Stamboom Seelemeijer » Wycher Hendryx (Klaver) (1560-????)

Persoonlijke gegevens Wycher Hendryx (Klaver) 

  • Hij is geboren in het jaar 1560.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 december 2009.

Gezin van Wycher Hendryx (Klaver)


Kind(eren):



Notities over Wycher Hendryx (Klaver)

Als we voor de laatste wereldoorlog bezien waar de familienaam Klaver veel voorkomt, dan zien we ondermeer dat er veel Klavers wonen in de kop-van-Overijssel (het wit-omcirkelde gebied op bovenstaande kaart). In plaatsen als Wanneperveen (met name in het gebied Belt-en-Schutsloot), Vollenhove, Zwartsluis, Giethoorn en in mindere mate in Genemuiden en Blokzijl, is het aantal Klavers ver boven het landelijk gemiddelde aantal.

Na de oorlog, met de steeds beter wordende verbindingen en het gemak waarmee gereisd kan worden, zwerven een deel van die Klavers uit over de rest van Nederland.

Nagenoeg iedere Klaver uit de genoemde plaatsen stamt af van een van de drie broers Hans, Sijmon en Luite Klaver. De drie broers zijn allen rond het tweede kwart van de 18e eeuw geboren op de Sandbelt, een hogere liggende stukje zandgrond in het veengebied van Noord-West-Overijssel, thans deel uitmakend van het watersportplaatsje Belt-Schutsloot (gemeente Brederwiede).

Alleen van hun neef, Hendrik zijn ook (veel) nakomelingen bekend. Hendrik verlaat de Kop-Van-Overijssel in zijn begin twintiger jaren en vertrekt naar Amsterdam. Daar huwt hij en krijgt hij vanaf ongeveer 1775 een achttal kinderen. Ton Klaver uit Roosendaal heeft zich de afgelopen jaren `ontfermd` over het wel en wee van Hendrik en zijn nakomelingen, hetgeen geresulteerd heeft in een prachtige publicatie. Ton heeft ook het verhaal van de voorouders van Hendrik op een rijtje gezet en ik maak dan ook dankbaar gebruik van de inhoud van deze (tweede) publicatie.

Hans, Sijmon en Luite zijn kinderen van Roelof Klaver en Hendrikje Sijmens Sok. Dit echtpaar is (onder meer) terug te vinden in het register van de volkstelling van 1748 van Wanneperveen (toendertijd de gemeente waaronder de Sandbelt resorteerde). In de diverse stukken uit het StatenArchief van het rijksarchief Overijssel is Roelof ook terug te vinden met betrekking tot aan- en verkopen van land en in de erfuiting van schoonvader Sijmen Sanders Sok. Roelof wordt dan steevast aangeduid met de toevoeging Roelof Hans Klaver; dus Roelof de zoon van Hans.

Die Hans is echter de grote geheimzinnige. We hebben niets, maar dan ook niets over Hans in de archieven kunnen vinden die rechtstreeks met hem verband houden. Een zeer groot nadeel is de afwezigheid van Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Wanneperveen uit het begin van de 18e eeuw. Dat Hans er geweest is, dat staat vast. Zijn naam komt terug bij nog drie andere personen in de Kop van Overijssel; Kunnigje Hansen Klaver (die met Harm Jacobs als egtelieden in 1753 op belijdenis des geloofs worden aangenomen als lidmaat van de kerk in Wanneperveen), Trijntjen Hans Klaver (die ondermeer met partner Albert Tijmens Granus blijkens de volkstelling van 1748 woonachtig is aan de Schutsloot) en Hermen Hans Klaver (die als weduwnaar van Trijntje Berends in 1742 te Zwartsluis wederom in het huwelijk treedt met Jantjen Jans).

Hans is alleen te vinden in een erfuiting van Harmen Jans Klaver. Harmen zijn vrouw is overleden en hij is van plan om opnieuw te huwen. In een erfuiting van 1721 wordt een Hans Klaver als oom en voogd van zijn onmondige dochter vermeld. Hans is dus een broer van Harmen Jans, dus Hans is een zoon van Jan.

