Stamboom Meyvisch » Josephus Lemmens (1889-1915)

Persoonlijke gegevens Josephus Lemmens 

  • Hij is geboren op 19 april 1889 in Borgerhout.Bron 1
    D.L.Broeckhoven was arbeider en E.Braekman was koetsier, beiden woonachtig in Borgerhout
  • Beroep: vanaf rond 1910 behangersgast.Bron 2
  • Woonachtig:
  • Hij is overleden op 5 mei 1915 in Stuivekenskerke, hij was toen 26 jaar oud.Bron 6
    11de linieregiment
    1,701 m- blond

    oorspronkelijk begraven: Avekapelle graf nr.18 F.R.1573
    huidige begraafplaats: Steenkerke, militaire begraafplaats, achter de Sint Laurentiuskerk, graf nr 317 (nr.594)

    onderscheiding: Eretekens:Ridder in de Leopold II orde met palm en Oorlogskruis (K.B. dd.1817/09/15)

    Volgens mondelinge overlevering binnen de familie zou Jozef op 5 mei 1915 een gevaarlijke opdracht aanvaard hebben als 'vrijwiliger' en hierin het leven gelaten,maar wetenschappelijk medewerrker Dominiek Dendooven in Ieper,Flanders War Musseum-St Maartensplein 3, vindt hier geen gegevens over.

    volgens het dagboek van dokter Hertoghe, legerarts aan het front in WOI was het weer voortreffelijk in de buurt van Ieper op 5 mei 1915 (uit Dokter Albert De Moor-Hannibal 2012_ ISBN 978 94 9137 605 4. p.167): "Lente.Bloemen in de weide: paardenbloemen,Stellaria holostea,Veronica,Lamium album,Ficaria ranunculoides enz.Heggen en struiken staan sedert veertien dagen in blad, grote bomen in knop. Het koren in de velden staat al tot 30 cm hoog,de buiten groent. Het is heel heet vandaag, vanavond krijgen we onweer......"

    Joe English lag aanvankelijk begraven in STEENKERKE vooraleer hij bijgezet werd in de Ijzertoren in Diksmuide.

    wikipedia:

    Oud-Stuivekenskerke
    In 1866-1872 wil men de Sint-Pieterskerk restaureren. Omdat dit te veel werk bleek, besliste burgemeester J.B. De Graeve om een nieuwe kerk te laten bouwen. De nieuwe kerk zou echter een tweetal kilometer ten noorden van de dorpskern worden gebouwd, in de nabijheid van zijn landgoed Vicogne. De jaren erna ontstaat al gauw een nieuwe dorpskern rond deze kerk, met een pleintje, een schooltje, een pastorie, een herberg en een kruidenierswinkel. De oude kerk wordt afgebroken, op de toren na. De oude dorpskern vervalt tot een klein gehuchtje, met enkele kleine woningen en een hoeve. Het krijgt de naam "Oud-Stuivekenskerk".

    Belgische militairen bij het Onze-Lieve-Vrouwhoekje, gedurende de Eerste Wereldoorlog
    Het dorp kreeg het zwaar te verduren in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers proberen van het westen over de IJzer de Belgische stellingen op de linkeroever in te nemen. De IJzerbocht ter hoogte van Tervate is een van de zwakke schakels. Op 19 oktober 1914 wordt de brug er opgeblazen door het Belgisch leger. Drie dagen later slagen de Duitsers er echter toch in de IJzer over te steken. Het Belgisch leger kan ze niet terugdringen, enkel tot stilstand brengen. De nacht van 22 op 23 oktober wordt door Belgische officieren de kerk van Stuivekenskerke in brand gestoken, zodat de Duitsers deze niet als observatiepost zouden kunnen gebruiken. De volgende dag dringen de Duitsers echter verder door en bezetten verschillende hoeves, waaronder ook Vicogne. De hoeve wordt echter volledig in puin geschoten. De nacht van 30 op 31 oktober wordt de IJzervlakte door de Belgen onder water gezet, waarmee een eind komt aan de Duitse opmars. De volgende vier jaar blijft het ondergelopen Stuivekenskerke verdeeld in een noordelijke deel met Duitse posten, en Oud-Stuivekenskerke met Belgische voorposten. Deze belangrijke Belgische voorpost "De Grote Wacht Zuid" werd van december 1914 tot mei 1915 bemand door de artilleriewaarnemer Edouard Lekeux, een reserveluitenant die in feite een kloosterling was. Na de oorlog werd hij weer franciscaan. Hij nam het initiatief tot de bouw van een gedenkkapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege".

