Stamboom Ottenhoff - Schilder » Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen (????-1260)

Persoonlijke gegevens Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen 

  • Roepnaam is Ogier.
  • Hij is overleden in het jaar 1260.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2022.

Gezin van Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen

Hij is getrouwd met Geertruida van Wateringen Wateringhe.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen

Onderstaande informatie met referentie aan "Stamboom Luser Stasse"

Vrijstaande boerderij, genaamd de Schoutswoning, voortgekomen uit een middeleeuws versterkt huis dat bekend stond onder de naam 'Huys uten Hoecke'
Omschrijving.
De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot ver in de middeleeuwen. De polder waarin de boerderij is gelegen behoorde van oudsher tot het dorp Wateringen. De locatie van de boerderij is, zover bekend, de vroegst bebouwde plek van Wateringen. Al in de le helft van de 13e eeuw stond hier een versterkt huis, eigendom van de edelman Ogier Uytenhoecke, stamvader van het latere riddergeslacht Van de Wateringhe
http://www.monumentenzorgdenhaag.nl/monumenten/bovendijk-141-en-143 / Bovendijk 141 en 143 Wateringse Veld Schoutswoning

Ogier van Cralingen (1), uit het geslacht Utenhoeke, was in het midden der 13e eeuw eigenaar van enige gronden, die later de heerlijkheid Wateringen uitmaakten. Mogelijk was hij dezelfde Ogier, die in 1247 wordt genoemd (Rotterd. Historiebl. II A, 563) of ook dezelfde die in 1260 en 1267 Ogier van Wateringen heet. De weduwe van dezen, Gertrudis of Geertruida, schonk in 1260 met toestemming van haar zoon Gerardus miles de Wateringhe land aan de abdij van Rijnsburg (v.d. Bergh, Oorkondenboek II, 33, 71;Rotterd. Hist. Bl. II, 562 en 592). Zij heeft nog een zoon, Ogier. Mogelijk ook nog een dochter, Machteld Wiggersdochter van Cralingen (Wigger = Ogier?), deze erkent 13 Nov. 1270 de tienden van het nieuwe land van Cralingen. alsmede ¼ der tienden van Cralingen van de utrechtsche abdij van St. Paulus in leen te hebben ontvangen, zooals haar vader ze placht te houden (de Fremery, Oork. boek, no. 159).

Ogier (2) de zoon, wat het waarschijnlijkst is, òf de kleinzoon van voornoemde Gertrudis bezat het kasteel Honingen, door Ogier (1) vóór 1260 gesticht, en werd later met het ambacht van Cralingen beleend. In 1297 komt hij als ridder voor, wanneer graaf Jan 16 Juni 1297 uitspraak doet tusschen de bedeschuldigen van de ambachten van Heer O.v.C. en Herman Bokel (zie http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu09_01/molh003nieu09_01_0289.php ) in West-IJselmonde en bepaalde dat H.B. ambacht ? en O. ambacht ? zou dragen in de jaarl. beden en de kosten van cogge en heirvaart (v. Mieris, Groot Charterb. I, 586). Op denzelfden dag geeft de graaf aan O.v.C. het recht van nakoop in zijn ambacht Cralingen, maar behoudt zich tevens zijn eigen rechten in het ambacht voor en neemt voor zich en zijn nakomelingen het recht van nakoop op den Heer (v.d. Bergh, Oork. boek, no. 1004). In een brief, dien O.v.C. 25 Nov. 1299 van de gravin en weduwe Elisabeth weet te verkrijgen, is de beperking, die de graaf er in had gevoegd, achterwege gebleven (Oork. boek, a.v., p. 455; v. Mieris, I, 586, 619). Heer Ogier, onder wien het ambacht Cralingen behoorlijk omschreven en gewaarborgde rechten verkreeg, terwijl de zaak der bedijking op vasten voet gevestigd en daardoor de veiligheid verzekerd werd, overleed in of kort voor 1300 en werd door een anderen Ogier als heer van Cralingen opgevolgd.

Deze Ogier (3), meer dan waarschijnlijk zijn zoon komt als knape voor 29 Nov. 1303, als Storm, heer Gilliszoon van Voorschoten de uitspraak over zijn vergrijpen aan den graaf verblijft en vraagt aan heer Kerstant van Raephorst, ridder, Oedgier uten Hoeke en Oedgier van Cralingen, knapen, deze oorkonde te bezegelen (v. Mieris, II, 37). Ongetwijfeld behooren de beschuldigde en de getuigen tot dezelfde familie. Laatstgenoemde Ogier is in 1314 ridder en heeft geschil met Dirk Boekel over de grensscheiding tusschen beider bezittingen, over het beheer der kerkegoederen en over het voorofferen in de kerk van Ouderschie, welk geschil 19 Mei 1314 door heer Jan van Beaumont wordt beslecht (Reg. Hannonensia, 53; Rott. Hist. bl. IIA, 570, 571). Den 31. Juli 1323 regelde graaf Willem III te Woudrichem de huwelijksvoorwaarden tusschen Rickaerde, dochter van O.v.C., ridder, en Jan de Snider, poorter te Dordrecht (maar als de graaf daarbij spreekt van ‘zijne nichte’ Rickaerde, is dit slechts als een hoffelijkheid op te vatten) (van Mieris, II, 321). Verder is deze O.v.C. ons niet voorgekomen. Wel verzocht het kapittel van S. Salvator als collator, 5 Aug. 1340, aan den aartsdiaken van Utrecht om heer Odger van Cralingen in het bezit te stellen van de kerk van Scherpenisse (Hannonensia, 271), maar deze zal een geestelijk persoon zijn geweest en ongetwijfeld een ander als de heer van Cralingen.

Ogier (3) van Cralingen is waarschijnlijk de broeder, anders de vader van Gillis (1), die hiervoorgaat.

Tusschen 1247 en 1323 komen verschillende Ogier's voor: zij dragen den naam van van Wateringen, òf Utenhoeke, òf van Voorschoten (een heerlijkheid nabij Rotterdam) òf van Cralingen. Zij zijn niet altijd goed van elkaar te onderscheiden, maar blijkbaar behooren zij tot hetzelfde geslacht.
Zie: Rotterdamsche Historiebladen II A, 451-453, 562-574.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Oedzier Wigger Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen

Oedzier Wigger Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen
????-1260



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Andre Ottenhoff, "Stamboom Ottenhoff - Schilder", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ottenhoff/I1763.php : benaderd 6 mei 2024), "Oedzier Wigger "Ogier" Uytenhoecke van Wateringhe van Cralingen (????-1260)".