Stamboom Lars Werner » Jan MESSELINK (1855-1939)

Persoonlijke gegevens Jan MESSELINK 


Gezin van Jan MESSELINK

Hij is getrouwd met Elisabeth WESSELINK.

Zij zijn getrouwd op 1 september 1882 te Lonneker (Overijssel, The Netherlands), hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Herman MESSELINK  1884-1947 


Notities over Jan MESSELINK


Stadsbrand Enschede 1862 - uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Op 7 mei 1862 brak in een woonhuis aan de Kalanderstraat in Enschede brand uit. Het huis was van hout, het had al weken niet geregend, er stond een straffe oostenwind en de stad hing nog vol van versieringen voor het bezoek van Koning Willem III een paar dagen eerder. Het vuur verspreidde zich dus bliksemsnel en blussen was een onbegonnen zaak.De gevolgen van de brand waren catastrofaal: de hele historische binnenstad binnen de grachten werd verwoest. Het stadhuis, het ziekenhuis, de hervormde en de rooms-katholieke kerk en fabrieken gingen verloren. 650 gezinnen werden dakloos. Na de brand werd snel een begin gemaakt met de wederopbouw. Bij de fabrieken buiten de grachten, die gespaard waren gebleven, werden complete wijken uit de grond gestampt van kleine arbeiderswoninkjes. Zo ontstonden al snel beruchte krottenwijken als Sebastopol en De Krim. Aan de hoofdstraten in het centrum was nu ruimte voor statige herenhuizen.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 123.08407
Gemeente: Lonneker
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 75
Datum: 01-09-1882
Bruidegom Jan Messelink
Geboorteplaats: Lonneker
Bruid Elizabet Wesselink
Geboorteplaats: Lonneker
Vader bruidegom Jannes Messelink
Moeder bruidegom Hermina Wesselink
Vader bruid Bernardus Wesselink
Moeder bruid Johanna Schipholt
Nadere informatie bruidegom: 27 jaar.; bruid: 26 jaar.

No. 75.
Op heden den eersten September achttien honderd twee en tachtig, verschenen in het openbaar in het Gemeentehuis voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Lonneker, Jan MESSELINK, landbouwer, oud zevenentwintig jaren, geboren en wonende te Lonneker, meerderjarige zoon van Jannes MESSELINK, landbouwer, wonende te Lonneker en Hermina WESSELINK, overleden en
Elisabeth WESSELINK, zonder beroep, oud zesentwintig jaren, geboren en wonende te Lonneker, meerderjarige dochter van Bernardus WESSELINK en Johanna SCHIPHOLT, beide overleden, die aan ons hebben overlegd hun geboorte-extracten, benevens de overlijdens-extracten van de moeder van de comparant en van de ouders van de comparante, hebbende de vader van den comparant alhier tegenwoordig verklaard zijn toestemming tot deze echtverbintenis te geven,
die ons verzochten, tot de volstrekking van hun voorgenomen Huewlijk over te gaan, waarvan de openbare afkondigingen, blijkens het Register van Huwelijks-afkondiging, zijn gedaan voor de hoofddeur van het Gemeentehuis alhier, op Zondagen den twintigsten en zeven en twintigsten Augustus achttien honderd twee en tachtig.
Geene stuiting van dit Huwelijk ons beteekend zijnde, hebben wij comparanten gevraagd, of zij elkander tot echtgenooten aannemen en getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door de wet aan den Huwelijksen staat verbonden zijn; deze vraag door hen toestemmend beantwoord zijnde, verklaren wij in naam der Wet, dat door het huwelijk zijn vereenigd Jan MESSELINK en Elisabeth WESSELINK.
Waarvan wij deze acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Hendrik WESSELINK, oud vier en dertig en Gerrit Jan WESSELINK, oud drie en dertig jaren, landbouwers, broeders van de comparante, Jan SCHUTTE, oud twee en vijftig jaren, landbouwer en Gerrit Jan KLUMPERS, oud acht en dertig jaren, fabrieksarbeider, beide in geen bloed- of aanverwantschap tot Comparanten staande, allen wonende te Lonneker. En is deze acte na voorlezing geteekend door ons, de comparanten, de vader van de comparant en de vier getuigen.