    Op 16 oktober 1918 verlaten de Duitsers het gebied.

    Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje in Stuivekenskerke ligt tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Tijdens W.O. I is de kerktoren een belangrijke Belgische voorpost. De herdenkingskapel, de restanten van de kerktoren met oriëntatietafel, de gedenkstenen voor diverse Belgische legereenheden en de ongeschonden demarcatiepaal met het opschrift "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht" vormen samen een beschermd dorpsgezicht en oorlogslandschap.

    TORENRUÏNE
    Gedurende de Slag aan de IJzer ( 18 - 31 oktober 1914) werd de toren van Oud-Stuivekenskerke door artilleriegranaten beschadigd. Na de onderwaterzetting (eind oktober 1914) stond hij met de omringende huizen op een eiland.

    In december 1914 richtte de artilleriewaarnemer reserveluitenand Edouard Lekeux er een observatiepost in. De toren werd verschillende malen door granaten geraakt en tot een puinhoop herschapen. Vanaf maart 1915 had luitenant Lekeux zijn observatiepost in de geveltop van de beschadigde hoeve ernaast. Hij bleef er tot in mei 1916, ondertussen was hij tot kapitein bevorderd.

    GROTE WACHTPOST
    Tijdens de Slag aan de IJzer had een Duits detachement Oud-Stuivekenskerke bereikt maar door de onderwaterzetting moest het terugtrekken. Vanaf 3 november 1914 werd hier een Belgische voorpost ingericht, vóór de frontlijn aan de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide.
    Gedurende de stellingenoorlog werd die post geleidelijk uitgebreid tot een “grand’ garde”, een grote wachtpost. Dit was een geheel van posten in het geïnundeerde gebied tussen de IJzerdijk en de spoorwegberm. Hier was een compagnie infanterie opgesteld, met enkele mitrailleurs. De verbindingsswegen liepen over lange en glibberige loopbruggen.
    In de grote wachtpost waren geregeld verliezen: door beschietingen, door het vuur van mitrailleurs en scherpschutters, bij acties van patrouilles, bij de bevoorrading en aflossing. Het was er altijd gevaarlijk, het leven was er hard en ongezond.

    SLEUTELPOSITIE
    De grote wachtpost Oud-Stuivekenskerke had een belangrijke plaats in de Belgische verdediging. Hij lag meer dan een kilometer voor de frontlijn en op een kleine verhevenheid in het vlakke landschap, hij kon een ruim deel van het front en van het niemandsland waarnemen en onder vuur houden. “Oud-Stuv” bewaakte de Duitse posten op de westelijke oever van de IJzer en zorgde voor de verbinding met de grote wachtpost Reigersvliet, bij de puinhopen van de hoeve met die naam. Hij beschermde ook de linkerflank van de sector Kaaskerke, vlak tegen de IJzer.
    Oorzaak: gesneuveld in oorlog '14-18
  • Hij is begraven in 1ste :Avekapelle, herbegraven Steenkerke graf nr. 317.Bron 6
  • Een kind van Adrianus Lemmens,Versmissen en Maria Elisabethe Claes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2021.

Gezin van Josephus Lemmens

Hij is getrouwd met Regina Janssens.

