Stamboom Lokhorst » Susanne Civile d'Aumale (1740-1822)

Persoonlijke gegevens Susanne Civile d'Aumale 


Gezin van Susanne Civile d'Aumale

Zij is getrouwd met Jan Adolf van Hardenbroek.

Zij zijn getrouwd op 14 juni 1768 te Kasteel Hardenbroek.


Kind(eren):



Notities over Susanne Civile d'Aumale

Gravin d’, markiezin d’Haucourt.

Susanna was de jongste van zes kinderen, van wie er twee jong overleden. Haar vader stamde uit een oorspronkelijk Noord-Frans adellijk geslacht. Haar moeder kwam uit een Haagse regentenfamilie. Het gezin woonde ’s winters in Leeuwarden aan de deftige Tweebaksmarkt, ’s zomers op de Hemmemastate in Berlikum.
In 1746 verloor Susanna beide ouders. Haar moeder stierf na een lang ziekbed, haar vader aan de verwondingen die hij bij de slag van Rocoux (Oostenrijkse Successieoorlog) had opgelopen. De bezittingen in Friesland werden verkocht en de kinderen verhuisden naar Utrecht, waar zij werden opgevoed door hun tante Jacquelina Cornelia van Assendelft. Daar maakten Susanna en haar zus Anna (1738-1818) kennis met James Boswell, een jonge Schot die er in 1763-1764 rechten studeerde en bevriend was met Belle van Zuylen. In haar brieven noemt Van Zuylen de zusters enkele malen terloops.
In 1768 trouwde Susanna d’Aumale met de weduwnaar Johan Adolph van Hardenbroek. Van Hardenbroek was dol op zijn ‘Súske’. Als hij niet bij haar kon zijn schreef hij haar vrijwel dagelijks en liet blijken hoezeer hij haar, ‘le plus cher que j’ai au monde’, miste. Het echtpaar kreeg zes kinderen: Gijsbert Carel Duco (1769), Louis (1771), Sophie (1773), de tweeling Ernst Louis en Louise Ernestine (1774), en Govert Johan Adolph (1780).
De eerste jaren van haar huwelijk woonde Susanna Civilla met haar gezin en zuster Anna Charlotte op kasteel Hardenbroek. Tot de veelvuldige gasten behoorden haar zwager, de Utrechtse regent Gijsbert Jan van Hardenbroek, en haar achterneef, de Friese dichter en politicus Onno Zwier van Haren. Susanna had ook een goed contact met haar twaalf jaar jongere stiefzoon Johan Govert Adolph van Hardenbroek (1752-1774), kamerjonker van prins Willem V. In brieven hielden ze elkaar op de hoogte van de laatste nieuwtjes en roddels. Eind december 1770 vertelde zij hem over de huwelijksvoornemens van zowel Belle van Zuylen als haar broer. Opmerkelijk is dat zij neerbuigend schreef over ‘een zekere dame’ en ‘een tweede huwelijk in die familie’.
Tussen 1773 en 1791 woonde het gezin in ’s-Hertogenbosch, Veurne en Bergen op Zoom. Aan het eind van Johans militaire carrière keerden zij in 1791 terug naar kasteel Hardenbroek. Hij overleed er nog datzelfde jaar. Op 26 april 1822, een kleine maand voor haar dood, maakte Susanna nog mee dat haar zoons de erfelijke titel van baron werd toegekend. Zij stierf op 82-jarige leeftijd op kasteel Hardenbroek.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Susanne Civile d'Aumale?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Susanne Civile d'Aumale

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Susanne Civile d'Aumale

Susanne Civile d'Aumale
1740-1822

1768

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 mei 1740 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1740: Bron: Wikipedia
    • 9 januari » De Rooswijk, een VOC-handelsschip, loopt tijdens een storm op een zandbank en vergaat (met een kostbare lading zilver) met haar volledige bemanning voor de Engelse kust van Kent.
    • 17 augustus » Kardinaal Prospero Lorenzo Lambertini wordt gekozen tot Paus Benedictus XIV.
    • 22 augustus » Kroning van Paus Benedictus XIV in Rome.
  • De temperatuur op 30 mei 1822 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
    • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
    • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
    • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
    • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
    • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
    • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam D'Aumale

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam D'Aumale.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over D'Aumale.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam D'Aumale (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Lokhorst is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Arwi Lokhorst, "Stamboom Lokhorst", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I8139.php : benaderd 6 mei 2024), "Susanne Civile d'Aumale (1740-1822)".