de volgende inscriptie: "De eere wacht aan de E.G.H. J.P. Smeele, Curacao dec. 1871". (E.G.H. = Edel Gestrengen Heer) In 1871 was hij lid van het hof van justie, maar ook tijdelijk waarnemend procureur generaal van Curacao. Deze zilveren beker is gegoten uit ingezamelde gelden (delen van zilveren munten). Overgebleven in familiehanden eind 20e eeuw zijn ook gedeeltes van zilveren muntjes, naast de zilveren beker; wat het verhaal bevestigd. Op de beker staan 2 takken afgebeeld; aan de ene kant van de inscriptie waarschijnlijk een eikenblad, aan de ander kant waarschijnlijk een inlands blad uit curacao. Dit om de verbondenheid tussen Nederland en Curacao aan te geven?

Een plausibele verklaring van het bestaan van de zilveren beker is een dankbetuiging aan J.P. Smeele voor zijn rol in de affaire Sassen (die uitvoerig is gedocumenteerd):
In 1871 speelde "de affaire Sassen" op Curacao. Van 27 november 1871 - 13 januari 1872 is JP. Smeele waarnemend procureur-generaal van Curaçao geweest. De procureur generaal Willem Sassen was namelijk in conflict geraakt met de gouverneur Wagner en ontslagen; hij was een "volksvriend" en in talrijke relletjes gaf het Curacaose volk blijken van zijn symphatie. De advocaat generaal Koentze was een van de heftigste vervolgers van de heer Sassen, toen hij met de waarneming van het ambt van procureur generaal was belast. De gouverneur heeft zich daarop laten overhalen de heer Koentze van deze waarneming te ontheffen. Toen is J.P.Smeele met die waarneming belast. Deze heeft op voortreffelijke wijze zich van deze taak gekweten. Men vreesde vooral met de op Curacao steeds rumoerige feestdagen van eind december nieuwe ongeregeldheden en toen hebben enige inwoners (de schutterij) de procureur generaal Smeele hun diensten als vrijwilliger aangeboden, die deze heeft aangenomen. (Bron o.a.: Curacao en zijne bewoners, A.T. Brusse, 1882, p157/158). Voor zijn inzet en het voorkomen van op handen zijnde opstanden/relletjes is het waarschijnlijk dat de burgerij/schutterij de tijdelijk procureur generaal J P Smeele na afloop heeft willen bedanken en huldigen met deze zilveren beker met toepasselijke inscriptie.

In het boek "Curacao en zijne bewoners" (1882) staat vermeld dat J P Smeele het volgende verstandige besluiten nam, waar de burgers erg blij om waren, opdat rellen werden voorkomen:
"Die waarneming werd opgedragen aan den heer Mr. J. P. Smeele, lid van het Hof van Justitie in de kolonie. De heer Smeele aanvaardde denzelfden dag zyn nieuwe betrekking en haastte zich den heer Sassen diens voorloopige gevangenneming minder zwaar te maken. Des avonds te 11 uren van dien dag werd de heer Sassen, op grond eener beslissing van het Hof, in vryheid gesteld, en nam hy zyn intrek by den heer C. E. Monsanto Je., toenmaals Consul van Haïti alhier, die op verzoek van eenige ingezetenen zijne woning daartoe beschikbaar stelde en alzoo wellicht bygedragen heeft om veel onheil te vermyden, dat anders plaats kon gehad hebben. De militaire wachten, welke tot den 27sten in de stad en aan de Overzyde geplaatst waren, werden op dien dag, des avonds, vervangen door wachten van de schuttery, die daartoe hare diensten had aangeboden. Vreezende dat de luidruchtigheden, waarmede de kersfeestdagen en de nieuwjaarsdag sinds onheuglyken tyd op het eiland plegen gevierd te worben, tot verkeerde interpretatien aanleiding zouden geven, boden veertig ingezetenen by adres hunne diensten om de orde te helpen handhaven den waarn. Proc-generaal Smeele aan, die het aanbod met genoegen aannam."

==
Biografiën J.P. Smeele online:
- http://www.historici.nl/retroboeken/nnbw/#source=10&page=476&size=800&accessor=accessor_index
- http://www.parlementairdocumentatiecentrum.nl/id/vg09ll8wrcz1
- http://www.parlement.com/9291000/biof/01268
- http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu10_01/molh003nieu10_01_1416.php
- http://m.europa-nu.nl/
==
Boeken J P Smeele:
- “Over de oorzaken van den strijd tusschen Engeland en zijne Amerikaansche koloniën in de vorige eeuw”, 1856, J.P. Smeele.
Dit proefschrift is digitaal helemaal te lezen en ook te downloaden als PDF: http://books.google.com/books?id=40ETAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=inauthor:%22Johannes+Petrus+Smeele%22&hl=nl&ei=_5CdTonBBsuWOpnXqfkI&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Dit proefschrift uit 1856 is in 2010 (opnieuw) uitgegeven in Japans en Chinees en wordt op internet verkocht in deze twee talen.

- Curacao en zijne bewoners, A.T. Brusse, 1882). Digitaal: lcweb2.loc.gov/service/gdc/scd0001/2008/.../20081015002cu.pdf
==
Bron: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-jense/I3908.php
==

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Petrus Smeele?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Petrus Smeele

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Petrus Smeele


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



De publicatie Stamboom Ten Hagen is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. ten Hagen, "Stamboom Ten Hagen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ten-hagen/I7.php : benaderd 6 mei 2024), "Johannes Petrus Smeele (1832-1888)".