No. 846
Heden zeven en twintig December negentienhonderd negen en dertig verscheen voor mij, AMbtenaar van den burgerlijken stand der gemeente Enschede: ROBERS, Jan Willem, oud vijf en veertig jaren, landbouwer, wonende te Enschede, die verklaarde, daarvan uit eigen wetenschap kennis dragende, dat op zesentwintig December dezer jaars, des voormiddags te vier uur, in deze gemeente is overleden: MESSELINK, Jan, oud vier en tachtig jaren, landbouwer, geboren te Lonneker en wonende te Enschede, echtgenoot van WESSELINK, Elisabet, zoon van MESSELINK, Jannes en van WESSELINK, Hermina, beiden overleden.

No. 365
Heden een en twintig April negentienhonderd een en veertig verscheen voor mij, Ambtenaar van den burgerlijken stand der gemeente Enschede: ROBERS, Jan Willem, oud zes en veertig jaren, landbouwer, wonende te Enschede, die verklaarde, daarvan uit eigen wetenschap kennis dragende, dat op twintig April dezer jaars, des voormiddags te vijf uur, in deze gemeente is overleden: WESSELINK, Elisabet, oud vijf en tachtig jaren, zonder beroep, geboren te Lonneker en wonende te Enschede, weduwe van MESSELINK, Jan, dochter van WESSELINK, Bernardus en van SCHIPHOLT, Johanna, beiden overleden.

Westerbegraafplaats, Hengelosestraat 487 7521 AG Enschede
Graf id-nummer: 558052
Begraafplaatsnr.: 1712
(Plaats)aanduiding: VO-063

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan MESSELINK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan MESSELINK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan MESSELINK

Voorouders (en nakomelingen) van Jan MESSELINK

Jan MESSELINK
1855-1939

Jan MESSELINK

1882

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 15 februari 1855 lag rond de -5.4 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1855: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Ondertekening van het Japans-Russisch vriendschapsverdrag (alias Verdrag van Shimoda).
    • 1 maart » In Mexico begint de Revolutie van Ayutla.
    • 30 april » In Sheffield wordt het stadion Bramall Lane officieel geopend met een cricketwedstrijd.
    • 11 juli » Haarlemmermeer wordt officieel een Nederlandse gemeente.
    • 1 augustus » Eerste beklimming van de Monte Rosa, de op een na hoogste top in de Alpen.
  • De temperatuur op 1 september 1882 lag rond de 16,3 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 75%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.
  • De temperatuur op 26 december 1939 lag tussen -1,6 °C en 5,2 °C en was gemiddeld 2,5 °C. Er was 0,2 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Op initiatief van Maurice van Nieuwenhuizen wordt de "Nederlandsche Jiu-Jitsu Bond" (NJJB) opgericht, een van de voorlopers van de Judo Bond Nederland.
    • 2 maart » Kardinaal Eugenio Pacelli wordt op zijn 63ste verjaardag gekozen tot Paus Pius XII.
    • 14 maart » Eric Albada Jelgersma, Nederlands ondernemer († 2018)
    • 19 april » Bij de Statenverkiezingen boekt de NSB opnieuw verlies.
    • 22 mei » Onthulling van het grafmonument voor kardinaal Willem Marinus van Rossum in de Kloosterkerk te Wittem door kardinaal Pietro Fumasoni Biondi, zijn opvolger als prefect van de Propaganda Fide.
    • 10 augustus » Het demissionaire kabinet-Colijn V wordt, na slechts 16 dagen geregeerd te hebben, vervangen door kabinet-De Geer II.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam MESSELINK


De publicatie Stamboom Lars Werner is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Bea Werner, "Stamboom Lars Werner", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lars-werner/I10138.php : benaderd 2 juni 2024), "Jan MESSELINK (1855-1939)".