In 1745 is een Hendrik Jans Klaver, als weduwnaar, ook van zins om weer te trouwen. In zijn erfuiting wordt ondermeer Harmen als voogd van zijn vijf minderjarige kinderen genoemd. Hans en Harmen hebben dus nog een broer die Hendrik heet.

In 1708 wordt vervolgens in de hervormde kerk van Wanneperveen een Bene Jans Klaver aangenomen als lidmaat en in 1712 trouwt te Kolderveen een Aaltjen Jans Klaver van Giethoorn.

Het is aannemelijk dat ook Bene en Aaltje broer respectievelijk zuster zijn van Hans, Harmen en Hendrik.

In 1674 wordt in het lidmaten register van Wanneperveen vermeld dat ingekomen zijn Jan Beene en Kunnigje Hans zijn huisvrouw. Boven deze vermelding wordt ook Aaltje Jans genoemd. In het register van vuursteden, opgemaakt rond 1675 wordt een Jan Klaver genoemd in de lijst van inwoners te Beulake en in Wanneperveen, in het hoofdgeld register van 1675 wordt Jan alleen in Wanneperveen genoemd. Als in 1694 dan ook nog een acte in het archief van het Schoutambt Vollenhove wordt gevonden waarin Kunne Hans, weduwe van Jan Beenen Claver wordt genoemd, dan is het welhaast zeker. Er is dus een Jan Klaver, zoon van Beene. De vijf genoemde kinderen zijn kinderen van Jan en Kunnigje.

Het echtpaar is vermoedelijk kort voor 1674 gehuwd en is dan woonachtig op de Beulake, en gezien hun plaats van vermelding in voornoemde registers -als laatste-, moet dat aan de Giethoornse kant geweest zijn. Ze gaan in Giethoorn naar de kerk. Na de geboorte van hun dochter Aaltje vertrekt het gezin van Beulake naar Wanneperveen. Daar wonen ze een aantal jaren en worden de overige kinderen geboren. In welke volgorde is niet bekend. Het kan ook zijn dat er nog kinderen doodgeboren zijn of jong overleden zijn.

Als het echtpaar Jan en Kunne woonachtig zijn in Beulake (rond 1674), wonen ze naast Beene Claver. Het kan haast niet anders dan dat Beene de vader is van Jan. Deze Beene is in 1647 te Giethoorn, als Beene Hendricks, gehuwd met Aaltje Jans. Aaltje komt te overlijden voor 1672, want dan huwt Beene Klaver met Beertje Roelofs. In deze huwelijksacte komt voor het eerst de naam Claver voor.

Met het eerste huwelijk van Beene is nog wat vreemds aan de hand. In 1645 wordt in het trouwboek van Vollenhove het voornomen huwelijk van Beene Henricks, soone van Hendrick Wichers tot Geithoorn met Aeltien Janss, dogter van Jan Teunijs uit de Beulacke aangekondigd. Er volgen drie afkondigingen, doch geen huwelijk. Blijkbaar zijn er bezwaren gerezen tegen het huwelijk vanuit de gemeente. Een reden kan zijn, dat Aaltje niet was gedoopt. Met de belofte dat dit alsnog plaats zal gaan vinden huwt het echtpaar in 1647 in Giethoorn. In het trouwboek staat een derde afkondiging en een `copulatie` vermeldt; Beene Hendricks van Geijthorn en Alie Jans van `t hoge veen. In maart van het daaropvolgende jaar laat Aaltje zich, samen met haar broer Lambert, dopen in de kerk van Giethoorn.

Een maand voor het tweede huwelijk van Beene huwt een Marrigje Beenen, dochter van Beene Hendriks uit de Beulake. Het is aannemelijk dat Marrigje ook een kind is van `onze` Beene en daarmee een zus van Jan Beene. Beene wacht met zijn tweede huwelijk tot alle kinderen de deur uit zijn. In dat geval bespaart hij zich de kosten voor het laten opmaken van een erfuiting. Voor hem leuk, voor ons minder leuk, want in dat geval hadden we in ieder geval zeker geweten hoe het met de afstammelingen van Beene had gezeten.