Zij zijn getrouwd

BOrgerhout H akten tot 1906

Kind(eren):



Notities over Josephus Lemmens

Soldaat 2 kl mil 1909/Belg in dienst 1909. Gesneuveld in WO I. Stamnummer 111/57247.
Regina is na de dood van Jozef hertrouwd met Rik, het huwelijk bleef kinderloos.

oorspronkelijk begraven: Avekapelle graf nr.18 F.R.1573
huidige begraafplaats: Steenkerke, militaire begraafplaats, achter de Sint Laurentiuskerk, graf nr 317 (nr.594)

onderscheiding: Eretekens:Ridder in de Leopold II orde met palm en Oorlogskruis (K.B. dd.1817/09/15)

Volgens mondelinge overlevering binnen de familie zou Jozef op 5 mei 1915 een gevaarlijke opdracht aanvaard hebben als 'vrijwiliger' en hierin het leven gelaten,maar wetenschappelijk medewerrker Dominiek Dendooven in Ieper,Flanders War Museum-St Maartensplein 3, vindt hier geen gegevens over.

volgens het dagboek van dokter Hertoghe, legerarts aan het front in WOI was het weer voortreffelijk in de buurt van Ieper op 5 mei 1915 (uit Dokter Albert De Moor-Hannibal 2012_ ISBN 978 94 9137 605 4. p.167): "Lente.Bloemen in de weide: paardenbloemen,Stellaria holostea,Veronica,Lamium album,Ficaria ranunculoides enz.Heggen en struiken staan sedert veertien dagen in blad, grote bomen in knop. Het koren in de velden staat al tot 30 cm hoog,de buiten groent. Het is heel heet vandaag, vanavond krijgen we onweer......"

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Josephus Lemmens?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Josephus Lemmens

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Josephus Lemmens


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. RAA,akte 401,bevolkingsregister 1890
    2. Felix archief Antwerpen,bevolkingregsiter Borgerhout,1910-1920
    3. Felix archief Antwerpen
    4. Felix archief Antwerpen,bevolkingregsiter Borgerhout
    5. Felix archief Antwerpen,bevolkingregsiter Borgerhout,1900-1910
    6. Flandres Fieldmuseum/Wilssens Danny

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 april 1889 lag rond de 15,6 °C. De winddruk was 14 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 67%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
    • In het jaar 1889: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Benjamin Harrison wordt beëdigd als 23e president van de Verenigde Staten
      • 3 april » De Staten-Generaal, in verenigde vergadering bijeen, verklaren de Nederlandse koning Willem III wegens ziekte buiten staat de regering waar te nemen.
      • 22 april » De Amerikaanse president Benjamin Harrison stelt Oklahoma open voor vestiging door kolonisten.
      • 6 september » In Antwerpen ontploft de patroonfabriek Corvilain. Er vallen 95 slachtoffers.
      • 7 december » John Boyd Dunlop krijgt een octrooi op de luchtband.
      • 8 december » Op initiatief van Pim Mulier wordt de Nederlandse Atletiek en Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, opgericht.
    • De temperatuur op 5 mei 1915 lag tussen 9,3 °C en 23,8 °C en was gemiddeld 15,5 °C. Er was 20,1 mm neerslag. Er was 6,6 uur zonneschijn (44%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
      • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
      • 24 april » De Armeense Genocide begint.
      • 25 april » Eerste Wereldoorlog: De Slag om Gallipoli begint.
      • 7 mei » De RMS Lusitania wordt getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot.
      • 1 juli » Oprichting van de Luxemburgse voetbalclub Avenir Beggen.
      • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1887 » Jan Grauls, Belgisch politicus († 1960)
    • 1890 » Lou Bandy, Nederlands zanger († 1959)
    • 1892 » Germaine Tailleferre, Frans componiste en muziekpedagoog († 1983)
    • 1895 » Anton Pieck, Nederlands tekenaar en kunstschilder († 1987)
    • 1895 » Henri Pieck, Nederlands architect, tekenaar en kunstschilder († 1972)
    • 1897 » Jiroemon Kimura, oudste man ter wereld ooit († 2013)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Lemmens

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lemmens.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lemmens.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lemmens (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Meyvisch is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    José Meyvisch, "Stamboom Meyvisch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meyvisch/I126.php : benaderd 9 juni 2024), "Josephus Lemmens (1889-1915)".