Het gaat niet slecht met Beene. Na zijn tweede huwelijk wordt hij samen met zijn vrouw nog vermeld in het register van de 500e penning van Beulake in 1675. Hij is dan goed voor 500 guldens. Rond 1682 is er dan nog wat vreemds aan de hand. In het register van vuursteden dat is opgemaakt rond dat jaar (kan een aantal jaren eerder begonnen zijn) wordt de buurtschap Beulake twee keer vermeld. De tweede keer wordt het huis van Beene Claver vermeld als zijnde weg. Dat van zijn buren overigens ook. Nu kwam het regelmatig voor dat door de risicovolle manier van vervenen in dat gebied (veel te smalle landstroken tussen de trekgaten) en de stormen in de Zuiderzee die het water meerdere malen bij Blokzijl over de dijken liet stromen, het gehele achterland onder water kwam te staan. De komende eeuw herhaalde dit patroon zich regelmatig totdat rond 1777 er geen bewoners meer waren in Beulake en het dorp van de kaart verdween.

Vermoedelijk heeft Beene zich elders in Beulake gevestigd. Dichter bij de kerk van Beulake dan bij de kerk van Giethoorn (waar hij tot dusverre op gericht was). De overgang van de Gieterse kerk naar de Beulaker kerk zal echter nog wel wat bedenkingen hebben gekost. Als zich dan in 1686 een nieuwe predikant, ds. Waterham, in de Beulaker kerk aandient, dan neemt Beene de stap en laat zich als een der eerste inschrijven als lidmaat van de Beulaker kerk.

Hoe nu verder terug? Wel, dat wordt allemaal giswerk. Beene Hendricks wordt een zoon genoemd van Hendrick Wichers. De naam Wicher komt nog wel een aantal keren te voorschijn in de Kop van Overijssel.

Zo huwt op 1 maart 1621 een Hendrick Wichers, soone van Wijcher Hendrijx wonende te Barsbeek met Clarijs Jans, dogter van Jan Roeloffs tot Wanneperveen. (R.A.O. DTB Vollenhove 486/040).
Dit zou `onze` Hendrick Wichers kunnen zijn. Hun zoon Beene zou dan in 1621 of kort daarna geboren kunnen zijn hetgeen aardig in het leeftijdenplaatje zou passen.

Evenzo is er een acte van 31 maart 1639 (R.A.O. Trouw Vollenhove 486/93) waarin Hendrik Wigers, soone van Hendrik Wigers (hetgeen in de acte later is omgedraaid; dus Wiger Hendriks), met Lubbigjen Hendricks, dogter van Hendrick Tijmens. Is dit dezelfde Hendrik Wigers? Is Clarijs overleden en trouwt Hendrik voor de tweede keer?

Of wat dacht U van een inschrijving van 14 april 1632 (R.A.O. Trouw Vollenhove 486/003) waarin een Wijcher Hendrijx, sone van zaliger Hendrix Wijgers tot Vollenhove trouwt met Marrichijen Pouwels, dogter van Pouwel Peters in Barsbeek.
Dit kan niet van dezelfde familie zijn, want anders zou Wijcher Hendrijx nog moeten leven.

De namencombinatie Wicher en Hendrik komt dus meerdere keren voor rond Vollenhove. Zonder `bewijs` uit het StatenArchief door middel van erfuitingen o.i.d. is het ondoenlijk om met zekerheid iets over de eerste generaties te zeggen.
Nog moeilijker is het om aan te geven van waar die eerste generaties dan weer afkomstig zijn. Wicher en Beene zijn friese namen. Naar mijn idee is Klaver ook een friese naam. Hoewel het gebied waar we het over hebben al rond het jaar 1000 bewoond is, is het bekend dat rond het midden van de 12e eeuw vroege kolonisten vanuit het huidige WestStellingwerf het gebied introkken. Was de eerste Klaver een van hen??

bron www.familie-klaver.com

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wycher Hendryx (Klaver)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Wycher Hendryx (Klaver)

Wycher Hendryx (Klaver)
1560-????



Onbekend


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam (Klaver)

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam (Klaver).
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over (Klaver).
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam (Klaver) (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Robert Seelemeijer, "Stamboom Seelemeijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-seelemeijer/I22275.php : benaderd 11 mei 2024), "Wycher Hendryx (Klaver) (1560-????)".